Medeltiden - Swedish

  • Uploaded by: Victor Svensson
  • 0
  • 0
  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Medeltiden - Swedish as PDF for free.

More details

  • Words: 2,423
  • Pages:
Victor Svensson

Medeltiden November 14, 2009

Victor Svensson

Folkvandringarna 1. Vad kallas de tre perioderna under medeltiden? Den första och längsta perioden var “den äldre medeltiden”, vilken varade mellan 400-1000. Efter den så kom “högmedeltiden”, den varade mellan 1000-1300. Den sista, och även den kortaste var “senmedeltiden”. Senmedeltiden varade mellan 1300-1500.

2. Frankerna Frankerna hade sitt ursprung i Bayern, norra Tyskland. På 500-talet började de att utvidga sig, och då valde de att dra sig mot dagens Frankrike. Under 700-talet var Frankerna som störst, då de hade erövrat nästan hela dagens Frankrike , och även norrut, ända upp till Nordsjön. De hade även herraväldet över Rom i söder, och Tjeckien och Österrike i öst. Frankerna var det germanska folkslag som “överlevde” längst, och även det mäktigaste.

3. Det bysantinska riket Det bysantinska riket varade mellan 330 ända fram till 1453. Det bysantinska riket brukar även kallas Östrom. En av orsakerna till att det varade så länge kan vara att man hade nedskrivna lagar. En annan kan vara att man forsatte att erövra nya landområden, om än små och kortvariga.

4. Förklara kort om de personer, platser och bergepp som har att göra med Den arabiska folkvandringen; Poitiers, Kalifat, Muhammed, Islam, Allah, Koranen och Hijra. • Araberna började på 600-talet att erövra stora landområden både öster och väster om den arabiska halvön. De gick även över Gibraltar sund och in i Spanien, och erövrade Spanien. Men när de nådde fram till Frankrike och Poitiers så förloade de slaget, detta var år 732. Araberna drog sig tillbaka efter förlusten. • Vid mitten av 700-talet hade Araberna erövrat så stort område att en herskare inte räckte till. Då delade de upp riket i Kalifat, som styrdes av en Kalif. Varje Kalifat hade en huvudstad, det fanns tre olika, städerna var: Bagdad, Kairo och Cordoba. • Muhammed föddes på 500-talet i Mecka, vilken var den största staden på den Arabiska halvön under den tiden. Det var Muhammed som “grundade” Isalm. År 613 började Muhammed att predika sin religion i Mecka, men 622 blev de tvungna att flytta från Mecka. Denna flytt kom att kallas för Hijra, och blev en symbol för att människorna tvingades att överge sitt gamla syndiga levnadssätt, och övergick till Islam istället. Enligt Islam finns bara en gud, och det är Allah, och Muhammed är hans profet. Och i Koranen skrevs Muhammeds lära ner, vilken även är Islams heliga skrift. Muhammed avled år 632.

1

Victor Svensson

5. Vilka var förutsättningarna för Islams snabba spridning? En av orsakerna till att Islam spreds så snabbt kan vara att Araberna behövde mer mark, eftersom den Arabiska halvön var överbefolkad. Så de “skaffade” mer mark genom att erövra andra områden. När dessa områden väl var ockuperade så kanske det folket som bodde där före konverterade till Islam. En annan orsak kan vara att de troende var så övertygade att Islam “stämde” , och på så sätt så kanske de övertygade andra att också tro på Islam. Enligt koranen så var det säkraste sättet att komma till paradiset genom att delta i det heliga kriget, Jihad, vilket kanske även det bidrog till att Islam spred sig så snabbt. Och varje människas liv skulle även vara förutbestämt enligt koranen, så de fruktade inte döden.

6. Berätta kort om översättning av grekisk litteratur, medicinsk kunskap, matematik, astronomi och arabisk litteratur. Berätta även kort om religionstolerans. Det Arabiska språket var väl spritt, och var den muslimska världens gemensamma språk. Detta tack vare att muslimer helst skulle läsa Koranen på orginalspråket, vilket var Arabiska. Inom det muslimska riket så var acceptensen av andra religioner stor, tex så arbetade judar, muslimer och kristna tillsamans med att översätta olika skrifter. Bagdad hade det sötrsta bibilotetekt i världen efter Alexandria. Man översatte nästan all tillgänglig litteratur, till Arabiska. Tack vare att de översatte olika verk så finns idag tex Platons och Aristoteles skrifter kvar idag. Det ledande sjukhuset i världen låg under denna tid i Bagdad, och den mest framstående läkaren var Avicenna (980-1037). Araberna var även framstående inom astronomin, astronomen al-Battani gjorde mätningar av stänor och planeters positioner, och förfinade även de gamla beräkningarna.

7. Vilken händelse har ansetts som starten på vikingatågen? Och när inträffade den? När slutade vikingatågen? Man brukar säga att vikingatågen startade år 793, när en grupp vikingar plundrade klostret i Lindsfarne. Vikingatågen pågick i 250 år, man brukar säga att de slutade år 1050.

8. Historiker är inte överens om vikingarna i förstahand var köpmän, rövare eller emigranter. Många är dock överens om att kvinnan hade en stark ställning. Vad finns det för olika fakta som pekar på dessa påståenden? En sak som pekar på att vikingarna var handelsmän är att de hade flera viktiga handels centrum. Bland annat så hade de en “bas” i staden Hedeby, som låg där dagens gräns mellan Danmark och Tyskland går. Denna punkt var viktig för handeln mellan öst och väst. Ett argument för att vikingarna var rövare är att vikingarna hade dåligt rykte i andra länder. Man har funnit i skrifter från bland annat Franerriket och Storbrittanien att författarna inte var så förtjusta i vikingarna. Kvinnan hade en stark ställning i vikingasamhället. Bland annat så kunde hon inte tvingas till äktenskap och hon kunde begära skillsmässa. Utan kvinnan så hade det kanske inte blivit några vikingatåg.

2

Victor Svensson

9. Vilka två länder erövrade, samt grundade vikingarna? Hur gick det till i dessa två erövringar? Man kan säga att vikingarna hade en “bas” i Normandie, vilket även var ett rike tillhörande de själva. Normandie grundades efter att vikingarna hade störtats av angelsachsarna, vilka tog makten i England. Normandie kom att bli ett ganska viktigt rike för vikingarna, när de skulle återerövra England. Man tog över England igen år 1066 den 14 oktober. Det var Vilhelm, även kallad Vilhelm erövraren, som gjorde det med sin flotta.

10. Varför upphörde vikingatågen? Det finns flera orsaker till att vikingatågen upphörde. En av orsakerna sägs vara att Araberna ska ha fått slut på sina silverkällor, och att de då ska ha sökt sig in till Centraleuropa. På det sättet så förlorade vikingarna sin nyckelställning mellan väst och arabvärlden. En annan orsak sägs vara att de västeuropeiska staterna bildade ett militärt förband, och på så sätt kunde stå emot vikingarnas angrepp. Ytterligare en orsak sägs vara att klimatet blev varmare, och de kunde leva på egna skördar, och då behövde de inte ge sig ut och plundra.

3

Victor Svensson

Hög- och senmedeltiden 11. Berätta om jordbrukstekniken och dess utveckling under medeltiden Under större delen av medeltiden så använde man “träda” som jordbruksteknik. Träda betyder att man vartannat år odlar något på marken, och året efter så låter man boskapen beta på marken, på detta sätt så gödslade boskapen även marken. Men med tiden så utvecklades denna teknik, och då uppstod treskiftesbruk, det vill säga att man endast låter en tredjedel av marken ligga i träda vartannat år. Bönderna hade endast enklare verktyg under medeltiden. De verktyg som var vanligast var; hacka, spade, yxa, skära, ok och tunna. Detta var under 1300-talet. De använde även större redskap så som tex plog och harv, men för det mesta så ägde bonden inte dessa redskap själv. De ägdes ofta av byalaget, eller godset. Man utvecklade även nya tekniker för jordbruket under medeltiden. Bland annat så utvecklades vatten- och vindkraften under medeltiden. Vindkraften kom att användas till väderkvarnar för att mala mjöl. Och vattenkraften användes för att driva vattenhjulet. Båda dessa tekniker utvecklades under 1100-talet. Man började även att använda hästar som dragdjur i jordbruket. Hästen var visserligen lika stark som oxen, men hästen hade en fördel, den var snabbare. För att kunna använda hästen “fullt ut” så var man tvungen att hitta på något nytt sätt för hästen att dra verktygen, det var då som man uppfann kragselen, detta för att hästen inte skulle riskeras att strypas. En annan uppfinning för hästen var hästskon, som spikades fast på hästen. Hästskon uppfanns i västeuropa under 1000-talet, och började massproduceras under 1100-talet.

12. Hur var böndernas situation under medeltiden? (Livegna och fria bönder, samt kvinnornas situation) De fria bönderna ägde sin egna mark. De fria bönderna kunde själva svara för sig i en domstol, de kunde skriva testamente, inneha vapen, och skriva köpebrev. De var med andra ord myndiga. De livegna bönderna var inte myndiga, man kan nästan likna de vid antikens slavar, men med några viktiga skillnader. Bland annat så kunde de gifta sig, och de kunde inte heller säljas hur som helst. De livegna bönderna följde ofta med jorden. Om en livegen kvinna födde ett barn så blev även barnet liveget. “Livegenskapen” gick alltså i arv kan man säga. Det var stora skillnader över hur kvinnornas situation var. Till exempel i Spanien och södra Frankrike så hade kvinnan en relativt stark ställning. Detta berodde på att dessa områden hade styrts av västgoterna.

13. Hur skulle en riddare bete sig? Hur utbildades en gosse till riddare? Och hur kunde en flickas uppfostran vara? En riddare skulle bland annat vara goda kavaljerer och chevalereska. Detta innebar att de skulle veta hur man betedde sig höviskt. Bland annat så skulle de kunna spela schack, och kunna sjunga.

4

Victor Svensson

En riddares utbildning började vid sju års ålder, då man skickade i väg gossen till en annan riddares hov. Väl vid hovet så lär sig gossen bordsskick, och hur han ska uppföra sig allmänt. Vid fjorton års ålder får pojken ett svärd från sin läromästare. Pojken följer även med sin lärare på jakt, eller strid. När han är tjugo ett år så får han riddarslaget, där hans läromästare slår med den flata sidan av svärdet på hans nacke eller skuldra. Även flickorna skickades till en annan riddares hov, eller i bland till nunnekloster. När flickan hade kommit till det andra hovet så fick hon lära sig några språk, tex Franska och Latin. De fick även läsa, och lära sig några författare, för att kunna ha en “lärd” konversation med sin blivande man, eller hans bekanta. Flickorna fick även lära sig att sy, och att laga mat. Eller åtminstone hur man styrde i köket.

14. Skriv ner fakta för att kunna förklara feodalism • Feodalism uppstod under 700-talet i frankerrike. Och har sin grund i 400- till 500-talet, då städerna förfall och befolkningen minskade. • Gårdarna blev självförsörjande, eftersom det blev allt svårare att resa mellan gårdar och gods. • Det blev även brist på pengar, och man började betala i natura. Det vill säga att man bytte varor och tjänster med varandra. • Eftersom det blev brist på pengar så fick furstarna svårt att driva in skatter. Detta ledde till att furstarna delade ut jordområdet till sk. vasaller. • Vasallerna fick sig tilldelade olika “län” som de ansvarade för. Vasallerna fick själva styra över sitt län, och driva in skatter. • Vasallerna fick betala kungen genom att tillhandahålla bland annat riddare och ryttare. • Kungen lovade att skydda vasallerna, om de tjänade kungen. • Feodalism kommer från latinet feudum.

15. Hur kunde en medeltida stad vara uppbyggd? Vad betyder gillen och skrån? Många städer växte upp efter längs handelsvägar, eller marknadsplatser. Det växte även upp städer vid gamla romerska härläger. Städerna i europa under medeltiden var små i jämnförelse med de i Arabvärlden, och med dagens mått så räknas de kanppt som städer. Den största staden i europa under medeltiden var Paris som hade cirka 30000 invånare, år 1200. Den genomsnittliga mängden invånare var 1000-2000 invånare. De viktigare städerna hade en ringmur, och ibland även en vallgrav. Detta för att skydda sig mot anfall utifrån. De viktiga byggnaderna låg ofta vid torget, så som tex kyrkan och rådhuset. Det fanns även en brunn vid torget som invånarna kunde hämta vatten ur. Husen i staden stod väldigt tätt, och med gaveln vänd mot gatan, i många städer så kunde husen vara så höga som upp till fem våningar. Köpmän i en medeltida stad var uppdelade i gillen, vilket är då tidens motsvarighet till dagens fack. Även hantverkare hade en motsvarighet till dagens fack, det var skrån.

5

Victor Svensson

16. Vilka tre stora handelscentrum växte upp under medeltiden? Vad handlade man med för varor? Med vilka länder? Norditalien, Flandern och Nordtyskland. Flandern sålde ull till hela europa och när ullen inte räckte till importerade man ull från England. Nordtyskland sålde salt till större delen av Europa men bedrev mest handel med ryssland och östersjöområdet. Man köpte in t.ex. kläder ifrån Flandern, koppar & järn från Sverige och Ungern.

17. a. Påve betyder ursprungligen ”fader” ifrån ordet papa. b. Jesus lärjunge Petrus var Roms förste biskop. c.Kyrkans ekonomiska makt ökade tack vare donationer, testamenten men också för att kyrkan var befriad från skatt men kunde utkräva en tiondel av inkomsterna. d. De kristna i östromerska riket accepterande ibland inte påven så de lät deras ”bysantiske” kejsare också vara kyrkans överhuvud. Det var spänt mellan romersk-katolska kyrkan och den östliga kyrkan så år 1054 blev brytningen fullständig, den bysantiska kyrkan ansåg att den var en ”renlärig” ortodox form av kristendomen. Därför kallas den för grekiskortodoxa krykan. e. Det goda med korstågen var att kontakten mellan Västeuropa och Orienten ökade vilket gjorde att handeln ökade och ett ökat idéutbyte.

18. Vad är Benedict av Nursia och Franciskus kända för? Benedict av Nursia grundade på 500-talet ett kloster på berget Monte Cassino i Syditalien. Han formulerade de tre klosterlöftena: fattigdom (som munk eller nunna fick man inte ha privata ägodelar), kyskhet (man fick inte ha sexuellt umgänge), lydnad (man måste ovillkorligen lyda klostrets regler samt abbot eller abbedissa). Franciskus grundade franciskanerordens kloster och konkurrerade med Benediktinerna. Han levde i Assisi i mellersta Italien runt 1200-talet.

19. Nämn några skillnader mellan en kyrka byggd i romersk stil, och en byggd i gotisk stil. Den romanska stilen med annat namn är rundbågestil. Murarna och murpelarna gjordes tjocka och stabila, det gjorde att väggarna var bärande så fönstren var tvungna att vara små. Den gotiska stilen höjdes valven och bildade en spetsig båge, väggarna var inte bärande så fönstren kunde då göras större. Taket bars upp av pelare och bågar, s.k. strävpelare och strävbågar.

20. Nämn några kriser som drabbade europa under 1300-talet. Digerdöden - digerdöden var en böldpest som slog till i Europa 1348. Den spreds av smittade loppor i pälsen på råttor. Digerdöden kallas även för ”den svarta döden”, och det var judarna som blev digerdödens syndabockar. En annan kris som drabbade Europa var bondeuppror. På grund av folkminskningen och lågkonjunkturen från mitten av 1300-talet sänkte efterfrågan och priset på jordbruksprodukter. Arbetskraften minskade och arbetslösheten ökade, adeln försökte förhindra lönehöjningar så bönderna började revoltera på många håll.

6

Related Documents

Medeltiden - Swedish
June 2020 11
Swedish Ehealth
April 2020 10
Swedish Socialism
November 2019 28
Swedish Grammar
November 2019 22
Swedish Motoring
May 2020 14

More Documents from "David Traver Adolphus"

Math Formulas
June 2020 4
June 2020 6
Medeltiden - Swedish
June 2020 11
April 2020 14