Ajuntament
Grup Municipal
DE DÉNIA
ELS VERDS-ENTESA
MOCIÓ SOBRE RESIDUS SOLIDS URBANS TONI RODERIC I TOST portaveu del grup municipal d’Els Verds-l’Entesa a l’Ajuntament de Dénia presenta aquesta moció per al seu debat i aprovació si s’escau, fonamentada en la següent EXPOSICIÓ DE MOTIUS
La nostra societat genera cada dia una gran quantitat de residus sòlids urbans derivats d’una economia de mercat amb constant expansió i un model de producció i consum insostenible que contribueix a la degradació progressiva del medi ambient protegit constitucionalment per el article 45, al reconèixer el dret de tots els espanyols a gaudir d’un medi ambient adequat per al desenvolupament de la persona, establint el correlatiu deute de conservar-lo i encomanar a les Administracions Publiques la funció de vetllar per l’ús racional del recursos naturals, amb la finalitat de protegir i millorar la qualitat de vida i defensar i restaurar el medi ambient. La Unió Europea és especialment sensible amb matèria de gestió de residus sòlids urbans; la Directiva 1999/31/CE, del Consell, de 26 d’abril, de Disposició de residus, constitueix un repte en la política ambiental comunitària, ja que marca objectius ambiciosos de reducció de la quantitat de residus que es destinen a la disposició amb dipòsits controlats, i imposa millores substancials de les condicions tècniques de dites instal·lacions. Un principi comunitari bàsic en matèria de residus és prioritzar la seua minimització i valoració a la disposició en dipòsits controlats, mitjançant un impuls eficaç de les operacions de recollida selectiva, separació, reciclatge i reutilització dels residus, que permetesquen l’aprofitament de la utilitzat dels residus com a recurs.
La Decisió del Parlament Europeu i del Consell, de 22 de Juliol de 2002, per la qual s’estableix el Sisé Programa d’Acció de la Comunitat Europea “Medio Ambiente 2010: el futuro está en nuestras manos” assenyala com a àmbit d’acció prioritària la gestió sostenible dels recursos i dels residus. En aquesta tasca és essencial la decidida participació de totes les administracions publiques, d’acord amb els principis de coordinació i col·laboració inter-administrativa, així com del sector privat i dels ciutadans en general, fent especial èmfasi en la informació i sensibilització de la població respecte a aquest tema, ja que una adequada gestió dels residus urbans requereix la col·laboració de tots els valencians, avançant cap a un desenvolupament sostenible baix el principi de co-responsabilitat amb la protecció del medi ambient. És pel que el nostre grup municipal ELS VERDS-L'ENTESA vol comprometre's i lluitar en la solució d’aquests problemas tot aportant solucions i per tant proposem al Ple de l’Ajuntament que adopte el següent
ACORD 1. L’Ajuntament de Dénia elaborarà i aprovarà en el termini de 3 mesos el Pla Local de Residus d’acord amb l’article 32 de la Llei de Residus de la Comunitat Valenciana. 2. Aprofundir en la realització de campanyes de sensibilització social i conscienciació ciutadana dirigides a tota la població, en especial a l’escolar, a fi d’informar de les conseqüències nocives per al medi ambient que pot portar l’ús incorrecte de productes que generen residus i promoure la participació activa en la implantació selectiva i de separació domiciliària de les distintes fraccions de residus urbans. 3. Adoptar les mesures necessàries per a minimitzar les molèsties insalubres —falta de neteja, i mals olors— sonores —sorolls causats pel buidat dels contenidors— i estètiques —impacte visual— generades per l’existència dels nombrosos contenidors en la via pública.
4. Exigir el certificat d’abocament controlat de residus inerts abans de concedir la cèdula d’habitabilitat o llicència d’activitat (apertura o funcionament). 5. Implicar a les associacions ecologistes, veïnals i al voluntariat local en l’exercici de les activitats i decisions municipals que s’adopten en matèria de recollida de residus sòlids urbans. 6. Adaptar, si fa el cas, les ordenances municipals a les prescripcions i objectius del Pla Nacional de Residus, Pla Integral de la Comunitat Valenciana i Plans Zonals per a afavorir la seua implantació i garantir la consecució dels objectius en ells establerts. 7. Traslladar còpia d’aquest acord a:
1. Al Govern de la Generalitat Valenciana 2. A la Conselleria de Territori i Habitatge 3. Als portaveus dels Grups parlamentaris de les Corts Valencianes. 4. Als portaveus dels Grups polítics de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.
Perquè quede constància del present acord. Dénia, 4 d’octubre de 2004 TONI RODERIC I TOST