Consumentenplan voor correcte kredietverlening
15 maart is de internationale dag van de consument. Deze dag is dan ook het ideale moment om een actieplan met verschillende maatregelen voor te stellen om de kredietverlening aan consumenten te optimaliseren, waarbij de bescherming en het belang van de consument voorop staan. Het actieplan bestaat uit 12 maatregelen, die worden gebundeld in 4 krachtlijnen:
A.
Minder consumenten in het rood: stop de overkreditering
1. Verbod op reclame voor kredietgroepering Een aantal kredietverleners blijven nog steeds agressief klanten lokken met zogenaamd “aantrekkelijke “ voorstellen tot kredietgroepering. In het kader van de strijd tegen de overmatige schuldenlast meent de Minister, samen met verschillende parlementsleden, dat het beter is reclame voor hergroepering of centralisatie van kredieten simpelweg te verbieden. 2. Verbod op het overhandigen van geleende sommen in cash geld De consument mag door het zien van bankbriefjes niet in de verleiding worden gebracht om te snel in een te dure kredietovereenkomst te stappen. Consumentenkrediet mag dus in principe enkel via overschrijving of bankcheque ter beschikking worden gesteld. 3. Langere bedenktijd voor afsluiten kredietovereenkomst De consument krijgt 14 dagen in plaats van 7 om af te zien van een afgesloten consumentenkrediet. 4. Terugbetalingstermijnen voor consumentkredieten eenvoudiger en meer op maat van de consument De huidige regelgeving bepaalt maximale terugbetalingstermijnen voor consumentenkredieten van bepaalde duur met vaste maandelijkse aflossingen. In overleg met de sector zal een betere spreiding en vereenvoudiging van de schijven vastgelegd worden in de schijf van 2.500 € tot 10.000 € die het gros van de leningen kent. Op deze manier worden de consumentenkredieten beter afgestemd op de noden en mogelijkheden van de klant.
B. Betere bescherming van consumenten in nood
5. Minnelijke regeling mogelijk tussen kredietverlener en consument binnen bestaande kredietovereenkomst
Nu kan alleen de vrederechter besluiten om een bestaande kredietovereenkomst te herzien: dit blijkt soms een drempel te zijn voor de consument. In onderling overleg moeten kredietverlener en consument dus afspraken kunnen maken om hun kredietovereenkomst te wijzigen, die vervolgens worden goedgekeurd door de vrederechter.
6. Geen doorrekening kosten aan consument bij een minnelijke invordering van schulden. Wanneer een minnelijke invordering van schulden gebeurt door een gerechtsdeurwaarder, zijn de kosten hieraan verbonden ten laste van de schuldenaar, terwijl incassobureaus deze kosten voor dezelfde activiteit niet in rekening mogen brengen van de consument. Om de consument, die zich reeds in een benarde situatie bevindt, maximaal te beschermen, dienen voortaan geen invorderingskosten meer betaald te worden, onafhankelijk van wie de invordering uitvoert.
C. Streng optreden tegen aan malafide of agressieve praktijken
7.
Meer controles door Taskforce Kredietreclame op naleven wetgeving
Binnen de FOD Economie, en meer bepaald bij de Algemene Directie Controle en Bemiddeling, hebben we een Taskforce kredietreclame opgericht, die op permanente basis onderzoek doet naar de wettelijkheid van kredietreclame.
We hebben de Taskforce opdracht gegeven om het aantal controles in 2009 te verdubbelen. 8. Zwaardere boetes bij herhaalde overtreding wetgeving Om de naleving van de wetgeving rond reclame voor kredieten verder te garanderen, is niet alleen meer controle door de Taskforce Kredietreclame noodzakelijk, maar zal deze ook zwaardere boetes opleggen bij herhaalde overtreding. De minimale boete wordt opgetrokken van 26 naar 1.000 euro.
D.Meer transparantie en informatie
9. Duidelijke informatiefiche in plaats van onleesbare prospectus Via een gestandaardiseerde informatiefiche die alle informatie bevat om een consumentenkrediet en de impact ervan op het budget goed te analyseren en offertes van verschillende aanbieders helpt vergelijken. In eenvoudige taal en vooraf goedgekeurd door de overheid.
10.Verplichte informatie over effectief te betalen bedragen In de reclame voor een consumentenkrediet moet de aanbieder naast het jaarlijks kostenpercentage ook concreet in cijfers vermelden hoeveel de klant in euro’s zal dienen af te betalen (op basis van een relevant voorbeeld). 11.“Geld lenen kost geld”: verplichte vermelding in elke reclame voor consumentenkrediet Naar Nederlands model willen we in elke reclame voor consumentenkrediet de zin “Geld lenen kost geld” laten toevoegen. Dit moet de consument bewust maken van de kost die elke lening meebrengt. 12.Publicatie op website FOD economie van de lijst van de ingeschreven kredietbemiddelaars Naast de lijst van de erkende kredietgevers zal voortaan ook de lijst van de ingeschreven kredietbemiddelaars op de website van de FOD Economie gepubliceerd worden.