Microsoft Power Point - Teorica 1

  • October 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Microsoft Power Point - Teorica 1 as PDF for free.

More details

  • Words: 1,978
  • Pages: 82
Pere Montasell: 660.04.72.66 Pere Tutusuas: 652 .86.79.58 652.86.79.58 DIUMENGE 21 de SETEMBRE PR ÀCTICA 1 (SOLIUS) PRÀ Sortida a les 07.45 (Pla ça de les Tereses) (Plaç Concentracio a les 09.00 (cru (cruïïlla a Solius) Entre Entre Llagostera Llagostera ii Sta.Cristina Sta.Cristina dd’ Aro d’’Aro (direcci (direcció St.Feliu de de Guixols) Guixols) (direccióó St.Feliu

Agafem l’AP7 direcció Girona. Sortirem per la sortida 9A (Vidreres-Sils).

Hem de seguir per la sortida 9A (Lloret de Mar — Sant Feliu de Guixols).

Hem de seguir sempre cap a Sant Feliu de Guixols (C35).

Després de seguir la C35 durant uns 15Km, trobarem aquesta senyal (abans d’arribar a Santa Cristina).

Passarem per davant de mobles MULA.

I tot seguit trobarem un cartell a la dreta “MAS PATXOT” (abans de la benzinera REPSOL). Just al costat hi ha una explanada. Zona de concentració.

Escalada esportiva

Característiques de l’escalada esportiva... o Neix a la primera meitat del SXX a Alemanya. Als anys 70 es desenvolupa als EUA fins tornar de nou als 80 a Europa. o És una escalada “lliure”, “lliure” només utilitzarem per pujar les preses naturals de la roca. roca La corda i les cintes s’utilitzen només per fer segura l’escalada. o Es comença escalant des del terra, i quan acabem ens despengen altre cop fins al terra. o Els punts d’assegurança (xapes) son fixes. fixes o Són distàncies curtes, curtes gairebé sempre inferiors a 30 metres. o Intervenen sempre dues persones: l’escalador i l’assegurador. l’assegurador o L’objectiu no és fer CIM, sinó superar una determinada dificultat (física o tècnica) d’una paret. o Distingim entre: o Escalada “de primer”. o Escalada en “politja” o “top-rope”.

Preguntes ???

L’equip

Casc

Construït de foam moldejat i injectat en una carcassa de policarbonat.

Casc compacte ABS anti-xocs.

Caiguda de pedres...., material d’escalada...., xocs amb la paret...., volades amb tombarelles....

MILLOR PORTAR CASC SEMPRE !!!

Arnés

Sivella de segureta

Doble volta de seguretat !! Porta-materials

Anella central Camals ajustables

Peus de gat

Corda

1

Corda simple dinàmica de poliamida (niló trenat) Resistència i elasticitat (absorció d’energia). Longitut de 60 a 70 metres. Diàmetre 9,5 a 11,5 mm.

Ànima Camisa

Cintes exprés Sistema mòbil

Mosquetó per l’ancoratge

Mosquetó

Cinta cosida

per la corda

Sistema de fixació

Aparell assegurador - rapelador No -automà automàtics

SemiSemi-automà automàtics

e Fr

e Fr

c i m à n di

Automà Automàtics

e Fr

ic t à t es

ic m à n i d

PLACA - TUB Assegurador-descensor per a corda simple o doble. doble.

REVERSO Assegurador-descensor per a corda simple o doble. doble. Automà Automàtic pel segon de cordada.

GRIGRI Assegurador-descensor autofrenant per a corda simple. simple.

Bossa de magnesi

Baga d’ancoratge

Baga de Niló o Dynema

Mosquetó de seguretat

Mosquetó de seguretat Cal recordar tancar bé el mosquetó de seguretat !!

Tipus de mosquetons de seguretat

HMS amb tanca “automàtica”

HMS amb tanca de “rosca”

Normal amb tanca de “rosca”

Mailló Resistència màxima quan es troben tancats completament !!

Bossa per la corda Una bossa per a la corda, és indispensable per evitar que se’ns embruti o se’ns emboliqui la corda quan la pleguem.

No oblidem de lligar l’extrem a l’anell vermell de la bossa, per evitar qualsevol accident degut a una corda massa curta. rta

Guants

Preguntes ???

Tècniques de Seguretat

Cadena dinàmica de seguretat Quan un escalador que escala de primer cau, la caiguda provoca una acumulació d’energia.

Per aturar la caiguda, aquesta energia cal que sigui absorvida.

Anomenem CADENA DINÀMICA DE SEGURETAT a tots els elements que intervenen en l’absorció d’aquesta energia: ARNÉS, APARELL ASSEGURADOR, CORDA, CINTA EXPRÉS i ENCORATGES.

o La FORÇA DE XOC és l’estrebada que reb l’escalador en el moment d’aturar-se. o Aquesta força mai pot ser superior a 1.200kg. o La FORÇA DE XOC depen de dos elements principals: la CORDA i l’APARELL ASSEGURADOR (FRE).

 Les cordes d’escalada són elàstiques i això permet dissipar una part de la FORÇA DE XOC d’una caiguda a través de la seva capacitat d’estirament.  L’assegurament utilitzant dispositius de frenada dinàmica (tubs, plaques, reverso...) permet que en cas de caiguda la corda “llisqui” més o menys i la fricció que es produeix transformi part de la FORÇA DE XOC en calor, reduint notablement el patiment de tota la cadena de seguretat, produint-se una retenció més suau i segura. segura

 L’assegurament dinàmic (placa-tub, reverso...) redueix l’esforç de tots els elements de la cadena de seguretat.  L’assegurament estàtic (grigri) incrementa molt l’esforç de tots els elements de la cadena de seguretat.

Nussos

1. El Vuit per encordar-se • Utilització: Utilització Com a nus d’encordament, el més recomanat per tot tipus de d’escalada. • Avantatges: Avantatges Molt resistent. Es pot veure fàcilment si està ben realitzat. • Inconvenients: Inconvenients: Havent rebut molta càrrega, costa una mica de desfer-se. • Consel Consell : sempre cal deixar un extrem (a) d’uns 10 cm.

El Vuit per encordar-se....

2. El nus dinàmic

Es tracta d’un nus especial sobre un mosquetó mosquetó HMS per facilitar el treball de donar i recollir corda. Utilització Utilització: assegurar al primer o al segon de cordada i rapelar. Avantages Avantages: Simple, eficaç i reversible. Inconve Inconvenients: nients arrissa molt les cordes.

2. El nus dinàmic

Assegurar al company

o

Assegurar al company que està escalant és possiblement una de les maniobres de corda més importants que componen la sempre nombrada cadena de seguretat.

o

L’escalador que assegura ha de controlar tot el sistema d’assegurament per tal d’aturar una possible caiguda del company i, alhora, cal que mantingui la corda més o menys tensada per permetre la llibertat del primer .

o

El primer cal que orienti sempre a l’assegurador si vol que li tensi més la corda o no.

o

Cal escollir una superfície el més plana i estable possible a fi d’aconseguir una bona base d’ d’equilibri. equilibri

o

Una vegada l’escalador hagi posat la primera cinta, ens mantindrem allunyats de la paret aproximadament un o dos metres. metres (tindrem una distància de seguretat que ens permetrà reaccionar en cas de caiguda i evitar que ens puguem colpejar contra la paret). D’aquesta manera, podrem observar els moviments del company i mantenir un contacte visual.

Aparells asseguradors

INTRODUCCIÓ o Aquests sistemes garanteixen l’aturada d’una possible caiguda mitjançant la frenada de la corda. o Existeixen molts aparells i es diferencien entre ells per la seva CAPACITAT DE FRENADA i per la facilitat de DONAR i RECOLLIR corda (maniobrabilitat). o La majoria es poden utilitzar també com a aparells descendents en la maniobra de rapel. o S’utilitzen normalment units a l’anella central de l’arnés mitjançant un mosquetó de seguretat i es basen en el principi de major o menor fricció de la corda. o La CORDA ACTIVA és la que surt de l’assegurador i arriba al primer escalador. o Per poder ser frenada, passa per un dispositiu i és agafada a la sortida per la mà de l’assegurador. o La CORDA INACTIVA és la corda restant que queda lliure. o Serà la reacció immediata de l’escalador que assegura, la tensió i la frenada de la seva mà la que farà funcionar el sistema. o Atenció: cal donar i recollir corda sense deixar anar mai la mà de la corda inactiva

NO AUTOMÀTICS

PLACA - TUB

Cap funciona amb “frenada automàtica” i, per tant, serà la reacció immediata de l’escalador que assegura, la tensió i la frenada de la seva mà la que farà funcionar el sistema.

REVERSO

o El sistema de frenada funciona de manera dinà dinàmica, mica no de “parada en sec”, sinó deixant lliscar una certa longitud de corda abans d’aturar definitivament la caiguda. o La frenada dinà dinàmica disminueix l’impacte final i l’esforç sotmès a tota la cadena de seguretat. o Aquest lliscament pot arribar a produir cremades en les mans de l’assegurador i per això és aconsellable assegurar sempre amb guants. guants o L’aturada d’una caiguda s’aconsegueix frenant i obrint un angle aproximat de 180º 180º la corda inactiva respecta la corda activa.

Aparell assegurador AUTOMÀTICS GRIGRI o És senzi senzill zill i fàcil de maniobrar. o Són excel.lents, molt segurs, però tant sols per a vies amb ancoratges molt sòlids, ja que aquests mecanismes té una capacitat de frenada tant gran (9 kn) que l’assegurament passa a ser gairebé gairebé està estàtic i per tant, sobrecarrega tota la cadena de seguretat. o Aquest, juntament amb el fet que només admeten corda simple de 9,7 a 11 mm, mm són els seus principals inconvenients.

Nus per assegurar: el DINÀMIC o Es tracta d’un nus especial sobre un mosquetó mosquetó HMS per facilitar el treball de donar i recollir corda. o Eficaç tant per assegurar al primer com al segon de cordada. o La seva major capacitat de frenada és, inversament els anteriors, quan l’l’angle entre les dues cordes és 0º 0º, és a dir, quan les dues cordes es troben paral.leles i en direcció de lliscament oposat. o És un nus que arrissa forç força les cordes si aquestes no es mantenen paral.leles. o No és recomanable per rapelar si no és en cas d’emergència.

Com escalem...?

DINÀMICA EN ESCALADA DE PRIMER 1.

L’escalador es posa el casc, l’arnés, els peus de gat i s’encorda.

2.

L’assegurador es posa el casc, l’arnés i prepara l’aparell de frenada.

3.

L’escalador comença a progressar per la paret. L’assegurdor li va “donant donant” donant corda fins arribar al primer punt d’ancoratge.

4.

Posa una cinta exprés, passa la corda pel mosquetó i segueix escalant.

5.

Aquesta operació, es repeteix fins arribar al final de la via.

6. L’escalador passa la corda per la Reunió. 7.

Finalment, l’assegurador despenja a l’escalador fins a peu de via. Normalment durant la baixada es retiren, les cintes exprés.

Cal que existeixi una perfecta atenció atenció per part de l’l’assegurador a l’l’escalador i una constant comunicació comunicació entre ambdó ambdós.

FUNCIONAMENT EN ESCALADA DE SEGON o TOPTOP-ROPE 1.

L’escalador es posa el casc, l’arnés, els peus de gat i s’encorda.

2.

L’assegurador es posa el casc, l’arnés i prepara l’aparell de frenada.

3.

L’escalador comença a progressar per la paret. Com la corda estarà en politja (per sobre), l’assegurdor anirà “recollint recollint” recollint corda fins arribar al final de la via.

4.

Finalment, l’assegurador despenja a l’escalador fins a peu de via.

Cal que existeixi una perfecta atenció atenció per part de l’l’assegurador a l’l’escalador i una constant comunicació comunicació entre ambdó ambdós.

Tipus d’ancoratges fixes

it p S n k 4 1 : R

c i m í u Q n K 0 3 R:

t l o b a r a P n k 5 2 R:

Tipus de reunions

Mai ens despenjerem d’una baga o d’ d’un cordino directament.

L’ancoratge que utilitzarem cal que sigui absolutament segur.

Mosquetonejar les cintes

La corda sempre s´ha de passar de DINTRE (al costat de la paret) cap A FORA.

En les travesses i diagonals la tanca del mosquetó mosquetó cal que quedi al costat oposat a la nostra direcció direcció.

Com guiar la corda...

Si escalem a un costat de la vertical de l’últim ancoratge, la corda l’hem de dur lateralment sobre la cuixa o sobre el peu.

Com passar la corda per una reunió amb anella o anelles...?

La comunicació entre escalador i assegurador...

Pilla’m !

Corda !

Reunió !

Puta !

¿ Què ?

Tècniques de progressió

Principis bàsics de l’escalada: 3 punts de recolzament i un en moviment.

Control del centre de gravetat.

Llei del mínim esforç.

Descansant en la posició de “granota”

Tipus de preses de peus i mans: mans: normal, invertida, lateral, monodits, monodits, pinça, pinça, encastaments... encastaments...

Presa lateral de mans

Presa de bidit

Presa normal

Presa dits en arcada

Peu encastat

Peu en punta

Peu interior

Presa de mans lateral

Presa de contra-mà

Presa de mà invertida

Tècniques específiques: adherència, diedre, fisura, desplom, bavaresa.

Escalada en diedre

Escalada placa d’adherència

Escalada en fissura

Escalada en bavaresa

Escalada de sostres

Xemeneies

S’ha acabat !

Related Documents