Neonatologie.docx

  • Uploaded by: Mirela Mitroi
  • 0
  • 0
  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Neonatologie.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 1,157
  • Pages: 5
Neonatologie NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » neonatologie

Ingrijirea nou-nascutului sanatos

Ingrijirea nou-nascutului sanatos Masuri generale Obiectivele asistentei medicale a nou-nascutului in prima zi de viata sunt : 

Evitarea traumatizarii



Evitarea hipotermizarii 

Advertisements

Evitarea infectiilor

In sala de nastere Exista diferente, de la o sectie la alta, in ceea ce priveste cadrele medicale care asigura asistenta medicala a nou-nascutului imediat postnatal. Unele sectii asigura prezenta a 1-2 medici neonatologi la toate nasterile. Alte sectii, stabilesc gradul de risc al nasterii, iar nasterile fara riscuri sunt asistate doar de moasa. Personalul medical trebuie sa aiba echipament corespunzatorsi analizele la zi. Este obligatorie folosirea manusilor la manipularea nou-nascutilor neimbaiati, pentru prote 838b14i jarea personalului medical fata de sangele, saliva, meconiul sau materiile fecale care pot sa existe pe tegumentele acestora.

Din momentul expulziei capului se vor aspira secretiile din faringe si nas, cu blandete, evitandu-se lezarea mucoaselor. Sala de nastere trebuie sa asigure o temperatura de 21-23 ºC si o umiditate de 60-65% a aerului atmosferic, iar igiena sa fie riguros respectata.

Imediat postnatal se asigura confortul termic. Nou-nascutul va fi asezat pe masa cu sursa radianta. Se sterg tegumentele de sange sau lichid meconial. Se infasa in scutece incalzite. Se apreciaza starea clinica, stabilind scorul Apgar la 1, 5, 10, 15 si chiar 20 minute. In caz de asfixie grava a nou-nascutului, se va trece insa imediat la reanimarea acestuia ( modulul „asfixia si resuscitarea neonatala”).

Ingrijirea cordonului ombilical. Sectionarea cordonului ombilical se va face dupa incetarea pulsatiilor (35-45 secunde) sau imediat dupa nastere, in caz de izoimunizare sau la cei

care necesita reanimare. Se foloseste o clema de plastic pentru clamparea cordonului ombilical la sala de nastere. In lipsa acesteia, se poate folosi un fir de in sau canepa steril. Clema se fixeaza la 2-3 cm fata de baza de imtare abdominala si ramane pe bont pana cand acesta se usca si cade.

Profilaxia oftalmiei gonococice se face cu solutie de nitrat de argint 1% care asigura o protectie de 100%, dar poate cauza o conjunctivita chimica tranzitorie si nu este eficient impotriva chlamidiei. Recomandarile mai recente sunt utilizarea de ungvent oftalmic Eritromicina 0,5% sau Tetraciclina 1%. Masurarea greutatii, taliei si perimetrelor.

Se va fixa o bratara de identificare (nume, prenume) pe unul din antebrate. Se recomanda promovarea plasarii precoce in contact piele la piela a nou-nascutului pe abdomenul mamei la sala de nastere. Se transporta in salonul de nou-nascuti cu ajutorul unui pat sau incubator preincalzit. In salonul de nou-nascuti Se aseaza nou-nascutul in pat curat, incalzit, in decubit lateral.

Temperatura mediului ambiant trebuie sa fie intre 22-24 ºC, iar umiditatea 60%. Igienizarea tegumentelor se efectueaza de catre asistenta de neonatologie in functie de recomandari si de situatie - imbaiere partiala cu apa calduta, uscare prin tamponare si infasare. Prima baie se va efectua numai dupa ce temperatura s-a stabilizat ( aproximativ 2 ore). Se vor folosi materiale de bumbac si apa (fara sapun antimicrobian) pentru indepartarea de pe tegumente a sangelui si meconiului. Nu se va indeparta vernix cazeosa. In continuare, se poate efectua toaleta cu apa si sapun. Dupa igienizare se efectueaza cantarirea nou-nascutului, masurarea perimetrelor si taliei, verificarea permeabilitatii esofagiene si a permeabilitatii anale, prin termometrizare rectala. Aceste ingrijiri apartin asistentei de neonatologie. Scopul principal al nursingului este observarea pentru potentialele probleme, prevenirea infectiilor, asigurarea securitatii nou - nascutului. Supravegherea si aprecierea starii de sanatate a nou-nascutului, consta in evaluarea:  culorii tegumentelor  aspectul plagii ombilicale  frecventa respiratorie

 temperatura corpului  eliminarea meconiului  prezenta mictiunilor Examenul clinic Playvolume00:00/00:30New Gold iPhone Is LuxuriousTruvidfullScreen

sau evaluarea se poate efectua sumar de catre asistenta sau moasa licentiata. Pentru examinare de finete este solicitat medicul specialist neonatolog. Examenul clinic obiectiv se face dupa aproximativ 2 ore de la nastere, apoi zilnic si ori de cate ori este nevoie, acordandu-se o deosebita atentie examenului neurologic. In perioada de stabilizare (doua ore dupa nastere), se monitorizeaza criteriile de stabilitate clinica:     

Culoarea tegumentelor Ritm respirator Frecventa cardiaca si tensiunea arteriala Temperatura Glicemie Dupa evaluarea clinica efectuata de medic, la indicatia lui, se efectueaza:

   

Profilaxia bolii hemoragice cu vitamina K, in functie de protocolul spitalului Vaccinarea antihepatita B conform protocolului MS Initierea precoce a alimentatiei nou-nascutului Comunicarea cu parintii nou-nascutului Profilaxia hemoragiei neonatale vitamino K dependente Hemoragia neonatala vitamino K dependenta – se defineste prin sangerari cu multiple localizari in absenta traumatismului, asfixiei sau infectiei. Termenul initial de boala hemoragica a nou-nascutului a fost inlocuit cu cel de hemoragie neonatala vitamino K dependenta. Clinic exista 3 forme de manifestare. Forma precoce – cu debut in primele 24 de ore de la nastere. Este legata de administrarea unei anumite medicatii mamei: anticonvusivante de tip fenobarbital sau anticoagulante orale si antibiotice (Izoniazida si Rifampicina), medicatie care interfera cu depozitele sau functia vitaminei K. Forma clasica – este cea mai frecventa. Debuteaza in zilele 2-7 de viata la nounascutii la termen, alimentati la san, aparent sanatosi.

Forma tardiva – cu debut intre 2-8 saptamani de viata. Este legata de factori care perturba suplimentarea de vitamina K.Categorie de risc pentru forma tardiva a bolii, cu manifestarea hemoragiei predilect cerebrala, o reprezinta nou nascutii alimentati exclusiv natural. Recomandarile Academiei Americane de Pediatrie: 1. Vitamina K1 se va administra la toti nou-nascutii in doza unica, 0,5-l mg intramuscular. 2. Educarea familiilor nou-nascutilor cu risc (in special cei alimentati exclusiv la san) pentru acceptarea dozei a doua de vitamina K.

Relatia cu parintii In tranzitie ( in saloanele de rooming-in)  ,,Introduceti’’ ( prezentati ) nou - nascutul familiei, prin observarea trasaturilor unice (gene lungi, culoarea parului ).  Pentru a ajuta mama in noul sau rol, este important sa folosim prenumele copilului si sa vorbim pozitiv despre caracteristicile lui si activitatea sa.  Incurajati atingerea si vorbirea cu copilul.  Discutati aspectele clinice ca si: caput succedaneum, deformari posturale, markeri de la nastere.  Discutati abilitatile senzoriale ale copilului : auz, vaz, miros.  Ascultati parintii, permiteti sa-si exprime reactiile.  Dupa procedeele initiale de la nastere nou - nascutul se reda familiei, pentru alimentatie si vizitare.  Permiteti familiei sa participe la ingrijirea copilului lor daca doresc – baie, alimentatie.

Notiunea de nou - nascut cu risc scazut Apare ca o entitate definita in Recomandarile si Ghidurile Medicinei Perinatale din 2007.Nou-nascutii cu risc scazut sunt nou-nascutii aproape de termen (37-38 de saptamani near term newborns), a caror adaptare neonatala este influentata de antecedentele medicale si obstetricale materne, de patologia sarcinii si a nasterii. Aceasta categorie de nou-nascuti se adapteaza mai lent la viata extrauterina decat nou-nascutii normali. In aceasta perioada nou-nascutii cu risc scazut pot dezvolta patologie severa. Medicul este adesea pus in dilema de a separa mama de copil si de a supune acesti nou-nascuti unei monitorizari atente.

Nou-nascutii cu risc scazut devin nou-nascuti fara risc dupa 24-72 de ore de la nastere. Astfel factorul timp este cel care defineste si sustine existenta acestei noi entitati.

More Documents from "Mirela Mitroi"

Dopul Gelatinos.docx
October 2019 10
Instrumentar Ginecol..docx
November 2019 10
Reteta Pete Maronii.docx
November 2019 11
Fisa Deprogres Scolar.docx
November 2019 6
Sonda 0.docx
November 2019 9
Neonatologie.docx
November 2019 10