P[1].i.d.o. - Curs I

  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View P[1].i.d.o. - Curs I as PDF for free.

More details

  • Words: 2,909
  • Pages: 9
PROTECTIA INTERNATIONALA A DREPTURILOR OMULUI CURS I - semestrul II - 06.04.2008 EXAMEN 20 IUNIE 2008, ORA 17˚˚

Notiunea de drepturi si libertati fundamentale ale omului Aparitia notiunii de drepturi si libertati fundamentale ale omului Definirea si protejarea drepturilor de care trebuie sa se bucure orice fiinta umana a constituit o preocupare constanta a filozofilor si a juristilor din cele mai vechi timpuri. Aceste idei privind egalitatea naturala dintre oameni au aparut inca din antichitate. In Grecia antica cele mai importante lucrari care exprima necesitatea de a se recunoaste fiecarui om dreptul la egalitate si dreptul la libertate sunt cele ale filozofilor Hesiod, Solon si Pericle. In Roma antica ideile privind libertatea individuala si egalitatea intre oameni sunt dezvoltate de Cicero in lucrarile “Despre republica”, “Despre regi”. Primele documente care au consacrat si au garantat drepturi fundamentale ale omului au fost documentele constitutionale adoptate in Anglia in Evul mediu. “Magna Carta Libertatum” – proclamata de Ioan fara de Tara la 15.06.1215. Bill of Rights, lege adoptata de Parlamentul englez in 1689, a stabilit ca puterea regilor emana din vointa poporului si a proclamat drepturi fundamentale ale omului cum sunt: interzicerea pedepselor ilegale si a pedepselor crude, dreptul de a fi eliberat pe cautiune, dreptul la libertatea cuvantului. In epoca Renasterii valoarea omului a fost in mod deosebit recunoscuta. Marele filozof francez Jedan Jacques Rousseau arata in lucrarea sa “Contractul social” aparuta in 1762 ca “omul s-a nascut liber, dar pretutindeni este in lanturi”. Montesquieu aprecia ca libertatea este “dreptul de a face tot ceea ce ingaduie legile”, in lucrarea sa “Despre spiritual legilor”. Pe continentul American prima consacrare a drepturilor omului intr-un document oficial este facuta in “Declaratia drepturilor din statul Virginia”. In anul 1776, la Philadelphia, a fost adoptata “Declaratia de independenta a SUA”, in care se proclama ca: “toti oamenii sunt creati egali, ei fiind inzestrati de Creator cu anumite drepturi inalienabile: viata, libertatea si cautarea fericirii”. Revolutia franceza a adoptat in 1789 “Declaratia drepturilor omului si ale cetateanului”, document prin care se consacra principii esentiale ale drepturilor omului.

PROTECTIA INTERNATIONALA A DREPTURILOR OMULUI

CURS I

In anul 1945, inca inainte de terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, presedintele American Roosvelt a proclamat cele patru libertati inerente fiintei umane: - libertatea cuvantului si de exprimare; - libertatea fiecarei persoane de a-l sluji pe Dumnezeu in propriul sau fel; - eliberarea de saracie; - eliberarea de frica. In anul 1945 a fost adoptata Carta Organizatiei Natiunilor Unite in care au fost cuprinse doua texte importante care au marcat inceputul recunoasterii pe plan international a drepturilor omului. In 1948, Adunarea Generala a O.N.U. a adoptat Declaratia Universala a Drepturilor Omului, care constituie primul document cuprinzator privind drepturile omului adoptat de o organizatie internationala universala. Declaratia cuprinde trei mari categorii de drepturi ale omului cu valoare universala: - drepturi personale: dreptul la viata, la libertate si la siguranta persoanei, interzicerea torturii si a tratamentelor inumane si degradante, egalitatea in fata legii etc. - drepturi politice: cum sunt libertatea la gandire, de constiinta si de religie etc - drepturi economice si sociale, cum sunt drepturi la protectie sociala, dreptul la munca etc Drepturile omului sunt drepturi inerente fiecarei persoane recunoscute pentru a asigura demnitatea, libertatea si dezvoltarea personalitatii umane, drepturi care beneficeaza de garantii institutionale internationale de protectie. Ele se afla intr-o continua evolutie. Se nasc la nivel conceptual si ulterior sunt reglementate la nivel legislativ. Clasificarea drepturilor omului: 1. drepturi din prima generatie: - primele drepturi care au fost consacrate si garantate prin norme de drept international al drepturilor omului. Acestea sunt drepturi civile si politice. 2. drepturi din a doua generatie – drepturi care au fost reglementate intr-o etapa istorica ulterioara. Acestea sunt drepturi economice, sociale si culturale. 3. drepturi din a treia generatie - drepturi care au fost reglementate in ultima etapa istorica. Ele sunt numite drepturi colective deoarece privesc grupuri de persoane care revendica un anumit drept. (ex. dreptul la un mediu sanatos, dreptul la informatie, dreptul la dezvoltare). Izvoarele dreptului international al drepturilor omului a) Tratatele internationale; b) Alte izvoare - cutuma internationala; - actele unilaterale cum sunt: declaratiile, recunoasterile sau rezolutiile adoptate de state sau institutii; 2

PROTECTIA INTERNATIONALA A DREPTURILOR OMULUI

CURS I

- jurisprudenta organelor jurisdictionale in materia drepturilor omului, cum sunt: hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Definitia si obiectul de reglementare a dreptului international a drepturilor omului. Dreptului international a drepturilor omului reprezinta ansamblul normelor juridice internationale care consacra si garanteaza drepturile si libertatile fundamentale ale omului. Obiectul de reglementare a dreptului international al drepturilor omului il constituie promovarea si consacrarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, precum si protectia acestor drepturi impotriva incalcarilor provenind in principal din partea autoritatilor publice dar si din partea oricarui particular. Caracteristicile dreptului international al drepturilor omului: - limitarea suveranitatii absolute a statului; - crearea unui regim de ordine publica internationala in materia drepturilor omului; - caracterul subsidiar al protectiei internationale a drepturilor omului; - calitatea persoanei de subiect de drept international; - aplicabilitatea directa a normelor internationale in dreptul intern. Limitarea suveranitatii absolute a statului – aceste drepturi sunt inerente persoanei si decurg direct din existenta fiintei umane, din demnitatea omului indiferent daca drepturile sunt sau nu recunoscute in mod formal prin tratatele internationale. Crearea unui regim de ordine publica internationala in materia drepturilor omului – limitarea suveranitatii statului national nu se face in favoarea altor state, ci in favoarea persoanelor, care sunt titularele drepturilor protejate. Raspunderea statelor pentru respectarea drepturilor omului este asumata direct fata de comunitatea internationala. Caracterul subsidiar al protectiei internationale a drepturilor omului – raspunderea principala pentru respectarea drepturilor omului revine fiecarui stat, fata de persoanele aflate sub jurisdictia proprie. Persoanele ca beneficiare ale drepturilor omului trebuie sa poata obtine respectarea drepturilor lor, in principal in cadrul sistemului jurisdictional national. Calitatea persoanei de subiect de drept international – in calitatea sa de titulara a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, persoana devine titulara de drepturi si obligatii in procedurile care functioneaza in cadrul mecanismelor internationale de protectie a drepturilor omului.

3

PROTECTIA INTERNATIONALA A DREPTURILOR OMULUI

CURS I

Aplicabilitatea directa a normelor internationale in dreptul intern – raportul jurdic privind protectia internationala a drepturilor omului se naste direct in temeiul normei internationale intre persoana si stat. Persoana este cea careia statele ii recunosc drepturi prin tratatele internationale in materia drepturilor omului. In acest mod persoana dobandeste direct din norma juridica internationala exercitiul unor prerogative care sunt opozabile autoritatilor statului. Tratatele internationale in materia drepturilor omului Tratatele internationale incheiate in materia drepturilor omului pot fi clasificate, dupa obiectul lor de reglementare astfel: 1. Tratate internationale cu caracter general – au ca obiect de reglementare un ansamblu de drepturi ale omului. Ele se clasifica in doua categorii: a) tratate internationale generale universale – cuprinde tratatele incheiate in sistemul ONU. Au valoare generala si vocatie universala. (ex. Pactul International privind Drepturile Civile si Politice, Pactul International privind Drepturile Economice, Sociale si Culturale); b) tratate internationale generale regionale – cuprinde tratatele internationale generale incheiate in cadrul unei organizatii internationale regionale, grupate dupa criterii geografice (ex. Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale). 2. Tratate internationale cu caracter special – au ca obiect de reglementare numai unul dintre drepturile omului. Ele se impart la randul lor in: a) tratate internationale speciale universale – cuprind tratatele specializate incheiate in cadrul ONU (ex. Conventia privind sclavia. Conventia pentru prevenirea si reprimarea crimei de genocid etc) b) tratate internationale speciale regionale – sunt cuprinse tratatele specializate incheiate in cadrul organizatiilor internationale regionale (ex. Conventia europeana asupra drepturilor omului si biomedicine, Conventia interamericana pentru prevenirea si reprimarea torturii) 3. Tratate internationale pentru categorii de persoane – au ca obiect de reglementare situatia unor anumite categorii de persoane care necesita o protectie separata datorita situatiei speciale in care se gasesc. (ex. Conventia privind statutul refugiatilor, Conventia europeana cu privire la statutul juridic al muncitorului migrant etc)

4

PROTECTIA INTERNATIONALA A DREPTURILOR OMULUI

CURS I

4. Tratate internationale impotriva discriminarii – au ca obiect de reglementare interzicerea formelor de discriminare pe criterii de sex, rasa, culoare, limba, religie, opinii politice, origine nationala sau sociala, avere, profesie, nastere, orientare sexuala sau alt statut.

Raportul dintre dreptul international al drepturilor omului si dreptul intern Exista doua conceptii care reglementeaza acest raport: 1. Receptarea directa (sistemul monist) – in sistemul monist, sistemele legale nationale sunt considerate ca fiind elemente ce compun un sistem legal international unic. In modalitatea receptarii directe, normele dreptului international sunt integrate in sistemul de drept national prin simpla lege de ratificare sau de aderare de catre stat la tratatul international. 2. Receptarea indirecta (sistemul dualist) - presupune receptarea indirecta conform careia normele internationale dobandesc efect in sistemul international numai dupa ce sunt incluse in sistem dupa o lege speciala. Regimul juridic al drepturilor omului Cadrul de exercitare a drepturilor omului este stabilit prin legile nationale ale fiecarui stat, in temeiul suveranitatii statului. Suspendarea exercitarii drepturilor omului 1. Drepturi intangibile – Doua dintre cele mai importante tratate internationale in materia drepturilor omului – Pactul International privind Drepturile Civile si Politice si Conventia Europeana a Drepturilor Omului – acorda un statut special pentru patru drepturi fundamentale ale omului: a) - dreptul la viata; b) - dreptul de a nu fi supus torturii, tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante; c) - dreptul de a nu fi supus sclaviei; d) - dreptul la legalitatea pedepsei. Aceste patru drepturi au fost numite “drepturi intangibile” sau “neconditionale” pentru ca nu pot fi suprimate, suspendate sau restranse sub nicio conditie. In tratatele internationale exista dispozitii care ingaduie statelor sa prevada in legile nationale masura suspendarii, in mod provizoriu, a exercitarii drepturilor omului. Conditiile suspendarii: - materiale; 5

PROTECTIA INTERNATIONALA A DREPTURILOR OMULUI -

CURS I

formale;

Conditiile materiale sunt: - existenta efectiva a unui pericol public care ameninta viata natiunii: starea de razboi, situatiile de criza care ameninta independenta sau securitatea unui stat; - respectarea stricta a scopului impus - caracterul de necesitate absoluta al masurilor derogatorii adoptate. Masura suspendarii exercitarii unor drepturi fundamentale nu poate fi luata decat cu respectarea urmatoarelor reguli: 1. masurile derogatorii adoptate de stat trebuie sa fie compatibile cu alte obligatii ce decurg din dreptul international; 2. masurile derogatorii nu pot avea ca obiect drepturi intangibile; 3. masurile derogatorii nu trebuie sa vizeze toate drepturile conditionale, ci numai acele drepturi a caror exercitare se impune a fi suspendata, in raport cu starea de pericol creata. Organele cu competente in protectia drepturilor omului create in cadrul sistemului universal de protectie. In sistemul ONU au fost create sase organisme principale in a caror competenta intra si protectia drepturilor omului: - Adunarea Generala; - Consiliul de Securitate; - Consiliul Economic si Social; - Consiliul de Tutela; - Curtea Internationala de Justitie; - Secretariatul ONU. Mecanismele de control existente in sistemul universal de protectie: - sunt mecanisme nejurisdictionale, in sensul ca nu a fost infiintata in sistemul de protectie creat in cadrul ONU. Mecanismele nejurisdictionale de control create prin tratatele internationale adoptate in cadrul ONU, sunt in principal urmatoarele: - controlul pe calea rapoartelor trimise de state; - controlul pe calea comunicarilor statale; - controlul pe calea plangerilor individuale; - controlul prin anchete. Principalele pacte si conventii in materia drepturilor omului adoptate in sistemul universal de protectie Prin rezolutia Adunarii Generale a ONU din 1966 au fost adoptate Pactul International cu privire la drepturile civile si politice (PIDCP); Pactul International cu privire la drepturile economice, sociale si culturale (PIDESC). Conventiile internationale adoptate in sistemul universal de protectie 1. Conventia internationala asupra eliminarii tuturor formelor discriminare rasiala. 6

de

PROTECTIA INTERNATIONALA A DREPTURILOR OMULUI

CURS I

Conventia a intrat in vigoare la data de 04.01.1969 2. Conventia asupra eliminarii tuturor formelor de discriminare fata de femei. Conventia a intrat in vigoare la data de 03.09.1981. 3. Conventia contra torturii si altor pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante. 4. Conventia cu privire la drepturile copilului.

Sistemul european de protectie regional (

subiect de examen)

Sistemul European este cel mai complex sistem regional de protectie, fiind create la nivel regional European 3 organizatii care au competenta in domeniul protectiei drepturilor omului: - Uniunea Europeana (UE) - Consiliul Europei (CE) - Organizatia pentru Securitate si Cooperare Europeana (OSCE) Sistemul de protectie din cadrul Uniunii Europene Tratatul asupra Uniunii Europene, semnat la Maastricht in 1992, a afirmat vointa statelor membre de a respecta principiile libertatii, democratiei si respectarii drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. Organele comunitare care au competenta in protectia drepturilor omului sunt: - Parlamentul European, - Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene - Ombudsmanul Parlamentul European – este compus din reprezentantii popoarelor statelor UE, alesi prin vot universal direct. Statele membre UE au adoptat in anul 2000, la Nisa, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care cuprinde un larg catalog de drepturi si libertati fundamentale grupate pe 6 capitole. Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene este cunoscuta si sub denumirea de Curtea Europeana de Justitie si are sediul la Luxemburg. Curtea a recunoscut jurisprudenta sa, existenta drepturilor fundamentale ale omului, astfel cum acestea au fost consacrate in sistemul ONU si in sistemul Consiliul Europei. Ombudsmanul – a fost creat prin Tratatul asupra Uniunii Europene. Persoana care exercita functia de ombudsman este desemnata de Parlamentul European, pe durata legislaturii Parlamentului. Ombudsmanul exercita o activitate independenta fata de celelalte organisme comunitare si prezinta anual un raport de activitate Parlamentului European. Sistemul de protectie din cadrul Consiliului Europei Consiliul Europei a fost constituit in 1949 la Londra, prin semnarea de catre 10 state europene a Statutului Consiliului Europei. Consiliul Europei este organizatia europeana interguvernamentala care are ca principala competenta consacrarea si apararea drepturilor omului. 7

PROTECTIA INTERNATIONALA A DREPTURILOR OMULUI

CURS I

Organele principale ale Consiliului Europei: - Adunarea Parlamentara a Consiliului europei - este compusa din parlamentari ai statelor membre. Dezbate si formuleaza recomandari asupra oricarei probleme privind drepturile omului; -

-

Comitetul Ministrilor a Consiliului Europei – este compus din ministrii afacerilor externe ai statelor membre. Comitetul ministrilor are competenta de a incheia tratate internationale si de a formula recomandari. Comitetul Ministrilor este organul executional al hotararilor pronuntate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Secretariatul Consiliului europei – asista organele Consiliului. Secretariatul inregistreaza si depoziteaza instrumentele de ratificare depuse de statele membre cu privire la conventiile incheiate in cadrul Consiliului Europei.

Organele specializate ale Consiliului Europei in protectia drepturilor omului. Comisarul Drepturilor Omului – este un organ subsidiar al Consiliului Europei, creat de Comitetul Ministrilor. Acest organ nu are caracter jurisdictional si care are rolul de a promova educarea si sensibilizarea asupra drepturilor omului si deplina respectare a acestor drepturi de catre statele membre. Organele specializate in protectia drepturilor omului create prin conventiile adoptate in sistemul Consiliului Europei In cadrul Consiliului Europei, organizatia europeana interguvernamentala cu competenta principala in materia consacrarii si apararii drepturilor omului, au fost adoptate conventiile europene care garanteaza principalele drepturi ale omului. Principalele conventii in materia drepturilor omului adoptate in cadrul Consiliului Europei, impreuna cu organele de control create prin fiecare conventie: -

Conventia Europeana a Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale – este cea mai importanata dintre conventiile europene adoptate in materia drepturilor omului in cadrul Consiliului Europei. Conventia, consacra la nivel European principalele drepturi civile si politice si creaza un mecanism jurisdictional de protectie – Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

-

Carta sociala europeana revizuita – a fost adoptata in 1961 la Torino si consacra principalele drepturi economice si sociale. Organele de control create prin Carta sociala europeana revizuita sunt: Comitetul de Experti Independenti si Comitetul Guvernamental.

-

Conventia europeana pentru prevenirea torturii si a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante – este adoptata la Strasbourg in anul 1987 si intra in vigoare in 1989, cuprinde numai dispozitii de procedura, dreptul material fiind consacrat prin Conventia Europeana a Drepturilor Omului. 8

CURS I

PROTECTIA INTERNATIONALA A DREPTURILOR OMULUI -

Conventia europeana cu privire la statutul juridic al muncitorului migrant – a fost adoptata la data de 24.11.1977 si a creat un organ de control, un Comitet Consultativ.

-

Conventia-cadru pentru protectia minoritatilor nationale;

-

Conventia pentru protejarea persoanelor automatizata a datelor cu caracter personal;

-

Conventia pentru protectia drepturilor omului si a demnitatii finite umane fata de aplicatiile biologiei si ale medicinei;

fata

de

prelucrarea

Principiile sistemului Conventiei Europene Principiile care stau la baza functionarii Conventiei europene pot fi impartite in doua mari categorii: - principii conventionale – rezultate din textul Conventiei; - principii jurisprudentiale – rezultate din interpretarea Conventiei de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Principiile conventionale 1. Principiul solidaritatii – in sistemul de protectie al Conventiei europene, drepturile sunt recunoscute persoanei, ca fiind drepturi inerente fiintei umane. Prin ratificarea Conventiei, statele parti isi asuma obligatii obiective, creand o garantie colectiva a respectarii drepturilor omului. 2. Principiul suveranitatii – existenta si functionarea Conventiei insasi are la baza vointa suverana a statelor de a se obliga, prin ratificare, sa respecte dispozitiile acestui instrument juridic international. Principiile jurisprudentiale 1. Principiul protectiei efective – obligatiile asumate de catre state exista in scopul realizarii protectiei drepturilor persoanelor, ceea ce presupune aplicarea eficienta a dispozitiilor Conventiei de catre statele membre. Curtea europeana sanctioneaza in primul rand incalcarea de catre state a obligatiilor negative, de a se abtine sa incalce un anumit drept recunoscut de Conventie. 2. Principiul subsidiaritatii – potrivit acestui principiu garantarea drepturilor consacrate de Conventie, prin respectarea drepturilor de catre autoritatile nationale si prin inlaturarea consecintelor eventualelor incalcari a acestor drepturi, trebuie sa fie asigurata in primul rand de fiecare stat contractant. Conventia are un caracter secundar fata de dreptul intern si nu are rolul de a inlocui functiile jurisdictiei nationale.

9

Related Documents

Curs I
May 2020 12
Curs Penal General I
November 2019 11
Curs Zoolog Nevert I
April 2020 3
Curs I Lemn
May 2020 5
P[1].i.d.o. - Curs I
June 2020 6