Program4rtgtmedin_0809

  • Uploaded by: Francisco Javier Garcia
  • 0
  • 0
  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Program4rtgtmedin_0809 as PDF for free.

More details

  • Words: 7,399
  • Pages: 21
PROGRAMACIÓ DE CONTINGUTS, OBJECTIUS DIDÀCTICS, COMPETÈNCIES BÀSIQUES I CRITERIS D’AVALUACIÓ CONEIXEMENT DEL MEDI 4. QUART CURS UNITAT 1. UN MÓN EN MOVIMENT CONTINGUTS − − − − − − − − − − − − − −

Coneixement del significat del concepte astre. Observació i identificació a través de fotografies de diferents astres. Observació i identificació a través d’una fotografia d’una galàxia. Identificació de la Via Làctia com la nostra galàxia i coneixement de les seves característiques. Observació del sistema solar a través d’un dibuix. Reconeixement dels vuit planetes del sistema solar. Coneixement del concepte meteorit. Cerca a Internet de diferents fenòmens astronòmics. Identificació de l’eclipsi de Lluna i de l’eclipsi de Sol i observación dels seus esquemes representatius. Identificació de la Lluna com a satèl·lit de la Terra. Identificació de les diferents fases de la Lluna. Coneixement de la relació entre la Lluna i les marees. Reconeixement de diferents constel·lacions i de l’estrella polar. Elaboració a classe d’un llibre sobre el sistema solar.

OBJECTIUS DIDÀCTICS − − − −

Conèixer el significat del concepte astre. Observar i identificar a través de fotografies diferents astres. Observar i identificar a través d’una fotografia una galàxia. Identificar la Via Làctia com la nostra galàxia i conèixer les seves característiques.

− − − − − − − − − − −

Observar el sistema solar a través d’un dibuix. Reconèixer els vuit planetes del sistema solar. Conèixer el concepte meteorit. Cercar a Internet diferents fenòmens astronòmics. Identificar l’eclipsi de Lluna i l’eclipsi de Sol i observar-ne els esquemes representatius. Identificar la Lluna com a satèl·lit de la Terra. Identificar les diferents fases de la Lluna. Conèixer la relació entre la Lluna i les marees. Conèixer el perill que comporta observar els eclipsis de Sol a ull nu. Reconèixer diferents constel·lacions i l’estrella polar. Elaborar a classe un llibre sobre el sistema solar.

COMPETÈNCIES BÀSIQUES Competència comunicativa lingüística i audiovisual − Comprensió i expressió dels missatges, tant orals com escrits. − Cerca, selecció i processament de la informació provinent de tot tipus de mitjans. − Tractament de la informació (tècniques per memoritzar, organitzar, recuperar, resumir, sintetitzar, etc.). Competències metodològiques − Plantejament de preguntes que puguin ser objecte d’investigació. − Ús d’habilitats per a la recollida i el tractament de la informació. − Ús del pensament crític i creatiu per a l’anàlisi de la informació, la resolució de problemes i la presa de decisions. Tractament de la informació i competència digital – Cerca, selecció i processament de la informació, amb l’ús de tècniques i estratègies segons la font i els suports que s’utilitzen. – Aplicació en diferents situacions i contextos del coneixement dels diferents tipus d’informació. – Ús de les TIC. Competència en el coneixement i la interacció amb el medi físic – Aplicació d’algunes nocions, d’alguns conceptes científics i tècnics prèviament compresos. – Explicació els fenòmens amb l’ajuda de models, verificació de la coherència entre les observacions i l’explicació donada i expressió d’aquesta utilitzant diferents canals comunicatius. – Ús del coneixement científic per comprendre situacions properes relacionades amb la conservació de la salut i del medi ambient.

CRITERIS D’AVALUACIÓ – Coneix el significat del concepte astre. – Observa i identifica a través de fotografies diferents astres. – Observa i identifica a través d’una fotografia una galàxia.

– – – – – – – – –

Identifica la Via Làctia com la nostra galàxia i en coneix les característiques. Observa el sistema solar a través d’un dibuix i en reconeix els planetes. Coneix el concepte meteorit. Cerca a Internet diferents fenòmens astronòmics. Identifica l’eclipsi de Lluna i l’eclipsi de Sol i n’observa els esquemes representatius. Identifica la Lluna com a satèl·lit de la Terra i n’identifica les diferents fases. Coneix la relació entre la Lluna i les marees. Reconeix diferents constel·lacions i l’estrella polar. Elabora a classe un llibre sobre el sistema solar.

UNITAT 2. EL NOSTRE CEL CONTINGUTS – – – – – – – – – – –

Reconeixement del so com a energia i identificació de les ones sonores. Coneixement del concepte eco. Coneixement de les maneres com les persones podem manipular el so. Identificació dels cossos que tenen llum pròpia com a fonts naturals de llum. Observació a través d’un dibuix de la descomposició de la llum blanca. Coneixement del procés de formació de l’arc de Sant Martí. Reconeixement de les diferents maneres com aprofitem la llum. Reconeixement de diferents tipus d’energia: l’energia solar i l’energia eòlica. Valoració de la importància de fer servir fonts d’energia no contaminants. Classificació dels materials en transparents, translúcids i opacs. Cerca a Internet, a partir d’unes pautes donades, d’informació sobre la contaminació acústica i la seva repercussió.

OBJECTIUS DIDÀCTICS – – – – – – – – – – – –

Reconèixer el so com a energia. Identificar les ones sonores. Conèixer el concepte eco. Conèixer les maneres com les persones podem manipular el so. Identificar els cossos que tenen llum pròpia com a fonts naturals de llum. Observar a través d’un dibuix la descomposició de la llum blanca. Conèixer el procés de formació de l’arc de Sant Martí. Reconèixer les diferents maneres com aprofitem la llum. Reconèixer diferents tipus d’energia: l’energia solar i l’energia eòlica. Valorar la importància de fer servir fonts d’energia no contaminants. Classificar els materials en transparents, translúcids i opacs. Cercar a Internet, a partir d’unes pautes donades, informació sobre la contaminació acústica i la seva repercussió

COMPETÈNCIES BÀSIQUES Competència comunicativa lingüística i audiovisual – Comprensió i expressió dels missatges, tant orals com escrits. – Cerca, selecció i processament de la informació provinent de tot tipus de mitjans.

– Tractament de la informació (tècniques per memoritzar, organitzar, recuperar, resumir, sintetitzar, etc.). Competències metodològiques – Plantejament de preguntes que puguin ser objecte d’investigació. – Ús d’habilitats per a la recollida i el tractament de la informació. – Ús del pensament crític i creatiu per a l’anàlisi de la informació, la resolució de problemes i la presa de decisions. Tractament de la informació i competència digital – Cerca, selecció i processament de la informació, amb l’ús de tècniques i estratègies segons la font i els suports que s’utilitzen. – Aplicació en diferents situacions i contexts del coneixement dels diferents tipus d’informació. – Ús de les TIC. Competència en el coneixement i la interacció amb el medi físic – Actuació en el marc de projectes col·lectius per resoldre problemes i millorar la vida de la comunitat i per promoure una vida saludable. – Reflexió sobre les accions per a la millora i la preservació de les condicions de vida pròpia, aliena i de la resta dels éssers vius. – Ús responsable dels recursos naturals i protecció de la salut individual i col·lectiva. – Aplicació d’algunes nocions, d’alguns conceptes científics i tècnics prèviament compresos.

CRITERIS D’AVALUACIÓ – – – – – – – – – – –

Reconeix el so com a energia i identifica les ones sonores. Coneix el concepte eco. Coneix les maneres com les persones podem manipular el so. Identifica els cossos que tenen llum pròpia com a fonts naturals de llum. Observa a través d’un dibuix la descomposició de la llum blanca. Coneix el procés de formació de l’arc de Sant Martí. Reconeix les diferents maneres com aprofitem vius la llum. Reconeix diferents tipus d’energia: l’energia solar i l’energia eòlica. Valora la importància de fer servir fonts d’energia no contaminants. Classifica els materials en transparents, translúcids i opacs. Cerca a Internet, a partir d’unes pautes donades, informació sobre la contaminació acústica i la seva repercussió.

UNITAT 3. PER TERRA I MAR CONTINGUTS – – – –

Coneixement de les diferents capes del sòl i dels elements que formen el subsòl. Coneixement del concepte mineral i identificació de les seves característiques. Identificació dels jaciments superficials i dels jaciments subterranis. Coneixement dels elements que formen l’aigua del mar i de les característiques del fons marí. – Diferenciació entre el mar costaner i l’alta mar.

– – – – –

Reconeixement de l’aigua com a font d’energia renovable. Coneixement de l’energia mareomotriu i hidroelèctrica i les seves característiques. Identificació del petroli com a font d’energia no renovable. Coneixement de les característiques del petroli i les maneres d’obtenir-ne. Reconeixement, a través de l’experimentació, de materials que es dissolen en un líquid. – Reconeixement i representació gràfica a partir d’unes pautes donades dels diferents estats de la mar.

OBJECTIUS DIDÀCTICS – – – – – – – – – – –

Conèixer les diferents capes del sòl i els elements que formen el subsòl. Conèixer el concepte mineral i identificar-ne les característiques. Identificar els jaciments superficials i els jaciments subterranis. Conèixer els elements que formen l’aigua del mar i les característiques del fons marí. Diferenciar entre el mar costaner i l’alta mar. Reconèixer l’aigua com a font d’energia renovable. Conèixer l’energia mareomotriu i hidroelèctrica i les seves característiques. Identificar el petroli com a font d’energia no renovable. Conèixer les característiques del petroli i les maneres d’obtenir-ne. Reconèixer, a través de l’experimentació, materials que es dissolen en un líquid. Reconèixer i representar gràficament a partir d’unes pautes donades els diferents estats de la mar.

COMPETÈNCIES BÀSIQUES Competència comunicativa lingüística i audiovisual – Comprensió i expressió dels missatges, tant orals com escrits. – Cerca, selecció i processament de la informació provinent de tot tipus de mitjans. – Tractament de la informació (tècniques per memoritzar, organitzar, recuperar, resumir, sintetitzar, etc.). Competències metodològiques – Plantejament de preguntes que puguin ser objecte d’investigació. – Ús d’habilitats per a la recollida i el tractament de la informació. – Ús del pensament crític i creatiu per a l’anàlisi de la informació, la resolució de problemes i la presa de decisions. Tractament de la informació i competència digital – Cerca, selecció i processament de la informació, amb l’ús de tècniques i estratègies segons la font i els suports que s’utilitzen. – Aplicació en diferents situacions i contexts del coneixement dels diferents tipus d’informació. – Ús de les TIC. Competència en el coneixement i la interacció amb el medi físic – Plantejament de preguntes investigables sobre característiques i canvis observables en els éssers vius.

– Explicació dels fenòmens amb l’ajuda de models, verificació de la coherència entre les observacions i l’explicació donada i expressió d’aquesta utilitzant diferents canals comunicatius. – Reflexió sobre les accions per a la millora i la preservació de les condicions de vida pròpia, aliena i de la resta dels éssers vius. – Utilització crítica de fonts d’informació que usin diferents tipus de suport per observar i analitzar l’entorn.

CRITERIS D’AVALUACIÓ – – – – – – – – – – –

Coneix les diferents capes del sòl i els elements que formen el subsòl. Coneix el concepte mineral i n’identifica les característiques. Identifica els jaciments superficials i els jaciments subterranis. Coneix els elements que formen l’aigua del mar i les característiques del fons marí. Diferencia entre el mar costaner i l’alta mar. Reconeix l’aigua com a font d’energia renovable. Coneix l’energia mareomotriu i hidroelèctrica i les seves característiques. Identifica el petroli com a font d’energia no renovable. Coneix les característiques del petroli i les maneres d’obtenir-ne. Reconeix, a través de l’experimentació, materials que es dissolen en un líquid. Reconeix i representa gràficament els diferents estats de la mar.

UNITAT 4. UN MÓN VIU I VELL CONTINGUTS – – – – – – – – – –

Coneixement de la importància d’intentar comprendre el món i l’Univers. Coneixement de les primeres teories sobre la formació de la Terra. Coneixement del concepte astronomia i de la teoria del Big Bang. Cerca a Internet de les biografies d’Isaac Newton i Albert Einstein. Coneixement de Charles Darwin i la teoria de l’evolució de les espècies. Coneixement i identificació de fòssils. Observació de diferents tipus de fòssils a través de fotografies. Coneixement de l’origen dels humans i la seva evolució. Coneixement a partir d’unes pautes donades de la feina dels paleontòlegs. Cerca i elaboració de biografies de personatges concrets, a partir d’unes pautes donades.

OBJECTIUS DIDÀCTICS – – – – – – – – –

Conèixer la importància d’intentar comprendre el món i l’Univers. Conèixer les primeres teories sobre la formació de la Terra. Conèixer el concepte astronomia i de la teoria del Big Bang. Cercar a Internet les biografies d’Isaac Newton i Albert Einstein. Conèixer Charles Darwin i la teoria de l’evolució de les espècies. Conèixer i identificar fòssils. Observar diferents tipus de fòssils a través de fotografies. Conèixer l’origen dels humans i la seva evolució. Conèixer a partir d’unes pautes donades la feina dels paleontòlegs.

– Cercar i elaborar biografies de personatges concrets, a partir d’unes pautes donades.

COMPETÈNCIES BÀSIQUES Competència comunicativa lingüística i audiovisual – Comprensió i expressió dels missatges, tant orals com escrits. – Cerca, selecció i processament de la informació provinent de tot tipus de mitjans. – Tractament de la informació (tècniques per memoritzar, organitzar, recuperar, resumir, sintetitzar, etc.). Competències metodològiques – Plantejament de preguntes que puguin ser objecte d’investigació. – Ús d’habilitats per a la recollida i el tractament de la informació. – Ús del pensament crític i creatiu per a l’anàlisi de la informació, la resolució de problemes i la presa de decisions. Tractament de la informació i competència digital – Cerca, selecció i processament de la informació, amb l’ús de tècniques i estratègies segons la font i els suports que s’utilitzen. – Aplicació en diferents situacions i contexts del coneixement dels diferents tipus d’informació. – Ús de les TIC. Competència en el coneixement i la interacció amb el medi físic – Ús del coneixement científic per comprendre situacions properes relacionades amb la conservació de la salut i del medi ambient. – Explicació dels fenòmens amb l’ajuda de models, verificació de la coherència entre les observacions i l’explicació donada i expressió d’aquesta utilitzant diferents canals comunicatius. – Reflexió sobre les accions per a la millora i la preservació de les condicions de vida pròpia, aliena i de la resta dels éssers vius. – Aplicació d’algunes nocions i d’alguns conceptes científics i tècnics prèviament compresos. – Ús responsable dels recursos naturals, protecció del medi ambient i promoció de la salut individual i col·lectiva.

CRITERIS D’AVALUACIÓ – – – – – – – – – –

Coneix la importància d’intentar comprendre el món i l’Univers. Coneix les primeres teories sobre la formació de la Terra. Coneix el concepte astronomia i la teoria del Big Bang. Cerca a Internet les biografies d’Isaac Newton i Albert Einstein. Coneix Charles Darwin i la teoria de l’evolució de les espècies. Coneix i identifica fòssils. Observa diferents tipus de fòssils a través de fotografies. Coneix l’origen dels humans i la seva evolució. Coneix a partir d’unes pautes donades la feina dels paleontòlegs. Cerca i elabora biografies de personatges concrets a partir d’unes pautes donades.

UNITAT 5. NAIXEM I CREIXEM CONTINGUTS – Reconeixement de la flor com a òrgan reproductor de les plantes i identificació de les diferents parts. – Coneixement del procés de pol·linització i la identificació de diferents tipus. – Coneixement del cicle reproductor de les plantes. – Coneixement dels tipus de reproducció animal. – Coneixement del concepte fecundació. – Identificació de dos tipus de fecundació: fecundació interna i fecundació externa. – Classificació dels animals segons el desenvolupament de l’embrió. – Identificació de l’aparell reproductor masculí i femení. – Coneixement del procés de fecundació i gestació en les persones. – Reconeixement dels canvis que pateix el cos al llarg de la vida. – Elaboració d’un pòster dels aparells reproductors humans i del cicle de la fecundació i la gestació.

OBJECTIUS DIDÀCTICS – Reconèixer la flor com a òrgan reproductor de les plantes i identificar-ne les diferents parts. – Conèixer el procés de pol·linització i identificar-ne diferents tipus. – Conèixer el cicle reproductor de les plantes. – Conèixer els tipus de reproducció animal. – Conèixer el concepte fecundació. – Identificar dos tipus de fecundació: fecundació interna i fecundación externa. – Classificar els animals segons el desenvolupament de l’embrió. – Identificar l’aparell reproductor masculí i femení. – Conèixer el procés de fecundació i gestació en les persones. – Reconèixer els canvis que pateix el cos al llarg de la vida. – Elaborar un pòster dels aparells reproductors humans i del cicle de la fecundació i la gestació.

COMPETÈNCIES BÀSIQUES Competència comunicativa lingüística i audiovisual – Comprensió i expressió dels missatges, tant orals com escrits. – Cerca, selecció i processament de la informació provinent de tot tipus de mitjans. – Tractament de la informació (tècniques per memoritzar, organitzar, recuperar, resumir, sintetitzar, etc.). Competències metodològiques – Plantejament de preguntes que puguin ser objecte d’investigació. – Ús d’habilitats per a la recollida i el tractament de la informació. – Ús del pensament crític i creatiu per a l’anàlisi de la informació, la resolució de problemes i la presa de decisions. Tractament de la informació i competència digital

– Cerca, selecció i processament de la informació, amb l’ús de tècniques i estratègies segons la font i els suports que s’utilitzen. – Aplicació en diferents situacions i contexts del coneixement dels diferents tipus d’informació. – Utilització de les TIC. Competència en el coneixement i la interacció amb el medi físic – Plantejament de preguntes investigables sobre característiques i canvis observables en els éssers vius. – Ús del coneixement científic per comprendre situacions properes relacionades amb la conservació de la salut i del medi ambient. – Reflexió sobre les accions per a la millora i la preservació de les condicions de vida pròpia, aliena i de la resta dels éssers vius. – Ús responsable dels recursos naturals, cura del medi ambient i protecció de la salut individual i col·lectiva. – Aplicació d’algunes nocions, alguns conceptes científics i tècnics prèviament compresos.

CRITERIS D’AVALUACIÓ – Reconeix la flor com a òrgan reproductor de les plantes i n’identifica les diferents parts. – Coneix el procés de pol·linització i n’identifica diferents tipus. – Coneix el cicle reproductor de les plantes. – Coneix els tipus de reproducció animal. – Coneix el concepte fecundació. – Identifica dos tipus de fecundació. – Classifica els animals segons el desenvolupament de l’embrió. – Identifica l’aparell reproductor masculí i femení. – Coneix el procés de fecundació i gestació en les persones. – Reconeix els canvis que pateix el cos al llarg de la vida. – Elabora un pòster dels aparells reproductors humans i del cicle de la fecundació i la gestació.

UNITAT 6. ENS RELACIONEM AMB L’ENTORN CONTINGUTS – – – – – – – – – – –

Localització dels òrgans de la vista, l’oïda i el tacte en els animals. Localització dels òrgans de l’olfacte i el gust en els animals. Coneixement del funcionament de la vista i el tacte en les persones. Identificació de l’òrgan de la vista, l’ull, i les seves parts. Identificació de l’òrgan del tacte, la pell, i les seves parts. Coneixement del funcionament de l’olfacte, l’oïda i el gust en les persones. Identificació de l’òrgan de l’olfacte, situat al nas, i les seves parts. Identificació de l’òrgan del gust, la llengua, i les papil·les gustatives. Identificació de l’òrgan de l’oïda, l’orella, i les seves parts. Identificació dels diferents tipus de sons produïts pels animals. Coneixement a través de l’observació d’imatges del que suposa la contaminació acústica.

– Coneixement del llenguatge de signes utilitzat per les persones sordmudes a partir d’unes pautes donades.

OBJECTIUS DIDÀCTICS – – – – – – – – – – – –

Localitzar els òrgans de la vista, l’oïda i el tacte en els animals. Localitzar els òrgans de l’olfacte i el gust en els animals. Conèixer el funcionament de la vista i el tacte en les persones. Identificar l’òrgan de la vista, l’ull, i les seves parts. Identificar l’òrgan del tacte, la pell, i les seves parts. Conèixer el funcionament de l’olfacte, l’oïda i el gust en les persones. Identificar l’òrgan de l’olfacte, situat dins al nas, i les seves parts. Identificar l’òrgan del gust, la llengua, i les papil·les gustatives. Identificar l’òrgan de l’oïda, l’orella, i les seves parts. Identificar els diferents tipus de sons produïts pels animals. Conèixer a través de l’observació d’imatges el que suposa la contaminació acústica. Conèixer el llenguatge de signes utilitzat per les persones sordmudes a partir d’unes pautes donades.

COMPETÈNCIES BÀSIQUES Competència comunicativa lingüística i audiovisual – Comprensió i expressió dels missatges, tant orals com escrits. – Cerca, selecció i processament de la informació provinent de tot tipus de mitjans. – Tractament de la informació (tècniques per organitzar i resumir: mapa de conceptes i resum). Competències metodològiques – Plantejar-se preguntes que puguin ser objecte d’investigació. – Ús d’habilitats per a la recollida i el tractament de la informació. – Ús del pensament crític i creatiu per a l’anàlisi de la informació, la resolució de problemes i la presa de decisions. Tractament de la informació i competència digital – Cerca, selecció i processament de la informació, amb l’ús de tècniques i estratègies segons la font i els suports que s’utilitzen. – Aplicació en diferents situacions i contextos del coneixement dels diferents tipus d’informació. – Utilització de les TIC. Competència en el coneixement i la interacció amb el medi físic – Plantejament de preguntes investigables sobre característiques i canvis observables en els éssers vius. – Ús del coneixement científic per comprendre situacions properes relacionades amb la conservació de la salut. – Actuació en el marc de projectes col·lectius per resoldre problemes i promoure una vida saludable. – Aplicació d’algunes nocions, conceptes científics i tècnics prèviament compresos. CRITERIS D’AVALUACIÓ

– – – – – – – – – – – –

Localitza els òrgans de la vista, l’oïda i el tacte en els animals. Localitza els òrgans de l’olfacte i el gust en els animals. Coneix el funcionament de la vista i el tacte en les persones. Identifica l’òrgan de la vista, l’ull, i les seves parts. Identifica l’òrgan del tacte, la pell, i les seves parts. Coneix el funcionament de l’olfacte, l’oïda i el gust en les persones. Identifica l’òrgan de l’olfacte, situat al nas, i les seves parts. Identifica l’òrgan del gust, la llengua, i les papil·les gustatives. Identifica l’òrgan de l’oïda, l’orella, i les seves parts. Identifica els diferents tipus de sons produïts pels animals. Coneix a través de l’observació d’imatges el que suposa la contaminació acústica. Coneix el llenguatge de signes utilitzat per les persones sordmudes a partir d’unes pautes donades.

UNITAT 7. ENERGIA PER VIURE CONTINGUTS – – – – – – – – – – –

Coneixement de la funció de respiració en els animals. Identificació de les parts de l’aparell respiratori humà. Identificació dels dos moviments de la respiració: inspiració i expiració. Coneixement de la funció de nutrició en els animals. Identificació de les parts de l’aparell digestiu de les persones i coneixement del procés de la digestió. Identificació de les parts de l’aparell circulatori de les persones. Coneixement de la funció de la sang i de les cèl·lules sanguínies. Distinció entre els aliments d’origen animal i els d’origen vegetal. Distinció entre els aliments constructors, els energètics i els reguladors. Valoració de la importància que té el fet d’alimentar-se bé i d’una manera equilibrada. Elaboració d’un fitxer de receptes de cuina sanes a partir d’unes pautes donades.

OBJECTIUS DIDÀCTICS – – – – – – – – – – –

Conèixer la funció de respiració en els animals. Identificar les parts de l’aparell respiratori humà. Identificar els dos moviments de la respiració: inspiració i expiració. Conèixer la funció de nutrició en els animals. Identificar les parts de l’aparell digestiu de les persones i conèixer el procés de la digestió. Identificar les parts de l’aparell circulatori de les persones. Conèixer la funció de la sang i les cèl·lules sanguínies. Distingir els aliments d’origen animal i els d’origen vegetal. Distingir els aliments constructors, els energètics i els reguladors. Valorar la importància que té el fet d’alimentar-se bé i d’una manera equilibrada. Elaborar un fitxer de receptes de cuina sanes a partir d’unes pautes donades.

COMPETÈNCIES BÀSIQUES

Competència comunicativa lingüística i audiovisual – Comprensió i expressió dels missatges, tant orals com escrits. – Cerca, selecció i processament de la informació provinent de tot tipus de mitjans. – Tractament de la informació (tècniques per memoritzar, organitzar, recuperar, resumir, sintetitzar, etc.). Competències metodològiques – Plantejament de preguntes que puguin ser objecte d’investigació. – Ús d’habilitats per a la recollida i el tractament de la informació. – Ús del pensament crític i creatiu per a l’anàlisi de la informació, la resolució de problemes i la presa de decisions. Tractament de la informació i competència digital – Cerca, selecció i processament de la informació, amb l’ús de tècniques i estratègies segons la font i els suports que s’utilitzen. – Aplicació en diferents situacions i contexts del coneixement dels diferents tipus d’informació. – Ús de les TIC Competència en el coneixement i la interacció amb el medi físic – Plantejament de preguntes investigables sobre característiques i canvis observables en els éssers vius. – Ús del coneixement científic per comprendre situacions properes relacionades amb la conservació de la salut i del medi ambient. – Reflexió sobre les accions per a la millora i la preservació de les condicions de vida pròpia, aliena i de la resta dels éssers vius. – Explicació dels fenòmens amb l’ajuda de models, verificació de la coherència entre les observacions i l’explicació donada i expressió d’aquesta utilitzant diferents canals comunicatius.

CRITERIS D’AVALUACIÓ – – – – – – – – – – – –

Identifica les etapes de la vida de les persones. Coneix la funció de respiració en els animals. Identifica les parts de l’aparell respiratori humà. Identifica els dos moviments de la respiració: inspiració i expiració. Coneix la funció de nutrició en els animals. Identifica les parts de l’aparell digestiu de les persones i coneix el procés de la digestió. Identifica les parts de l’aparell circulatori de les persones. Coneix la funció de la sang i les cèl·lules sanguínies. Distingeix els aliments d’origen animal i els d’origen vegetal. Distingeix entre els aliments constructors, els energètics i els reguladors. Valora la importància que té alimentar-se bé i equilibradament. Elabora un fitxer de receptes de cuina sanes a partir d’unes pautes donades.

UNITAT 8. INVENTS I DESCOBRIMENTS QUE FAN HISTÒRIA

CONTINGUTS – – – – – – – – – – –

Coneixement dels conceptes història i prehistòria. Identificació de les característiques de les primeres civilitzacions sedentàries. Identificació d’invents xinesos: la brúixola, el paper, el timó i la pólvora. Coneixement del que va significar la ruta de la seda. Coneixement de la invenció de la impremta, el termòmetre, el telescopi, el microscopi i la màquina de vapor. Reconeixement de la importància del descobriment dels combustibles fòssils. Coneixement del descobriment de les ones electromagnètiques. Identificació de les ones electromagnètiques com a base de l’electrònica. Coneixement de la importància del transistor. Coneixement del significat de la sigla TIC. Realització d’un pòster de la línia del temps a partir de pautes donades.

OBJECTIUS DIDÀCTICS – – – – – – – – – – –

Conèixer els conceptes història i prehistòria. Identificar les característiques de les primeres civilitzacions sedentàries. Identificar invents xinesos: la brúixola, el paper, el timó i la pólvora. Conèixer el que va significar la ruta de la seda. Conèixer la invenció de la impremta, el termòmetre, el telescopi, el microscopi i la màquina de vapor. Reconèixer la importància del descobriment dels combustibles fòssils. Conèixer el descobriment de les ones electromagnètiques. Identificar les ones electromagnètiques com a base de l’electrònica. Conèixer la importància del transistor. Conèixer el significat de la sigla TIC. Realitzar un pòster de la línia del temps a partir de pautes donades.

COMPETÈNCIES BÀSIQUES Competència comunicativa lingüística i audiovisual – Comprensió i expressió dels missatges, tant orals com escrits. – Cerca, selecció i processament de la informació provinent de tot tipus de mitjans, convencionals o digitals, i de tot tipus de suport. – Tractament de la informació (tècniques per memoritzar, organitzar, recuperar, resumir, sintetitzar, etc.). Competències metodològiques – Plantejament de preguntes que puguin ser objecte d’investigació. – Ús d’habilitats per a la recollida i el tractament de la informació. – Ús del pensament crític i creatiu per a l’anàlisi de la informació, la resolució de problemes i la presa de decisions. Tractament de la informació i competència digital – Cerca, selecció i processament de la informació, amb l’ús de tècniques i estratègies segons la font i els suports que s’utilitzen. – Aplicació en diferents situacions i contexts del coneixement dels diferents tipus d’informació. – Ús de les TIC.

Competència en el coneixement i la interacció amb el medi físic – Utilització crítica de fonts d’informació que usin diferents tipus de suport per observar i analitzar l’entorn. – Plantejament de preguntes investigables sobre característiques i canvis observables en els éssers vius. – Reflexió sobre les accions per a la millora i la preservació de les condicions de vida pròpia, aliena i de la resta dels éssers vius. – Explicació dels fenòmens amb l’ajuda de models, verificació de la coherència entre les observacions i l’explicació donada i expressió d’aquesta utilitzant diferents canals comunicatius.

CRITERIS D’AVALUACIÓ – – – – – – – – – – –

Coneix els conceptes història i prehistòria. Identifica les caracerístiques de les primeres civilitzacions sedentàries. Identifica invents xinesos: la brúixola, el paper, el timó i la pólvora. Coneix el que va significar la ruta de la seda. Coneix la invenció de la impremta, el termòmetre, el telescopi, el microscopi i la màquina de vapor. Reconeix la importància del descobriment dels combustibles fòssils. Coneix el descobriment de les ones electromagnètiques. Identifica les ones electromagnètiques com a base de l’electrònica. Coneix la importància del transistor. Coneix el significat de la sigla TIC. Realitza un pòster de la línia del temps a partir de pautes donades.

UNITAT 9. CATALUNYA EN ELS MAPES CONTINGUTS – – – – – – – – – – –

Coneixement de la Unió Europea i els països que la integren. Identificació de l’euro. Reconeixement d’Espanya com a país membre de la Unió Europea. Identificació de les disset comunitats autònomes i de les dues ciutats autònomes que formen Espanya. Reconeixement d’Espanya com una monarquia parlamentària. Reconeixement de Catalunya com a comunitat autònoma d’Espanya. Coneixement de la Generalitat i identificació de les seves institucions. Reconeixement dels símbols i les tradicions de Catalunya i del català com a llengua pròpia de Catalunya. Coneixement del concepte comarca i identificació de les quarantauna comarques que formen Catalunya. Reconeixement del consell comarcal com a institució de govern de cada comarca. Realització d’un trencaclosques del mapa de comarques catalanes a partir d’unes pautes donades.

OBJECTIUS DIDÀCTICS – Conèixer la Unió Europea i els països que la integren. – Identificar l’euro.

– Reconèixer Espanya com a país membre de la Unió Europea. – Identificar les disset comunitats autònomes i les dues ciutats autònomes que formen Espanya. – Reconèixer Espanya com una monarquia parlamentària. – Reconèixer Catalunya com a comunitat autònoma d’Espanya. – Conèixer la Generalitat i identificar les seves institucions. – Reconèixer els símbols i les tradicions de Catalunya i el català com a llengua pròpia de Catalunya. – Conèixer el concepte comarca i identificar les quaranta-una comarques que formen Catalunya. – Reconèixer el consell comarcal com a institució de govern de cada comarca. – Realitzar un trencaclosques del mapa de comarques catalanes a partir d’unes pautes donades.

COMPETÈNCIES BÀSIQUES Competència comunicativa lingüística i audiovisual – Comprensió i expressió dels missatges, tant orals com escrits. – Cerca, selecció i processament de la informació provinent de tot tipus de mitjans. – Tractament de la informació (tècniques per memoritzar, organitzar, recuperar, resumir, sintetitzar, etc.). Competències metodològiques – Plantejament de preguntes que puguin ser objecte d’investigació. – Ús d’habilitats per a la recollida i el tractament de la informació. – Ús del pensament crític i creatiu per a l’anàlisi de la informació, la resolució de problemes i la presa de decisions. Tractament de la informació i competència digital – Cerca, selecció i processament de la informació, amb l’ús de tècniques i estratègies segons la font i els suports que s’utilitzen. – Aplicació en diferents situacions i contexts del coneixement dels diferents tipus d’informació. – Ús de les TIC. Competència en el coneixement i la interacció amb el medi físic – Identificació, localització i descripció de les principals característiques naturals, humanes i socials d’un territori utilitzant conceptes i procediments geogràfics. – Coneixement i comprensió del context natural, social, cultural i tecnològic on s’està immers. – Participació en la vida col·lectiva de la classe, l’escola i la localitat, posant en pràctica habilitats socials que afavoreixen les relacions interpersonals.

CRITERIS D’AVALUACIÓ – – – –

Coneix la Unió Europea i els països que la integren. Identifica l’euro. Reconeix Espanya com a país membre de la Unió Europea. Identifica les disset comunitats autònomes i les dues ciutats autònomes que formen Espanya.

– – – –

Reconeix Espanya com una monarquia parlamentària. Reconeix Catalunya com a comunitat autònoma d’Espanya. Coneix la Generalitat i identifica les seves institucions. Reconeix els símbols i les tradicions de Catalunya i el català com a llengua pròpia de Catalunya. – Coneix el concepte comarca i identifica les quaranta-una comarques que formen Catalunya. – Reconeix el consell comarcal com a institució de govern de cada comarca. – Realitza un trencaclosques del mapa de comarques catalanes a partir d’unes pautes donades.

UNITAT 10. LES COMARQUES DE CATALUNYA CONTINGUTS – Observació i situació en un mapa de les comarques de muntanya. – Identificació de les comarques de muntanya i coneixement de les seves característiques. – Coneixement dels sectors de treball a les comarques de muntanya. – Observació i situació en un mapa de les comarques d’interior. – Identificació de les comarques d’interior i coneixement de les seves característiques. – Coneixement dels sectors de treball a les comarques d’interior. – Observació i situació en un mapa de les comarques de costa. – Identificació de les comarques de costa i coneixement de les seves característiques. – Coneixement dels sectors de treball a les comarques de costa. – Reconeixement, a través de l’observació d’imatges i la realització d’una entrevista a partir de pautes donades, dels sectors de treball que es desenvolpen a la comarca pròpia. – Recull d’informació a partir de pautes donades sobre una festa popular relacionada amb un ofici tradicional.

OBJECTIUS DIDÀCTICS – – – – – – – – –

Observar i situar en un mapa les comarques de muntanya. Identificar les comarques de muntanya i conèixer-ne les característiques. Conèixer els sectors de treball a les comarques de muntanya. Observar i situar en un mapa les comarques d’interior. Identificar les comarques d’interior i conèixer-ne les característiques. Conèixer els sectors de treball a les comarques d’interior. Observar i situar en un mapa les comarques de costa. Identificar les comarques de costa. Conèixer les característiques del paisatge i de la població de les comarques de costa. – Conèixer els sectors de treball a les comarques de costa. – Reconèixer, a través de l’observació d’imatges i la realització d’una entrevista a partir de pautes donades, els sectors de treball que es desenvolpen a la comarca pròpia. – Recollir informació a partir de pautes donades sobre una festa popular relacionada amb un ofici tradicional.

COMPETÈNCIES BÀSIQUES

Competència comunicativa lingüística i audiovisual – Comprensió i expressió dels missatges, tant orals com escrits. – Cerca, selecció i processament de la informació provinent de tot tipus de mitjans. – Tractament de la informació (tècniques per memoritzar, organitzar, recuperar, resumir, sintetitzar, etc.). Competències metodològiques – Plantejament de preguntes que puguin ser objecte d’investigació. – Ús d’habilitats per a la recollida i el tractament de la informació. – Ús del pensament crític i creatiu per a l’anàlisi de la informació, la resolució de problemes i la presa de decisions. Tractament de la informació i competència digital – Cerca, selecció i processament de la informació, amb l’ús de tècniques i estratègies segons la font i els suports que s’utilitzen. – Aplicació en diferents situacions i contexts del coneixement dels diferents tipus d’informació. – Ús de les TIC. Competència en el coneixement i la interacció amb el medi físic – Identificació, localització i descripció de les principals característiques naturals, humanes i socials d’un territori utilitzant conceptes i procediments geogràfics. – Coneixement i comprensió del context natural, social, cultural i tecnològic on l’alumne/a està immers/a. – Participació en la vida col·lectiva de la classe, l’escola i la localitat i posada en pràctica d’habilitats socials que afavoreixen les relacions interpersonals.

CRITERIS D’AVALUACIÓ – – – – – – – – – –

Observa i situa en un mapa les comarques de muntanya. Identifica les comarques de muntanya i en coneix les característiques. Coneix els sectors de treball a les comarques de muntanya. Observa i situa en un mapa les comarques d’interior. Identifica les comarques d’interior i en coneix les característiques. Coneix els sectors de treball a les comarques d’interior. Observa i situa en un mapa les comarques de costa. Identifica les comarques de costa i en coneix les característiques. Coneix els sectors de treball a les comarques de costa. Reconeix, a través de l’observació d’imatges i la realització d’una entrevista a partir de pautes donades, els sectors de treball que es desenvolpen a la comarca pròpia. – Recull informació a partir de pautes donades sobre una festa popular relacionada amb un ofici tradicional.

UNITAT 11. ELS TRANSPORTS CONTINGUTS – Discriminació entre vehicles que circulen per l’asfalt i el terra i vehicles que circulen sobre vies.

– Classificació de vehicles aquàtics i identificació de diferents tipus de vaixell segons la seva utilitat. – Coneixement de l’avió i d’altres vehicles aeris. – Coneixement del que és una infraestructura de transport i identificació de diferents tipologies. – Coneixement de les carreteres, les vies i les estacions, els ports i els aeroports. – Reconeixement del transport públic com el transport més útil en una ciutat. – Diferenciació entre transport públic col·lectiu i no col·lectiu. – Identificació de diferents mitjans de transport públics. – Realització d’una llista amb mitjans de transports que els nens i nenes tenen a l’abast per anar a l’escola, a partir de pautes donades. – Cerca d’informació i realització d’un treball en grup, a partir de pautes donades, de determinats mitjans de transport.

OBJECTIUS DIDÀCTICS – Discriminar entre vehicles que circulen per l’asfalt i el terra i vehicles que circulen sobre vies. – Classificar vehicles aquàtics i identificar diferents tipus de vaixell segons la seva utilitat. – Conèixer l’avió i les línies aèries i altres vehicles aeris. – Conèixer què és una infraestructura de transport i identificar-ne diferents tipologies. – Conèixer les carreteres, les vies i les estacions, els ports i els aeroports. – Reconèixer el transport públic com el transport més útil en una ciutat. – Diferenciar entre transport públic col·lectiu i no col·lectiu. – Identificar diferents mitjans de transport públics. – Realitzar una llista amb mitjans de transports que els nens i nenes tenen a l’abast per anar a l’escola, a partir de pautes donades. – Cercar informació i realitzar un treball en grup, a partir de pautes donades, de determinats mitjans de transport.

COMPETÈNCIES BÀSIQUES Competència comunicativa lingüística i audiovisual – Comprensió i expressió dels missatges, tant orals com escrits. – Cerca, selecció i processament de la informació provinent de tot tipus de mitjans. – Tractament de la informació (tècniques per memoritzar, organitzar, recuperar, resumir, sintetitzar, etc.). Competències metodològiques – Plantejament de preguntes que puguin ser objecte d’investigació. – Ús d’habilitats per a la recollida i el tractament de la informació. – Ús del pensament crític i creatiu per a l’anàlisi de la informació, la resolució de problemes i la presa de decisions. Tractament de la informació i competència digital – Cerca, selecció i processament de la informació, amb l’ús de tècniques i estratègies segons la font i els suports que s’utilitzen. – Aplicació en diferents situacions i contexts del coneixement dels diferents tipus d’informació. – Ús de les TIC.

Competència en el coneixement i la interacció amb el medi físic – Ús crític de fonts d’informació que usin diferents tipus de suport per observar i analitzar l’entorn. – Ús del coneixement científic per comprendre situacions properes relacionades amb la conservació de la salut i del medi ambient. – Explicació dels fenòmens amb l’ajuda de models, verificació de la coherència entre les observacions i l’explicació donada i expressió d’aquesta utilitzant diferents canals comunicatius.

CRITERIS D’AVALUACIÓ – Discrimina entre vehicles que circulen per l’asfalt i el terra i vehicles que circulen sobre vies. – Classifica vehicles aquàtics i identifica diferents tipus de vaixell segons la seva utilitat. – Coneix l’avió i altres vehicles aeris. – Coneix què és una infraestructura de transport i n’identifica les diferents tipologies. – Coneix les carreteres, les vies i les estacions, els ports i els aeroports. – Reconeix el transport públic com el transport més útil en una ciutat. – Diferencia entre transport públic col·lectiu i no col·lectiu. – Identifica diferents mitjans de transport públics. – Realitza una llista amb mitjans de transports que els nens i nenes tenen a l’abast per anar a l’escola, a partir de pautes donades. – Cerca informació i realitza un treball en grup, a partir de pautes donades, de determinats mitjans de transport.

UNITAT 12. PREPAREM EL FUTUR CONTINGUTS – Coneixement del concepte globalització i de la seva repercussió en les persones, els mercats, les energies, la cultura i la informació. – Coneixement de les desigualtats generades per la globalització. – Coneixement del concepte esperança de vida. – Observació d’un mapamundi representatiu de l’esperança de vida als diferents països del planeta. – Coneixement d’organitzacions que treballen per la solidaritat mundial. – Coneixement del concepte efecte d’hivernacle. – Coneixement del canvi climàtic i les seves conseqüències. – Reconeixement, a partir de pautes donades, de tot el que implica la globalització mundial en el nostre dia a dia i en tots els àmbits. – Reconeixement de diferents tipus de cuina del món i realització d’una llista amb plats típics de la cuina d’altres països.

OBJECTIUS DIDÀCTICS – Conèixer el concepte globalització i la seva repercussió en les persones, els mercats, les energies, la cultura i la informació. – Conèixer les desigualtats generades per la globalització. – Conèixer el concepte esperança de vida.

– Observar un mapamundi representatiu de l’esperança de vida als diferents països del planeta. – Conèixer organitzacions que treballen per la solidaritat mundial. – Conèixer el concepte efecte d’hivernacle. – Conèixer el canvi climàtic i les seves conseqüències. – Reconèixer, a partir de pautes donades, tot el que implica la globalització mundial en el nostre dia a dia i en tots els àmbits. – Reconèixer diferents tipus de cuina del món i realitzar una llista amb plats típics de la cuina d’altres països.

COMPETÈNCIES BÀSIQUES Competència comunicativa lingüística i audiovisual – Comprensió i expressió dels missatges, tant orals com escrits. – Cerca, selecció i processament de la informació provinent de tot tipus de mitjans. – Tractament de la informació (tècniques per memoritzar, organitzar, recuperar, resumir, sintetitzar, etc.). Competències metodològiques – Plantejament de preguntes que puguin ser objecte d’investigació. – Ús d’habilitats per a la recollida i el tractament de la informació. – Ús del pensament crític i creatiu per a l’anàlisi de la informació, la resolució de problemes i la presa de decisions. Tractament de la informació i competència digital – Cerca, selecció i processament de la informació, amb l’ús de tècniques i estratègies segons la font i els suports que s’utilitzen. – Aplicació en diferents situacions i contexts del coneixement dels diferents tipus d’informació. – Ús de les TIC. Competència en el coneixement i la interacció amb el medi físic – Utilització crítica de fonts d’informació que usin diferents tipus de suport per observar i analitzar l’entorn. – Ús del coneixement científic per comprendre situacions properes relacionades amb la conservació de la salut i del medi ambient. – Valoració de la democràcia com a forma de convivència i de govern que permet exercir i respectar els drets i els deures individuals i col·lectius. – Actuació en el marc de projectes col·lectius per resoldre problemes i per promoure una vida saludable.

CRITERIS D’AVALUACIÓ – Coneix el concepte globalització i la seva repercussió en les persones, els mercats, les energies, la cultura i la informació. – Coneix les desigualtats generades per la globalització. – Coneix el concepte esperança de vida.

– Observa un mapamundi representatiu de l’esperança de vida als diferents països del planeta. – Coneix organitzacions que treballen per la solidaritat mundial. – Coneix el concepte efecte d’hivernacle. – Coneix el canvi climàtic i les seves conseqüències. – Reconeix, a partir de pautes donades, tot el que implica la globalització mundial en el nostre dia a dia i en tots els àmbits. – Reconeix diferents tipus de cuina del món i realitza una llista amb plats típics de la cuina d’altres països.

More Documents from "Francisco Javier Garcia"