Bilanţ: Situaţie centralizatoare care se întocmeşte pe o perioadă de timp stabilită (de preferat 1 an), pe baza activităţilor contabile şi care reflectă activitatea desfăşurată şi rezultatele ei. Bilantul este reprezentat de activele şi pasivele unei firme. Aşadar, bilanţul este acel document în care sunt trecute toate activele (bunuri care generează bani) şi toate pasivele (datoriile sau bunuri care consumă bani) dintr-o firmă. Cont de profit şi pierdere: Reflectă performanța financiară a unei firme. Mai concret, contul de profit și pierdere explică formarea rezultatului unui exercițiu financiar (profit sau pierdere), prin prezentarea detaliată a veniturilor și cheltuielilor. Cont de profit şi pierdere – documentul care justifică toate veniturile şi cheltuielile şi prezintă situaţia finală dintr-un perioadă de timp care poate fi: profit sau pierdere. Bilanţ = monitoriează bunurile unei firme Cont de profit şi pierdere – monitorizează veniturile şi cheltuielile unei firme Acum să trecem la ce înseamnă aceste situaţii în viaţa personală. Ştiu că este destul de greu de transpus cele 2 situaţii în viaţa personală, însă te asigur că acestea te vor ajuta să înţelegi mai concret cum funcţionează finanţele personale.
Bilanţul Personal
Bilanţul personal este caracterizat de activele şi pasivele personale. La fel ca în cazul unei firme, bilanţul monitoriează toate bunurile sau titlurile pe care le deţii şi îţi oferă o perspectivă de ansamblu asupra lucrurile pe care tu le deţii. Nu mai reiau toate discuţia despre active şi pasive deoarece am vorbit în detaliu despre ele în articolul: Activul si Pasivul in Viata Personala. Ce vreau să reţii este funţionalitatea acestui document. Bilanţul este absolut necesar în viaţa personală pentru că el este cel care ne oferă imaginea clară a vieţii noastre financiare. Acesta ne arată care sunt lucrurile care nouă ne produc bani şi care sunt lucrurile care nouă ne cheltuie banii.
Îţi recomand să îţi realizezi un asemenea bilanţ personal şi să-ţi analizezi toate activele şi toate pasivele. Cu cât eşti mai conştient asupra acestor termeni, cu atât inteligenţa ta financiară va creşte. Un exemplu de bilanţa personal este următorul (la tine trebuie să apară şi sumele pentru fiecare):