Program Electoral Dionisie Afloroaei 2008

  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Program Electoral Dionisie Afloroaei 2008 as PDF for free.

More details

  • Words: 19,540
  • Pages: 27
Pe 1 iunie, ia-ţi oraşul înapoi! Fă un cadou copilului tău, schimbă soarta Paşcaniului!

SCHIMBARE şi PROGRES avocat, lector universitar drd.

Dionisie AFLOROAEI Cred că Dumnezeu a lăsat toţi oamenii egali. Cred în justiţie, în dreptate şi în echitate socială. Cred că avem puterea de a ne alege viitorul. Cred că viaţa ne dă uneori O SINGURĂ ŞANSĂ.

Ce vreau să fac pentru schimbare şi progres Programul electoral al candidatului independent Dionisie Afloroaei, viitorul primar al Paşcaniului

Dionisie AFLOROAEI - viitorul primar al municipiului Paşcani Experienţa pe care mă bazez

pag. 1

Programul electoral al candidatului independent Dionisie Afloroaei, viitorul primar al Paşcaniului

Experienţa profesională: • Din februarie 2002 până în prezent, sunt lector universitar doctorand la Universitatea “Mihail Kogălniceanu” din Iaşi. • În perioada decembrie 2003 - februarie 2006, am practicat avocatura la Cabinetul S.C.P.A. „Boti şi Asociaţii”. • Din august 2007 până în prezent, practic avocatura la Cabinetul de Avocatură „Afloroaei Dionisie”. • În perioada februarie 2006 mai 2007, am fost consilier la Cancelaria Primului-Ministru, în Departamentul pentru Luptă Antifraudă – D.L.A.F.. • Am redactat proiecte de acte normative şi le-am avizat, în scopul protecţiei intereselor financiare ale Comunităţii Europene. • Am sprijinit activitatea de investigare a posibilelor fraude cu fonduri nerambursabile.

Educaţia şi formarea mea profesională, dar şi ca om şi cetăţean: • Din 2004, sunt doctorand al Academiei Române, la Institutul de Cercetări Juridice. • În perioada 2003 – 2004, am obţinut Diploma de studii aprofundate la Facultatea de Drept, din cadrul Universităţii ieşene „Al.I. Cuza”. • Între anii 2001 – 2002, perioadă în care am studiat în Franţa, am obţinut şi Diploma de studii aprofundate la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale, a Universităţii din Poitiers, Franţa. • Cursurile Facultăţii de Drept, la Universitatea „Al.I. Cuza”, Iaşi, le-am urmat în perioada 1997 – 2001, iar între anii 1989 – 1997 am fost elev al Colegiului Naţional „Mihail Sadoveanu” din Iaşi. • Ca limbi străine, cunosc foarte bine, în egală măsură, franceza şi engleza.

Principiile mele  Principiul legalităţii şi echităţii Primăria îşi va îndeplini misiunea socială de servire şi satisfacere a intereselor publice, în condiţiile respectării cadrului legislativ. În Paşcani va fi respectată legea şi va fi apărat adevărul.

 Principiul administrării eficiente Voi gestiona eficient toate categoriilor de resurse atrase şi destinate realizării obiectivelor previzionate, astfel încât să se respecte concordanţa între nivelul performanţelor economice şi sociale obţinute în administraţia publică locală de titularii posturilor şi funcţiilor publice

de conducere şi de execuţie şi cheltuiala cu care acestea sunt oferite.

 Principiul servirii exclusive a intereselor cetăţenilor În calitate de primar, întreaga activitate a administraţiei publice locale va fi desfăşurată exclusiv în sprijinul cetăţenilor. Proiectele şi investiţiile vor fi realizate doar după consultarea activă a cetăţenilor, singurii în măsură să decidă cu privire la viitorul

oraşului şi la schimbările care se vor produce.

 Principiul transparenţei administrative Primăria Paşcaniului, instituţie publică, va respecta cu stricteţe principiul transparenţei cu privire la toate aspectele de interes public. Toate datele şi informaţiile necesare locuitorilor vor fi gratuite, publice şi afişate în mod complet.

CREZUL MEU Cred că Dumnezeu a lăsat toţi oamenii egali. Cred în justiţie, în dreptate şi în echitate socială. Cred că avem puterea de a ne alege viitorul. Cred că viaţa ne dă uneori o singură şansă.

9 PRIORITĂŢI PENTRU O VIAŢĂ NOUĂ! 1. Investim în viitor: tinerii şi copiii păşcăneni sunt prioritatea mea. 2. Eficienţă şi reformă în administraţia locală şi serviciile publice. 3. Curăţenia generală – primul pas spre un oraş civilizat. Locuri de recreere, parcări şi lumină în fiecare cartier. 4. Paşcaniul trebuie să redevină o forţă economică, să deschidem porţile investitorilor! Locuri de muncă mai bine plătite. 5. Dezvoltăm comunitatea, prin strategii coerente şi pe termen lung, prin finanţări europene şi guvernamentale.

Pe 1 iunie, ia-ţi oraşul înapoi ! Fă un cadou copilului tău, schimbă soarta Paşcaniului !

6. Să investim în viitor, prin sprijinirea şi alocarea constantă a fondurilor necesare pentru dezvoltarea educaţiei, culturii şi a societăţii civile. 7. Să trăim sănătos. Dezvoltăm şi finanţăm sportul de masă. 8. Redăm demnitatea categoriilor sociale defavorizate. Ajutoare sociale numai pentru cei care, într-adevăr, au nevoie. 9. Transparenţă totală în luarea deciziilor şi cheltuirea banilor publici. Primarul şi funcţionarii publici trebuie să fie în slujba contribuabililor, şi nu invers.

SCHIMBARE PROGRES şi

Pune stampila la poziţia nr. 9 pe buletinul de vot pentru primar şi la poziţia nr. 11 pe buletinul de vot pentru Consiliul Local!

Pe 1 iunie, ia-ţi oraşul înapoi ! Fă un cadou copilului tău, schimbă soarta Paşcaniului !

SCHIMBARE şi PROGRES

Pune stampila la poziţia nr. 9 pe buletinul de vot pentru primar şi la poziţia nr. 11 pe buletinul de vot pentru Consiliul Local!

pag. 2

INVESTIM ÎN VIITOR, TINERII ŞI COPIII PĂŞCĂNENI − PRIORITATEA MEA! Tinerii păşcăneni reprezintă categoria cea mai nedreptăţită. Administraţia şi politicienii din Paşcani nu s-au preocupat niciodată, în cei 18 ani de la Revoluţie, de problemele tinerilor. Nimeni nu i-a întrebat pe tineri ce-şi doresc, ce idei au sau ce le lipseşte. Au fost trataţi cu indiferenţă, ca şi cum nu ar fi existat. SITUAŢIA ACTUALĂ  Mii de tineri păşcăneni, unii bine pregătiţi profesional, au părăsit oraşul şi nu vor să se mai întoarcă, decât în vizită, să-şi revadă familiile.  Alte mii de tineri şi-au planificat viitorul în afara Paşcaniului, pentru că aici perspectivele sunt sumbre.  Cei care n-au avut curajul sau posibilitatea să plece se confruntă cu probleme pe care nimeni n-a vrut să le rezolve: − nu au posibilitatea de a evolua profesional; − nu au acces la serviciile publice din cauza clientelismului şi nepotismului; − nu au şanse reale de a-şi cumpăra sau construi o locuinţă; − nu mai au încrederea şi nici timpul de a aştepta repartiţia unei locuinţe ANL, pentru că până acum majoritatea apartamentelor au fost împărţite abuziv clientelei politice; − nu au unde să-şi petreacă timpul liber într-un mod decent şi civilizat, pentru că nu sunt parcuri, locuri de recreere şi de joacă pentru copii, cinematografe, spectacole, programe culturale permanente, săli şi terenuri de sport amenajate, discoteci sigure şi civilizate.

CE VOR TINERII PĂŞCĂNENI Un viitor previzibil şi predictibil Tinerii păşcăneni vor să ştie pentru ce se pregătesc profesional. Ei vor să afle ce perspective clare le oferă Paşcaniul, pentru a-şi putea proiecta viitorul. Vor să ştie dacă, şi în Paşcani, pot profesa şi pot primi remuneraţiile corespunzătoare muncii depuse, în domeniul în care s-au specializat. Tinerii nu vor să mai fie nevoiţi să plece din oraşul lor, în alte localităţi din ţară sau străinătate, pentru a trăi civilizat. Ar fi dispuşi să rămână, dacă ar avea perspectiva unui trai decent: locuri de muncă bine plătite, viaţă socială etc. Fiecare familie tânără îşi doreşte o locuinţă  Cei mai lipsiţi de resurse financiare îşi doresc să aibă şanse imediate, reale şi egale de a obţine o locuinţă ANL. Tinerii care dispun de resurse financiare doresc să-şi construiască o casă şi au nevoie de teren cu utilităţi. Ei au nevoie de informaţii clare şi concrete despre modul de dezvoltare urbanistică a Paşcaniului.  Categoriile defavorizate îşi doresc să fie ajutate la început de drum sau într-o anumită situaţie excepţională: vor o locuinţă socială pentru o perioadă determinată, timp în care să îşi rezolve problemele.  Tinerii vor să aibă o viaţă socială civilizată, să aibă unde săşi educe copiii, pentru a fi pregătiţi pentru viitor. Tinerii îşi doresc un cinematograf modern, curat, aerisit şi încălzit pe timp de iarnă, care să ruleze filme noi.  Tinerii îşi doresc o casă de cultură care să promoveze spectacole şi activităţi culturale autentice, cu caracter permanent, nu doar la anumite evenimente (spectacole de teatru, artistice). Spectacolele să nu fie propagandistice sau exclusiv şcolare, ci să se adreseze majorităţii categoriilor sociale din Paşcani.  Tinerii păşcăneni îşi doresc parcuri curate, amenajate, iluminate, sigure.

 Îşi doresc locuri de joacă amenajate pentru copii, terenuri şi săli de sport, cu acces permanent şi cu taxe pe măsura lor.  Îşi doresc un patinoar, un bazin de înot, o pistă pentru role etc..  Tinerii îşi doresc să aibă posibilitatea de a participa la diverse activităţi sportive, sociale şi educaţionale, pentru ei sau copiii lor, concursuri, cercuri tematice, de instruire, cursuri de limbi străine etc..  Tinerii îşi doresc să fie mândri de oraşul în care trăiesc, să aibă modele sociale în Paşcani.

CE A FĂCUT CONDUCEREA RĂŢOI – PANTAZI  Deşi tinerii au murit la Revoluţia din 1989 pentru libertate, drepturi şi o viaţă mai bună, cuplul Răţoi - Pantazi a sabotat permanent ascensiunea şi implicarea tinerilor în viaţa socială. Le-a fost frică de capacitatea lor de a produce schimbarea, de inteligenţa şi potenţialul lor. I-au descurajat şi dezbinat pe tineri pentru a nu reacţiona unitar împotriva lor, a nedreptăţilor şi hoţiilor din administraţia locală.  Nu au asigurat dezvoltarea economică a oraşului, pentru crearea de locuri de muncă bine plătite pentru tineri.  Nu au încurajat performanţa şi competenţa. Locurile de muncă din Primărie şi serviciile publice au fost ocupate prin concursuri dubioase, pentru a fi angajate rudele şi clientela politică. Tinerii bine pregătiţi profesional n-au avut nici o şansă de a accede la funcţiile publice.  Tinerii care au vrut să facă ceva au fost descurajaţi, li s-au pus piedici şi chiar au fost înlăturaţi.  Nu au amenajat terenuri de sport şi locuri de joacă pentru copii. Cele care mai există s-au deteriorat, deşi au promis în fiecare campanie electorală că vor rezolva aceste probleme.  Nu au amenajat parcuri şi spaţii verzi. Şi-au bătut joc de parcul „Peştişorul”.  Nu au amenajat un ştrand, cel existent fiind dat în administrare unui privat care n-a investit nimic şi care este tolerat să consume apă fără să plătească.  Au pus taxe mari pentru folosirea sălii de sport de la Liceul „Sadoveanu”, descurajând astfel folosirea acesteia de către tineri.  Primarul Răţoi şi viceprimarul Pantazi, alături de Comisia de tineret din cadrul Consiliului Local, şi-a bătut joc de viitorul tinerilor. Nu au identificat şi dezbătut problemele lor, nu au făcut strategii, nu au finanţat necesităţile şi proiectele pentru tineri, decât într-o mică măsură şi doar în apropierea campaniilor electorale.  Şi-au bătut joc de speranţele şi aşteptările tinerelor familii, prin repartizarea frauduloasă şi clientelară a locuinţelor ANL. Majoritatea apartamentelor au fost împărţite în condiţii dubioase, fără a se asigura transparenţa şi posibilitatea verificării legalităţii.  Deşi au alocat sute de milioane anual (în 2007 peste 1 miliard), sistemul mafiot Răţoi - Pantazi şi-a bătut joc, în perioada sărbătorilor de iarnă, de Orăşelul Copiilor. Ani de zile s-au cheltuit bani pentru table pictate, pe bani grei, de către unul dintre clienţii de partid. În ultimul an, Orăşelul Copiilor a fost practic desfiinţat, banii fiind furaţi sub pretextul achiziţionării de becuri, creioane de tensiune sau bandă izolatoare.  De 18 ani, Primăria Paşcani n-a alocat din bugetul local banii necesari pentru achiziţionarea constantă de jucării în grădiniţe. Abia anul trecut, la intervenţia unui O.N.G., a fost prinsă în bugetul local o sumă pentru acest scop, din care s-a alocat doar o parte.

Dionisie AFLOROAEI - viitorul primar al municipiului Paşcani

SĂ NU ALEGI DIN NOU UN STĂPÂN! Fă contract pe patru ani cu independentul Dionisie Afloroaei!

El vrea să muncească pentru tine.

Fără votul tău, Paşcaniul va mai suferi încă patru ani de zile. Fără votul tău, nu vom avea schimbare şi performanţă. Fără votul tău, viitorul copiilor noştri va fi confiscat, din nou, de foştii comunişti. Fără votul tău, vom trăi încă patru ani de zile în mizerie, sărăcie şi minciună. Vom căuta de muncă, din nou, departe de casă şi familie. FĂ CEEA CE TREBUIE SĂ FACI: VINO LA VOT, SCHIMBĂ SOARTA PAŞCANIULUI! TU EŞTI CEL CARE DEŢINE PUTEREA!

Pune stampila la poziţia nr. 9 pe buletinul de vot pentru primar şi la poziţia nr. 11 pe buletinul de vot pentru Consiliul Local!

Pe 1 iunie, ia-ţi oraşul înapoi ! Fă un cadou copilului tău, schimbă soarta Paşcaniului !

SCHIMBARE şi PROGRES

Pune stampila la poziţia nr. 9 pe buletinul de vot pentru primar şi la poziţia nr. 11 pe buletinul de vot pentru Consiliul Local! O oază de verdeaţă în fiecare cartier  Pe terenul viran din jurul actualului sediu al Primăriei, va fi amenajat un parc.  În primii doi ani din mandatul meu de primar va fi amenajat câte un loc de recreere (spaţiu verde, cu bănci, iluminat) şi de joacă în fiecare cartier.  Acolo unde sunt spaţiile necesare, va fi amenajat câte un miniteren de sport. Piaţă pietonală în faţa Hotelului Central Având în vedere că zona este permanent populată de către tineri, voi propune spre analiză posibilitatea amenajării unei pieţe publice pietonale, în faţa Hotelului Central, zonă în care să fie interzis traficul auto. Amenajarea va consta în bănci, iluminat şi o fântână arteziană. Voi propune ca în această zonă să existe acces gratuit la internet (wireless) şi transmisie video live prin internet (după modelul altor municipii din ţară).

pag.4

Pistă pentru role pe Esplanadă  Voi propune, pe Esplanadă, amenajarea

unei piste pentru role. Primăria va organiza în fiecare an acţiuni specifice pentru Ziua Tineretului, 2 Mai şi pentru Ziua Copilului, 1 Iunie. Finanţarea manifestărilor (spectacole, concerte, manifestări cultural-sportive) va fi suportată din bugetul local. 

Ziua Majoratului De Ziua Tineretului va fi organizată Ziua Majoratului. Toţi tinerii care împlinesc 18 ani în acel an vor primi câte o diplomă şi un premiu în bani, suma fiind stabilită de către Consiliul Local. Strategie Chiar din primele luni de mandat, voi dispune realizarea, de către specialişti şi în urma unei largi consultări a tinerilor, a unei strategii pentru tineret, parte a Strategiei de dezvoltare a municipiului Paşcani, care să cuprindă punctele de reper necesare realizării planurilor de viitor ale tinerilor.

EFICIENŢĂ ŞI REFORMĂ ÎN ADMINISTRAŢIA LOCALĂ ŞI SERVICIILE PUBLICE SITUAŢIA ACTUALĂ. CE A FĂCUT CONDUCEREA RĂŢOI – PANTAZI  Timp de 18 ani de zile, primarul Neculai Răţoi şi viceprimarul Dumitru Pantazi s-au folosit de Primăria Paşcani ca de propria lor afacere: totul pentru bunăstarea lor şi a clientelei politice, aproape nimic pentru contribuabili!  Au investit sute de miliarde lei vechi pentru amenajarea unuia dintre cele mai mari şi luxoase sedii de primării din ţară.  Au investit sute de miliarde lei vechi în betoane, pentru realizarea unor construcţii care nu corespund priorităţilor păşcănenilor şi nici exigenţelor impuse de Uniunea Europeană.  Şi-au plătit din bani publici salarii nesimţite (peste 70 milioane lei vechi lunar salariul primarului Neculai Răţoi, unul dintre cele mai mari salarii de primar din ţară), în timp ce mii de păşcăneni, mai ales bătrânii şi familiile cu mulţi copii, trăiesc cu câteva sute de mii de lei pe lună. Şi funcţionarii care au acoperit ilegalităţile lui Neculai Răţoi şi Dumitru Pantazi au fost recompensaţi regeşte, cu salarii, prime şi alte avantaje materiale de invidiat.  Au mituit electoratul cu ajutoare sociale, distribuite într-un mod inechitabil, în timp ce sute de familii disperate au suferit şi suferă în continuare, fără nici un ajutor.  Posturile libere din Primărie şi serviciile publice din subordine au fost ocupate de către rude şi clientela politică, tinerii păşcăneni bine pregătiţi profesional fiind nevoiţi să-şi caute viitorul în altă parte.  Şi-au bătut joc de păşcănenii care au avut gospodăriile sub apă, în urma inundaţiilor din 2005. Nici acum nu au fost rezolvate problemele de canalizare din zonele inundabile, dar s-au alocat în fiecare an bani pentru lucrări neimportante, dar generatoare de şpăgi şi comisioane.  Au interzis accesul liber la informaţii publice, s-au baricadat departe de contribuabili, ca într-o cetate.

CE AU FĂCUT POLITICIENII  Grigore Crăciunescu şi Leonard Rusu, doi dintre candidaţii la Primăria Paşcani, au contribuit în mod esenţial la întreţinerea haosului administrativ în municipiul nostru.  Grigore Crăciunescu, în calitate de parlamentar şi preşedinte de partid, cu reprezentanţi în Consiliul Local, nu a folosit niciodată, în mod concret, pârghiile legale pentru stoparea sau

împiedicarea ilegalităţilor din Primăria Paşcani.  În mod surprinzător, acesta şi-a adus chiar contribuţia financiară la întreţinerea lor. De exemplu, a intervenit personal pentru alocarea a câtorva zeci de miliarde lei vechi pentru amenajarea şi luxul nesimţit din palatului lui Răţoi, deşi ştia că, în urma unui control, Curtea de Conturi a descoperit nereguli uriaşe în cheltuirea banilor publici alocaţi pentru acest obiectiv.  Timp de 4 ani de zile, Leonard Rusu, în calitate de consilier local, a tolerat, de asemenea, abuzurile conducerii administrative locale, prin lipsa acţiunilor concrete şi nefolosirea competenţelor atribuite de lege pentru apărarea corectă a intereselor şi drepturilor păşcănenilor. SCHIMBARE ŞI PROGRES Afară din Palat! Nu avem nevoie de lux pentru funcţionarii publici. Să reducem cheltuielile administrative!  În calitate de primar al municipiului Paşcani, în primul an de mandat voi muta birourile Primăriei într-un alt sediu, mult mai modest şi care să consume resurse minime pentru funcţionarea eficientă a administraţiei locale.  Fosta Casă a Sindicatelor (actualul sediu al Primăriei) trebuie redată nevoilor cetăţenilor, tocmai pentru că acolo s-au investit sute de miliarde din banii lor.  Birourile Primăriei Paşcani vor fi mutate în actualul sediu al Casei de Cultură, imediat după finalizarea lucrărilor de reabilitare. În noul sediu, birourile nu vor fi luxoase şi vor avea uşi transparente, pe care vor fi afişate numele, funcţia, atribuţiile şi salariul fiecărui funcţionar.  În toate birourile vor fi afişate mesajele antişpagă şi anticorupţie, aşa după cum este prevăzut în lege. În toate birourile, dar şi în holurile instituţiei, vor fi amplasate scaune, pentru ca păşcănenii să nu mai fie nevoiţi, ca până acum, să aştepte în picioare să vorbească cu funcţionarii publici sau să le fie rezolvate problemele. Mall Cultural şi Informaţional în locul birourilor luxoase ale „boierilor” din Primărie În locul birourilor luxoase din sediul actual al Primăriei, îşi vor desfăşura activităţile următoarele instituţii: − Casă de Cultură (birouri, sală de spectacole, spaţii de expoziţii, cinematograf);

Dionisie AFLOROAEI - viitorul primar al municipiului Paşcani − Cea mai mare şi modernă grădiniţă cu program prelungit din Paşcani; − Centru de excelenţă pentru tinerii din municipiu; − Centru de afaceri, cu sală de conferinţe; − Bibliotecă publică modernă, prin mutarea celei existente, cu sală multifuncţională (audio, laborator învăţare de limbi străine); − Sedii (birouri) pentru instituţiile şi serviciile descentralizate ( Protecţia Consumatorului, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia Sanitar-Veterinară şi Siguranţa Alimentelor, Casa de Pensii, Oficiul Registrul Comerţului etc.), precum şi pentru O.N.G.-urile implicate activ în proiecte comunitare; − Casa Corpului Didactic; − La subsol, un adăpost pentru situaţii de urgenţă şi calamităţi naturale, dotat conform prevederilor legale; − Cafenea culturală (fără consum de băuturi alcoolice); − Mutarea activităţii Clubului Copiilor, întrucât actuala locaţie a fost revendicată, iar sediul, aflat în prezent în construcţie, este impropriu activităţii copiilor (se află între blocuri, fără spaţii verzi şi spaţii de joacă).  O echipă de specialişti va găsi soluţii optime pentru organizarea şi sistematizarea spaţiului şi activităţilor de mai sus, fără costuri semnificative.  Consider că este important, pentru păşcănenii care vor beneficia de serviciile din Mall-ul Cultural şi Informaţional, ca această clădire să fie dotată cu un lift. Un Consiliu Local pentru cetăţeni Imediat ce voi fi investit în funcţia de primar, iar consilierii vor depune jurământul, voi propune organizarea unui curs intensiv de administraţie pentru aleşii locali. Astfel, consilierii locali vor căpăta în scurt timp noţiunile de bază, pentru a putea analiza în cunoştinţă de cauză problemele administraţiei locale. Pentru mine, ca primar, este foarte important să pot colabora cu un consiliu local care poate înţelege proiectele pe care le voi propune dezbaterii, importanţa, impactul şi legalitatea lor.  Voi propune reînfiinţarea, în regim de urgenţă, a aparatului de specialitate al Consiliului Local, desfiinţat în mod abuziv la propunerea şi sub presiunile primarului Neculai Răţoi. Aparatul va fi format din doi specialişti, unul în administraţie locală şi unul în probleme juridice, care urmează să fie selectaţi în baza unui concurs riguros.  Voi propune ca şedinţele Consiliului Local să se desfăşoare sâmbăta sau duminica, şi nu în cursul săptămânii, tocmai ca păşcănenii interesaţi să poată participa la dezbateri.  Comisiile de specialitate din cadrul Consiliului Local vor fi implicate mult mai activ în dezbaterea şi analizarea problemelor comunităţii.  Imediat ce voi fi primar, voi cere o inventariere a tuturor hotărârilor care sunt în vigoare, adoptate de către Consiliul Local Paşcani, din 1990 şi până în prezent. De asemenea trebuie să ştim care au fost puse în practică şi care nu. Pentru cea de-a doua categorie vom stabili cauzele pentru care nu au fost puse în practică, responsabilii pentru această situaţie şi sancţionarea lor, precum şi dacă acestea mai pot fi aplicate sau nu. Consiliului Local urmează să decidă dacă mai rămân valabile sau nu.  În primul an de mandat, ca primar, voi convoca şedinţele Consiliului Local de două ori pe lună, nu doar o dată, cum se întâmplă în prezent. Trebuie urgentată analizarea, dezbaterea şi luarea deciziilor necesare cu privire la rezolvarea problemele Paşcaniului. Revenirea la normalitate impune un ritm de lucru mult mai alert, prin urmare voi cere consilierilor locali să muncească mai mult, alături de mine.  În calitate de primar, mă oblig să particip, ca invitat, la şedinţele Consiliului Judeţean, pentru a susţine proiectele care privesc Paşcaniul. De asemenea, toţi consilierii judeţeni din Paşcani vor fi invitaţi să participe la şedinţele Consiliului Local. 

pag. 5

Minorităţile din Paşcani, integrare şi normalitate Deşi legea prevede de mult timp, actualii şefi ai administraţiei locale au refuzat să angajeze un consilier care să reprezinte interesele celei mai numeroase etnii, rromii. În calitate de primar, voi dispune imediat angajarea unui reprezentant al romilor păşcăneni. Împreună cu acesta voi găsi soluţii pentru ca toţi romii din Paşcani să aibă acte de identitate. Vom pune în practică programe de integrare socială şi educaţională, de conservare a valorilor culturale ale etniei şi ne vom preocupa pentru eliminarea discriminării. Reformă la sânge în Primăria Paşcani Ca primar, voi pune un accent deosebit pe reorganizarea serviciilor din subordinea autorităţilor publice locale, prin eficientizarea activităţilor şi prin concesionarea unor servicii, măsuri care vor aduce certe avantaje financiare Paşcaniului, prin creşterea calităţii serviciilor, scăderea costurilor suportate de populaţie şi creşterea veniturilor municipalităţii.  Eficientizarea activităţii aparatului administrativ o voi face prin: − Eliminarea suprapunerilor de competenţe; − Stabilirea de atribuţii precise şi riguroase pentru fiecare salariat din Primărie, în scopul reducerii birocraţiei şi a cheltuielilor de personal; − Redistribuirea personalului pentru acoperirea posturilor deficitare; − Pregătirea profesională a întregului personal din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale.  Punerea în funcţiune a Ghişeului Unic, care asigură interfaţa între cetăţean şi funcţionarii publici, unde se predau cererile şi se primesc răspunsurile, actele solicitate. Cetăţenii trebuie să beneficieze în mod gratuit de toată formularistica. Informatizarea modernă a serviciilor publice locale  O altă prioritate, pe care o voi avea ca primar, va fi informatizarea cu programe moderne a serviciilor publice din subordinea Primăriei Paşcani, în special a Serviciului Finanţe Publice Locale. Este foarte important ca, în timp real, atât contribuabilii, dar mai ales funcţionarii publici, să aibă acces rapid la toate informaţiile de care au nevoie. O gestionare corectă a informaţiilor din aceste servicii determină eficientizarea activităţii administrative şi scăderea timpului de rezolvare a problemelor cetăţenilor. Să punem punct finanţării serviciilor inutile  Cuplul Răţoi – Pantazi, şefii administraţiei locale, au întreţinut, din motive doar de ei ştiute, funcţionarea unor servicii care nu îşi justifică existenţa, prin raportarea cheltuielilor la beneficiile pe care le aduc comunităţii. Este vorba de Serele Paşcani, Serviciul de Gospodărire Comunală şi Atelierul auto de reparaţii din cadrul Primăriei Paşcani, în care sunt angajate câteva sute de persoane. Multe dintre ele apar pe statele de plată fără să presteze vreo activitate, altele lucrează în beneficiului unor şefi din Primărie, şi nu pentru interes comunitar.  În calitate de primar, voi desfiinţa Serviciul de Sere din Paşcani şi voi reda terenul circuitului public. Necesarul de răsaduri pentru înfrumuseţarea spaţiului verde din Paşcani va fi achiziţionat de la societăţile specializate, cu eforturi financiare mult mai mici.  De asemenea, Atelierul auto din cadrul Primăriei Paşcani va fi desfiinţat, reparaţiile maşinilor instituţiei urmând să fie făcute în service-uri de specialitate.  Serviciul de Gospodărire Comunală va fi mult restrâns, doar la personalul care să asigure întreţinerea administrativă a Primăriei, precum şi a spaţiului verde, pentru înfrumuseţarea oraşului. Acest serviciu nu se va mai ocupa de realizarea unor lucrări în regim propriu, de zidării, decorări sau repararea şi asfaltarea străzilor. Toate aceste lucrări vor fi efectuate de firme specializate, prin licitaţii publice.

Pe 1 iunie, ia-ţi oraşul înapoi ! Fă un cadou copilului tău, schimbă soarta Paşcaniului !

SCHIMBARE şi PROGRES

Pune stampila la poziţia nr. 9 pe buletinul de vot pentru primar şi la poziţia nr. 11 pe buletinul de vot pentru Consiliul Local! City manager (administratorul Paşcaniului)  Imediat ce voi fi ales primar, voi propune Consiliului Local înfiinţarea postului de city manager, după modelul celor folosite în SUA şi Europa de Vest, de circa 100 de ani. Această funcţie urmează să fie ocupată, prin concurs, de către un manager. Un city manager este responsabil pentru controlul operaţiunilor derulate de municipalitate şi pentru implementarea măsurilor adoptate de Consiliul Local. El acţionează asemenea unui C.E.O. (chief executive officer) al unei corporaţii, care acordă servicii de management profesionist.  Managerul este subordonat Consiliului Local, în baza unui contract în care sunt clar evidenţiate drepturile şi obligaţiile sale, iar ideal este ca acesta să nu fie membru al nici unui partid politic, deoarece el trebuie ales pentru profesionalismul său şi nu datorită afilierii la un anumit partid.  Cele mai frecvent întâlnite atribuţii şi responsabilităţi ale unui city manager includ: supravegherea zilnică a departamentelor primăriei şi a conducătorilor acestora, pregătirea proiectelor bugetelor anuale, acordarea de consultanţă pertinentă în diferite probleme de interes pentru consiliu, întâlnirea cu cetăţenii sau grupurile organizate ale acestora pentru o mai bună înţelegere a problemelor care îi preocupă, încurajarea performanţei în rândul salariaţilor şi funcţionarilor municipalităţii.  Viitorul city manager nu va înlătura atribuţiile primarului, ci va colabora cu mine, pentru realizarea obiectivelor comunitare. Contracte de management în instituţiile publice Imediat ce voi ajunge primar, voi impune, conform prevederilor legale, contracte de management tuturor şefilor instituţiilor şi serviciilor publice din subordinea Consiliului Local. De exemplu, este cazul Bibliotecii, Casei de Cultură, Muzeului etc.  De asemenea, voi supune aprobării Consiliului Local impunerea contractelor de management pentru conducerile D.A.C. şi R.A.G.C.L.  Prin contractele de management, directorii îşi asumă realizarea unor obiective, precum şi a indicilor de performanţă. Periodic, activitatea lor va fi evaluată şi, în funcţie de nerealizări, pot fi eliberaţi din funcţie, prin hotărârea Consiliului Local.  Toţi angajaţii Primăriei şi serviciilor publice din subordine, care au împlinit vârsta de pensionare, vor fi eliberaţi din funcţii, conform prevederilor legale. 

Să nu-i mai punem pe drumuri pe contribuabili: servicii publice mai bine organizate  Pentru a beneficia de serviciile I.M.L. (Institutul de Medicină Legală), păşcănenii sunt nevoiţi să se deplaseze la Iaşi, ceea ce presupune pierdere de timp şi bani pentru rezolvarea unor probleme urgente (certificate medico-legale). În calitate de primar, voi face toate demersurile necesare pentru deschiderea unui punct de lucru al I.M.L. la Paşcani, cel mai probabil la Spitalul Municipal.  Şi consumatorii păşcăneni au dreptul de a fi apăraţi, nu numai în urma sesizărilor, ci prin controale preventive. De aceea, în calitate de primar, voi interveni pentru deschiderea unui punct de lucru al Protecţiei Consumatorilor (O.P.C.) la Paşcani, cu sediul în Mall-ul Cultural şi Informaţional (actualul sediu al Primăriei Paşcani).  Proprietarii de maşini din Paşcani sunt nevoiţi să ajungă la Iaşi pentru îndeplinirea formalităţilor de la Registrul Auto Român (R.A.R.). În calitate de primar, voi face demersuri pentru a lua fiinţă o secţie R.A.R. şi la Paşcani, care să deservească posesorii de maşini din municipiu şi localităţile din împrejurimi. Locaţia potrivită ar fi în perimetrul R.A.G.C.L. Paşcani.  Păşcănenii sunt nevoiţi să meargă la Iaşi pentru obţinerea documentelor pentru autovehicule (înmatriculări, radieri, permise de conducere). Consider că şi la Paşcani ar trebui să existe un birou care să ofere aceste servicii, găzduit în vechiul sediu al Primăriei.

pag. 6

 Avem nevoie să trăim într-un mediu curat şi sănătos. De aceea voi propune înfiinţarea unui birou al Agenţiei de Protecţie a Mediului la Paşcani, cu sediul în Mall-ul Cultural şi Informaţional.  Pentru ca serviciile oferite contribuabililor păşcăneni să fie eficiente şi civilizate, voi propune ca, în vechea clădire a Primăriei Paşcani, după ce va fi consolidată, să aibă sediile următoarele instituţii: Poliţia Comunitară, Jandarmeria, Evidenţa Populaţiei şi Starea Civilă, Oficiul Prefectural şi Finanţele Publice Locale. De asemenea, în Mall-ul Cultural şi Informaţional (sediul actual al Primăriei) voi propune să-şi mute sediile: Casa de Pensii (care stă cu chirie în sediul societăţii „Constructorul”), Cadastrul Public Imobiliar (găzduită provizoriu în clădirea Poştei Deal), Direcţia Sanitar-Veterinară şi Controlul Alimentelor (cu sediul actual, în chirie, la societatea „Constructorul”), Oficiul Registrului Comerţului (cu sediul actual închiriat la S.C. Constructorul S.A.).

Transport în comun civilizat  Deşi anual se cheltuie sume imense din bani publici, păşcănenii beneficiază în parte de transport în comun, în condiţii ca pe timpul lui Ceauşescu.  Acum, transportul este asigurat doar înspre suburbii, de R.A.G.C.L., cu autobuze vechi, mari consumatoare de combustibil şi piese de schimb. Nu există transport public în comun în interiorul oraşului Paşcani.  Pentru că an de an serviciul de transport în comun din subordinea R.A.G.C.L. produce pierderi şi nu aduce profit, voi propune Consiliului Local privatizarea (concesionarea) serviciului de transport în comun. Contractul va conţine clauze precise şi modalităţi de control a calităţii serviciului, a traseelor, preţului şi investiţiilor asumate de către firma care va câştiga licitaţia.  Faţă de cele existente, voi cere înfiinţarea de trasee în interiorul municipiului Paşcani, care să lege zona Deal de zona Vale, cursele urmând a circula la intervale scurte de timp.  Administraţia locală va amenaja staţii moderne de autobuz, în interiorul municipiului.  De asemenea, se vor amenaja locuri de staţionare pentru taximetre, în locaţiile stabilite deja prin H.C.L. Costuri mai mici la căldură, prin reformarea şi reorganizarea R.A.G.C.L. Paşcani  Activitatea R.A.G.C.L. Paşcani trebuie regândită din temelii, pentru că influenţează direct costurile la întreţinere plătite de către păşcăneni. Pentru reducerea facturilor la încălzire, trebuie reduse costurile de personal, ceea ce presupune diminuarea numărului de angajaţi. Această măsură poate fi pusă în practică în rândul: − cititorilor – casieri – încasatori, ale căror atribuţii trebuie preluate de către asociaţiile de proprietari; − personalului TESA − prin externalizarea unor activităţi ale Regiei (salubritate, transport, atelier auto – care contribuie la cheltuielile generale, regăsite în facturile populaţiei).  Pentru a elimina disfuncţiile de la facturare, activităţile de montare şi citire a repartitoarelor trebuie preluate integral de către R.A.G.C.L., care-şi va asuma şi răspunderea privind corecta repartizare a costurilor.  Conducerea Regiei se va desfăşura numai în baza unui contract de management, urmărindu-se realizarea obiectivelor asumate şi suportarea consecinţelor legale şi materiale în cazul eşecurilor. Până acum, neajunsurile şi erorile din conducere au fost suportate de către păşcăneni, prin includerea pierderilor în facturile populaţiei.  Întrucât salubritatea şi transportul nu vor mai face obiectul de activitate al Regiei, secţia de service auto a Regiei trebuie închisă sau externalizată (privatizată).

Dionisie AFLOROAEI - viitorul primar al municipiului Paşcani Servicii prompte pentru repararea instalaţiilor  Voi cere conducerii R.A.G.C.L. un plan de măsuri de reducere a costurilor din exploatarea centralelor termice.  Pentru că nu se justifică în serviciile oferite, ca primar, voi propune renunţarea la abonamentul pentru instalatori. Acest serviciu, necesar comunităţii, urmează să fie organizat astfel: R.A.G.C.L. Paşcani va avea angajaţi un număr strict necesar de muncitori specializaţi, pentru efectuarea lucrărilor la instalaţiile de încălzire. Prestările de servicii către populaţie vor fi făcute în baza unei liste de preţuri, aprobată de Consiliul Local, costurile reparaţiilor urmând a fi incluse în factura din luna următoare a beneficiarului. Reformă la sânge în activitatea D.A.C. Paşcani În calitate de primar, voi propune în regim de urgenţă Consiliului Local o analiză serioasă a activităţii D.AC. Paşcani, care să aibă ca obiective: − Reducerea preţului apei. − Program non-stop de furnizare.  Pentru eficientizarea activităţii, D.A.C. Paşcani trebuie să se transforme în regie sau societate pe acţiuni (sub controlul Consiliului Local), ori să se afilieze Asociaţiei Judeţene de Apă-Canal (variantă propusă de Consiliul Judeţean). În primul caz, D.A.C Paşcani ar putea să-şi extindă activităţile de furnizare a serviciilor şi în comunele din jur, iar în al doilea caz, conform prognozelor Consiliului Judeţean, ar putea avea mai uşor acces la investiţiile finanţate de Uniunea Europeană.  Ca şi în cazul R.A.G.C.L., D.A.C.-ul (în viitoarea formă) trebuie condusă de către un Consiliu de Administraţie, în baza unui contract de management. Directorii urmează să fie plătiţi în funcţie de performanţe, nu ca până acum, cu salarii exagerate (de peste 50 milioane lei vechi), şi vor răspunde legal şi material pentru erori.  Pentru eficientizarea activităţii, voi propune Consiliului Local reducerea cheltuielilor de personal, prin regândirea organigramei şi reducerea personalului TESA. Totodată, din analizele pe care le-am studiat, am ajuns la concluzia că trebuie mărite salariile muncitorilor şi îmbunătăţite condiţiile de muncă.  În calitate de primar, voi cere ca D.A.C. Paşcani să facă publice, zilnic, datele privind calitatea apei furnizate către populaţie.  Împreună cu D.A.C. şi Consiliul Local, voi realiza un proiect de continuare a dezvoltării reţelelor de distribuţie a apei potabile şi de canalizare în suburbii. Proiectul trebuie să fie clar, cu termene precise şi identificarea finanţării (fonduri europene şi guvernamentale).  Imediat ce voi ajunge primar, voi cere o analiză responsabilă a stadiului proiectului I.S.P.A. şi capacităţii de implementare din partea D.A.C.. Având în vedere importanţa investiţiei pentru comunitate, a fondurilor europene alocate (circa 16 milioane de euro) este foarte necesar să fim realişti. Dacă avem capacitatea gestionării unui asemenea proiect, s-o facem în timp cât mai scurt, dacă nu, să cedăm gestionarea proiectului altor specialişti (de exemplu Consiliul Judeţean Iaşi, care s-a oferit să facă acest lucru).  La D.A.C., serviciile instalatorilor vor fi organizate în mod similar R.A.G.C.L.-ului: pe baza unei liste de tarife aprobate în Consiliul Local, costurile urmând să fie cuprinse în factura următoare a beneficiarului.  Voi cere Consiliului Local să aprobe eliminarea din facturi a costurilor pentru pierderile de apă de pe traseul de distribuţie. Păşcănenii trebuie să plătească doar ceea ce consumă. 

Circulaţia rutieră, de la haos la normalitate Primarul Neculai Răţoi şi viceprimarul Dumitru Pantazi (în calitate de şef al Comisiei de organizare a circulaţiei în Paşcani) şi-au bătut joc de şoferi şi pietoni. Pe străzile Paşcaniului este un haos de nedescris. În calitate de primar, prin bugetul pe anul 2009, voi cere alocarea sumelor necesare pentru semaforizarea principalelor intersecţii din Paşcani, pentru realizarea marcajelor 

pag. 7

şi amplasarea semnelor de circulaţie.  În regim de urgenţă, voi cere realizarea unui studiu de către specialişti pentru reorganizarea şi fluidizarea traficului rutier, care va fi pus în practică imediat.  Voi cere eliminarea sensului unic de pe strada Dragoş-Vodă, pentru că, după părerea majorităţii şoferilor din Paşcani, mai mult încurcă decât ajută traficul din oraş.  O altă urgenţă pe care o voi rezolva este redeschiderea circulaţiei la bariera C.F.R. de la Blăgeşti. Cine a luat decizia greşită de a închide drumul, trebuie să plătească, iar Primăria trebuie săşi asume cheltuiala îndreptării acestei erori! Soluţia tehnică trebuie să fie simplă şi cu cheltuieli minime, nu realizarea unui pasaj subteran sau a unui pod aerian (aşa după cum au „gândit” până acum politicienii locali).  Şoseaua de ocolire a municipiului Paşcani este o necesitate. Proiectul trebuie derulat cu maximă transparenţă şi realizat în cel mai scurt timp. Traficul greu, pe şoseaua de centură, trebuie să ocolească în totalitate Paşcaniul.  Voi propune Consiliului Local reanalizarea hotărârii prin care s-a permis realizarea unui drum pe malul drept al Siretului, cu cale de acces pe uliţele suburbiei Blăgeşti, spre nemulţumirea locuitorilor din zonă. S-a permis astfel dezvoltarea traficului greu rutier (autobuze, camioane etc.), către comuna Vânători, pe un drum îngust, impropriu circulaţiei acestui gen de vehicule, casele locuitorilor din zonă fiind puse în pericol. Primărie de cartier în zona Vale, audienţe în cartiere şi suburbii Zona Vale a municipiului Paşcani, cea mai numeroasă ca populaţie, se confruntă şi cu cele mai mari probleme.  În primul an de mandat, voi înfiinţa în zona Vale o primărie de cartier. Aici îşi vor desfăşura activitatea funcţionari publici care vor prelua problemele cetăţenilor din zona Vale. În acest fel, va avea loc o comunicare directă şi strânsă între Primărie şi contribuabilii din zonă, se va reduce timpul pentru rezolvarea problemelor curente ale păşcănenilor, care nu vor mai fi nevoiţi să urce în Deal pentru depunerea sau obţinerea unui act administrativ.  În calitate de primar, audienţele nu le voi ţine doar în sediul Primăriei, ci şi în sediile asociaţiilor de proprietari din cartiere şi la căminele culturale, în cazul suburbiilor. Este foarte important pentru mine să cunosc realităţile locale la faţa locului.  Primarul este plătit pentru a fi în slujba cetăţeanului, şi nu invers. Trebuie redată demnitatea contribuabilului, iar dialogul dintre mine şi cetăţeni va fi de la egal la egal.  Problemele preluate de la cetăţeni vor fi repartizate spre analiză şi rezolvare compartimentelor de specialitate din Primărie. În cel mai scurt timp (prevăzut de lege), cetăţenii vor primi răspuns în scris, acasă, la problemele ridicate. Acel răspuns va conţine rezultatul problemei puse în discuţie, modalitatea şi termenul până la care poate fi rezolvată, precum şi numele şi telefonul funcţionarului responsabil cu ducerea la îndeplinire a sarcinii. Dacă funcţionarii nu se vor achita de atribuţii, vor fi sancţionaţi conform legii, iar cetăţeanul va fi înştiinţat despre acest lucru. Canalizarea din zonele inundabile, o prioritate pentru mine Una dintre cele mai mari probleme de infrastructură, la Paşcani, este canalizarea. Deşi este municipiu, Paşcaniul are multe străzi fără canalizare, iar în cele mai multe zone nu funcţionează (este colmatată). Proasta gestionare a acestei probleme a produs efecte grave la inundaţiile din 2005, când sute de familii din zonele Abator, Fântânele, Gării au avut gospodăriile inundate. Pentru că, până acum, cei din conducerea oraşului şi politicienii locali nu au găsit soluţii pentru rezolvarea acestei probleme, prioritatea mea în proiectul de buget pentru 2009 va fi rezolvarea canalizării în zonele inundabile ale Paşcaniului.

Imagini de la Grup Şcolar “Mihai Busuioc”

ŞI

Pe 1 iunie, ia-ţi oraşul înapoi ! Fă un cadou copilului tău, schimbă soarta Paşcaniului !

SCHIMBARE şi PROGRES

Pune stampila la poziţia nr. 9 pe buletinul de vot pentru primar şi la poziţia nr. 11 pe buletinul de vot pentru Consiliul Local! Să fim pregătiţi pentru situaţii de urgenţă  Tragedii prost gestionate, precum inundaţiile din august 2005, nu trebuie să se mai repete. De aceea, voi dispune, încă din primele zile de mandat, verificarea şi aducerea la zi a planurilor de măsuri şi intervenţii ale Serviciului de protecţie civilă, dezastre şi calamităţi naturale. Acest serviciu va fi restructurat, în conformitate cu prevederile legale, pe criterii de competenţă şi eficienţă.  De asemenea, voi iniţia un proiect de hotărâre de consiliu privind reorganizarea Comitetului local pentru situaţii de urgenţă, din acesta urmând să facă parte doar persoane capabile şi responsabile, care să trateze cu seriozitate atribuţiile pe care le au, nu ca până acum. În calitate de preşedinte al acestui comitet, voi convoca, trimestrial, şedinţa Comitetului local pentru situaţii de urgenţă, tematica şi concluziile discuţiilor urmând a fi făcute publice, în condiţiile legii.  O problemă particulară a Paşcaniului, care trebuie rezolvată în regim de urgenţă, este cea a hidranţilor aflaţi pe domeniul public (străzi), dintre care doar câţiva sunt funcţionali.  Voi propune Consiliului Local organizarea unui serviciu de voluntariat, format din păşcăneni pregătiţi (inclusiv prin programe finanţate de la bugetul local), responsabili şi dedicaţi semenilor, care, în eventualitatea unui dezastru, să aibă capacitatea, pregătirea şi dotarea necesară să intervină, alături de structurile profesioniste, pentru salvarea de vieţi şi bunuri. Gestionarea corectă şi transparentă a banului public. De unde voi lua banii pentru realizarea proiectelor Până în prezent, Răţoi şi Pantazi au administrat în mod ocult şi clientelar banii strânşi cu greutate şi sacrificii de la contribuabili. Banii obţinuţi din taxele şi impozitele locale vor fi folosiţi doar în scopul asigurării nevoilor imediate ale păşcănenilor. Fondurile necesare pentru realizarea proiectelor importante şi pe termen lung urmând a fi obţinute din finanţări europene, guvernamentale, împrumuturi bancare etc. Pentru a finanţa proiectele pe care mi le-am propus, precum şi pentru a asigura buna funcţionare a serviciilor publice, voi lua de urgenţă următoarele măsuri:  Voi supune aprobării Consiliului Local un proiect de reducere a cheltuielilor de personal cu 40%, în mandatul 2008-2012, câte 10% pe an.  Voi monitoriza şi reduce la maxim cheltuielile materiale, de întreţinere şi pentru birotică. Toate achiziţiile în acest sens vor fi făcute prin licitaţie publică.  Cheltuielile pentru telefoane (în special cele mobile), combustibil (pentru maşinile Primăriei), de întreţinere a sediului vor fi reduse şi făcute publice lunar.  Primele şi recompensele de orice fel , pentru funcţionarii şi personalul contractual din Primăria Paşcani, vor fi acordate exclusiv pe criterii de competenţă şi performanţă. Nu este corect ca majoritatea celor din Primărie să fie recompensaţi pentru incompetenţă. Toate primele vor fi afişate imediat după ce vor fi plătite.  Fiecare angajat al Primăriei trebuie să plătească, conform prevederilor legale, pentru pagubele pe care le aduce administraţiei locale, prin acţiunile şi deciziile sale.  Trebuie reduse la maxim cheltuielile judecătoreşti, pentru plata avocaţilor. Consilierii juridici ai Primăriei Paşcani trebuie să aibă competenţa necesară pentru a apăra toate interesele administraţiei locale în instanţele de judecată sau situaţii de natură juridică. Numai în cazuri excepţionale şi care ţin de interesul comunităţii, şi nu al unei persoane, vom apela la serviciile juriştilor şi avocaţilor din afara Primăriei. Trebuie gestionată corect baza de impozitare şi colectare pentru bugetul local  Toţi cei care deţin sau folosesc, într-o formă sau alta, domenii publice şi private, trebuie să plătească taxele şi impozitele prevăzute de lege. Nu voi accepta, aşa cum au făcut şefii Primăriei Paşcani, Răţoi şi Pantazi, să fie obligaţi să plătească doar oamenii de rând, iar clientela politică să fie amânată şi chiar scutită de la plata taxelor şi impozitelor.

pag. 8

 Toate contractele de concesiune şi închiriere vor fi revăzute şi actualizate. Clientela politică trebuie să plătească aceleaşi taxe şi impozite ca omul de rând. Vă garantez că nu vor mai exista favoritisme în Paşcani.  Voi supune dezbaterii Consiliului Local reanalizarea zonării, precum şi a taxelor şi a impozitelor locale. Trebuie reintrodusă zona a IV-a de impozitare (cu taxe şi impozite mici) pentru contribuabilii care nu dispun de utilităţi. Cetăţenii trebuie să plătească taxe în mod echitabil, în funcţie de ceea ce beneficiază.  Voi propune reducerea taxelor şi impozitelor locale la nivelul gradului de suportabilitate a contribuabililor (chiar dacă nevoile financiare sunt mari) şi trebuie aduse la nivelul puterii economice a comunităţii.

Restul sumelor, necesare realizării proiectelor pe care mi le-am propus, vor fi din următoarele surse:  Fonduri europene sau alte surse de finanţare, care sunt puse la dispoziţie pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Vom exploata la maxim finanţările nerambursabile comunitare, prin întocmirea de proiecte viabile, în care Paşcaniul va avea doar o contribuţie financiară minimă. Acolo unde finanţările se adresează O.N.G.-urilor, le vom sprijini la întocmirea proiectelor şi implementarea lor, în baza unor parteneriate.  Fonduri guvernamentale, în baza proiectelor de dezvoltare propuse de către Primăria Paşcani.  O altă resursă va fi creditele bancare, pe termen lung, astfel încât cheltuielile de creditare suportate de administraţie, în interesul păşcănenilor, să fie distribuite în mod echitabil între generaţiile actuale şi cele viitoare. Acestea vor fi folosite pentru finanţarea unor obiective care nu suferă amânare. Creditele vor fi plătite, în timp, din beneficiile pe care acele investiţii le vor aduce la bugetul local. Conducerea Primăriei Paşcani s-a ferit până acum să apeleze la credite bancare pentru că modul de folosire al lor urma să fie verificat de către creditor, ceea ce le-ar fi impus o cheltuire corectă a banilor împrumutaţi, contrar intereselor cuplului Răţoi − Pantazi.  O altă resursă la care vom apela va fi emiterea de obligaţiuni municipale, împrumut care este mai eficient şi mai ieftin decât cele tradiţionale. În plus, emiterea de obligaţiuni creşte încrederea investitorilor în activitatea şi potenţialul Paşcaniului. În cazul emiterii de obligaţiuni municipale, se poate apela şi la deschiderea unei linii de credit de tipul „Bridge Loan revolving“, care prezintă avantaje financiare certe şi prin care se asigură fondurile necesare realizării obiectivelor de investiţii, pe măsură ce autoritatea locală are nevoie de ele, dobânda plătindu-se astfel numai la sumele efectiv utilizate.  Obţinerea de grant-uri (finanţări nerambursabile) pentru dezvoltarea de proiecte cu caracter social, prin parteneriatele şi relaţiile pe care le voi dezvolta cu administraţiile din alte ţări ale Uniunii Europene.  Investiţiile vor fi realizate şi prin cooptarea agenţilor economici, pe baza unor parteneriate de tip public – privat, în cadrul proiectelor administraţiei publice. Avantajul acestor parteneriate este dat de reducerea costurilor publice de finanţare în cadrul proiectului, prin atragerea de investiţii private şi tehnologii avansate. Fond funciar  Toţi păşcănenii trebuie să primească pământurile înapoi. În cel mai scurt timp, comisiile de fond funciar vor trebui să finalizeze procesul de punere în practică a prevederilor legilor de fond funciar. Voi verifica personal şi voi aduce la cunoştinţa opiniei publice dacă procentul de diminuare de 20% pus în practică de administraţia Răţoi − Pantazi, asupra terenurilor păşcănenilor, a fost cel corect şi necesar.  Voi dispune ca, în cel mai scurt timp, specialiştii administraţiei să realizeze o balanţă funciară, care să cuprindă suprafeţele agricole de teren existente şi modul de distribuire al acestora (amplasamente şi proprietari). Numai aşa vom afla cu exactitate ce suprafeţe de teren mai sunt necesare pentru finalizarea punerii în posesie, conform legilor fondului funciar, şi dacă administraţia din Paşcani dispune sau nu de acestea.

Dionisie AFLOROAEI - viitorul primar al municipiului Paşcani

pag. 9

CURĂŢENIA GENERALĂ – PRIMUL PAS SPRE UN ORAŞ CIVILIZAT. LOCURI DE RECREERE, PARCĂRI ŞI LUMINĂ ÎN FIECARE CARTIER SITUAŢIA ACTUALĂ. CE A FĂCUT CONDUCEREA RĂŢOI – PANTAZI 

După 18 ani de administraţie Răţoi – Pantazi, Paşcaniul este un municipiu murdar şi degradat.  Paşcaniul este într-o stare de dezordine continuă şi cu o administraţie ruptă de nevoile reale ale cetăţenilor.  Şefii Primăriei au folosit forţa de muncă plătită din bani publici în interese personale, în timp ce Paşcaniul arată ca o groapă de gunoi.  Au alimentat din bugetul local clientela politică, cu milioane de euro anual, pentru tot felul de achiziţii şi servicii, unele neprioritare pentru contribuabili. Aşa se face că nu există decât un iluminat public parţial şi de slabă calitate, nu există parcări, parcuri, câinii fără stăpân au împânzit oraşul.  Din punct de vedere urbanistic, Paşcaniul se află într-un haos greu de imaginat, domeniul public a fost administrat pe criterii clientelare. Doar ei ştiu ce terenuri şi spaţii comerciale au fost şi mai sunt disponibile din domeniul public. Le-au folosit sau încredinţat discreţionar şi fără transparenţă. CE AU FĂCUT POLITICIENII  Grigore Crăciunescu şi Leonard Rusu, doi dintre candidaţii la Primăria Paşcani, au contribuit în mod esenţial la întreţinerea haosului administrativ în municipiul nostru.  Grigore Crăciunescu, în calitate de parlamentar şi preşedinte de partid, cu reprezentanţi în Consiliul Local, nu a folosit în mod concret niciodată pârghiile legale pentru stoparea sau împiedicarea ilegalităţilor din Primăria Paşcani.  Leonard Rusu şi consilierii săi locali (nu mai puţin de 6 la număr la începutul acestui mandat) s-au comportat cu aceeaşi nepăsare faţă de adevăratele probleme ale păşcănenilor.

SCHIMBARE ŞI PROGRES Paşcaniul trebuie să redevină un oraş atractiv Paşcaniul este un oraş mohorât. Orice vizitator remarcă această situaţie, datorită culorilor cenuşii şi mizeriei în care sunt îmbrăcate blocurile, precum şi a faţadelor neterminate. Toate amenajările şi construcţiile făcute după 1990 nu au respectat o linie arhitecturală şi urbanistică, pentru că Primăria nu s-a îngrijit să impună nici o regulă în acest sens. Ca primar, voi schimba această situaţie, voi reda tinereţea oraşului.  Chiar de la intrările în municipiu, panourile de tablă şi monumentele comuniste vor fi înlocuite cu afişaje electronice, pe care să fie scrise mesaje de bun venit, inclusiv date despre oraş, în limbile română şi engleză.  Voi dispune, conform prevederilor legale, angajarea unui arhitect competent al oraşului. Nu voi permite ca aceste atribuţii, de maximă importanţă, să fie preluate de nespecialişti.  Pe baza soluţiilor arhitectului, voi propune Consiliului Local aprobarea unui set de reguli de dezvoltare urbanistică, inclusiv cu privire la culorile în care vor fi zugrăvite clădirile.  Împreună cu proprietarii (asociaţiile de proprietari), odată cu reabilitarea termică a apartamentelor, vom schimba în culori vii şi plăcute zugrăveala blocurilor. Reabilitarea termică este o prioritate pentru mine, ca primar, şi mi-am propus s-o realizez conform legii, care prevede ca Primăria şi Guvernul să co-finanţeze (în proporţie de câte o treime) cheltuielile. Pentru contribuţia locatarilor, acolo unde obţinem acordul pentru construirea locuinţelor la mansardă, 

Primăria îşi poate asuma şi plata cotei parte a proprietarilor. Cişmele şi W.C.-uri ecologice Din motive greu de înţeles, în Paşcani, actuala administraţie nu a reuşit să amenajeze nici un W.C. public. De asemenea, nu se găseşte nici o cişmea cu apă potabilă, în aşa fel încât trecătorii să-şi potolească setea, fără să fie nevoiţi să-şi scoată banii din buzunar. Ca primar, în primele luni de mandat, voi dispune rezolvarea acestor probleme stringente. Subsolurile blocurilor – focar de infecţie Majoritatea subsolurilor blocurilor din Paşcani sunt adevărate focare de infecţie, pline de apă, mizerie, şobolani şi ţânţari. Conducerea de până acum a Paşcaniului, cuplul Răţoi − Pantazi şi Consiliul Local, şi-au declinat responsabilitatea, pe motiv că este vorba despre domeniul privat.  În calitate de primar al Paşcaniului, voi propune ca din bugetul local, în patru etape (4 ani), să fie finanţate lucrări pentru repararea, dezinfecţia, deratizarea şi dezinsecţia subsolurilor. Păşcănenii plătesc taxe şi impozite şi trebuie să beneficieze, fără echivoc, de un asemenea serviciu.  Deratizarea şi dezinsecţia vor fi făcute de acum înainte anual, în urma unei licitaţii publice, de către o firmă de specialitate, iar lucrările de reparaţii - de către echipele de instalatori de la D.A.C. şi R.A.G.C.L. După terminarea programului de reparare a subsolurilor, responsabilitatea întreţinerii (reparaţii curente) aparţine proprietarilor, prin asociaţiile de proprietari. Asociaţiile de proprietari – nuclee de bază în administrarea cartierelor Deşi legea obligă de ani de zile desfiinţare asociaţiilor de locatari (fostele structuri comuniste de administrare) şi înlocuirea acestora cu cele de proprietari, prin care păşcănenii îşi pot gestiona problemele administrative cum doresc, Primăria Paşcani, condusă de Răţoi şi Pantazi, a refuzat să rezolve această situaţie.  În calitate de primar, în primul an de mandat, prin voinţa păşcănenilor, voi transforma toate asociaţiile de locatari în cele de proprietari.  Vor fi organizate alegeri neinfluenţate, în cadrul fiecărei asociaţii de proprietari, pentru stabilirea noilor structuri de conducere. În aceste funcţii trebuie aleşi oameni tineri şi gospodari, care să se bată pentru rezolvarea problemelor administrative ale locatarilor care i-au ales. Tot aceştia vor asigura legătura între furnizorii de utilităţi şi cetăţeni.  Prin intermediul compartimentului special înfiinţat în cadrul Primăriei Paşcani, voi asigura sprijinul necesar înfiinţării asociaţiilor de proprietari şi consultanţa necesară pentru buna funcţionare juridică şi contabilă a asociaţiilor.  Pentru mine, ca primar, colaborarea cu viitorii şefi ai asociaţiilor de proprietari va fi la fel de importantă ca cea cu membrii Consiliului Local.  Voi propune ca, o zi pe lună (la sfârşit de săptămână), să fie destinată unei întâlniri între reprezentanţii Primăriei, ai regiilor furnizoare de utilităţi şi şefii asociaţiilor de locatari. Vor fi dezbătute, cu maximă transparenţă şi eficienţă, problemele cu care se confruntă păşcănenii. Rezultatul discuţiilor va fi prezentat, spre dezbatere, Consiliului Local. Un oraş curat  Serviciile publice de curăţenie stradală (aflate în prezent în cadrul Gospodăririi Comunale din Primărie) şi cel de Salubrizare

Pe 1 iunie, ia-ţi oraşul înapoi ! Fă un cadou copilului tău, schimbă soarta Paşcaniului !

SCHIMBARE şi PROGRES

Pune stampila la poziţia nr. 9 pe buletinul de vot pentru primar şi la poziţia nr. 11 pe buletinul de vot pentru Consiliul Local! (de colectare şi transport al gunoiului, din subordinea R.A.G.C.L.) trebuie unificate şi externalizate (privatizate). În loc să fie cheltuite sume imense pentru servicii de slabă calitate, aşa cum s-a întâmplat până acum, prin concesionarea (privatizarea) serviciilor, Primăria va încasa bani la bugetul local.  În cadrul contractului încheiat cu firma care va câştiga licitaţia, Consiliul Local poate impune prestatorului privat un program de investiţii, măsuri de control al preţurilor precum şi orarul de prestare a serviciilor. Ca primar, voi insista să fie impusă obligativitatea ridicării gunoiului, măturarea şi spălarea străzilor, noaptea sau dimineaţa devreme, în nici un caz în timpul zilei. De asemenea, voi cere ca şi suburbiile să fie incluse în programul de ridicare a gunoiului. Va fi o prioritate pentru mine desfiinţarea actualelor ghene de gunoi prin înlocuirea cu pubele ecologice. Trebuie să trăim într-un mediu sănătos În calitate de primar, voi acorda o atenţie deosebită protecţiei mediului, premisă a curăţeniei în municipiu şi a unui climat sănătos pentru păşcăneni.  În mandatul meu, compartimentul de Protecţie a Mediului din cadrul Primăriei va căpăta importanţa pe care doar teoretic în prezent o are. Specialiştii din cadrul acestui serviciu vor trebui să facă o inventariere clară a tuturor problemelor de mediu din municipiu şi, împreună cu cei de la Agenţia de Protecţie a Mediului, să propună soluţii.  Voi insista ca Poliţia Comunitară să se achite de sarcini, cu respectare şi punerea imediată în practică a hotărârii Consiliului Local Paşcani prin care sunt prevăzute sancţiuni asupra celor care aruncă gunoaie pe stradă. Păşcănenii care nu vor să respecte curăţenia şi mediul înconjurător trebuie să fie sancţionaţi prompt, aşa cum se întâmplă peste tot în ţările civilizate.  Voi face demersurile necesare pentru ca poluatorii industriali, dar şi spălătoriile chimice şi de maşini să respecte regulile impuse de legislaţia de mediu cu privire la deversarea apele uzate.  În colaborare cu autorităţile judeţene, trebuie găsite, în cel mai scurt timp, soluţii pentru sigilarea gropii de gunoi de la Valea Seacă. Ea trebuie înlocuită cu un alt sistem de depozitare a deşeurilor menajere (staţie de selectare şi transfer a deşeurilor )  O altă prioritate a mea va fi consolidarea versanţilor, prin programe anuale de plantări de arbori.  În parteneriat cu O.N.G.-urile de protecţia mediului, vor fi derulate programe de informare şi educaţie a populaţiei cu privire la protecţia mediului. Iluminatul public Iluminatul public la Paşcani este deficitar, chiar dacă anual se cheltuie miliarde de lei din bugetul public din banii contribuabililor.  Prioritatea mea, ca primar, va fi asigurarea unui iluminat civilizat, în primul rând în cartiere, pe toate străzile, inclusiv în suburbii. Paşcaniul trebuie să devină un oraş luminos, să nu-ţi fie frică noaptea să mergi pe străzi.  Voi avea grijă să fie îmbunătăţit în special iluminatul pietonal. Stâlpii cu multe abajururi trebuie să dispară, deoarece consumă mult curent şi asigură un iluminat de proastă calitate. Vor fi montate instalaţii moderne, eficiente şi rezistente la acte de vandalism.  O altă prioritate va fi să reducem cheltuielile, prin eliminarea furturilor de curent din reţeaua publică. Am cunoştinţă că până acum au fost tolerate asemenea practici, beneficiarii fiind chiar agenţi economici din Paşcani, dar şi din suburbii.  Voi cere revizuirea contractelor existente cu firmele care asigură întreţinerea instalaţiei de iluminat public, pentru eficientizarea costurilor. Dacă aceste contracte sunt păguboase pentru comunitate, voi cere rezilierea lor şi stabilirea altui operator, prin licitaţie publică corectă.

pag. 10

Realizarea parcărilor – o prioritate pentru mine În ultimii ani, numărul maşinilor a crescut foarte mult în Paşcani. Administraţia Răţoi − Pantazi nu are prognoze şi nici soluţii în această problemă. În calitate de primar, îmi propun următoarele:  Amenajarea de locuri de parcare în fiecare cartier. Prin amenajare se înţelege asfaltare, delimitare, marcare, iluminare.  Trebuie să rezolvăm rapid această problemă pentru că, cea mai mare parte a posesorilor de maşini, plătesc anual o taxă de parcare.  Voi propune Consiliului Local desfiinţarea scuarelor din mijlocul şoselelor, de exemplu, de la Poştă Deal până la ieşirea din oraş, spre Gâşteşti (str. Ştefan cel Mare şi Moldovei). Prin această măsură, se pot amenaja în mod civilizat spaţii de parcare, pe ambele sensuri ale străzilor, fără a îngreuna traficul rutier.  De asemenea, voi dispune ca porţiunea de pe strada M. Kogălniceanu, între Petrom şi Piaţa Deal, să fie lărgită, prin desfiinţarea scuarelor cu arbuşti din faţa Mall-ului Cultural (sediul actualei Primării). Tot aici, lângă gard, voi amenaja locuri de parcare.  Parcarea din apropierea Bisericii „Sf. Vineri” (str. Ceferiştilor) poate fi prelungită pe toată lungimea desfăşurării blocurilor de peste drum.  Porţiunea dintre magazinul Viosand Vale şi Gară va fi reorganizată, după cum urmează: rondurile betonate vor fi desfiinţate. Pe suprafaţa respectivă vor fi amenajate o zonă verde şi locuri de parcare, de jur împrejur.  Pentru că Parcul Tineretului (actualul Parc Peştişorul) va deveni un loc aglomerat (tot acolo fiind amplasată Biserica Catolică), voi propune amenajarea în acea zonă a unei parcări, la intrarea în parc. Parcări cu plată Deşi există o hotărâre a Consiliului Local privind amenajarea de parcări cu plată în oraş, aceasta nu este pusă în practică. Imediat ce voi ajunge primar, voi dispune aplicarea imediată a hotărârii. Parcările cu plată vor fi amenajate în locaţiile aglomerate în timpul zilei, din preajma instituţiilor. După orele de vârf (seara şi noaptea), precum şi sâmbăta şi duminica, staţionarea nu va fi taxată. Încasarea banilor se va face prin autotaxare, o echipă a Primăriei având drept sarcină de serviciu verificarea chitanţelor (bonurilor) care trebuie aplicate, la vedere, pe parbrizul maşinilor parcate. Neplata taxei va fi sancţionată cu blocarea roţii, pentru deblocare şoferii urmând să plătească o altă taxă. Program permanent de reparare şi întreţinere a străzilor, aleilor şi trotuarelor Municipiul Paşcani arată ca după bombardament. Străzile sunt peticite în bătaie de joc, de regulă în campanie electorală, deşi se alocă din bugetul local zeci de miliarde de lei anual.  Ca primar, voi propune Consiliului Local înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni în subordinea Consiliului Local Paşcani, care să aibă angajaţi, dotare, buget propriu şi un program clar de investiţii şi lucrări de asfaltare şi reparare a străzilor din municipiu. În patrimoniul acestei societăţi trebuie preluată balastiera Blăgeşti, precum şi o staţie de fabricare a asfaltului.  Specialiştii societăţii nou-înfiinţate urmează să facă de urgenţă o inventariere a stării de degradare a tuturor străzilor, aleilor şi trotuarelor. Va fi întocmit un program strict de asfaltare, care va cuprinde străzile, aleile, trotuarele din oraşul Paşcani şi străzile principale din toate suburbiile. Sumele necesare unei asemenea investiţii de proporţii pot fi obţinute, pe bază de proiecte, din fonduri europene şi guvernamentale, cu o contribuţie minimă din partea bugetului local.

Dionisie AFLOROAEI - viitorul primar al municipiului Paşcani

Pune stampila la poziţia nr. 9 pe buletinul de vot pentru primar şi la poziţia nr. 11 pe buletinul de vot pentru Consiliul Local!

Dionisie AFLOROAEI - viitorul primar al municipiului Paşcani  În paralel, voi dispune derularea unui program de întreţinere a străzilor, din bugetul local.

Câinii comunitari, o problemă spinoasă care trebuie rezolvată Numărul mare al câinilor fără stăpân din Paşcani este o altă problemă cu care se confruntă comunitatea. Administraţia Răţoi − Pantazi a ignorat-o până a căpătat proporţii deosebite, „soluţia” neoficială aleasă fiind otrăvirea lor. În calitate de primar al Paşcaniului, voi propune spre aprobarea Consiliului Local următoarea soluţie:  Etapa 1: deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea şi inventari-

pag. 11

erea exemplarelor sănătoase;  Etapa 2: eutanasierea exemplarelor bolnave sau agresive, conform legii;  Etapa 3: dezvoltarea unui program de adopţie a câinilor comunitari, în special de către cei care locuiesc la case, prin acordarea unui stimulent financiar atractiv. Primele pentru cei care adoptă câini comunitari vor fi acordate din bugetul local (prin alocarea unui fond anual). Vor fi adoptate sancţiuni cu amendă pentru cei care renunţă la câinii adoptaţi, după ce şi-au asumat această responsabilitate şi au încasat banii (câinele va avea un cod de identificare).

PAŞCANIUL TREBUIE SĂ REDEVINĂ O FORŢĂ ECONOMICĂ. SĂ DESCHIDEM PORŢILE INVESTITORILOR! LOCURI DE MUNCĂ MAI BINE PLĂTITE SITUAŢIA ACTUALĂ  Paşcaniul a fost transformat, în 18 ani de zile, dintr-un oraş puternic dezvoltat industrial, cu muncitori de înaltă calificare, întro fabrică de şomeri.  Unele dintre fabrici au fost închise, iar altele şi-au redus semnificativ activitatea şi numărul de angajaţi, după privatizare.  Agricultura a regresat, acum având tendinţe uşoare de redresare prin apariţia şi dezvoltarea micilor fermieri.  Comerţul din Paşcani a rămas slab dezvoltat, din cauza protectoratului practicat de administraţia locală, clientelei politice, intervenind astfel în mecanismele economiei de piaţă.  Interesele administraţiei şi ale politicienilor au frânat, de cele mai multe ori, iniţiativa privată.  Forţa de muncă calificată a emigrat sau a fost exportată chiar de către autorităţi, prin aşa-zisele programe de plasare a forţei de muncă.

CE VOR PĂŞCĂNENII   

Locuri de muncă suficiente şi bine plătite. Comerţ civilizat, bazat pe principiile economiei de piaţă. Pieţe amenajate, cu preţuri care să nu fie controlate de speculanţi.  Un obor de animale pentru fermieri.  Dezvoltarea agriculturii şi sprijinirea fermierilor şi a micilor producători.  Dezvoltarea producţiei tradiţionale.  Taxe şi impozite mai mici.  Colaborare pe bază de parteneriat, şi nu de subordonare, cu administraţia locală. CE A FĂCUT CONDUCEREA RĂŢOI – PANTAZI  Cuplul Răţoi − Pantazi, şefii Primăriei Paşcani, a folosit şi administrat resursele comunităţii în interesele proprii şi ale clientelei politice.  Au împiedicat dezvoltarea liberă a economiei locale.  Au intervenit în mecanismele concurenţiale, favorizând pe unii şi creând probleme prin presiuni şi ameninţări asupra altora.  Au pus piedici în obţinerea autorizaţiilor, avizelor sau a altor acte necesare pentru dezvoltarea unor afaceri. De aceea, unii oameni de afaceri au renunţat să mai investească la Paşcani, iar alţii au ales să dea şpagă, intrând astfel sub protectoratul sistemului mafiot din Paşcani.  De asemenea, şefii Primăriei Paşcani au dus o politică de tolerare a agenţilor economici care au încălcat legea sau nu şi-au achitat la timp taxele şi impozitele locale, tocmai pentru a obţine anumite avantaje de la ei, în funcţie de împrejurări.

 Tot administraţia locală a refuzat să stabilească un pachet de facilităţi fiscale, pe termen mediu şi lung, pentru toţi potenţialii investitori.  A refuzat să investească într-un parc industrial dotat cu toate utilităţile.  Pieţele din Paşcani sunt mizerabile, nu au nici măcar autorizaţii de funcţionare. Comerţul şi preţurile sunt controlate de speculanţii toleraţi de şefii administraţiei locale.  Păşcănenii nu au un obor, nu au unde să vândă în condiţii civilizate carnea şi produsele animale.  Micii comercianţi din Piaţa Vale sunt hăituiţi şi batjocoriţi, chiar şi ameninţaţi de către administraţia locală, pentru că au îndrăznit să ceară îmbunătăţirea condiţiilor de comerţ şi să fie făcute investiţii din taxele pe care le plătesc.  Zecile de miliarde de lei din banii publici, de care beneficiază unele societăţi comerciale ale clientelei politice, au creat mari dezechilibre de concurenţă pe piaţa locală.  Agricultura din Paşcani a fost distrusă sistematic din 1990 şi până acum.  Nu toţi agricultorii au reuşit să intre în posesia terenurilor agricole care li se cuveneau, la Paşcani fiind aplicată cea mai mare cotă de diminuare, în mod nejustificat, la emiterea titlurilor de proprietate.  Pentru că mii de hectare de pământ au fost vândute, date altor persoane care nu aveau dreptul sau pur şi simplu făcute dispărute în acte, sute de familii nu au nici acum rezolvată situaţia funciară, nu au nici acum titluri de proprietate.  Dumitru Pantazi, candidat la funcţia de primar, este principalul beneficiar al acestui haos, el deţinând mii de hectare de teren, multe pe nedrept, de la foştii proprietari.  Tot el a devenit, în timpul cât a condus Primăria ca viceprimar, cel mai mare moşier din Paşcani, proprietar atât de terenuri agricole cât şi de terenuri de construcţii, precum şi spaţii comerciale, ceea ce a produs mari dezechilibre în economia locală.

CE AU FĂCUT POLITICIENII LOCALI  Grigore Crăciunescu şi Leonard Rusu, cei doi politicieni care aspiră la fotoliul de primar, nu au făcut nimic pentru stoparea declinului economic al Paşcaniului. Ei nu s-au achitat de datoriile morale faţă de cei care i-au trimis în Consiliul Local şi Parlament.  Au speculat şi ei anumite situaţii şi oportunităţi, au ales să se îmbogăţească, să-şi vadă de afacerile lor, să deţină monopol asupra unor informaţii cu privire la oportunităţile de dezvoltare.  Nu au reacţionat în mod concret împotriva abuzurilor administraţiei locale sau pentru relansarea economiei Paşcaniului.  Au votat indirect, prin reprezentanţii lor, sau chiar direct, prin ridicarea mâinii, împotriva intereselor de dezvoltare a comunităţii sau a unor investiţii de mare importanţă.

Pe 1 iunie, ia-ţi oraşul înapoi ! Fă un cadou copilului tău, schimbă soarta Paşcaniului !

SCHIMBARE şi PROGRES

Pune stampila la poziţia nr. 9 pe buletinul de vot pentru primar şi la poziţia nr. 11 pe buletinul de vot pentru Consiliul Local! SCHIMBARE  În calitate de primar al Paşcaniului, voi avea o altă atitudine faţă de viaţa economică şi societăţile comerciale din oraş.  Pentru mine, ca primar, cei care au investit şi investesc pentru dezvoltarea municipiului Paşcani sunt foarte importanţi şi trebuie trataţi cu respectul ce li se cuvine.  Voi elimina şi voi cere sancţionarea aspră a oricărei forme de corupţie din administraţia locală, în special a celei care afectează dezvoltarea economică şi comerţul. Voi veghea ca toţi funcţionarii publici să respecte legea, să fie imparţiali şi incoruptibili.  Voi elimina toate taxele şi impozitele ilegale sau injuste, care afectează negativ dezvoltarea economiei locale sau care descurajează potenţialii investitori.  Prioritatea mea este ca administraţia locală să acţioneze cu maximă rapiditate şi disponibilitate în atragerea investiţiilor şi investitorilor, pentru sprijinirea proiectelor de dezvoltare.  Investitorii nu trebuie să mai aştepte sau să mai întâmpine greutăţi din partea funcţionarilor publici, în realizarea planurilor lor de investiţii.  Voi promova încheierea de parteneriate publice – private. Programele de dezvoltare şi investiţii în cadrul proiectelor de parteneriat public – privat vor fi evaluate în baza beneficiilor pe termen lung şi a impactului asupra întregii comunităţi.  Voi încuraja, în primul rând, dezvoltarea industriei şi a unităţilor economice locale şi voi promova măsuri care să asigure stabilitatea angajărilor şi a veniturilor, competitivitatea economică, activităţile economice care folosesc munca calificată existentă, precum şi proiectele care să conducă la îmbunătăţirea calificării profesionale.  Împreună cu asociaţiile profesionale locale şi reprezentanţii societăţilor comerciale, administraţia publică va identifica oportunităţile regionale şi naţionale care pot fi acoperite de către industria locală, prin forţa de muncă existentă şi promovarea unui ansamblu de activităţi economice, bazate pe avantajele zonale.  Comunicarea cu oamenii de afaceri şi cu investitorii va fi o prioritate pentru mine, la fel ca şi dezvoltarea unui comerţ civilizat.

PROGRES Parcul industrial Pentru atragerea investiţiilor şi investitorilor, administraţia din Paşcani trebuie să amenajeze în regim de urgenţă un parc industrial, care să fie pus la dispoziţia acestora. Proiectul ar putea fi dezvoltat pe câteva zeci de hectare, în spatele fostei fabrici de zahăr, sau în zona barierei înspre suburbia Lunca, pe o parte sau alta a căii ferate. Parcul industrial trebuie să fie dotat cu toate utilităţile, să fie asigurat acces rapid la cale ferată şi şosele. Suprafaţa de teren necesară amenajării parcului industrial, dacă nu se află disponibilă în patrimoniul Primăriei Paşcani, trebuie cumpărată de la proprietari, având în vedere importanţa strategică a obiectivului pentru dezvoltarea Paşcaniului. Centrul de afaceri cu eforturi financiare mici Oamenii de afaceri păşcăneni au nevoie de acces rapid la informaţii şi la serviciile specialiştilor din domeniul economic, contabil şi juridic, cu eforturi financiare cât mai mici. De aceea, voi pune la dispoziţia lor spaţiul necesar organizării unui centru de afaceri, birouri şi o sală de conferinţe, chiar în actualul sediu al Primăriei Paşcani (în cadrul Mall-ului Cultural şi Informaţional. Aici ar urma să fie angajaţi specialişti în programe şi proiecte europene, jurişti şi experţi contabili, care să îi ajute pe oamenii de afaceri păşcăneni, şi nu numai, să îşi dezvolte investiţiile, să-şi apere interesele, atunci când situaţia o impune. Cheltuielile de funcţionare a centrului de afaceri nu vor reveni în sarcina administraţiei locale, ci a asociaţiilor profesionale.

pag. 12

Un comerţ civilizat la Paşcani Embargoul şi intervenţia brutală a administraţiei Răţoi − Pantazi asupra dezvoltării comerţului în Paşcani trebuie să înceteze. În opinia mea, Primăria trebuie să încurajeze libera concurenţă, nu să intervină prin pârghii administrative asupra mecanismelor economiei de piaţă, în favoarea clientelei locale. O concurenţă reală, o piaţă liberă, duce automat la un comerţ civilizat şi la scăderea preţurilor. Este nefiresc ca produsele din pieţele agroalimentare din Paşcani să fie dintre cele mai scumpe, comparativ cu cele din alte oraşe ale ţării, sau ca păşcănenii să fie nevoiţi să-şi facă cumpărăturile la supermarketuri din Iaşi sau Roman. Pieţe moderne  O prioritate în primii doi ani de mandat va fi modernizarea pieţelor agroalimentare din Paşcani, după modelul altor oraşe, de exemplu Târgu Neamţ. Piaţa din Vale trebuie să aibă hală agroalimentară modernă, care să îndeplinească standardele europene, cu sectoare unde micii producători direcţi să vândă carne şi lactate.  Tarabele trebuie să rămână doar ale producătorilor direcţi. Locul comercianţilor este la standuri.  Platoul Pieţei Vale trebuie amenajat pentru comerţul micilor întreprinzători, în baza unui proiect unitar, propus de către Primărie. Investiţia în standuri moderne trebuie realizată în baza unui parteneriat public-privat, între micii întreprinzători şi administraţia locală.  Voi propune, imediat ce voi fi primar, ca taxele din pieţe, pentru producători, să fie reduse la jumătate, pentru a încuraja oferta de produse de la micii producători şi procesatorii direcţi.  În paralel, încă din primele luni ale mandatului, voi acţiona pentru ca specula şi mafia pieţelor să dispară din Paşcani. Poliţiştii comunitari, inspectorii comerciali ai Primăriei şi angajaţii pieţelor nu vor mai sta în birouri, ci vor veghea permanent la respectarea legii.  Pentru dezvoltarea în Paşcani a comerţului de tip market, Primăria nu va mai pune piedici intrării pe piaţa locală a acestui tip de magazine, ci va acorda sprijinul şi colaborarea administrativă de care investitorii au nevoie. Agricultura  Agricultura reprezintă un segment important al economiei păşcănene, întrucât aproape o pătrime din populaţie locuieşte în una dintre cele cinci suburbii. În calitate de primar, mă voi implica pentru ca micii fermieri să se organizeze în asociaţii profesionale, pentru a-şi putea apăra mai uşor interesele.  Voi insista pe lângă instituţiile descentralizate ale statului pentru a desfăşura şi la Paşcani acţiuni permanente pentru informarea şi îndrumarea fermierilor păşcăneni, cu privire la accesul la finanţări şi subvenţii.  Prin specialiştii de la Biroul Agricol din cadrul Primăriei, voi dispune realizarea unui studiu de dezvoltare agricolă a zonei Paşcani, parte integrantă a Strategiei de dezvoltare a municipiului, pentru a putea afla şi prognoza capacitatea noastră de producţie şi aprovizionare cu alimente.  Trebuie să adoptăm o poziţie prudentă faţă de expansiunea culturilor de plante industriale în defavoarea celor alimentar-agricole.  Voi propune spre analizare Consiliului Local, Consiliului Judeţean şi la nivelul ministerelor, deschiderea la Paşcani a unei burse a mărfurilor agricole pe zona Moldovei. Crearea unei pieţe de gros pentru produse agroalimentare Voi face demersurile necesare pentru crearea unei pieţe de gros, în municipiul Paşcani, pentru produse agroalimentare. Acest centru comercial agricol va realiza concentrarea şi confruntarea directă şi deschisă a cererii (angrosişti şi detailişti) cu oferta de produse agricole (producătorii). Este o formă modernă şi eficientă de comerţ agricol, menită să satisfacă cerinţele de desfacere a

Dionisie AFLOROAEI - viitorul primar al municipiului Paşcani unui important volum din producţia agroalimentară a unei zone. La piaţa de gros, cumpărătorii şi vânzătorii vor negocia liber preţul de piaţă pentru legume, fructe, peşte, animale vii s.a., în prezenţa mărfurilor (bine individualizate şi în cantităţi mari). Tot aici se va realiza controlul calităţii produselor şi se vor impune standarde de calitate. Piaţa de gros va fi un serviciu public pentru Paşcani. Ea nu se va implica în comerţul cu produse agricole, ci va presta anumite servicii în favoarea participanţilor la schimburi. Piaţa de gros se va autofinanţa din vânzarea acestor servicii, în principal din închirierea spaţiilor comerciale. Facilităţi fiscale Specialiştii Primăriei Paşcani, împreună cu reprezentanţii oa-

pag. 13

menilor de afaceri, vor stabili un pachet de facilităţi fiscale, legale şi atractive, care să fie pus la dispoziţia investitorilor autohtoni sau din alte localităţi, în egală măsură. Pachetul va cuprinde atât facilităţi fiscale stabilite prin lege, cât şi facilităţi fiscale acordate de municipalitate, cu respectarea prevederilor legale. Taxa de cultură şi sport Întrucât este ilegală (contravine prevederilor Codului Fiscal), dar şi inechitabil aplicată, imediat ce voi ajunge primarul municipiului Paşcani, voi propune Consiliului Local anularea taxei de cultură şi sport, instaurată de regimul Răţoi − Pantazi. Dacă Consiliul Local nu o va anula prin vot, voi declanşa procedurile juridice în contenciosul administrativ.

DEZVOLTAREA COMUNITĂŢII, PRIN STRATEGII COERENTE ŞI PE TERMEN LUNG, PRIN FINANŢĂRI EUROPENE ŞI GUVERNAMENTALE SITUAŢIA ACTUALĂ  Economia din Paşcani suferă de lipsa investiţiilor şi a investitorilor, a unei strategii de dezvoltare pe termen mediu şi lung, lipsa unui parc industrial şi a unei strategii de lobby pentru promovarea potenţialului local.  Lipsa de proiecte şi programe concrete la nivelul Primăriei face ca accesarea fondurilor europene să fie imposibilă în acest moment, cu repercusiuni grave asupra dezvoltării administrative şi economice viitoare.  PAŞCANIUL ESTE UN MUNICIPIU CARE A PIERDUT STARTUL FINANŢĂRILOR DE DEZVOLTARE NERAMBURSABILE!  Paşcaniul este un oraş puţin cunoscut în ţară şi străinătate, din perspectiva oportunităţilor de investiţii pe care le poate oferi.

CE VOR PĂŞCĂNENII  Posibilitatea de a lucra în domenii noi, moderne, să fie mai bine plătiţi şi pregătiţi profesional.  Dezvoltarea asociaţiilor profesionale.  Acces la informare şi finanţare pentru dezvoltarea afacerilor.  Lobby administrativ intern şi extern pentru promovarea şi dezvoltarea afacerilor.

CE A FĂCUT ADMINISTRAŢIA LOCALĂ  Cuplul Răţoi – Pantazi, şefii Primăriei, a refuzat cu încăpăţânare realizarea unei Strategii serioase de dezvoltare economică a Paşcaniului pe termen mediu şi lung, un document care să fie întocmit de către specialişti, cu participarea şi acordul contribuabililor.  Tot ei au descurajat înfiinţarea şi funcţionarea asociaţiilor profesionale, precum şi a oricărei iniţiative private de dezvoltare, mai ales a celor care nu aveau binecuvântarea lor.  Aceiaşi şefi ai administraţiei locale au întârziat şi chiar limitat accesul la informaţiile publice, cu privire la patrimoniul şi strategiile economice ale Paşcaniului.

CE AU FĂCUT POLITICIENII LOCALI  Deputatul Grigore Crăciunescu şi consilierul local Leonard Rusu, politicieni care aspiră la fotoliul de primar, oameni de afaceri totodată, nu au făcut nimic pentru a oferi soluţii reale pentru stoparea declinului economic al Paşcaniului.  Nu s-au implicat în elaborarea strategiei de dezvoltare,

atunci când acest subiect a ajuns în dezbaterea Consiliului Local, deşi aveau pârghiile, posibilitatea şi chiar obligaţia să o facă.  Au votat, alături de consilierii din partidele lor, împotriva intereselor de dezvoltare a comunităţii sau a unor investiţii de mare importanţă. SCHIMBARE ŞI PROGRES Strategia de dezvoltare a Paşcaniului În primul an de mandat, voi finaliza acest document, vital pentru dezvoltarea comunităţii. Trebuie parcurse următoarele etape obligatorii: consultarea populaţiei, pe bază de formulare, cu privire la proiectele economice pe care contribuabilii doresc să fie dezvoltate la Paşcani. Tot ei trebuie să decidă unde anume urmează să fie făcute investiţiile economice, gradul de suportabilitate din punct de vedere ecologic şi dacă îşi doresc sau nu anumite investiţii care ar putea afecta mediul înconjurător. Rezultatele centralizate de către specialişti vor fi cumulate cu statisticile şi prognozele economice ale acestora, rezultând astfel Strategia de dezvoltare a Paşcaniului. Ea trebui să fie clară şi concisă, să conţină date, termene şi aşteptări precise, precum şi numele responsabililor de proiecte, în aşa fel încât investitorii să înţeleagă întocmai avantajele şi riscurile de a investi la Paşcani. Dezvoltarea economică regională Voi promova dezvoltarea economică regională, prin derularea de proiecte comune cu localităţile învecinate. Paşcaniul trebuie să devină un pol economic important în judeţul Iaşi şi în România. Voi exploata la maxim avantajele geografice şi de infrastructură de care beneficiază Paşcaniul. Lobby pentru dezvoltare  Pentru ca atât Strategia de dezvoltare economică a Paşcaniului, cât şi facilităţile acordate investitorilor să fie cunoscute, este necesară o strategie agresivă de lobby.  Pentru atragerea investitorilor la Paşcani, pentru a fi cunoscute oportunităţile şi facilităţile pe care le oferim, este necesar un lobby agresiv la nivelul cercurilor influente ale oamenilor de afaceri, a asociaţiilor profesionale, la nivelul ambasadelor din România şi a reprezentanţelor economice în România ale diferitelor ţări.  Va fi o prioritate pentru mine construirea unei punţi de comunicare între Primărie şi păşcănenii stabiliţi în străinătate, care, prin capacitatea şi munca lor, sunt respectaţi în mediile de afaceri universitare sociale şi culturale din lumea întreagă. Aceştia ar putea ajuta enorm la dezvoltarea economiei şi vieţii sociale locale

Pe 1 iunie, ia-ţi oraşul înapoi ! Fă un cadou copilului tău, schimbă soarta Paşcaniului !

SCHIMBARE şi PROGRES

Pune stampila la poziţia nr. 9 pe buletinul de vot pentru primar şi la poziţia nr. 11 pe buletinul de vot pentru Consiliul Local! din Paşcani, prin atragerea investitorilor străini.  Serviciul trebuie făcut de o echipă de specialişti în lobby, pe baza unui contract, pe o perioadă de câţiva ani de zile.  În paralel, pe baza contactelor stabilite, asociaţiile profesionale din Paşcani, împreună cu reprezentanţi ai administraţiei locale vor organiza întâlniri şi deplasări în alte oraşe din Europa, pentru promovarea imaginii Paşcaniului şi a oportunităţilor de a investi în municipiul nostru. Asemenea contacte trebuie să aibă loc atât la nivelul oamenilor de afaceri, cât şi a politicienilor şi factorilor de decizie din administraţiile locale europene.  O campanie agresivă şi bine coordonată ar putea produce efecte imediate asupra dezvoltării economiei locale. Europa trebuie să afle că municipiul Paşcani este un orăşel amplasat strategic, la mică distanţă faţă de cele mai importante oraşe ale Moldovei, că este cel mai important nod de cale ferată din această zonă a ţării, că se află în apropierea a două viitoare autostrăzi şi în apropiere de graniţa de sud-est a Uniunii Europene, şi că dispune de forţă de muncă bine pregătită profesional, precum şi de un imens potenţial investiţional.  Promovarea se va realiza şi prin campanii mass-media, în revistele de specialitate, în publicaţiile Camerelor de Comerţ şi Industrie naţionale şi internaţionale. De asemenea, se vor încheia parteneriate, în special cu organisme specializate din Uniunea Europeană. Promovarea activităţilor de cercetare - dezvoltare Voi promova iniţierea de activităţi economice de cercetare şi dezvoltare pentru care se asigură finanţare comunitară nerambursabilă. Astfel, voi încuraja crearea unei platforme tehnologice specializate sau a unor proiecte-pilot care să vizeze, cu prioritate, promovarea tehnologiilor şi proceselor de producţie eco-eficiente, mărirea eficienţei energetice, dezvoltarea surselor alternative de energie, inclusiv a biocombustibililor, îmbunătăţirea tehnologiilor de gestionare a apei, deşeurilor şi solurilor, transportul ecologic,

pag. 14

producţia de materiale ecologice etc. Fondurile pentru realizarea unor asemenea proiecte pot fi accesate din Programul Cadru 7 al Uniunii Europene pentru cercetare – dezvoltare, care alocă 30% din bugetul total de 32 miliarde euro pentru activităţi inovative şi implementarea rezultatelor în acest domeniu. Transparenţă şi rapiditate Oamenii de afaceri din Paşcani trebuie să aibă acces nelimitat şi în cel mai scurt timp la informaţiile cu caracter public de care au nevoie.  Planul de Urbanism General, situaţiile actualizate cu suprafeţele de teren şi spaţiile care urmează să fie concesionate, închiriate sau vândute din domeniul public sau privat al Paşcaniului, toate deciziile administraţiei locale care ar putea afecta mediul de afaceri vor fi făcute publice pe internet.  De asemenea, în paralel cu procedurile legale de licitaţie, toate achiziţiile de servicii şi materiale vor fi anunţate din timp pe internet, precum şi bugetul şi lista anuală de investiţii (costurile pentru fiecare investiţie), tocmai pentru ca aceste informaţii să folosească la predictibilitatea de care oamenii de afaceri au nevoie.  Voi dispune, în calitate de primar, ca oamenii de afaceri să obţină, într-un termen cu mult mai scurt decât până acum, avizele, aprobările şi documentele pe care le solicită de la Primărie.  De asemenea, sunt dispus ca o zi în fiecare lună, sau ori de câte ori situaţia o impune, să mi-o rezerv exclusiv întâlnirilor şi dezbaterilor cu oamenii de afaceri din Paşcani, rezultatele discuţiilor urmând să fie prezentate şi consilierilor locali.  Tot pentru informare, voi insista la Ministerul Industriilor şi cel al Finanţelor ca, la sfârşitul fiecărui an, să fie organizată o întâlnire informală, la Paşcani, între oamenii de afaceri şi reprezentanţii ministerelor, cu privire la programele şi proiectele de viitor. 

SĂ REDEVENIM OAMENI, PRIN SPRIJINIREA ŞI ALOCAREA CONSTANTĂ A FONDURILOR NECESARE PENTRU DEZVOLTAREA EDUCAŢIEI, CULTURII ŞI A SOCIETĂŢII CIVILE EDUCAŢIA SITUAŢIA ACTUALĂ. CE A FĂCUT CONDUCEREA RĂŢOI – PANTAZI  Administraţia Răţoi − Pantazi a tratat învăţământul păşcănean ca pe o cenuşăreasă. Nu au fost interesaţi să determine dezvoltarea actului educaţional, ci de investirea a zeci de miliarde de lei în betoane şi termopane, decontate tot clientelei politice.  Necesităţile elevilor au fost ignorate, dascălii au fost trataţi cu dispreţ, niciodată ca parteneri.  Finanţarea şcolilor a fost printre ultimele obiective din bugetul local, majoritatea banilor fiind alocaţi pentru plata utilităţilor.  Nu s-a discutat niciodată serios despre problemele reale ale învăţământului păşcănean, nu a fost întocmită o Strategie educaţională pe termen mediu şi lung.  La Paşcani încă mai sunt unităţi şcolare care nu pot obţine autorizaţie de funcţionare, din cauza condiţiilor jalnice în care se desfăşoară actul educaţional.  De 18 ani, administraţia Răţoi − Pantazi nu a reuşit să facă o creşă în zona Vale, singura funcţională fiind în zona Deal, dar şi aceasta fără autorizaţie sanitară de funcţionare.

CE VOR PĂŞCĂNENII  Păşcănenii vor un învăţământ modern, performant, care să le asigure şanse de reuşită în viaţă, care să-i pregătească pentru

a practica o meserie căutată pe piaţa muncii.  Păşcănenii din zona Vale îşi doresc o creşă pentru copiii lor.  Elevii vor să înveţe în condiţii decente (laboratoare, terenuri şi săli de sport dotate), în siguranţă, să se ţină cont şi de părerea lor.  Cadrele didactice îşi doresc să le fie respectate şi recunoscute munca şi drepturile sociale prevăzute de lege. Îşi doresc să aibă în Primărie şi în Consiliul Local un partener de încredere în realizarea proiectelor . SCHIMBARE  În calitate de primar al Paşcaniului, voi recunoaşte pe deplin rolul învăţământului în formarea profesională, în schimbarea mentalităţilor şi în progresul oraşului.  Nu voi face nici o discriminare între unităţile de învăţământ din oraş şi cele din suburbii.  Primăria trebuie să se implice în proiectele sociale derulate de asociaţii şi de către şcoli, în special în cazul persoanelor cu dizabilităţi.  Primăria, prin personalul administrativ specializat, trebuie să asigure, conducerii instituţiilor de învăţământ, cadrelor didactice şi elevilor, asistenţa şi consultanţa necesare pentru derularea a câtor mai multe proiecte finanţate din fonduri nerambursabile.  Primăria trebuie să sprijine financiar, cel puţin parţial, schimburile de experienţă între cadrele didactice din Paşcani şi cele din alte instituţii de învăţământ din ţară şi străinătate.  În calitate de primar al Paşcaniului, mă voi implica în sprijinirea financiară a elevilor cu performanţe la învăţătură şi care,

Dionisie AFLOROAEI - viitorul primar al municipiului Paşcani din păcate, au o situaţie materială precară (burse de performanţă). Mai mult, trebuie să asigurăm şi susţinerea financiară a unor tineri care doresc să urmeze cursuri universitare sau postuniversitare, dar care sunt împiedicaţi să urmeze acest drum din cauza lipsurilor financiare. PROGRES Creşe şi grădiniţe decente pentru toţi copiii păşcăneni  În calitate de primar, voi dispune realizarea investiţiilor şi demersurilor necesare pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare a Creşei din zona Deal.  Voi propune Consiliului Local înfiinţarea unei creşe moderne, în zona Vale.  În Mall-ul Cultural şi Informaţional (sediul actual al Primăriei Paşcani) va fi înfiinţată cea mai marea grădiniţă din Paşcani, cu program prelungit. Pe spaţiul verde din împrejurimi, voi amenaja locuri de joacă pentru copii.  Voi propune în Consiliul Local, spre analiză, posibilitatea ca grădiniţele cu program prelungit să-şi desfăşoare activitatea şi pe perioada vacanţelor şcolare. Această măsură este necesară şi vine în întâmpinarea părinţilor aflaţi la serviciu.  În calitate de primar, voi avea grijă ca toate grădiniţele din Paşcani (inclusiv suburbii) să dispună de dotarea corespunzătoare, jucării şi material didactic, pe baza unor finanţări distincte, aprobate din buget, de către Consiliul Local.  Primăria trebuie să sprijine organizarea anuală a unor evenimente speciale în cinstea copiilor, cum ar fi: 1 Iunie, Sărbătoarea Pomului de Iarnă etc..  Toate spaţiile verzi şi cele de joacă din curţile grădiniţelor vor fi reamenajate şi modernizate.  Voi sprijini organizarea şi finanţarea cursurilor educative opţionale din grădiniţele şi şcolile păşcănene: cursuri de limbi străine, cursuri de dans, arte plastice etc. şi activităţi sportive în şcoli (arte marţiale). Responsabilitate şi promptitudine  În calitate de primar al Paşcaniului, voi supraveghea funcţionarea reală a Consiliului de Administraţie în şcoli, precum şi comunicarea cu aceste structuri, pe baza unor rapoarte periodice cu privire la problemele din unităţile şcolare. Activitatea reprezentanţilor Primăriei şi ai Consiliului Local în Consiliile de Administraţie ale şcolilor nu va mai fi o formalitate. Le voi cere implicarea şi participarea directă în activităţile administrative ale instituţiilor de învăţământ.  Voi cere conducerii şcolilor să ia măsuri pentru optimizarea, modernizarea şi contorizarea utilităţilor, pentru gestionarea responsabilă a fondurilor publice alocate întreţinerii şcolilor.  Cadrele didactice şi elevii navetişti trebuie să beneficieze de drepturile legale de decontare a cheltuielilor de transport, în mod integral şi la timp.  Specialiştii Primăriei Paşcani vor acorda conducerii unităţilor de învăţământ sprijinul necesar pentru elaborarea documentaţiei de achiziţii publice, precum şi pentru derularea de proiecte şi programe de finanţare din fondurile comunitare.  Primăria Paşcani trebuie să recunoască meritele deosebite şi rezultatele profesionale ale cadrelor didactice. În acest sens, voi susţine alocarea de la bugetul local a unor premii care vor fi acordate, în fiecare an, în cadrul Zilelor Municipiului Paşcani. Burse municipale pentru elevi În calitate de primar, voi susţine înfiinţarea şi alocarea de burse municipale de performanţă elevilor merituoşi. Selecţia se va face pe baza unui regulament, de către o comisie de evaluare, cu finanţare de la bugetul local şi din partea agenţilor economici care vor fi cooptaţi şi acest proiect, în calitate de sponsori.

pag. 15

Avem nevoie de o strategie educaţională pe termen lung Ca primar, voi sprijini întocmirea unei Strategii educaţionale, în Paşcani, pe termen mediu şi lung. Acest document va avea şi o funcţie de promovare a ofertei educaţionale din Paşcani.  Trebuie să avem în vedere relansarea învăţământului tehnic, în raport cu necesarul forţei de muncă calificată din Paşcani şi localităţile învecinate. 

Condiţii mai bune pentru elevi  Siguranţa elevilor în şcolile păşcănene este esenţială. Ea poate fi asigurată prin intensificarea patrulării în zona şcolilor a poliţiştilor comunitari.  Ca primar, voi încuraja exprimarea şi promovarea opiniilor şi creaţiilor elevilor. Voi susţine editarea unei reviste a elevilor păşcăneni, cu finanţare de la bugetul local.  Voi sprijini înfiinţarea unui Consiliu consultativ al elevilor şi studenţilor păşcăneni, cu care mă voi întâlni lunar, pentru consultări.  Voi susţine desfăşurarea în şcoli a unor acţiuni de prevenire şi informare, organizate de O.N.G.-uri, împotriva consumului de droguri, comportamentului anti-social şi pentru prevenirea unor boli. Aceste acţiuni vor fi co-finanţare de la bugetul local.  Voi sprijini asigurarea serviciilor gratuite de internet wireless, în toate şcolile din Paşcani, având în vedere costurile reduse, dar mai ales beneficiile.

CULTURA SITUAŢIA ACTUALĂ. CE A FĂCUT CONDUCEREA RĂŢOI – PANTAZI  Deşi în municipiul nostru s-au născut şi au trăit personalităţi marcante ale culturii şi vieţii spirituale româneşti, cum ar fi: Mihail Sadoveanu, Visarion Puiu etc., administraţia condusă de Răţoi − Pantazi a avut grijă ca Paşcaniul să rămână un oraş socialist, în afara circuitului cultural actual.  Oamenii de cultură, intelectualii în general, au fost trataţi cu indiferenţă, chiar cu dispreţ. Cu puţine excepţii, preocupările şi ideile lor nu au găsit sprijinul necesar la nivelul Primăriei şi Consiliului Local Paşcani.  De asemenea, instituţiile de cultură din Paşcani sunt greşit manageriate, astfel păşcănenii fiind lipsiţi de activităţi culturale permanente şi de calitate. De exemplu, la Casa de Cultură, în loc să fie promovate spectacole de teatru, proiecţii de filme, concerte pentru toate vârstele etc., sunt încurajate din ce în ce mai mult activităţi cu caracter didactic, care se adresează unui segment restrâns de populaţie şi care sunt specifice mai degrabă Palatului Copiilor şi instituţiilor de învăţământ. De asemenea, tot la Casa de Cultură nu se aplică principiul conducerii manageriale, deşi a fost organizat un concurs pentru angajarea unui director pe baza unui contract (proiect) de management, nu a unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată, ceea ce conduce în prezent la excluderea verificării îndeplinirii obiectivelor asumate.  Paşcaniul are doar pe hârtie un Muzeu Municipal, ai cărui angajaţi sunt plătiţi din banul public. În realitate acesta nu există, nu are un sediu, iar piesele de muzeu se deteriorează pe zi ce trece.  Biblioteca Municipală, una dintre cele mai apreciate biblioteci din ţară, s-a transformat într-un depozit de carte deteriorată şi uzată moral. Primăria Paşcani refuză cu încăpăţânare să recunoască personalitatea juridică a acestei instituţii, contrar prevederilor legale, şi acordă finanţări ruşinoase, de doar de câteva zeci de milioane lei vechi pe an, pentru achiziţii de carte. Mai bine de jumătate din fondul de carte al instituţiei este deteriorat şi depăşit moral, iar clădirea bibliotecii a devenit neîncăpătoare şi nu a fost niciodată renovată, de la înfiinţarea instituţiei.

Dionisie AFLOROAEI - viitorul primar al municipiului Paşcani

Pune stampila la poziţia nr. 9 pe buletinul de vot pentru primar şi la poziţia nr. 11 pe buletinul de vot pentru Consiliul Local!

Pe 1 iunie, ia-ţi oraşul înapoi ! Fă un cadou copilului tău, schimbă soarta Paşcaniului !

SCHIMBARE şi PROGRES

Pune stampila la poziţia nr. 9 pe buletinul de vot pentru primar şi la poziţia nr. 11 pe buletinul de vot pentru Consiliul Local!  Nu avem un Muzeu „Sadoveanu”, deşi cunoscutul prozator român s-a născut la Paşcani, şi nici un loc dedicat cunoscutului mitropolit păşcănean Visarion Puiu, deşi acesta a avut un rol important în promovarea peste hotare a valorilor culturale româneşti şi creştine. Toate aceste neajunsuri se datorează lipsei de interes pentru cultură din partea administraţiei Răţoi − Pantazi, şi a comisiei de specialitate din cadrul Consiliul Local, dar şi a lipsei de competenţă profesională şi a capacităţii de a înţelege importanţa susţinerii şi dezvoltării culturii.

CE AU FĂCUT POLITICIENII Această situaţie se datorează în egală măsură şi candidaţilor la Primăria Paşcani Grigore Crăciunescu şi Leonard Rusu, care, deşi au avut pârghiile legale şi puterea politică necesară, nu au intervenit în mod concret pentru rezolvarea lor. SCHIMBARE În calitate de primar al municipiului Paşcani, voi face toate demersurile pentru valorificarea şi exploatarea resursele culturale păşcănene. Trebuie recunoscut rolul culturii în dezvoltarea oraşului şi exploatate resursele umane excelente care se găsesc aici. Investiţiile în oameni, prin cultură, sunt mult mai durabile şi rentabile decât investiţiile în betoane, în marmură sau în construcţiile care folosesc doar unei categorii privilegiate de cetăţeni. PROGRES Manageri, nu figuranţi, la conducerea instituţiilor de cultură  În calitate de primar, voi avea ca prioritate creşterea capacităţii manageriale a instituţiilor culturale din Paşcani, prin promovarea unor profesionişti care să identifice noi surse de venituri, să îmbunătăţească calitatea activităţilor culturale şi să diversifice repertoriul instituţiilor.  Voi susţine dezvoltarea relaţiilor culturale cu instituţiile judeţene şi naţionale. În acest sens, voi face tot posibilul pentru ca Filarmonica şi Teatrul Naţional din Iaşi să aibă, în cadrul stagiunilor, concerte şi spectacole care să fie susţinute lunar, la Paşcani. Sunt instituţii de cultură finanţate de la bugetul de stat şi de la Consiliul Judeţean, ceea ce înseamnă că şi contribuabilii păşcăneni trebuie să beneficieze de serviciile lor.  În limita bugetelor alocate, dar mai ales pe baza unor parteneriate, voi încuraja schimbul de relaţii culturale cu alte ţări, mai ales cu localităţile cu care avem deja stabilite relaţii de înfrăţire sau prietenie.  Ca primar, mă voi implica în promovarea actelor de creaţie originală. Paşcaniul are câţiva artişti plastici de renume, care ar trebui sprijiniţi în ceea ce fac. Tabără de creaţie artistică la Valea Seacă Voi propune Consiliului Local ca fosta locaţie de protocol a municipalităţii de la Valea Seacă să fie transformată într-o tabără de creaţie artistică. Cunoscutul sculptor Ilie Bostan a propus, fără succes, conducerii Primăriei Paşcani ca, în fiecare vară, împreună cu studenţii de la Academia de Artă din Iaşi, să organizeze în această zonă o tabără de creaţie, în schimbul suportării de la bugetul local a cheltuielilor de cazare şi masă, Primăria Paşcani urmând să devină proprietara lucrărilor de artă realizate de către studenţi. Aceste lucrări ar putea fi expuse în diferite locaţii pentru înfrumuseţarea Paşcaniului. Sală de expoziţie în Mall-ul Cultural De asemenea, voi susţine amenajarea în Mall-ului Cultural şi Informaţional (actualul sediu al Primăriei Paşcani) a unor spaţii adecvate pentru organizarea de expoziţii şi includerea acestora în

pag. 16

circuitele expoziţionale, atât pentru artiştii din Paşcani, cât şi pentru cei din ţară şi străinătate. Finanţări decente pentru cultura scrisă Biblioteca Municipală Paşcani trebuie să-şi recapete statutul şi demnitatea culturală. De aceea, voi susţine alocarea unor finanţări decente pentru reînnoirea şi dezvoltarea fondului de carte, dar şi pentru achiziţionarea unor mijloace moderne de informare (audio, video, acces la internet şi biblioteci virtuale etc.). O prioritate pentru mine, ca primar, va fi redarea demnităţii instituţiei prin recunoaşterea personalităţii juridice (împreună cu Consiliul Local) şi înfiinţarea consiliului consultativ ştiinţific pentru achiziţii de carte, conform prevederilor legale.  Instituţia se va numi Biblioteca Municipală „Mihail Sadoveanu”. Vor fi sprijinite cu preponderenţă următoarele activităţi: achiziţia de carte (fondul de carte), asigurarea de carte străină pe baza unor parteneriate cu editurile şi bibliotecile străine, dezvoltarea împrumutului interbibliotecar, în special în beneficiul studenţilor şi al specialiştilor din diferite domenii, precum şi asigurarea împrumutului la domiciliu pentru persoanele singure care nu se pot deplasa. Va fi îmbunătăţit şi programul de lucru astfel încât sâmbăta sau duminica biblioteca să fie deschisă cititorilor, pe tot parcursul zilei.  Tot de la bugetul local, dar mai ales prin atragerea de fonduri nerambursabile, prin programe naţionale de susţinere a culturii scrise, Primăria Paşcani trebuie să încurajeze editarea periodică a unei reviste de cultură, sub patronajul Bibliotecii Paşcani, precum şi a unor creaţii ale păşcănenilor (editare de cărţi). Este necesară înfiinţarea unui fond special din care, pe baza unei selecţii realizate de către o comisie de specialitate, să fie finanţată apariţia unor cărţi scrise de păşcăneni sau a unor albume colective de artă ale artiştilor noştri.  De asemenea, cred că suntem datori spiritual să ne asumăm reeditarea unei ediţii a operei complete a prozatorului păşcănean Mihail Sadoveanu. 

Cinematograf, teatru şi spectacole în fiecare lună Casa de Cultură va reintra în legalitate administrativă. Contractul şi proiectul de management trebuie respectate.  Se vor acorda facilităţi administrative prestatorilor de acte culturale, inclusiv pentru proiecţiile de filme.  Primăria va sprijini financiar, parţial (maxim 50%), programul de activităţi culturale şi cheltuielile administrative ale Casei de Cultură, restul urmând să fie asigurat din activităţile artistice şi culturale, sponsorizări, proiecte de finanţare, închirieri etc..  Primăria îşi va asuma, prin intermediul Casei de Cultură, organizarea şi susţinerea financiară a Zilelor “Mihail Sadoveanu” şi „Visarion Puiu” (acţiuni de nivel naţional) şi a Zilelor Municipiului Paşcani. Voi propune Consiliului Local stabilirea, prin hotărâre, a unei date fixe pentru organizarea Zilelor Municipiului Paşcani, în afara oricărui interes de propagandă politică sau electorală.  Casa de Cultură îşi va recăpăta funcţia de promovare a acţiunilor culturale de masă. În calitate de primar, voi avea ca prioritate sprijinirea unui proiect de management asumat de către directorul instituţiei, document care să cuprindă organizarea, în fiecare lună, măcar a unui spectacol de teatru, a unui spectacol artistic şi proiecţia constantă de filme.  Programul cultural trebuie să fie predictibil şi intens mediatizat, tocmai pentru ca păşcănenii să-şi poată programa din timp participarea la asemenea acţiuni.  Voi susţine reducerea cheltuielilor salariale şi materiale pe criterii de eficienţă şi competenţă, banii urmând să fie folosiţi pentru realizarea obiectivelor impuse în programul cultural anual.  De asemenea, Consiliul consultativ al Casei de Cultură trebuie să-şi asume responsabilităţile stabilite de lege, şi nu să aibă un rol decorativ. 

Dionisie AFLOROAEI - viitorul primar al municipiului Paşcani Muzeu pe locaţia celei mai vechi şcoli din Paşcani  Voi propune spre analiza Consiliului Local ca Muzeul din Paşcani să aibă sediul în cea mai veche şcoală din oraş (actualul Club 2000, unde a învăţat şi prozatorul Mihail Sadoveanu), dacă între timp nu va fi dărâmată, aşa cum s-a stabilit prin hotărâre de consiliu, sau în actualul sediu al Bibliotecii Municipale Paşcani, după ce aceasta va fi mutată în Mall-ul Cultural şi Informaţional.  Muzeul va avea ca principale obiective de activitate redarea / reconstituirea istoriei Paşcaniului şi a localităţilor din împrejurimi (arheologie, cultură, artă etc.). Strategii şi parteneriate pentru dezvoltarea culturii  În calitate de primar, voi propune înfiinţarea unui Consiliu consultativ reunit (cel de la Casa de Cultură, Bibliotecă şi alţi intelectuali păşcăneni), care să asigure realizarea unei Strategii de dezvoltare şi promovare culturală pe termen lung (parte din Strategia de Dezvoltare a Paşcaniului) şi să revizuiască anual obiectivele pe termen scurt.  Voi încuraja parteneriatele dintre instituţiile culturale din Paşcani şi oamenii de afaceri, prin acordarea, conform prevederilor legale, a unor facilităţi (reduceri la plata taxelor şi impozitelor locale în echivalent cu valoarea sponsorizărilor făcute pentru sprijinirea actelor de cultură). Recunoştinţă personalităţilor locale Voi propune Consiliului Local ca unele străzi din Paşcani să fie redenumite cu numele unor personalităţi culturale, religioase sau istorice care s-au născut sau au trăit aici şi sunt recunoscute naţional sau internaţional pentru activitatea lor.

CULTE

pag. 17

CE A FĂCUT ADMINISTRAŢIA RĂŢOI − PANTAZI  Deşi cunoaşte această situaţie, Primăria Paşcani, condusă de cuplul Răţoi − Pantazi, nu a luat nici o măsură pentru rezolvarea ei.  A amânat permanent amenajarea unui nou cimitir în cartierul Fântânele.  A menţinut monopolul ilegal şi imoral, deţinut de anumite persoane, fiind o sursă de „bani negri” pentru aceştia.  A tratat finanţarea cultelor în mod discriminatoriu şi disproporţionat.

SCHIMBARE ŞI PROGRES  Ca primar, voi susţine finanţarea parţială, de la bugetul local, a proiectelor sociale şi educaţionale propuse de cultele religioase din Paşcani.  Voi introduce şi respecta principiul finanţării echitabile, de la bugetul local, proporţională cu ponderea cultelor în rândul populaţiei.

Un nou cimitir în cartierul Fântânele Înfiinţarea noului cimitir în cartierul Fântânele va fi o prioritate pentru mine, pe care o voi realiza în primul an de mandat. Administraţia locală va amenaja cimitirul la standarde civilizate, cu gard, alei asfaltate, iluminat public, bănci şi un loc special amenajat pentru depunerea urnelor cu cenuşa celor incineraţi.  În noul cimitir, fiecare cult religios din Paşcani va beneficia de o suprafaţă repartizată proporţional cu numărul de credincioşi. 

Administraţia Cimitirelor, un serviciu comunitar necesar Voi propune Consiliului Local ca cimitirele să fie administrate de către un serviciu public special constituit.  Administraţia Cimitirelor se va autofinanţa din taxele stabilite de Consiliul Local şi percepute în mod transparent pentru concesionarea sau vânzarea locurilor pentru morminte şi prestarea unor servicii funerare. Administraţia Cimitirelor va avea la dispoziţie dotarea necesară (inclusiv dric).  Primăria Paşcani îşi va asuma cheltuielile de înmormântare a morţilor neidentificaţi sau a celor proveniţi din familii care nu-şi permit plata acestor servicii. 

SITUAŢIA ACTUALĂ. CE A FĂCUT CONDUCEREA RĂŢOI – PANTAZI  Păşcănenii nu mai au unde să-şi îngroape morţii. Actualul cimitir este, de ani de zile, plin şi neîngrijit. Din punct de vedere al modului de administrare, cimitirul nu corespunde necesităţilor unei comunităţi civilizate.  Taxele pentru concesionarea locurilor de morminte nu se aplică într-un mod transparent.

SĂ TRĂIM SĂNĂTOŞI. DEZVOLTAREA ŞI FINANŢAREA SPORTULUI DE MASĂ SCHIMBARE ŞI PROGRES ÎN SĂNĂTATE  Pentru mine, ca primar, sănătatea concetăţenilor va fi o prioritate.  În urma consultării cu cei din conducerea spitalelor şi a medicilor de familie, voi propune Consiliului Local o Strategie de sprijinire şi dezvoltare a sistemul de sănătate din Paşcani, ce urmează a fi derulat pe o perioadă de 4 ani. Programul va cuprinde reabilitarea Staţiei de Ambulanţă, a clădirii Agenţiei Locale de Sănătate Publică (Sanepid) şi alte investiţii prioritare pentru sănătate, stabilite de managerii instituţiilor.  În parteneriat cu autorităţile şi O.N.G.-urile, voi susţine derularea în Paşcani a unor programe de informare, educaţie şi prevenire, privind sănătatea.  Voi dispune ca, în regim de urgenţă, să fie aplicată hotărârea Consiliului Local cu privire la amenajarea unei piste de aterizare pentru elicopterul sanitar, pe terenul de carting dintre Palatul Cantacuzino şi Notariat.

SCHIMBARE ŞI PROGRES ÎN SPORTUL DE MASĂ ŞI CEL DE PERFORMANŢĂ  În calitate de primar, voi susţine performanţa sportivă şi sportul de masă. Cred cu fermitate că echipa de fotbal seniori FCM CFR Paşcani, o mare consumatoare de bani de la bugetul local, nu trebuie să mai fie finanţată din banii publici. Voi propune Consiliului Local ca această echipă să fie vândută sau preluată gratuit de orice investitor care este dispus să o finanţeze.  Imediat ce voi ajunge primar, voi propune Consiliului Local înfiinţarea unei asociaţii sportive (Club Sportiv Municipal / C.S.M.), care să grupeze mai multe ramuri sportive şi să desfăşoare activităţi de masă. În patrimoniul C.S.M. Paşcani vor fi incluse: Complexul Sportiv de la stadion, sala de sport din faţa Colegiului „Mihail Sadoveanu” şi sala de sport aflată în construcţie la stadion. Finanţarea acestui club sportiv trebuie asumată de către Consiliul Local, în proporţia în care nu poate fi acoperită din sponsorizări.

Pe 1 iunie, ia-ţi oraşul înapoi ! Fă un cadou copilului tău, schimbă soarta Paşcaniului !

SCHIMBARE şi PROGRES

Pune stampila la poziţia nr. 9 pe buletinul de vot pentru primar şi la poziţia nr. 11 pe buletinul de vot pentru Consiliul Local!  În afară de secţii precum fotbal (pentru juniori), handbal, volei, atletism, şah, tenis, rugby (feminin), arte marţiale (Qwan Ki Do), în cadrul clubului se vor desfăşura şi activităţi sportive de întreţinere: gimnastică pentru persoane vârstnice, aerobic, fitness, culturism etc..  În calitate de primar, voi susţine desfăşurarea în Paşcani a competiţiilor sportive de masă şi a celor şcolare, cu finanţare totală sau parţială de la bugetul local, pe bază de proiecte evaluate de o comisie de specialitate.  Voi cere Consiliului Local să aprobe un fond de premiere anual, din care să fie recompensaţi cei mai buni sportivi păşcăneni, în cadrul „Galei anuale a sportului păşcănean”.  Dezvoltarea sportului de masă necesită amenajarea la standarde civilizate a unor terenuri de sport în cartierele păşcănene.

pag. 18

 Voi face toate demersurile pentru a obţine, din surse guvernamentale sau europene, finanţarea necesară pentru construirea unei săli de sport polivalente. Aceasta urmează să fie amplasată pe locaţia din spatele Pieţei Vale, în locul terenului de rugby, din următoarele motive: - în zona Vale nu există nici o sală de sport, cu excepţia celei din cadrul Grupului Şcolar C.F. „Unirea”; - sala polivalentă ar deservi: Liceul „Miron Costin”, Grup Şcolar C.F. „Unirea”, Grup Şcolar „Mihai Busuioc”, unităţi de învăţământ din apropiere, precum şi cetăţeni din zona Vale. - terenul permite construirea unei săli polivalente cu minim 600 de locuri în tribune, astfel încât poate fi omologată pentru găzduirea unor competiţii sportive de nivel naţional; - în vecinătate sălii polivalente, se poate amenaja un parc, precum şi terenuri de sport în aer liber.

SĂ REDĂM DEMNITATEA CATEGORIILOR SOCIALE DEFAVORIZATE SITUAŢIA ACTUALĂ. CE A FĂCUT ADMINISTRAŢIA RĂŢOI − PANTAZI  Paşcaniul este un oraş sărăcit în urma proastei administrări din ultimii 18 ani. Sunt persoane care au nevoie de asistenţă socială reală, însă tocmai acestea nu au parte de protecţie.  Administraţia Răţoi − Pantazi a folosit în mod discreţionar fondurile destinate categoriilor defavorizate şi nu în urma rezultatelor unor anchete sociale serioase. Banii au fost folosiţi pentru satisfacerea clientelei şi în scop electoral (pentru cumpărarea voturilor).  Nu toţi dintre cei care primesc ajutoare sociale prestează orele de muncă în folosul comunităţii, conform prevederilor legale. O parte dintre ei sunt folosiţi, în interes personal, de şefii Primăriei.  Cantina Socială funcţionează într-un spaţiu impropriu, fără autorizaţie sanitară.  Bătrânii au fost uitaţi de actuala administraţie. Primăria nu a derulat nici un program social pentru această categorie, deşi sunt prevăzute măsuri legislative încă din anul 2000.  Municipiul Paşcani nu are nici acum un cămin pentru bătrâni şi nici măcar un centru de zi pentru persoanele în vârstă, singure şi fără sprijin.

CE AU FĂCUT POLITICIENII 

Grigore Crăciunescu şi Leonard Rusu, candidaţi la Primăria Paşcani, nu au făcut nimic concret pentru rezolvarea problemelor sociale din Paşcani.  Nu au uzat de puterea şi atribuţiile lor politice şi administrative pentru practicarea unei protecţii sociale echitabile. I-au acordat putere deplină primarului Răţoi pentru distribuirea discreţionară a miliardelor de lei alocate anual pentru asistenţă socială. CE VOR PĂŞCĂNENII  Păşcănenii vor ca banii lor să nu mai fie cheltuiţi pentru încurajarea nemuncii.  Păşcănenii vor ca beneficiarii de ajutoare sociale, declaraţi apţi medical, să presteze, în schimbul banilor primiţi, munci în folosul comunităţii.  Păşcănenii vor ca de protecţia socială să beneficieze doar cei care într-adevăr au nevoie de ajutor şi fondurile special alocate să fie cheltuite just şi transparent.

SCHIMBARE  În calitate de primar, voi schimba radical modul de desfăşurare a activităţilor de protecţie şi asistenţă socială.

 Voi impune respectarea legii şi protejarea demnităţii beneficiarilor acestor servicii.  Vor beneficia de ajutoare sociale doar familiile (persoanele) care au într-adevăr nevoie de sprijin. Asistenţii sociali trebuie săşi facă anchetele pe teren şi nu din birouri. Concluziile lor trebuie să reflecte cu stricteţe realitatea.  Bătrânii şi copiii părăsiţi de părinţii care au plecat la muncă în străinătate vor beneficia de o atenţie specială din partea Serviciului Social al Primăriei (asistenţă psihologică şi socială permanentă).  Voi încuraja implicarea O.N.G.-urilor în activităţile sociale, aşa cum se întâmplă în statele civilizate. O parte din fondurile alocate de la bugetul local pentru asistenţă socială vor putea fi gestionate de O.N.G.-uri, pe bază de proiecte, care vor fi analizate de o comisie de specialitate.

PROGRES Cantină socială modernă Ca primar, voi avea în vedere ca administrarea Cantinei Sociale să se desfăşoare în parteneriat cu Biserica. Voi propune Consiliului Local construirea sau amenajarea unei cantine sociale moderne, care să corespundă cerinţelor şi normelor sanitare. Centru de zi pentru bătrâni Înfiinţarea unui centru de zi pentru bătrâni este o măsură de protecţie socială care şi-a dovedit utilitatea în ţările civilizate. Ca primar, voi propune preluarea Palatului Cantacuzino (actualul Club al Copiilor), de la actualul proprietar, pentru amenajarea unui centru de zi destinat bătrânilor. Locaţia corespunde obiectivului propus, mai ales că se află amplasată în mijlocul parcului. Impozite zero pentru pensionari Ca primar, voi propune ca pensionarii cu venituri mici şi vârsta de peste 70 de ani să fie scutiţi de la plata impozitelor şi taxelor locale. Au muncit şi au plătit a viaţă întreagă! Măsura are un impact nesemnificativ asupra încasărilor la bugetul local. Revelionul Păşcănenilor Încă din primul an de mandat, voi înainta Consiliului Local un proiect de hotărâre prin care la Paşcani să fie organizat, la fiecare sfârşit de an, Revelionul Păşcănenilor. Acţiunea va fi organizată în sala de sport din faţa Liceului „Sadoveanu”, pentru câteva sute de persoane (locuri), preţul biletelor de intrare urmând să fie atractiv, prin subvenţionarea parţială a cheltuielilor de la bugetul local. Ca primar ales al păşcănenilor, îmi voi petrece noaptea dintre ani, împreună cu familia, alături de concetăţenii mei.

Pune stampila la poziţia nr. 9 pe buletinul de vot pentru primar şi la poziţia nr. 11 pe buletinul de vot pentru Consiliul Local!

Dionisie AFLOROAEI - viitorul primar al municipiului Paşcani

pag. 19

TRANSPARENŢĂ TOTALĂ ÎN LUAREA DECIZIILOR ŞI CHELTUIREA BANILOR PUBLICI. PRIMARUL ŞI FUNCŢIONARII PUBLICI TREBUIE SĂ FIE ÎN SLUJBA CONTRIBUABILILOR, ŞI NU INVERS. SITUAŢIA ACTUALĂ. CE A FĂCUT CONDUCEREA RĂŢOI − PANTAZI  Administraţia din Paşcani nu se diferenţiază prea mult de cea de pe timpul fostului regim, din punct de vedere al respectării dreptului cetăţenilor de a avea acces la informaţiile publice şi transparenţa decizională.  Primăria Paşcani este ca o cetate din care informaţiile publice ajung la contribuabili foarte greu, uneori târziu, după îndelungate insistenţe sau prin hotărâri judecătoreşti şi chiar contra cost.  Cine stăpâneşte informaţia deţine şi puterea. Cuplul Răţoi − Pantazi a înţeles acest avantaj şi l-a folosit doar pentru a-şi proteja propriile interese şi cele ale clientelei politice. De exemplu, doar o parte dintre anunţurile de angajare au fost publicate pe site-ul Primăriei. Anunţurile de licitaţii şi achiziţii din banii publici cu greu pot fi accesate de majoritatea păşcănenilor, întrucât sunt promovate în publicaţii la care aceştia nu au acces uşor (Monitorul Oficial, partea a III-a, unele ziare judeţene etc.).  La fel de greu pot fi accesate şi informaţiile despre concesiuni, licitaţii şi închirieri, autorizaţii de funcţionare şi de construcţii, listele beneficiarilor de facilităţi fiscale şi materiale acordate din banii contribuabililor, documentele eliberate de către serviciile Primăriei Paşcani.  Cei din conducerea executivă şi legislativă a Paşcaniului au refuzat să respecte legea şi i-au desconsiderat pe contribuabili prin nepublicarea rapoartelor anuale de activitate şi mai ales a raportului anual cu privire la transparenţa în administraţia locală, document care trebuia prezentat chiar de către primar. CE AU FĂCUT POLITICIENII  Deşi chiar ei au fost, nu de puţine ori, victimele embargoului impus de şefii administraţiei locale accesului liber la informaţiile publice, nici Grigore Crăciunescu, în calitate de parlamentar şi preşedinte al unei organizaţii locale de partid, şi nici consilierul local Leonard Rusu nu au luat atitudinea necesară pentru schimbarea situaţiei.  La fel s-au comportat şi colegii lor de partid din Consiliul Local Paşcani, care au acceptat să le fie călcate în picioare drepturile lor şi ale contribuabililor care i-au ales. De exemplu, aceştia, aproape de fiecare dată, au primit proiectele de hotărâre cu întârziere, uneori chiar cu câteva ore înainte de şedinţa în care urmau să le voteze, deşi legea prevede respectarea unor termene clare, tocmai pentru a avea timpul necesar analizării lor.  Consilierii locali nu au protestat niciodată ferm şi nu au cerut să fie sancţionaţi cei vinovaţi. Nu au făcut nimic pentru revenirea la starea de normalitate.

SCHIMBARE  Una dintre priorităţile mele în calitate de primar va fi transparenţa totală faţă de păşcăneni cu privire la deciziile pe care le voi lua, acţiunile pe care administraţia locală le va întreprinde, dar mai ales faţă de modul de cheltuire a banului public  Plătitorii de taxe şi impozite din Paşcani trebuie să aibă acces gratuit rapid şi neîngrădit la informaţiile pe care le solicită.  Toţi angajaţii Primăriei Paşcani trebuie să respecte prevederile legislaţiei privind transparenţa decizională şi liberul acces la informaţiile publice.

PROGRES  Imediat ce voi ajunge în funcţia de primar, voi supune Consiliului Local aprobarea cheltuielilor necesare editării şi distribuirii gratuite a unui buletin informativ al municipiului Paşcani. Publicaţia urmează să apară lunar, cu cheltuieli minime. Ea va conţine informaţii cu caracter util şi de interes comunitar (hotărâri ale Consiliului Local, dispoziţii ale primarului, anunţurile şi comunicatele Primăriei şi ale instituţiilor subordonate), precum şi câte un chestionar prin care păşcănenii vor fi invitaţi, periodic, să participe activ la luarea unor decizii de importanţă majoră. Aceste chestionare urmează să fie strânse de la păşcăneni de un angajat al Primăriei şi centralizate de către specialiştii instituţiei.  Buletinul informativ nu va fi folosit cu scopul de promovare a intereselor politice, electorale sau personale, ci doar pentru informarea corectă şi obiectivă a păşcănenilor. Primăria Paşcani cheltuie zeci de mii de euro pe an pe servicii de anunţuri şi publicitate, receptate doar de o mică parte dintre păşcăneni.  A doua măsură de transparenţă pe care o voi lua ca primar va fi transmiterea şedinţelor de consiliu, în direct, prin internet. Este o procedură simplă şi care nu necesită investiţii mari, dar care asigură comunicarea necenzurată şi directă între contribuabili şi aleşii locali.  Voi înfiinţa o linie telefonică gratuită, „telefonul cetăţeanului”, la care păşcănenii să poată apela pentru a se informa în legătură cu activităţile Primăriei, precum şi pentru a participa cu sugestii la gestionarea problemelor comunităţii.  Voi propune desfiinţarea taxelor pentru multiplicarea informaţiilor de interes public solicitate de către contribuabili.  La fel de prioritară este realizarea (finalizarea) unui nou site al Primăriei Paşcani, care să conţină toate hotărârile Consiliului Local aflate în vigoare. Numai aşa păşcănenii vor şti cu exactitate ce legi locale trebuie să fie respectate.  De asemenea, site-ul trebuie să cuprindă documente de interes public, statistici locale, strategiile şi proiectele de dezvoltare, listele cu autorizaţii emise de către Primărie, listele cu contractele de vânzare, concesionare şi închiriere, anunţurile de licitaţie şi angajare etc.  Pe site vor fi afişate, cu respectarea termenelor prevăzute de lege, proiectele de hotărâri care urmează să intre în dezbaterea Consiliului Local.  De asemenea, acelaşi site trebuie să conţină toate dispoziţiile primarului, documente pe care administraţia Răţoi − Pantazi a refuzat să le publice până acum.  Tot pe site vor fi afişate la timp toate rapoartele de activitate ale primarului (care vor fi prezentate lunar în şedinţele de consiliu), ale viceprimarului, ale aleşilor locali, precum şi declaraţiile actualizate de avere şi interese.  Întrucât legea prevede ca anunţurile Primăriei să fie publicate în Monitorul Oficial, partea a III-a, publicaţie la care populaţia nu are acces, în calitate de primar, voi propune ca aceasta să poată fi consultată gratuit la Biblioteca Municipală.

Sunt un om de echipă. Comunicarea şi transparenţa vor fi principiile mele de colaborare  Sunt un om de echipă. Vin la Primărie pentru rezolvarea problemelor Paşcaniului şi nu a celor personale. De aceea acţiunile mele de primar vor avea la bază colaborarea şi comunicarea cu cei din jur.

Pe 1 iunie, ia-ţi oraşul înapoi ! Fă un cadou copilului tău, schimbă soarta Paşcaniului !

SCHIMBARE şi PROGRES

Pune stampila la poziţia nr. 9 pe buletinul de vot pentru primar şi la poziţia nr. 11 pe buletinul de vot pentru Consiliul Local!  Primii parteneri pentru punerea în practică a programului meu electoral vor fi păşcănenii. Prin intermediul măsurilor de comunicare şi transparenţă, voi fi permanent la curent cu propunerile şi sugestiile lor.  Pentru a lua cele mai bune decizii în folosul comunităţii, imediat ce voi ajunge primar, îmi voi angaja trei consilieri ai primarului, conform prevederilor legale, specialişti în comunicare, relaţii publice şi negociere, statistică, previziuni economice şi dezvoltare comunitară.  Un alt pilon de bază al activităţii mele de primar va fi Consiliul Local. Sunt convins că voi avea o colaborare excelentă cu organismul legislativ al comunităţii, dacă consilierii vor urmări, la fel ca şi mine, binele păşcănenilor. Atât eu cât şi funcţionarii din aparatul administrativ vom avea o colaborare, mult mai strânsă şi dinamică, cu membrii cu comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului Local.  Corecta informare a consilierilor şi transparenţa sunt esenţiale pentru o relaţie constructivă cu membrii Consiliului Local.  Proiectele mele de hotărâre vor fi aduse la cunoştinţa consilierilor cu o lună de zile înainte, tocmai pentru ca aleşii locali să analizeze, să aprofundeze şi să decidă în cunoştinţă de cauză.  Atunci când sunt probleme urgente de dezbătut, nu voi ezita să convoc şedinţe extraordinare de consiliu, cu respectarea strictă a prevederilor legale.  Fiecare şedinţă de consiliu va începe cu o scurtă notă informativă cu privire la activitatea din luna anterioară a Primăriei Paşcani (în special pe probleme legate de buget, venituri-cheltuieli, şi

pag. 20

stadiul realizării investiţiilor). Pentru realizarea actualelor obiective, voi propune Consiliului Local mutarea datei şedinţei ordinare de la sfârşitul fiecărei luni în prima parte a lunii, tocmai pentru a putea dispune de informaţiile financiare din luna precedentă.  Toate proiectele de hotărâri înaintate de executiv vor respecta cu stricteţe prevederile legale. Garantez că nu vor mai fi proiecte ale Primăriei care să încalce legea. Secretarul Primăriei trebuie să garanteze legalitatea actelor legislative şi să răspundă atunci când acest principiu nu este respectat. Întrucât sunt specialist în acest domeniu juridic, nu voi semna nici un act care încalcă legea.  La fel de importantă va fi colaborarea cu city managerul. În funcţie de competenţele stabilite prin fişa postului, vom munci împreună pentru punerea în practică a proiectelor şi programelor de dezvoltare comunitară, precum şi pentru o bună administrare a municipiului.  O colaborare esenţială va fi cea cu şefii de servicii şi compartimente din Primărie, precum şi cei din instituţiile publice subordonate. Aceasta se va baza strict pe principii de competenţă, profesionalism şi rapiditate în rezolvarea problemelor păşcănenilor. Termenele de rezolvare stabilite vor fi respectate cu stricteţe, în caz contrar, cei responsabili vor fi traşi la răspundere.  Problemele deosebite care privesc comunitatea vor fi prezentate politicienilor din Paşcani şi din judeţul Iaşi, indiferent de culoarea lor politică, precum şi reprezentanţilor Guvernului în teritoriu

AŞA SĂ MĂ AJUTE DUMNEZEU!

Cu respect şi încredere în schimbare şi progres,

DIONISIE AFLOROAEI

Programul meu electoral conţine şi sugestiile păşcănenilor preluate din discuţiile purtate cu ei. Orice alte opinii sunt binevenite. Le aştept pe adresa de email: [email protected], pe blogul: www.viitorulprimar.ro , la numărul de telefon 0740 377098 sau direct, în zilele următoare, când voi veni să te conving că merit votul tău.

Dionisie AFLOROAEI - viitorul primar al municipiului Paşcani

DIONISIE AFLOROAEI este tânăr, plin de energie, ambiţios şi cu dorinţa de a se afirma prin fapte. EI sunt în vârstă şi epuizaţi ! DIONISIE AFLOROAEI a studiat la universităţi de prestigiu din ţară şi străinătate. Este avocat, asistent universitar doctorand, specialist în drept şi lupta antifraudă. EI au diplome de partid ! DIONISIE AFLOROAEI poate şi ştie să facă, dacă îi daţi puterea voastră prin vot. EI au avut puterea, şi pe timpul comuniştilor şi acum, de 18 ani de zile. Nu au schimbat cu nimic în bine soarta Paşcaniului !

Pune stampila la poziţia nr. 9 pe buletinul de vot pentru primar şi la poziţia nr. 11 pe buletinul de vot pentru Consiliul Local!

Ai luptat pentru libertate, stă în puterea ta să îţi schimbi destinul.

Tânărul Dionisie Afloroaei îţi garantează schimbarea! Votează-l ca primar la poziţia 9 pe buletinul de vot şi la poziţia 11 pentru Consiliul Local!

Related Documents