PAUTES PER AL COMENTARI DE TEXT I.
FASE PRÈVIA
a) Llegeix el text una primera vegada amb la intenció de comprendre el seu contingut. b) Fixa’t en les dades generals del text: qui n’és l’autor, on aparegué el text, data de publicació... Aquestes dades solen aparèixer al final. c) Numera les línies de cinc en cinc per poder donar exemples dels trets lingüístics del text. d) Llegeix el text una segona vegada amb més atenció. És útil anar llegint paràgraf per paràgraf i no passar al següent fins haver comprès l’anterior. A més, intenta anar subratllant les idees fonamentals. L’ideal seria que, en llegir el que has subratllat, el text segueixi tenint sentit. Aquest exercici et facilitarà el resum. Atenció: no és útil subratllar molt, ja que llavors perd el seu valor. e) De vegades, és molt útil realitzar un esquema de les idees del text. f) En aquesta fase prèvia ja pots determinar la modalitat textual predominant (narració, descripció, diàleg, exposició, argumentació) i el tipus de text (literari, humanístic, científic, periodístic, etc.).
II.
ORIETACIONS PER A LES RESPOSTES AL COMENTARI
1. TÍTOL Un títol és una paraula o enunciat molt breu amb el qual es dóna a conèixer l’assumpte del text. En definitiva, es tracta de sintetitzar la idea central del text i per això has de ser molt breu (no més de cinc paraules). Has d’evitar: Proposar títols de l’estil que es fa amb algunes pel·lícules o llibres, que tenen la intenció d’intrigar el receptor. Identificar el títol amb el tema, encara que estan molt relacionats. Recorda que el títol ha de ser més breu.
2. TEMA La formulació del tema ha de ser breu i clara. S’ha d’expressar generalment amb un substantiu abstracte acompanyat de complements. Tendrà, per tant, l’estructura d’un sintagma nominal (per exemple, la consciència de la mort a través del temps). També és acceptable enunciar el tema amb una oració breu. Per determinar el tema d’un text és molt útil haver realitzat la lectura comprensiva que hem plantejat a la fase prèvia. Si ho considerau necessari, l’enunciat del tema es pot
1
concretar, responent així a la pregunta “de què tracta el text?”. No és convenient concretar-lo si a més del tema hem de realitzar un resum del text.
3. ESTRUCTURA Analitzar l’estructura d’un text consisteix en precisar en quantes parts es divideix i quina relació hi ha entre elles. Distingim generalment entre estructura externa i estructura interna. Quan parlam d’estructura externa d’un text, ens referim a la seva disposició tipogràfica. Així, si es tracta d’un text breu, es divideix en paràgrafs o estrofes; si es tracta d’obres extenses, les unitats solen ser capítols, escenes, actes... Quan ens referim a l’estructura interna d’un text, estam parlant de com s’ordena lògicament la informació. En els textos narratius és habitual l’estructuració en tres parts: 1. Plantejament 2. Nus 3. Desenllaç Els textos de caràcter expositiu intentarem establir una estructura tripartita: 1. Introducció 2. Desenvolupament 3. Conclusió Com identificam l’estructura d’un text? Per identificar l’estructura d’un text és convenient fixar-se en alguns dels seus trets formals: a) El nombre de paràgrafs. Cada paràgraf expressa una idea diferent; per tant, és probable que constitueixi un apartat del text. b) L’existència de signes ortogràfics (guions, numeracions...) que serveixen per ordenar lògicament el discurs. c) L’estructuració en estrofes –quan es tracti de textos poètics-, que poden constituir unitats similars als paràgrafs. d) La distribució dels connectors textuals que posen en evidència l’ordenació del text. e) El canvi en l’ús dels temps verbals. Quan es tracta de textos expositius o argumentatius, caldrà identificar el tipus d’estructuració que segueix el text. Els principals tipus d’estructuració són: Estructura sintetitzant: s’exposen les idees per tal d’abstreure’n una conclusió al final. Estructura analitzant: es parteix d’una tesi o idea que després es prova o de la qual se’n treuen conclusions. 2
Estructura enquadrada: la tesi del principi dóna peu a una explicació que condueix a la mateixa idea del principi. Estructura paral·lela: s’exposen les idees sense que cap d’elles estigui subordinada a l’altra i totes tenen la mateixa importància.
4. RESUM Es tracta de sintetitzar el text, reduint-lo a les idees més importants i a les relacions existents entre elles. Característiques del resum: Ha de ser breu i clar. No ha de presentar informacions que no s’incloguin al text. Les frases emprades en el resum han d’estar cohesionades. No s’ha de fer mai una enumeració o llista de frases soltes. S’ha de redactar en tercera persona i en to objectiu. No s’han d’incloure cites textuals ni exemples. Ha d’estar redactat amb les teves pròpies paraules (hauràs de cercar sinònims per a les paraules del text). Només pots mantenir els tecnicismes. El subratllat i l’esquema previ són bàsics per fer un bon resum. Has d’evitar:
La còpia literal de frases del text original. L’estil esquemàtic o telegràfic, sense connectors. Les opinions personals. Les indicacions del tipus l’autor considera... el text tracta de...
5. CARACTERITZACIÓ DEL TEXT Hem de tenir en compte dos aspectes: la modalitat textual i el tipus de text. A) MODALITAT TEXTUAL Has d’indicar quina modalitat predomina: narració, descripció, exposició, argumentació, diàleg. No oblidis justificar la teva resposta atenent tant a criteris estructurals com lingüístics. Aporta exemples dels aspectes que vagis senyalant. És convenient indicar si s’aprecien altres modalitats secundàries i indicar, en qualsevol cas, a quines línies o paràgrafs. Heu de tenir en compte que no trobareu “textos purs” (per exemple, en una narració s’hi inclouen descripcions...). B) TIPUS DE TEXT
3
En aquest epígraf has d’indicar si es tracta d’un text científic o tècnic, periodístic o publicitari, jurídic o administratiu, humanístic, literari. Com en el cas anterior, la resposta ha d’anar degudament justificada. El text periodístic es considera un cas especial, ja que pot incloure els altres tipus assenyalats (un text pot ser periodístic i literari i humanístic...)
6. ALTRES ASPECTES En un comentari de text es poden plantejar altres qüestions com: Explicar quin és el registre lingüístic utilitzat. Elaborar un esquema on quedin reflectides gràficament les idees exposades al text. Explicar el sentit d’una frase, vers o fragment concrets. Etc.
4