Polonia - Lupta Solidaritatii

  • Uploaded by: Dragos Florentin Mosoiu
  • 0
  • 0
  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Polonia - Lupta Solidaritatii as PDF for free.

More details

  • Words: 1,207
  • Pages: 2
. I O Papa loan Paul alll-lea in fa~a unei mul~imi de credincio~i in Gdansk unde a fost infiin~ata Solidaritatea. Catolicismul polonezilor a fost for~a unificatoare in lupta impotriva comunismului. O Edward Gierek, prim secretar al PUMP. Ini~ial el a ca~tigat increderea muncitorilor prin anularea majorarii pre~urilor ~i cu promisiunea imbunata~irii condi~iilor sociale.

In

Po1onia,

ca

~i

est-europene,

hli

n-avea fata

al mul

A

totalitar

de lnsa

in

sindicatul

Solidaritatea, sale

1980

indepen~i

ca

indehlngite a fost

o

sistemu-

sprijinit

constituit

hlptei

nici

puterea

Sovietica.

dent

tari

aproape de

comunist

Uniunea s-a

celelalte

nemu1t;umirea

socialii ~ansa

in

rezultat

importurile trebuiau acoperite din exportul produselor alimentare, ceea ce a produs In scurt timp o lipsa acuta de marfuri,. Din nou a Inceput sa creasca nemultumirea sociala. Participantii la mi~carile studente~ti din 1968, care cereau respectarea drepturilor fundamentale ale omului au fost pedepsiti sau exilati In urma Inabu~irii revoltei. jn urma cre~terii pe scara mare a preturilor In decembrie 1970 au izbucnit noi greve In Gdansk ~i In Gdynia, iar situatia a devenit foarte tensionata dupa ce politia a deschis focul asupra muncitorilor far:1 aparare, ~i mai multi oameni au fost omorati.

sisterasturnat.

rmata Ro~ie a eliberat Polonia de sub ocupatia german~ in 1944-1945. Cu toate c~ comuni~tli erau in rninoritate, la presiunea ru~ilor Polonia a devenit o tar~ comunist~, condus~ de Partidul Unit Muncitoresc Polonez. Regimul de tip sovietic impus tarii din exterior era greu de acceptat de polonezi, pozitia antiruseasc~ a populatiei avind rndacini adinci din cauza coilflictelor seculare existente intre cele dou~ state. Neincredereafat:! de ideologia comunista ateista era sporita ~i de credinta pro.fund catolic~ a majoritatii polonezilor. Nemultumirea s-a manifestat prima oarn in 1956, cind manifestatiile din Poznan s-au transformat in tulburnri violente. Aceste evenimente au dus la schimbarea exponentilor virfului puterii. La conducerea noli elite politice a ajuns Wladyslaw Gomulka, care era cunoscut ca exponent al "comunismului national" in detrimentul influentei sovietice, ~i care a ~i introdus citeva reforme moderate. Dezvoltarea economic~ din anli ce au urmat a fost mai mic~ decit a celorlaltor t~ri, ~i

Nelini~te sociala Nemultumirile sociale au produs noi schimbari. Gomulka a fost destituit, locullui f1ind ocupat de Edward Gierek, care a Impacat muncitorii prin rea~ezarea preturilor ~i cu promisiunea Imbunatatirii nivelului de trai. Un timp a ~i reu~it sa-~i respecte promisiunile.Insa din 1974

din cauza eficientei slabe a econorniei socialiste cat ~i a recesiunii economiilor occidentale au ap~rut probleme noi. in urma reprirrulrii grevelor din 1976 s-a1nfiintat "KOR"-ul (Cornitetul de Ap~rare al Muncitorilor). Aceast~ organizatie ilegal~ pentru apararea drepturilor omului,confruntandu-se cu ~icanele autorit~tilor, lupta In mod deschis pentru eliberarea detinutilor POlitici. Printre intentiile declarate era ~i crearea a noi sindicate libere ~i independente, deoarece toate sindicatele existente se aflau sub controlul

O Drapele na1ionale ~i fotografjile papei impodobesc gardurile $antierului Naval Lenin din Gdansk. in august 1980 muncitorii acestei intreprinderi au declarat o greva cu ocuparea locului de munca ~i sub conducerea lui Lech Walesa, ~i impreuna cu grevi~tii din celelalte col1uri a 1arii au fondat sindicatul independent Solidaritatea. 329

POLONIA-

104

LUPTA SOLIDARITATII

PUMP. Alegerea ca papa a unui arhiepiscop polonez pe nume Karol Wojtyla a dat un nou imbold activitltii opozante. in urma recoltelor slabe din 1979 situatia economica a tarii s-a deteriorat ~i mai mult. Cand in 1980 guvemul a decretat cre~terea prerului clmii, situatia in tar:l a devenit foarte tensionatl. Grevele izbucnite erau greu de- reprimat, deoarece muncitorii au utilizat o tactica noua au organizat greve de ocupatie, adica refuzau s:I paraseasca locurile de munca pe timpul grevei. Criza s-a adancit ~i rnai tare cand grevi~tilor li s-au alaturat ~i ~antierele navale din Gdansk, in fruntea carora s-a aflat muncitorul militant Lech Walesa. Uzinele aflate in greva tineau legatura intre ele, ~i pentru prirna datl activitatea gre~tilor a fost cOOrdonatl de 1ainceput. S-a constituit sindicatul care in, scurt timp ~i-a luat numele independent, de "Solidaritatea". Amenintat de faliment economic guvemul a fost nevoit sa se a~eze la masa de negocieri.

jntelegerea sernna~ in au~st 1980 in Gdansk continea printre altele dreptul la greva: ~i legalizarea sindicatului Solidaritatea, desfiintarea cenzurii. ~i mai multe concesii de ordin material. Dar nu s-a pus sub sernnul intreba:rii pozitia PUMP ca "forta: conduca:toare" ~i apartenenta Poloniei la laga:rulsocialist. in afara legii Poporul insa: cerea noi schi.mba:ri cu in&istenta. Au izbucnit. greve in multe locuri. Noul conduca:tor de partid, generalul Wojciech Jaruzelsky a decretat in 1981, pe nea~teptate, legea martiala:, a declarat nelegal sindicatul Solidaritatea, ~i i-a arestat pe conduca:torii acestuia. cand muncitorii ~antierelor navale Lenin din Gdansk au declarat greva cu ocupatie, fortele politiene$ti au ocupat cla:dirile intreprinderii. In urma:torii cativa ani trupele de asalt politiene~ti ZOMO au ina:bu~it cu brutalitate orice manifestare a nemultumi.rilor sociale.

~ ~ ~ ~ .g ~ FAuRITORII

lech Walesa s-a nascut in 1943 in localitatea Popowa. A inceput sa lucreze pe ~antierul Naval lenin din Gdansk in 1967 ca electrician. in timpul evenimentelor din 1970 a activat ca membru a comitetului de greva. in 1976 i s-a desfacut contractul de munca. in 1980 s-a aflat in fruntea marii greve, in urma careia s-a fondat ~i s-a inregistrat sindicatul Solidaritatea. in decembrie 1981 a fost arestat, ~i numai in noiembrie 1982 a fost eliberat din deten~ie. in 1983 a primit premiul Nobel pentru pace. in 1988 el a condus delega~ia Solidarita~ii la tratativele duse cu guvernul. in 1990 a fost ales pre~edintele Republicii Polonia.

O Generalul Wojciech Jaruzelski. prim ministru (19811985) ~i pre~edintele Consiliului de Stat (1985-1989). Pentru restabilirea conducerii comuniste ~i pentru impiedicarea influen1ei Solidarita1ii in 1981 a decretat legea mar1iala. pe care a revocat-o dupa un an.

O Manifesta1ia membrilor Solidarita1ii in Var~ovia. in 1981 sindicatul a fast trecut in ilegalitate.

1! :!A

Activitatea Salidarita1ii

~ ;0:

I

a candus

La sfa~itul anului 1982 guvemul se simtea destul de putemic pentru a retrage legea martial~ ~i considera ca ~i terminat episodul Solidaritatea. jn realitate Ins~ sindicatele libere erau trecute doar 1n ilegalitate. Criza economic~ tot mai adanc~ a condamnat la e~ec toate 1ncerc~rile puterii, ~i ca rezultat al reformelor din Uniunea Sovietic~ politica mainii forte a devenit foarte nepopular~. La 1nceputul anului 1988, cand au lzbucnit greve noi, Jaruze1sky a intrat In tratative cu liderii sindicatelor.

.E

a

argamzarea

alegerilar

-8.

libere.

~

~ ~ ~ ~ £. ~ 330

ISTORIEI

Alegeri libere in urma unui acord incheiat nu numai c;I s-a repus in legalitate Solidaritatea, dar s-a decis organizarea de alegeri libere. Candidatii Solidarit;Itii aveau dreptUl s;I candideze doar pentru un num;Ir restrans -minoritar -de locuri. in cazul in care ar fi obtinut rezultate bune, Solidaritatea putea deveni O fort:1 politic;I de~i comu~tii urmau s;I p;Istreze controlul politic. La publicarea rezultatelor alegerilor s-a constatat c;I .opozitia a ca~tigat toate mandatele, acolo unde i s-a permis s;I prezinte candidati. Rezultatul alegerilor a ar;Itat atat de clar care e vointa popular;I incat noul guvem de coalitie a fost de fapt guvemul Solidarit;Itii mini~trii comuni~ti fiind minoritari. in fruntea guvernului a ajuns pentru prima oar:I in 40 de ani un prim ministru necomunist, in persoana lui Tadeusz Mazowiecki. cand comunismul a sucombat in estul europei, Polonia a devenit O tar:I liber:I ~i independent;I. Epoca eroic;I a unit;Itii nationale lua astfel sfar~it. Pe scena politic;I au ap;Irut partide politice concurente, ~i dup;I O campanie electoral;I dur;I, nelipsit;I de injurii Lech Walesa a fost ales pre~edintele ta:rii.

Related Documents

Polonia
October 2019 35
Polonia
June 2020 9
Polonia
June 2020 4
Polonia
June 2020 10
Polonia
August 2019 24

More Documents from ""

Renasterea In Italia
June 2020 18
Inima
June 2020 23
Lancaster Si York
June 2020 19
Rinichii
June 2020 18