Pec 2007 Catala

  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Pec 2007 Catala as PDF for free.

More details

  • Words: 7,056
  • Pages: 24
ÍNDEX

pàgina

I) INTRODUCCIÓ........................................................................... 2

II) PRINCIPIS D’IDENTITAT I OBJECTIUS.................................. 5

III) ESTRUCTURA ORGANITZATIVA DE FUNCIONAMENT..... 16

IV) MEMORÀNDUM....................................................................... 24

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

CEIP Guillem de Montgrí

I) INTRODUCCIÓ El Projecte Educatiu de Centre es va elaborar el curs 94/95. S’ha fet la seva revisió durant el curs 06/07 per una Comissió amb representativitat de la nostra Comunitat Educativa: famílies i part del claustre. L’objectiu d’aquesta Comissió ha estat l’actualització al C.E.I.P. Guillem de Montgrí de les seves notes d’identitat partint de la seva realitat socioeconòmica i cultural. D’aquesta manera, per unificar el consens de tota la Comunitat Educativa es proposa la difusió de l’esborrany del PEC a les famílies i professorat, obrint el període d’esmenes a aquest esborrany del 25/5/07 al 11/06/07 per a què, posteriorment, resti aprovat pel Consell Escolar el seu text definitiu. A l’Informe Sociològic, elaborat per analitzar el nostre context, es contemplen els següents aspectes: - Pràcticament la meitat de les famílies, un 49%, comparteix les tasques a la llar. Sinó és així, majoritàriament, la mare en un 41% dels casos és qui assumeix aquestes funcions. El pare, tot sol, ho fa només en un 5% dels casos. - Els infants ajuden en les tasques de casa en un 73%, i un 70% ordena les seves coses voluntàriament. Es veu una regressió respecte de l’anterior estudi. Això fa pensar en la relaxació en les pautes educatives familiars i en la possibilitat de treballar més aquest aspecte des de l’escola. - La majoria dels infants conviuen amb el pare i la mare, un 86%. Dels que no ho fa així, el percentatge que predomina és els que viuen amb la mare, un 11%. Només amb el pare hi ha un 1%, percentatge menor dels que conviuen amb altres, 2%. - Les mares dediquen més temps que els pares a estar amb els fills/es. Aquestes dades estan condicionades per les estructures familiars i l’entorn cultural de la nostra societat. S’ha de destacar que un 18% dels pares passen menys de 2 hores al dia amb els seus fills. - El 76% de les famílies afirmen que ajuden als seus fills en les tasques escolars, mentre que un 22% ho fa de manera esporàdica. Aquestes dades milloren les obtingudes a l’anterior estudi, podent venir aquest resultat de l’augment del nivell d’estudis entre els pares i mares i la conscienciació en aquest sentit. - No hi ha una diferència significativa entre el nivell d’estudis de les mares i pares de l’alumnat. És en els nivells superiors on es dóna una

2

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

CEIP Guillem de Montgrí

certa distància, les mares superen en els estudis previs als universitaris i els pares ho fan en els universitaris. - La llengua predominant entre les famílies de l’alumnat és el castellà, un 58%. Només un 9% tenen el català com a llengua familiar, superat el seu ús per les altres llengües, un 19%, dada prou significativa i que s’ha de tenir en compte a l’hora de la pràctica educativa. - El castellà és la llengua considerada com a més important entre les famílies que tenen fills i filles al col·legi. El català es veu superat en quant a importància per la llengua anglesa, dada prou significativa. L’acceptació del català es troba a nivells semblants als de l’estudi realitzat l’any 1995. - La majoria dels pares i mares troben necessari un contacte amb el tutor/a del seu fill/a. Un 80% veu necessari entrevistar-se una vegada al mes o com a mínim després de cada avaluació. Un 16% esperarien a que el tutor els truqués o ho farien només una vegada durant el curs. Cap mare o pare respon que no fa falta. - Del total de pares i mares que treballen – 86% –, el 48% són pares i el 38% són mares. Però si ens fixem en la variable d’estabilitat laboral, la diferència entre homes (63%) i dones (37%) augmenta considerablement fins als 26 punts. - En quant al nivell d’ingressos, les dades ens donen una situació econòmica mitjana amb un 45% de persones que guanyen més de 18000 euros a l’any. La resta es situa per sota dels 18000 euros. Aquesta dada sempre té un marge d’error alt considerant el tipus de pregunta. - El 70% de les famílies han optat per la compra d’una vivenda. Això ens dona un alt índex d’estabilitat en les famílies tot i que probablement està influenciat per la dinàmica pròpia de l’economia del país en aquest aspecte. - La majoria dels habitatges són d’una grandària mitjana, el 45% es situen entre 80 i 120m2. Els menors de 80m2 fan un 37% dels enquestats. - Pràcticament el 100% de les famílies enquestades pensen que és positiva la convivència dels seus fills i filles amb alumnat de Necessitats Educatives Especials. Aquest és un aspecte molt positiu i una de les senyes d’identitat del col·legi Guillem de Montgrí. - En quant a la convivència amb altres cultures, el 75% pensa que és positiu i el 19% opina que no és ni positiu ni negatiu. Només un 5% de les famílies es sent preocupat. No s’ha de baixar la guàrdia en aquest aspecte i continuar treballant la incorporació i l’acceptació de la diversitat.

3

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

CEIP Guillem de Montgrí

- En quant a les activitats extraescolars, la majoria de les persones participants són d’Infantil o alumnat immigrant amb poc temps d’estada a l’illa. El 55% de l’alumnat fa activitats esportives mentre que només el 16% acudeixen a repàs. Els idiomes, un 17%, es situa en el tercer lloc de preferència de les famílies després d’altres opcions com dansa, pintura, música, manualitats..., un 34% . - En quant al temps lliure, hi ha una varietat interessant en l’ús del temps lliure. La televisió amb un 20% és l’activitat que més predomina i, juntament amb els videojocs i ordinador arriben al 40%. Tot i això, la lectura, la música, els jocs i els esports mantenen una presència significativa, al voltant d’un 56%. Concretament, un 50% de l’alumnat marca la lectura com a activitat del seu temps lliure. - En quant a l’associacionisme, s’ha produït un increment de la participació en quant a l’anterior estudi. En aquell moment només un 36% de pares i mares eren socis d’alguna associació i en aquesta enquesta la dada puja fins a un 56%, una pujada de 20 punts. El tipus d’associació que més trobem és l’APIMA. - De les persones que no pertanyen a l’APIMA del centre, la majoria ho justifica per manca de temps, seguit pel preu de la quota i la manca d’informació. Aquesta enquesta va ser contestada per un 39% de les famílies, percentatge relativament baix. Aquesta dada que ens fa pensar que no pot ser totalment fiable però que sí pot marcar una tendència i el fet que la comparació amb l’estudi que es va realitzar l’any 1995 ens doni unes interpretacions coherents, fa que l’enquesta ens sigui vàlida per al nostre Projecte Educatiu.

Tot això ha d’estar en cohesió amb els Principis i Objectius establerts tot seguit i amb la funcionalitat de poder ajustar la nostra acció educativa a la realitat del nostre alumnat,és a dir, a la nostra identitat. En tot moment la Comissió-PEC ha considerat i considera que sense el compromís de la Conselleria d’Educació i Cultura per dotar al Centre de més recursos humans i, conjuntament, amb la col·laboració i participació de la Comunitat Educativa no es podran donar compliment als Principis i Objectius constituents del nostre Projecte Educatiu de Centre.

4

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

CEIP Guillem de Montgrí

II) PRINCIPIS D’IDENTITAT I OBJECTIUS

Principi

1

INTERCULTURALITAT

La Nostra Escola desenvoluparà una Educació Intercultural basada en la solidaritat, la diversitat i el respecte als drets humans des de la nostra realitat cultural i lingüística. Objectius A) Fomentar actituds de respecte des de l’àmbit de la igualtat a través del diàleg. B) Possibilitar un ambient escolar afavoridor per a què existeixi una convivència cultural real basat en el respecte tant individual com col·lectiu. C) Introduir en el Currículum continguts de la cultura autòctona i altres que conviuen al Centre. D) Incorporar a la Programació d’Aula possibiliten l’aprenentatge cooperatiu.

estratègies

metodològiques

que

E) Impulsar la integració dels diferents grups socials a la societat, respectant els seus trets diferencials, a través de projectes que desenvolupi el Centre (per ex.: Pla de Convivència, PAT, Setmana de la Convivència Intercultural...).

5

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

Principi

2

CEIP Guillem de Montgrí

ESCOLA OBERTA

A la nostra Escola el procés d’ensenyança - aprenentatge surt de la interacció de l’entorn immediat i de l’individu/societat per així aconseguir coneixements de medis físics, socials i culturals més allunyats a l’espai i al temps. Per això la nostra Escola està oberta a la participació i col·laboració amb altres entitats definint els criteris als temes transversals. Objectius A) Manifestar i sensibilitzar a les entitats locals i altres centres educatius de la necessitat d’un "Consell Escolar Municipal". B) Exigir la implicació real i efectiva a l’Ajuntament en la educació dels seus Ciutadans. C) Incorporar les famílies en la realització d’activitats organitzades a la Nostra Escola fomentant la convivència. D) Intercanviar experiències amb altres centres educatius. E) Organitzar i participar en les festes i esdeveniments que s’organitzen a l’illa. F) Coordinar-nos entre el Centre i altres institucions per a tractar aspectes educatius i culturals: programació, organització, col·laboració... G) Educar en el respecte, cura i valoració del nostre entorn elaborant un projecte mediambiental amb projecció social amb la col·laboració de l’Ajuntament. H) Fomentar la implicació de les famílies en l’educació de l’alumnat en consonància amb els principis educatius de la nostra escola, obrint canals de comunicació i avaluació, per detectar i corregir dificultats en el procés d’ensenyament/aprenentatge (CEPCA, Escola de pares/mares...).

6

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

Principi

3

CEIP Guillem de Montgrí

VALORS DEMOCRÀTICS

La Nostra Escola és plural i defensora dels valors democràtics (respecte, solidaritat, responsabilitat, convivència, col·laboració, participació...) fomentant el seu debat a la comunitat educativa. Per tant la informació i manifestació han de ser el més objectives possibles degut al compromís social dels adults amb els nens. Objectius A) Elaborar el Reglament d’Organització i Funcionament amb consens de la comunitat educativa atorgant les responsabilitats a cadascun dels seus membres. Aquest document ha d’ésser coherent amb el marc legal vigent i susceptible de modificacions. B) Considerar aportacions serioses i raonades dels membres que configuren la comunitat educativa (alumnat, famílies i professorat), cercant vies de participació per l’alumnat. C) Presentar els continguts educatius amb la major objectivitat possible. D) Desenvolupar la capacitat participativa, la consciència social justa, la solidaritat i la cooperació dels diferents sectors de la comunitat educativa. E) Actuar en qualsevol àmbit formant en la solidaritat i la cooperació. F) Fomentar i respectar l’associacionisme dels membres de la comunitat educativa, facilitant la comunicació entre els membres per a lograr consensos i acords.

7

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

Principi

4

CEIP Guillem de Montgrí

CONFESSIONALITAT

La Nostra Escola és aconfessional davant qualsevol ideologia religiosa, respectant les creences personals dels membres que constitueixen la comunitat educativa. Objectius A) Respectar qualsevol ideologia religiosa dins el respecte dels Drets Humans Internacionals. B) Renunciar al proselitisme, sectarisme i adoctrinament religiós. C) Informar amb objectivitat sobre les possibles manifestacions religioses. D) Facilitar a l’Escola la presència de diferents religions com a conseqüència dels convenis establerts per la Conselleria d’Educació i Cultura.

Principi

5

ATENCIÓ A LA DIVERSITAT

La Nostra Escola exerceix com dret i deure de totes les persones el respecte a les diferències, evitant qualsevol situació segregacionista que pugui ser motivada per raons de raça, cultura, sexe, discapacitat (física, psíquica i/o sensorial), personalitat, religió... Objectius A) Fomentar el debat intern a la comunitat educativa sobre "educar per a la diversitat". B) Avançar, amb ajuda de l’Administració i altres institucions, a les estructures organitzatives de gestió, d’àmbit curricular i metodològic que faciliten l’atenció a la diversitat de l’alumnat. C) Adaptar els programes en funció de les necessitats personals diferenciades. D) Educar en el dret al respecte a la diferència i a la no discriminació per raó social, econòmica, ètnica... E) Eliminar les barreres arquitectòniques tenint en compte tota la comunitat educativa. Nota: Aquests Objectius no es podran assolir totalment si l’Administració no crea la infraestructura adient (ampliació professorat, recursos...)

8

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

Principi

CEIP Guillem de Montgrí

6

FORMACIÓ INTEGRAL

La Nostra Escola contempla i valora tots els aspectes de formació de l’alumnat: educació corporal, intel·lectual, social, afectiva, estètica, moral, actitudinal, responsabilitat, autoestima, seguretat...

Aquesta Formació Integral està basada en l’esperit crític i participatiu de l’alumnat i en el desenvolupament de la competència emocional. Objectius A) Fomentar els valors que incideixen en la Formació Integral. B) Afavorir la participació de l’alumnat en la seva formació. C) Fomentar l’esperit crític de l’alumnat. D) Potenciar els temes transversals en el currículum. E) Incorporar en el currículum programes i estructures organitzatives que afavoreixin la formació integral. Nota: La corresposabilitat d’aquesta formació integral no és només de la Comunitat Educativa sinó també de l’entorn socioeconòmic i institucional.

Principi

7

LLENGUA I APRENENTATGE

La llengua vehicular d’aprenentatge a la nostra Escola és el Català. Objectius A) Mantenir actualitzat el Projecte Lingüístic de Centre. B) Utilitzar com llengua d’aprenentatge inicial la Llengua Catalana. C) Utilitzar el Català en totes les comunicacions de la Institució Escolar.

9

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

Principi

8

CEIP Guillem de Montgrí

SOCIALITZACIÓ

La Nostra Escola contempla la naturalesa social de l’individu

considerant l’aprenentatge com un procés interactiu de l’alumnat amb els elements constitutius del seu entorn. Objectius A) Adaptar el currículum a les exigències de la societat actual, incloent en ell les habilitats socials. B) Potenciar metodologies basades en la participació, la Comunicació i la cooperació. C) Promoure estructures organitzatives, dins l’aula, que afavoreixin les relacions interactives. D) Afavorir la interacció Escola-Família. E) Fomentar l’orientació personal.

10

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

Principi

9

CEIP Guillem de Montgrí

METODOLOGIA

La Nostra Escola entén que els aprenentatges escolars han de ser

funcionals i significatius (Aprenentatge Constructivista). Per això considera que els mètodes s’adaptaran a les necessitats psicopedagògiques de l’alumnat, recursos disponibles i estructura organitzativa del Centre. Objectius A) Aconseguir que l’aprenentatge.

l’alumnat

sigui

el

subjecte

actiu

i

reflexiu

de

B) Fomentar mètodes d’aprenentatge basats en la investigació, manipulació i que tinguin present els nivells de competència curricular de l’alumnat. C) Respectar en l’alumnat el seu desenvolupament personal: interessos, motivacions, necessitats, actituds, capacitats. D) Realitzar Adaptacions Curriculars atenent les necessitats educatives de l’alumnat.

Principi

10

EDUCACIÓ PER A LA COOPERACIÓ I EL DESENVOLUPAMENT

La Nostra Escola participa en l’educació per a la cooperació amb els països més desfavorits així com en la conscienciació de les desigualtats humanes a través de les àrees transversals. Objectius A) Fomentar programes de sensibilització, setmanes culturals i activitats de cooperació.

11

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

Principi

11

CEIP Guillem de Montgrí

TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ

La Nostra Escola considera les Tecnologies de la Informació i la

Comunicació (TIC) com transversals que formen part no solament en tot l’aprenentatge com recurs didàctic, sinó també com estratègia relacionada amb totes les àrees curriculars. Objectius A) Impulsar el coneixement de la realitat socioeconòmica de l’entorn a través dels mitjans de comunicació i noves tecnologies, desenvolupant en l’alumnat l’esperit crític i participatiu. B) Normalitzar l’ús de les TIC com a mitjà d’ensenyament/aprenentatge. -

Principi

Posar en marxa el Projecte Educ@aib. Posar al professorat en disposició d’incorporar a la seva pràctica professional i didàctica, les possibilitats que aporten les noves tecnologies al camp de l’educació. Fomentar l’ús de les TIC per adquirir unes Competències Bàsiques en acabar l’etapa de Primària.

12

ROL DEL MESTRE/A

La Nostra Escola considera que el mestre/a és un facilitador/a i mediador/a de la formació de l’alumnat i un component necessari en el diagnòstic de les seves necessitats educatives. Objectius A) Detectar, conjuntament amb altres professionals, les necessitats educatives de l’alumnat. B) Col·laborar i participar activament en els diferents nivells de concreció curricular per facilitar l’atenció a l’alumnat. C) Treball en equip (famílies, alumnat, professorat, EOEP, personal no docent, altres serveis externs al Centre – com ara els Serveis Socials municipals de l’Ajuntament – etc. ) per coordinar i donar coherència a l’acció educativa. D) Tenir present la necessitat d’una Formació Permanent. E) Cooperar en tots els àmbits de l’estructura organitzativa del Centre.

12

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

Principi

13

CEIP Guillem de Montgrí

AVALUACIÓ CONTINUA FORMATIVA

La Nostra Escola considera que l’avaluació té per funció ajustar l’ajuda pedagògica i les accions didàctiques-educatives necessàries a les característiques individuals de l’alumnat, comprovant el grau de consecució de: - Objectius proposats. - Criteris emprats. - Mètodes utilitzats. - Forma en què l’alumnat participa i aprén.

Objectius A) Dur a terme una avaluació formativa contínua de la formació integral de l’alumnat. B) Donar a conèixer a l’alumnat els objectius que es volen assolir. C) Utilitzar l’avaluació com instrument de revisió i investigació didàcticapedagògica. D) Utilitzar diferents instruments d’avaluació dissenyats pel treball realitzat en equip docent. E) Definir mecanismes facilitadors que permetin la revisió dels resultats escolars i que permetin propostes alternatives encaminades a millorar el procés d’ensenyança-aprenentatge de l’alumnat.

13

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

Principi

14

CEIP Guillem de Montgrí

TEMES TRANSVERSALS

La Nostra Escola inclou els temes transversals (Educació Moral i Cívica, Educació per la Pau, Educació per la igualtat d’oportunitats d’ambdós sexes, Educació per la salut, Educació sexual, Educació Vial...) en el currículum com a base del desenvolupament integral de la persona vinculada a la realitat social. A la nostra Escola la coeducació serà el referent actitudinal per superar discriminacions verbals, comportamentals... Objectius A) Fomentar el rebuig de tot tipus d’injustícies socials i el consumisme abusiu. Afavorir les relacions de convivència, de comunicació i diàleg. B) Evitar materials didàctics que desenvolupen processos de discriminació en funció dels rols sexuals. C) Incorporar en el currículum continguts d’informació i formació sexual en cada etapa. D) Promoure l’autoestima i cura del propi cos des de la responsabilitat per prevenir accidents tant propis com aliens. E) Prevenir i detectar possibles trastorns alimentaris. F) Desenvolupar una educació vial adequada en les etapes educatives, implicant a tota la comunitat educativa i a altres institucions. G) Formar per a la prevenció de les drogodependències i de les conductes addictives.

14

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

Principi

15

CEIP Guillem de Montgrí

CONVIVÈNCIA

El model de convivència a la nostra escola es basa en el respecte, diàleg i comunicació per a prevenir i abordar les situacions de conflicte. Objectius A) Actualitzar anualment el Pla de Convivència del Centre. B) Fer partícip a tota la Comunitat Educativa d’aquest Pla de Convivència. C) Aconseguir la integració efectiva de tot l’alumnat. D) Promoure la implicació de les famílies. E) Impulsar les relacions entre tots els membres de la comunitat escolar. F) Prevenir els conflictes i la seva gestió positiva.

15

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

CEIP Guillem de Montgrí

III) ESTRUCTURA ORGANITZATIVA DE FUNCIONAMENT CONSELL ESCOLAR Composició Rep. Rep. Claustre Administració 2

5

Director (president) Cap d’Estudis Secretari (amb veu, sense vot) FUNCIONS

Representants del Professorat

APROVAR I AVALUAR

ESTABLIR

CONÈIXER PARTICIPAR DECIDIR AVALUAR CONÈIXER ADOPTAR ELABORAR PROMOURE PROPOSAR ANALITZAR VALORAR

Rep. Famílies

Rep. Ajuntament

5 Representants de pares, mares o tutors/es legals. (1 representant elegit per l’APIMA.)

1 Representant de l’Ajuntament

Rep personal d’administració i serveis 1 Representant del personal d’administració i serveis.

- El Projecte Educatiu del Centre  P.E.C. - El Reglament d’Organització i Funcionament  R.O.F. - La Programació General del Centre  P.G.A. - El Projecte Lingüístic de Centre  P.L.C. - La Memòria Anual de Centre  M.A.C. - El projecte de pressupost del Centre. - El calendari i l’horari escolar del Centre. - La creació de comissions i òrgans de coordinació del Centre. - L’obtenció de recursos complementaris pel Centre d’acord amb la normativa. - Les directrius per l’elaboració del Projecte Educatiu del Centre. - Els criteris sobre la participació del Centre en activitats culturals, esportives i recreatives, i en aquelles accions assistencials a les que el Centre pogués prestar la seva col·laboració. - Les relacions de col·laboració amb altres centres, entitats i organismes amb fins culturals, educatius i socials. - Les candidatures a la Direcció i els projectes de direcció presentats pels candidats. - En la selecció del Director d’acord amb aquesta llei i s’escau, proposar-ne la revocació amb l’acord previ d’una majoria de dos terços. - Sobre l’admissió d’alumnat. - El Projecte Educatiu del Centre (P.E.C.) - La Programació General del Centre (P.G.A.) - Els conflictes i vetllar perquè s’atinguin a la normativa. Quan les mesures imposades disciplinàries imposades pel Director perjudiquin greument la convivència, revisar-ne la decisió i proposar-hi les mesures oportunes. - Els criteris d’elaboració de la Programació General del Centre (P.G.A.). - Els criteris per a la revisió del Projecte Educatiu de Centre (P.E.C.). - Els criteris per a la revisió del Pla de Convivència. - Les directrius per la programació i desenvolupament de les activitats complementàries, extraescolars, el transport i l’escola matinera. - Un informe sobre el rendiment general escolar. - La conservació i renovació de les instal·lacions i equipament escolar. - Mesures i iniciatives que afavoreixin la convivència, igualtat i la resolució pacífica dels conflictes dins l’àmbit de la vida personal, familiar i social. - Les normes de Convivència del Centre. - Evolució del rendiment escolar general del Centre. - Resultats de l’avaluació que del Centre realitzi l’Administració Educativa o qualsevol informe referent a la marxa d’aquest. - El funcionament general del Centre.

Totes les funcions dels òrgans de gestió venen establertes al Reglament Orgànic de funcionament dels centres educatius públics d’Ed. Infantil i Ed. Primària.

16

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

EQUIP DIRECTIU Composició i Funcions Director a) Ostentar la representació del centre, representar a l’administració educativa i ferli arribar els plantejaments, aspiracions i necessitats de la comunitat educativa. b) Dirigir i coordinar totes les activitats del centre, sense perjudici de les competències atribuïdes al Claustre i Consell Escolar. c) Exercir la direcció pedagògica, promoure la innovació educativa e impulsar plans per a la consecució dels objectius del PEC. d) Garantir el compliment de les lleis i resta de disposicions vigents. e) Exercir el comandament de tot el personal adscrit al centre. f) Afavorir la convivència , garantir la mediació en la resolució de conflictes e imposar les mesures disciplinàries que corresponguin als alumnes, en compliment de la normativa vigent sense perjudici de les competències atribuïdes al Consell Escolar en l’article 127. A tal fi, es promourà l’agilització dels procediments per a la resolució dels conflictes del centre. g) Impulsar la col·laboració amb les famílies, institucions i organismes que facilitin la relació del centre amb l’entorn, i fomentar un clima escolar que afavoreixi l’estudi i el desenvolupament de quantes accions propiciïn una formació integral en coneixements i valors dels alumnes. h) Impulsar les avaluacions internes del centre i col·laborar en les externes i en l’avaluació del professorat. i) Convocar i presidir els actes acadèmics i les sessions del Consell Escolar i Claustres i executar els acords adoptats en l’àmbit de les seves competències. j) Realitzar les contractacions d’obres, serveis i subministres, així com autoritzar les despeses d’acord amb el pressupost del centre, ordenar pagaments i visar certificacions i documents oficials del centre, tot allò d’acord amb l’establert per les Administracions educatives. k) Proposar a l’Administració educativa el nomenament i cessament dels membres de l’Equip Directiu, prèvia informació al Claustre de professors i Consell Escolar del centre. l) Qualsevol altre que li encomani l’Administració Educativa. m) Encomanar qualsevol altre funció al Cap d’Estudis i Secretari/a, apart de les ja establertes, dins l’àmbit de les seves competències.

CEIP Guillem de Montgrí

Cap d’Estudis a) Exercir, per delegació del director i sota la seva autoritat, la direcció del personal docent en tot allò relatiu al règim acadèmic. b) Substituir el director en cas d’absència o malaltia. c) Participar en l’elaboració i la revisió del projecte educatiu, que inclou el reglament d’organització i funcionament, el projecte lingüístic, i altres projectes que en el seu moment determini la Conselleria d’Educació i Cultura, com també del projecte curricular i de la programació general anual del centre, i vetllar-ne pel compliment. d) Coordinar, sota la direcció pedagògica del Director, les activitats de caràcter acadèmic, d’orientació i complementàries de professorat i alumnat relatives al projecte educatiu, projectes curriculars d’etapa i programació general anual, i vetllar-ne per l’execució. e) Elaborar, en col·laboració amb la resta de l’equip directiu del centre, els horaris acadèmics de l’alumnat i del professorat, d’acord amb els criteris aprovats pel claustre i amb l’horari general inclòs en la programació general anual, com també sotmetre’ls a l’aprovació provisional del director, i vetllar-ne pel compliment estricte. f) Elaborar la distribució dels grups, de les aules i altres espais docents segons la naturalesa de l’activitat acadèmica, oït el claustre. g) Coordinar i dirigir l’acció dels equips de cicle, de l’equip de suport, de l’equip d’orientació educativa i psicopedagògica dins el centre i dels tutors conforme als plans d’orientació educativa i d’acció tutorial. h) Recollir, en la programació general anual, el pla de formació del professorat del centre, elaborat per la comissió de coordinació pedagògica a partir de la proposta formulada pel claustre, i organitzar, amb la col·laboració del representant dels professors en el centre de professorat, les activitats del centre de manera que es possibiliti l’execució del pla de formació del professorat. i) Coordinar l’activitat docent del centre, amb especial atenció als processos d’avaluació i adaptació curricular. j) Coordinar la realització de les reunions d’avaluació i presidir, per delegació del director, les sessions d’avaluació de final de cicle o etapa. k) Establir la coordinació entre les diferents etapes educatives. l) Organitzar l’atenció i la cura de l’alumnat en els períodes d’esplai i en altres activitats no lectives. m) Coordinar i impulsar la participació de l’alumnat al centre, i facilitar-ne i orientar-ne l’organització. n) Establir els mecanismes per corregir absències imprevistes del professorat, atenció a l’alumnat o qualsevol eventualitat en el normal funcionament del centre. o) Establir els mecanismes de coordinació

Secretari a) Ordenar el règim administratiu del centre, de conformitat amb les directrius del director. b) Actuar com a secretari dels òrgans de govern col·legiats del centre, estendre acta de les sessions i donar fe dels acords amb el vistiplau del director. c) Substituir el director en cas d’absència o malaltia, en aquells centres que no disposin de cap d’estudis o en el cas que aquest també sigui absent. d) Custodiar els llibres i arxius del centre. e) Expedir les certificacions que sol·licitin les autoritats i les persones interessades. f) Realitzar l’inventari general del centre i mantenir-lo actualitzat. g) Custodiar i disposar la utilització dels mitjans audiovisuals i informàtics, del material didàctic i del mobiliari o qualsevol material inventariable. h) Exercir, per delegació del director i sota la seva autoritat, la direcció del personal d’administració i serveis adscrit al centre. i) Elaborar l’avantprojecte de pressupost del centre d’acord amb les directrius del consell escolar i oïda la comissió econòmica, si existeix. j) Ordenar el règim econòmic del centre, de conformitat amb les instruccions del director, portar la comptabilitat i retre’n comptes davant el consell escolar i les autoritats competents. k) Vetllar pel compliment adequat de la gestió administrativa del procés de preinscripció i matriculació de l’alumnat, i garantir-ne l’adequació a les disposicions vigents. l) Vetllar pel manteniment material del centre en tots els seus aspectes, d’acord amb les indicacions del director. m) Participar en l’elaboració i la revisió del projecte educatiu, que inclou el reglament d’organització i funcionament, el projecte lingüístic, i altres projectes que en el seu moment determini la Conselleria d’Educació i Cultura, com també de la programació general anual, juntament amb la resta de l’equip directiu. n) Tenir cura que els expedients acadèmics dels alumnes estiguin complets i diligenciats d’acord amb la normativa vigent. o) Donar a conèixer i difondre a tota la comunitat educativa la informació sobre normativa, disposicions legals i assumptes d’interès general o professional que arribin al centre. p) Qualsevol altre funció que li encomani el Director dins l’àmbit de les seves competències.

17

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

CEIP Guillem de Montgrí

amb els diferents centres educatius d’àrea.

CLAUSTRE Composició Òrgan propi de participació dels mestres al Centre amb la responsabilitat de planificar, coordinar i decidir sobre els aspectes docents d’aquest. Funcions a) Elevar a l’equip directiu propostes per a l’elaboració del projecte educatiu de centre, que inclou el reglament d’organització i funcionament, el projecte lingüístic i altres projectes que en el seu moment determini la Conselleria d’Educació i Cultura, com també per a l’elaboració de la programació general anual. b) Establir els criteris per a l’elaboració dels projectes curriculars d’etapa, aprovar-los, avaluar-los i decidir-ne les possibles modificacions posteriors. c) Analitzar, aprovar i avaluar, conforme al projecte educatiu, els aspectes docents de la programació general anual del centre i informar-la abans de la seva presentació al consell escolar, com també informar la memòria de final de curs. d) Aprovar els criteris pedagògics per a l’elaboració de l’horari de l’alumnat. e) Aprovar la planificació general de les sessions d’avaluació. f) Fer propostes sobre el pla d’acció tutorial i la utilització de material didàctic, i coordinar les funcions referents a orientació, tutoria, avaluació i recuperació de l’alumnat. g) Aprovar els criteris pedagògics i organitzatius per a l’elaboració dels horaris del professorat. h) Promoure iniciatives en l’àmbit de l’experimentació i de la investigació pedagògica. i) Fer propostes a la comissió de coordinació pedagògica per a l’elaboració del pla de formació del professorat del centre, d’acord amb les seves necessitats. j) Conèixer el pla d’activitats complementàries i extraescolars. k) Elegir el responsable dels professors en el centre de professorat. l) Conèixer la proposta de nomenament quant als coordinadors de cicle, de l’equip de suport, de serveis i d’activitats complementàries i extraescolars, i de la comissió de normalització lingüística. m) Elegir els seus representants al consell escolar. n) Ser informat de les candidatures a la direcció i dels programes presentats pels candidats. o) Analitzar i valorar trimestralment la situació econòmica del centre. p) Analitzar i valorar l’evolució del rendiment escolar general del centre a través dels resultats de les avaluacions i tots els altres mitjans que es considerin adequats. q) Conèixer les relacions del centre amb les institucions de l’entorn. r) Analitzar i valorar els resultats de l’avaluació del centre que realitzi l’Administració educativa o qualsevol informe referent al seu funcionament. s) Col·laborar amb la Inspecció educativa i amb l’Institut d’avaluació i qualitat del sistema educatiu en els plans d’avaluació del centre. t) Realitzar el procés d’autoavaluació del centre en els aspectes que són de la seva competència, analitzar el procés d’ensenyament del centre i valorar-lo. u) Conèixer la resolució de conflictes disciplinaris i la imposició de sancions i vetllar perquè aquestes s’atenguin a la normativa. v) Proposar mesures que afavoreixin la convivència. w)) Qualsevol altra que li sigui encomanada per disposició de la Conselleria d’Educació i Cultura.

18

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

CEIP Guillem de Montgrí

ÒRGANS DE COORDINACIÓ DOCENT EQUIPS DE CICLE - Composició: Els equips de cicle es constituiran amb tots els professors que imparteixin docència en el cicle corresponent, per tal d’organitzar i desenvolupar, sota la supervisió del cap d’estudis, els ensenyaments propis del cicle educatiu. Funcions a) Formular propostes a l’equip directiu i al claustre per a l’elaboració del projecte educatiu i de la programació general anual. b) Formular propostes a la comissió de coordinació pedagògica per a l’elaboració i l’actualització dels projectes curriculars d’etapa, i indicar les línies generals que han de guiar l’elaboració de les programacions d’aula per part del professorat. c) Organitzar i desenvolupar de manera conjunta les activitats docents, complementàries i extraescolars, en el marc del projecte curricular. d) Col·laborar amb el tutor en decisions sobre l’avaluació i la promoció de l’alumnat en finalitzar el cicle. e) Propiciar la utilització de metodologies didàctiques actualitzades.

COMISSIÓ DE COORDINACIÓ PEDAGÒGICA - Composició: a) El director, que en serà el president. b) El cap d’estudis. c) Els coordinadors de cicle. d) Els membres de l’equip d’orientació educativa i psicopedagògica assignats al centre i, si escau, l’orientador. e) El coordinador de l’equip de suport. f) El coordinador de la comissió de normalització lingüística. g) El coordinador de serveis, i d’activitats complementàries i extraescolars.

Funcions a) Establir, a partir dels criteris presentats pel claustre, les directrius generals per a l’elaboració i la revisió dels projectes curriculars d’etapa, que seran desenvolupats pels equips de cicle mitjançant l’elaboració de les programacions didàctiques. b) Dirigir i coordinar l’elaboració dels projectes curriculars d’etapa, com també les possibles modificacions, i responsabilitzar-se’n de la redacció. c) Assegurar la coherència entre el projecte educatiu de centre, que inclou el reglament d’organització i funcionament, el projecte lingüístic, i altres projectes que en el seu moment determini la Conselleria d’Educació i Cultura; els projectes curriculars d’etapa i la programació general anual. d) Proposar al claustre, per a l’avaluació i l’aprovació, els projectes curriculars d’etapa, els aspectes docents del projecte educatiu i de la programació general anual, i les modificacions dels ja establerts, com també l’evolució de l’aprenentatge i el procés d’ensenyament. e) Vetllar pel compliment dels projectes curriculars d’etapa en la pràctica docent del centre, i per l’avaluació d’aquests. f) Proposar al claustre la planificació general de les sessions d’avaluació i qualificació, d’acord amb les directrius del cap d’estudis o del director, si escau. g) Elaborar la proposta d’organització de l’orientació educativa i del pla d’acció tutorial per a la seva inclusió en els projectes curriculars d’etapa, realitzar-ne el seguiment i l’avaluació. h) Elaborar i elevar al claustre la proposta del pla de formació del professorat del centre. i) Elaborar la proposta de criteris i procediments previstos per realitzar les adaptacions curriculars adequades als alumnes amb necessitats educatives especials, per a la posterior inclusió en els projectes curriculars d’etapa. j) Elevar al consell escolar un informe sobre el funcionament de la comissió de coordinació pedagògica, que s’inclourà en la memòria de final de curs. k) Fomentar l’avaluació de totes les activitats i els projectes del centre, col·laborar amb les avaluacions que es duguin a terme a iniciativa dels òrgans de govern o de l’Administració educativa i impulsar plans de millora, en cas que s’estimi necessari com a resultat de les esmentades avaluacions. l) Altres que li puguin ser atribuïdes per la Conselleria d’Educació i Cultura.

19

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

CEIP Guillem de Montgrí

TUTORIES - La tutoria i orientació de l’alumnat forma part de la funció docent. Cada grup d’alumnes té un mestre tutor que és designat pel Director, a proposta del Cap d’Estudis. El Cap d’Estudis coordina el treball dels tutors i manté les reunions periòdiques necessàries pel bon funcionament de l’acció tutorial. Funcions a) Participar en el desenvolupament del pla d’acció tutorial i del d’orientació educativa, sota la coordinació del cap d’estudis, i col·laborar amb els serveis d’orientació educativa en el desenvolupament dels esmentats plans. b) Proporcionar a l’inici de curs, a l’alumnat, als pares i les mares, o als tutors legals, informació documental o, en el seu defecte, indicar on poden consultar tot el que sigui referent a calendari escolar, horaris, hores de tutoria, activitats i serveis complementaris i extraescolars previstes, programes escolars, criteris d’avaluació del grup i normes de convivència. c) Conèixer les característiques personals de cada alumne a través de l’anàlisi del seu expedient personal i d’altres instruments vàlids per aconseguir aquest coneixement, com també els aspectes de la situació familiar i escolar que repercuteixen en el rendiment acadèmic de l’alumne. d) Orientar i assessorar l’alumnat sobre la seva evolució escolar. e) Conèixer els interessos dels alumnes, facilitar-los la integració en el seu grup i en el conjunt de la vida escolar, i fomentar-hi el desenvolupament d’actituds participatives. f) Efectuar un seguiment global dels processos d’ensenyament i aprenentatge de l’alumnat per detectar dificultats i necessitats especials, amb l’objecte de cercar les respostes educatives adequades, com ara la corresponent adequació personal del currículum, i sol·licitar, si escau, els assessoraments i suports oportuns. g) Coordinar el procés d’avaluació contínua i formativa, i consensuar amb l’equip de cicle les decisions de promoció o no promoció a l’etapa o cicle següent, tenint en compte els informes de tots els professors del grup d’alumnes, amb audiència prèvia dels pares, les mares o tutors legals en el cas que la decisió sigui de no promocionar. h) Atendre i vigilar l’alumnat en els períodes d’esplai com també en altres activitats no lectives previstes com a tals en la programació didàctica o, si escau, en la programació d’aula, juntament amb la resta del professorat i sota les indicacions del cap d’estudis o del director, si fa al cas. i) Assumir la responsabilitat que la documentació acadèmica individual dels alumnes al seu càrrec estigui al dia. j) Coordinar amb els altres professors del grup les actuacions encaminades a salvaguardar la coherència de la programació i de la pràctica docent amb el projecte curricular i amb la programació general anual del centre. k) Coordinar el procés d’elaboració de l’adaptació curricular, amb la participació del professorat de suport i dels membres de l’equip d’orientació educativa i psicopedagògica. l) Informar els pares, les mares o els tutors legals, almenys tres vegades a l’any, els professors i els alumnes del grup de tot allò que els concerneixi en relació amb les activitats docents i el rendiment acadèmic, controlar l’assistència de l’alumnat i realitzar les actuacions que disposa la normativa vigent pel que fa a l’absentisme, com també mantenir-hi les reunions que es considerin oportunes. m) Facilitar la cooperació educativa entre el professorat, els pares, les mares o els tutors legals dels alumnes. n) Altres que li puguin ser encomanades pel director del centre o atribuïdes per la Conselleria d’Educació i Cultura.

20

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

CEIP Guillem de Montgrí

PROFESSORAT DE L’EQUIP DE SUPORT - Composició: 3 Pedagogs/gues Terapeutes (dos tutors/es d’aula específica) 1 especialista en Audició i Llenguatge i un altre compartit amb altre centre 1 especialista en Atenció a la Diversitat * Suport extern que col·labora amb el Centre: 2 membres de l’E.O.E.P.: (Psicopedagog/a i un/a Professor/a Tècnic de Serveis a la Comunitat) * Personal no docent: 1 Fisioterapeuta i 3 Auxiliars Tècnics Educatius. El professorat de suport depèn de la Prefectura d’Estudis. Funcions En relació al professorat: a) Col·laborar en la planificació, l’elaboració, el seguiment i l’avaluació de l’adaptació curricular individual de l’alumnat amb necessitats educatives especials. b) Assessorar i orientar en relació a estratègies organitzatives i metodològiques. c) Orientar i facilitar la recerca i/o l’elaboració de materials curriculars adients per atendre la diversitat. d) Assessorar i col·laborar en la relació amb les famílies. e) Col·laborar en la detecció i l’anàlisi i de les necessitats educatives de l’alumnat. f) Participar en l’avaluació i la promoció de l’alumnat amb necessitats educatives especials. En relació a l’alumnat. Dins el marc de l’adaptació curricular individual, l’equip de suport intervindrà amb l’alumnat amb necessitats educatives especials tenint present que el treball amb aquests alumnes es desenvoluparà majoritàriament dins l’aula ordinària, de forma coordinada amb el professorat. Sols en aquells casos en què s’hagi justificat a l’adaptació curricular, es podran treballar fora de l’aula alguns continguts concrets i en períodes determinats de la jornada. En relació al centre: a) Elaborar un pla anual amb la proposta d’actuacions. b) Coordinar-se amb l’equip directiu per planificar, seguir i avaluar la tasca desenvolupada per l’equip de suport, com també coordinar-hi les actuacions del professorat que treballa amb l’alumnat amb necessitats educatives especials. c) Orientar en relació a les pautes d’actuació família–centre. d) Participar amb l’equip de cicle en l’organització i el desenvolupament d’activitats que facilitin l’adequació de l’oferta educativa a la diversitat de l’alumnat. e) Coordinar la intervenció dels serveis externs en el centres educatius.

ORGANIGRAMA 21

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

CEIP Guillem de Montgrí

CONSELL ESCOLAR * 1 Representant de l´Ajuntament. * 5 Representants del CLAUSTRE. * 5 Representants de Pares i Mares ( 1 representant de l´APIMA). * 2 representants de l’Administració Educativa Director/a ( PRESIDENT) i Cap d´Estudis. * 1 Representant del Personal d’administració i serveis. El Secretari/a del Centre sense vot.

AJUNTAMENT APIMA

EQUIP DIRECTIU Director/a Cap d´Estudis

SECRETARI / A

COMISSIÓ DE COORDINACIÓ PEDAGÒGICA

C L A U S T R E

TUTORS/ ES 2n Cicle Ed. INFANTIL (1r ,2n i 3r) 1 coordinador/a 1r Cicle Ed. PRIMÀRIA (1r i 2n) 1 coordinador/a 2n Cicle Ed. PRIMÀRIA (3r i 4t) 1 coordinador/a 3r Cicle Ed. PRIMÀRIA (5è i 6è) 1 coordinador/a Aules Ed. ESPECIAL (ASCE) (Aula INFANTIL-PRIMÀRIA i Aula SECUNDÀRIA) 1 coordinador/a ESPECIALISTES Música 1 coordinador/a Anglès Ed. Física EQUIP DE SUPORT 1 coordinador/a Pedagogia Terapèutica Audició i Llenguatge Atenció a la diversitat Altres especialistes

PERSONAL D´ADMINISTRACIÓ

I SERVEIS

Auxiliar tècnic educatiu Fisioterapeuta

EOEP

22

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

CEIP Guillem de Montgrí

IV) MEMORÀNDUM Data

Procés d’elaboració

Curs 2006/2007 20/12/06

S’aprova el calendari d’elaboració del P.E.C. per part del Consell Escolar.

22/01/07

Claustre per a triar el professorat que formarà part de la comissió de revisió del PEC i aprovació de l’enquesta (estudi sociològic).

25/01/07 26/02/07

08/02/07

15/02/07

Aprovació de l’enquesta pel Consell Escolar amb data de difusió. Difusió de l’enquesta a les famílies per tal de fer l’estudi sociològic. Reunió explicativa a les famílies sobre el Projecte Educatiu i per sol·licitar la seva col·laboració: accedeixen voluntaris diversos pares i mares. Es constitueix la comissió P.E.C. i es celebra la seva primera reunió. Els seus Components: Mares i pares:

Professorat:

Jesús Bermejo Fabiana Cobianchi Gladys Deris Javier Manso Rosa Martínez Antonio Muro Felisa Palacios Pepita Palomo Carlos Riera Delma Cristina de Souza 10/03/07

Elena Blascos Emiliano Bolaños Laura Carrascosa Anabel Martínez Margot Mercadé Fco. Javier Rey Otilia Roselló José L. Valdés MªAngeles Vega * Iñaki Monge, PTSC del Centre i sociòleg. Reunió de la comissió per a la revisió dels principis 1 i 2.

21/03/07

Reunió de la comissió per a la revisió dels principis 3, 4 , 5 i 6.

02/04/07

Reunió de la comissió per a la revisió dels principis 7, 8, 9 i 10.

23

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

CEIP Guillem de Montgrí

17/04/07

Reunió de la comissió per a la revisió del principi 11.

24/04/07

Reunió de la comissió per a la revisió dels principis 12, 13, 14 i 15. El sociòleg i PTSC del Centre té preparats els resultats de l’enquesta passada a les famílies.

10/05/07

Reunió de la comissió amb el PTSC que ens presenta els resultats de l’enquesta.

22/05/07

Darrera reunió de la Comissió per a tancar el document final.

25/05/07 al 11/06/07

S‘obre un període d’esmenes, la comissió els trasllada al Consell Escolar.

28/06/07

El Consell Escolar aprova aquest PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE Amb la següent votació : SI......9 vots NO.......0 vots En blanc........0 vots

Del

24

Related Documents

Pec 2007 Catala
November 2019 5
Pec 2007 Castella
November 2019 4
Pec
April 2020 25
Pec
April 2020 24
Pec
June 2020 18