Hoofdstuk 6: Kwaliteitszorg en deskundigheidsbevordering Definitie van kwaliteitszorg = de mate waarin de daadwerkelijke zorg overeenkomt met datgene wat men vooraf wenselijk vond. Als verzorgende moet je deskundig zijn, je moet de kennis en de vaardigheden hebben die nodig zijn om je beroep goed uit te voeren. Doordat de zorg erg dynamisch is kun je niet van alle veranderingen binnen de zorg op de hoogte zijn. Bevordering en kwaliteitszorg is niet alleen een taak van een verzorgende maar ook van de instelling waarbij men werkt. Als je zelf onvoldoende kennis of vaardigheden hebt is het verstandig om een deskundige in te schakelen. In dit geval van dhr. J betekend het dat de zorgvrager die zorg krijgt die aansluit op zijn behoeften. Zorg op maat. Waarbij aan dacht moet zijn voor lichamelijke, geestelijke en sociale aspecten met betrekking tot de zorgverlening. De verzorgende helpt dhr. J bij de verzorging van de stoma en verdere ADL. Maar geeft ook advies hoe dhr. J zelf zijn stoma kan verzorgen of als er problemen zijn met de stoma. De verzorgende kan dhr. J begeleiden in het verwerkingsproces van de stoma, de problemen en de gevoelens die hiermee te maken hebben. Dit kan ze doen door een luisterend oor te zijn, adviezen te geven maar ook informeren over instanties, hulpgroepen, stomaverpleegkundige e.d. Dhr. J kan een afspraak maken met de stomaverpleegkundige als er problemen zijn met de verzorging van de stoma evt. hulpmiddelen, eten, werk, psychische, seksuele, huid en andere problemen. Ook kan de verzorgende dhr. J inlichten over het bestaan van de Nederlandse stomavereniging Harry Bacon, deze staat garant voor lotgenotencontact, huisbezoek belangenbehartiging enz. De fysieke werkomstandigheden dienen zo te zijn dat de verzorgende haar werkzaamheden op een goede, veilige en hygiënische manier kan uitvoeren. De juiste hulpmiddelen dienen voorradig te zijn en ook gebruikt te worden. In het geval van dhr. J de juiste opvangmaterialen voor de stoma, middelen om de stoma te verzorgen, maar ook de goede werkruimte, handschoenen schone handdoeken e.d. De manier waarop de verzorgende de werkzaamheden uitvoert moeten in overeenstemming zijn met de ARBO wet.
Voor de eventuele hulpmiddelen kun je terecht bij de thuiszorgwinkel te denken aan hoog/laag bed of een po stoel. Bij de zorgverzekeraar is dhr. J verzekert voor andere deskundige zorg, bv. - dieet advisering - psychotherapie - hulp door het Mediant - thuiszorg - verzorging verpleging in een ziekenhuis: alles valt onder de AWBZ De WVG regelt de woonvoorzieningen en de vervoersvoorzieningen. Te denken aan: aanpassingen aan de woning zodat de zorgvrager langer en / of zelfstandig thuis kan blijven wonen d.m.v. beugels, traplift, aangepast vervoer, b.v. invalide wagen, rolstoel, taxikostenvergoeding. Op 1 januari 2007 veranderd de WGV in WMO: Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De gemeenten in Nederland gaan zelf de verzoeken bepalen. In onze maatschappij is de zorgvrager steeds mondiger geworden, en word er veel aandacht besteed aan de wensen, behoeften en plichten van de zorgvragers. In de wet WGBO = Wet Geneeskundige Behandeling Overeenkomst is als uitgangspunt is dat de zorgvrager keuzes kan maken en beslissingen kunnen nemen. Vanuit deze wet is men verplicht om de zorgvragers informatie te geven over onderzoek, behandeling, in duidelijke taal, en de zorgvrager moet toestemming geven voor de behandeling. Een dossier in te stellen, waarin persoonlijke gegevens staan en die van belang zijn om zo goed mogelijk hulp te bieden of de juiste behandeling toe te passen. Privacy. Het uitvoeren van de verzorging, behandeling moet gebeuren zonder de waarneming van anderen. Tijdens de zorgvrager hiermee instemt. Klachtenregeling. Wanneer de zorgvrager het niet eens is met de verzorging / behandeling. Als zorgverlener kan je de klacht bespreken. Komen wij daar niet uit, is de teamleider de volgende stap die de zorgvrager kan nemen. Om ten einde bij de directie en de klachtencommissie te komen, waarbij de uitspraak van de klachtencommissie bindend is.
Als verzorgende heb je zorg voor deze taken. -verzorgende methodisch werken -huishoudelijke samenwerking en overleg -begeleidende beroepshouding In de beroepscode zijn de waarden en normen en gedragsregels voor de beroepsgroep vastgelegd. In de wet BIG staan de vastgestelde bepalingen van b.v. een verzorgende. -titelbescherming -registratie -specialistenregeling -omschrijving van het deskundigheidsterrein -bevoegdheidsregeling voor voorbehouden handelingen -tuchtrecht -maatregelen wegens ongeschiktheid -strafbepalingen kunnen opgelegd worden wanneer iemand b.v. onbevoegd een beschermende titel voert of onbevoegd en voorbehouden handeling uitvoert. Om de stoma van dhr. J te kunnen en zo goed mogelijk te blijven verzorgen kun je op je werk het protocol nalezen hoe een stoma te verzorgen. Voor informatie kun je altijd bij een collega, teamleider of een wijkverpleegkundige terecht. Ook andere collega”s kunnen bij jou evt. informatie vragen en ervaringen uitwisselen. Om de kwaliteit van zorg voor dhr. J zo wenselijk mogelijk te maken, is het beter een stappen plan maken. a. vaststellen van de gewenste situatie b. vaststellen van de reële situatie c. plannen van acties de gewenste verbetering doorvoeren d. daadwerkelijk verbeteren van de situatie aan de hand van de planning e. evaluatie resultaat en evt. herhaling van a-d