Telekomünikasyon Kurumundan: TELEKOMÜNİKASYON HİZMET VE ALTYAPILARINA İLİŞKİN YETKİLENDİRME YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 — 26/8/2004 tarihli ve 25565 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Telekomünikasyon Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliğinin 35 inci maddesinin (b) bendinin ikinci alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “1. Tip TR ve/veya 2. Tip TR sahibi işletmeci, bu yönetmeliğin hizmete özel eklerinde aksine bir düzenleme bulunmaması halinde, her yıl net satışlarının on binde otuz beşi tutarında Kurum masraflarına katkı payı öder. Katkı payı, yedi yüz beş Yeni Türk Lirası kırk dokuz Yeni Kuruş (705,49 YTL) alt sınırından daha az olamaz ve söz konusu alt sınır her yıl Maliye Bakanlığınca belirlenen yeniden değerleme oranı kadar artar. Katkı payı, aksi Kurul tarafından belirlenmedikçe, yetkilendirmenin yapıldığı yılı takip eden her yılın Nisan ayı son iş günü mesai saati bitimine kadar Kuruma ödenir. Tüm yetkilendirmeleri iptal edilen 1. Tip TR ve/veya 2. Tip TR sahibi işletmeci, iptal edilen yetkilendirme konusuyla ilgili olarak iptal tarihinden itibaren 1 ay içerisinde yukarıda belirtilen matrah, oran ve alt sınır esas alınmak suretiyle Kurum masraflarına katkı payı öder.” MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğe bu Yönetmeliğin ekindeki Ek-Axy eklenmiştir. MADDE 3 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 4 — Bu Yönetmelik hükümlerini Telekomünikasyon Kurulu Başkanı yürütür. “EK-Axy SANAL MOBİL ŞEBEKE HİZMETİ 1. Hizmetin Tanımı ve Kapsamı: Sanal Mobil Şebeke Hizmeti; işletmeci tarafından, adına tahsis edilmiş frekans bandı olmaksızın, mobil telekomünikasyon hizmeti sunmak üzere Kurum ile imtiyaz sözleşmesi imzalayan işletmecilerin altyapıları üzerinden, ağırlayan işletmecinin yetkilendirmesi kapsamında, kendi markası ile abonelerine mobil telefon ve katma değerli telekomünikasyon hizmetlerinin sunulmasını kapsar. 2. Yetkilendirme Türü Sanal Mobil Şebeke Hizmetini yürütmek isteyen sermaye şirketleri, Kurum tarafından verilecek 2. Tip TR ile yetkilendirilir.
1
3. Hizmete Özel Tanımlar ve Kısaltmalar Ağırlayan İşletmeci: Mobil telekomünikasyon hizmeti sunmak üzere Kurum ile imtiyaz sözleşmesi imzalayan işletmeciyi, MNC (Mobile Network Code): Mobil Şebeke Kodunu, SIM (Subscriber Identity Module): Abone Kimlik Modülünü, SMŞH: Sanal Mobil Şebeke Hizmeti Telsiz Erişim Şebekesi: Mobil kullanıcıların, mobil terminal cihazları vasıtasıyla, ilgili oldukları şebekenin kapsama alanından faydalanarak telsiz frekans kanalları üzerinden hizmetlere ulaşabilmelerini sağlayan baz istasyonlarını, baz istasyon kontrol istasyonlarını ve bu birimler arasındaki bağlantı hatlarını içeren şebekeyi, ifade eder. 4. İşletmecinin Hakları SMŞH İşletmecisinin bu Yönetmelikte yer alan haklarına ilaveten bu hizmet kapsamındaki hakları aşağıda belirtilmiştir. 4.1. SMŞH İşletmecisi, ilgili mevzuata aykırı olmamak kaydıyla ağırlayan işletmecilerin altyapıları üzerinden hizmet sunumuna ilişkin hüküm ve koşulları, ağırlayan işletmecilerle müzakere ederek serbestçe belirler. 4.2. SMŞH İşletmecisi, abonelerine hizmet sunmak amacıyla Telsiz Erişim Şebekesi hariç, ihtiyaç duyduğu şebeke bileşenlerini kurabilecek, kurdurabilecek ve/veya kiralama dahil olmak üzere ilgili mevzuatta öngörülen yollarla temin edebilecektir. SMŞH İşletmecisi kendi şebeke bileşenleri arasındaki bağlantıları yapmak amacıyla gerekli iletim hatlarını altyapı işletme hakkına sahip isletmecilerden temin edecektir. 4.3. SMŞH İşletmecisi, anahtarlama, yönlendirme, kayıtlama, doğrulama teçhizatı ve MNC gerektiren ilgili diğer şebeke bileşenlerini kuracak ve işletecek ise mer’i mevzuata uygun olarak MNC tahsisi talebi ile Kuruma başvurabilir. Kurum, yapılan başvuruları inceleyerek uygun bulması halinde kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını teminen gerekli tahsisi yapabileceği gibi bir MNC’nin birden fazla işletmeci tarafından paylaşılması yöntemini de izleyebilir. SMŞH İşletmecisi, MNC ihtiyacını karşılamak amacıyla ağırlayan işletmeciye de başvurabilir. SMŞH İşletmecisi ağırlayan işletmeci ile ağırlayan işletmecinin MNC’sini kullanmak üzere anlaşmaya varması halinde; bu durum ağırlayan işletmeci tarafından anlaşmalarını müteakip bir ay içerisinde Kuruma bildirilir. 4.4. SMŞH İşletmecisi, mer’i mevzuata uygun olarak mobil numara tahsisi talebi ile Kuruma veya ağırlayan işletmecinin mobil numaralarını kullanabilmek için 2
ağırlayan işletmeciye başvurabilir. Kurum, kendisine yapılan başvuruları inceleyerek uygun bulması halinde ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli tahsisleri yapar. SMŞH İşletmecisi, ağırlayan işletmeci ile ağırlayan işletmecinin mobil numaralarını kullanma yönünde anlaşmaya varması halinde kullanılacak olan mobil numara bloğu/blokları ağırlayan işletmeci tarafından bir ay içerisinde Kuruma bildirilir. Ağırlayan işletmeci, bu numaralara doğru yapılan aramalarda bu numaraların SMŞH İşletmecisi tarafından kullanıldığına yönelik abonelerine Kurum düzenlemeleri çerçevesinde gerekli bildirimleri yapmak zorundadır. 4.5. SMŞH İşletmecisi, abonelerine kendi markası ile SIM kart verebilir. 5. İşletmecinin Yükümlülükleri SMŞH İşletmecisinin bu Yönetmelikte yer alan yükümlülüklerine ilaveten yerine getirmek zorunda olduğu asgari yükümlülükler aşağıda belirtilmiştir: 5.1.SMŞH İşletmecisi, hizmetin kesintisiz olarak sunulması için gereken tedbirleri almakla yükümlüdür. 5.2. SMŞH İşletmecisi, aboneleri ile kendi adına abonelik sözleşmesi yapmakla yükümlüdür. 5.3. SMŞH İşletmecisi, Kurum tarafından aksine bir düzenleme yapılmadığı sürece kullanıcı sayısı, kimlik bilgileri ve görüşme süreleri ile gerçekleşen görüşmelere ait trafik bilgilerini en az 12 ay süreyle muhafaza etmekle yükümlüdür. 5.4. SMŞH İşletmecisi, kendisinin ve ağırlayan işletmecinin şebeke işletim güvenliğinin, şebeke bütünlüğünün ve veri güvenliğinin olumsuz etkilenmemesi amacıyla gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. 6. Diğer Hükümler 6.1. SMŞH İşletmecileri on beş yıl süre ile yetkilendirilirler. 6.2.SMŞH İşletmecisi bu yetkilendirme kapsamında üçüncü nesil hizmetlerini sunamaz. 6.3. SMŞH İşletmecisi, bu yetkilendirme kapsamında Altyapı İşletmeciliği Hizmetini sunamaz. Ancak SMŞH İşletmecisi, şebeke bileşenlerini diğer SMŞH İşletmecileri ile paylaşabilir. 6.4. SMŞH İşletmecisi, bu yetkilendirme kapsamında elde ettiği brüt satışların % 0,35 (onbinde otuzbeş)’i tutarında Kurum masraflarına katkı payı öder. 6.5.SMŞH İşletmecisi, bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde Kurum düzenlemelerine uymakla yükümlüdür.”
3