O Pictur3 reprezentand invazia italienilor asupra Abyssiniei (Etiopei). Marea Britanie ~i Franta nu au f3cut fatii atacurilor lui Mussolini. Partidul Fascist; (Fasci i-5i are originea in vechiul simbol roman al autorit~tii: un m~nunchi de vergi $i un topor.) In aspiratia sa c~tre putere fascismul s-a sprijinit pe nemultumirile ltaliei referitoare la izbucnirea Primului Mzboi Mondial; ltalia a luptat de partea c~tig~toare, ins~ a f~cut mai putine cuceriri decat s-a a$teptat. Probabil c~ acest lucru nu ar fi avut importan~, in cazul in care tara ar fi revenit la normal dup~ razboi. Perioada postbelic~ a fost ins~ agitat~ $i tensionata. Ca reactie la aceasta, fasci$tii in uniformele lor negre, au promis restabilirea ordinii, ins~ repetatele lor atacuri $i i:ni~turarea ilegal~ a guvernelor de stanga a unor Ofa$e au sl~bit mult autoritatea statului; aceasta tactic~ este clasic~, aplicata ulterior $i d~ alte partide fasciste. .
noua facut
o
Traditionali~tii ~i marii pr6prietari se sprijineau adeseori pe ea, ca pe o protectie Impotriva comunismului, Insa aceasta reprezenta mult mai mult decat o simpla mi~care conservatoare. Ca ~i statele comuniste, statele fasciste au fost dictaturi, ele fiind conduse de un singur partid care nu accepta opozitie ~i prezidate de un putemic ~i preaslavit conducator.
p
rimUl
1918
razboi
a
de ~i
puternici
mondial
ap:lrut
la
la
parea neinvins.
de
dat
agresiv,
printr-un
sai
sustinuta
Europei
~i-a
1920-1930
scena fascista,
pe
politica
anii moment
un
nationalism
caracterizata
conducatorii
Mi~carea
aparitia
mi~care
jntre
Folosirea terorii Tactica mentionata anterior era folositoare deoarece partidele fasciste n-au atins niciodata performanta unei majoritati de voturi In alegerile libere; acestea au avut 1nsa succes afi~and o imagine irezistibila, exersand o teroare repetata 1mpotriva comunismului ~i ~ubrezind Increderea 1n sine a autoritatilor. Mussolini 1ns~i a demonstrat-o 1n celebrul mar~ spre Rorna In rnai 1921, care nu a avut un caracter razboinic, era doa[ omasa de oameni simbolizand puterea; In urma acestui ~, Mussolini a fost numit prim-ministru.
dintre
1nceput
anii
ca
un
1914-
triumf
al
democratiei, de vreme ce marile imperii europene, traditionaliste ~i inilitare s"'au prabu~it, fiind inlocuite cu republici parlamentare. jns:l noi fol1e au fost generate de consecititele rnzboiului, iar mai rarziu de Marea Criz:l care a provocat o dec:ldere dura a economiei pe plan mondiallncepand din 1929. Una dintre aceste forte a fost comunismul, care, inspirat din Revolutia Rus:l a anului 1917, unru1rea inl:lturarea guvernelor 1n favoarea unei dictaturi a proletariatului (clasa muncitoare); cealalt:l a fost fascismul. Doctrinele mi~c:lrii fasciste se opuneau ferm celor comuniste, precum ~i celor democratice.
Puterea fascismului Fasci$tii au preluat puterea ~i au reu~it sa o pastreze prin mobilizarea maselor, folosind toate mijloacele modeme de organizare ~i propaganda. Adeptilor fascismului li se spunea ca natiunea avea o importanta majora, ca supunerea ~i sacrificiul de sine reprezentau doua virtuti fundamentale ~i ca razboiul era cea din urma dovada a maretiei unui popor. Statul fascist avea un caracter militar, uniformele erau pretutindeni, fiind purtate nu doar de soldati ci $i de membrii partidului, polili-5ti ~i membrii organizatiilor de tineret. cama~ile Negre j jn termeni generali fascismul desemneaza un e grup de mi~cari similare care au adoptat ~ diverse nume. Acest cuvant provine Insa de la un italian, fost socialist, pe nume Benito O Acest poster italian inf3ti~and garda de Mussolini, care In martie 1919 a fondat "Fasci corp a lui Mussolini reflect3 imaginea di Combattimenti", ce a devenit ulterior eroismului proiectat3 de propaganda fascist3. 255
MAR~UL FASCISMULUI
O Generalul Franco (in centru) a fost liderul generalilor , "El Generalissimo" s-a ridicat impotriva guvernului Spaniei. Dupa 3 ani de razboi civil, a preluat controlul Spaniei, fiind ajutat de Germania ~i Italia.
O
Mussolini
~i
Hitler
la Munchen
1938.
Germania
Italia
au format
alian~a
1939.
put,
cei doi
in
La incedictatori
nu au fost
prea
apropiati,
dar
rela~ia
s-a ameliorat
datorita lor
o
militara
mai
lor
in ~i
intereselor
comune
ce vizau
inlaturarea
democra-
~ 1ilor.
o -'-
&
prelual
pulerea
mijloace
La inceput un simplu conducator al unei coalitii, Mussolini a reu~it treptat sa inabu~e toate fonnele de opozitie ~i pana in 1928 a devenit "11 Duce" (Conducatorul), detinand controlul absolut asupra unui stat cu un singur partido In aceasta perioada, multi europeni au fost impresionati de felul in care Mussolini parea ,sa fi restabilit ordinea, imprimandu-le italienilor simtul mandriei ~i al telului in viatao La fel de iluzorie era ~i marea putere a statului italian creata in cea mai mare parte prin demonstratii publice ~i sustinuta de puternica personalitate a lui Mussolinio In realitate Italia era o tarn relativ saraca, Marea Criza Economica din 1929 afectand-o profundo Cu toate acestea in anul 1930 Mussolini a lansat o politica expansionista, cucerind Abyssinia (Etiopia), anexand Albania ~i devenind in final aliatul lui Hider in cel de-al doilea Razboi Mondialo Partidul Nazi (National Socialist) a fost creat dupa modelul fasci~tilor lui Mussolini ~i a
fanatica mull Adolf
de mi$carea Hiller,
in
dura
izbucnirea a f~curposibil~
u ~ ~ ~ :f 256
sa conceptie
politic~
O Oswald Mosley, conducatorul Uniunii Britanice a Fasci~tilor , prime~te salutul adeptilor sai in Londra, 1937.
in
Germania
asem~n~loare.
de
celui
din
Italia.
doilea
care Razboi
prin
DATE
aceslea
deosebea
'30 Gennania
expansiune de-al
loale
rasist:lll
fascist:l anii
(1933)
Cu
IMPORTANTE
foarte
Condus~ a practical
1919
de o
Fondarea
Partidutui
a provocal Mondial
~i
fascismul.
Mussotini
devine
Hitter
Mar~ul ia sfar~it sfa~itul mi~carii fasciste nu putea fi prevazut In anul 1930, cand secolul XX parea sa fie, dupa prezicerile lui Mussolini "era fascista". Germania ~i Italia se aflau In actiune. La fel ~i ]aponia imperiala; de~i actele ei de agresiune nu aveau un real caracter fascist, relatiile sale arnicale cu Germania ~i Italia au situat-o In tabara fascista. Partide de tip fascist s-au rasp.1ndit In Intreaga Europa, au luat na~tere inclusiv Uniunea Britanica a Fasci~tilor , condusa de Sir Oswald Mosley ~i "Actiunea Franceza"m Franta. Regimuri mai mult sau mai putin fasciste au preluat puterea In Portugalia, Austria, Grecia ~i Romania, doctrinele fasciste patrunz.1nd deopotriva In Brazilia ~i Argentina. Indiferent daca erau sau nu strict fasciste, di<;taturile au Inlocuit sistemele democratice In multe alte tari. In 1936, generalii spanioli In frunte cu Francisco Franco au organizat o revolta sprijinita de Falange (un partid fascist), precuffi ~i de forte de dreapta (inclusiv Biserica). Indivizi ideali~ti din toata lumea au venit In Spania pentru ada ajutor republicii, Insa nationali~tii lui Franco au fost sprijiniti de Germania ~i Italia care au trirnis ajutoare militare ~i materiale. Dupa o teribila ~i salbatica lupta care a durat 3 ani, Franco a ie~it victorios. Prea istet sa se implice In cel de-al doilea Razboi Mondial, el a raffias diCtator al Spaniei -av.1nd un stil mai degraba traditionalist decat fascist -pana la moartea sa In 1975. La acea vreme, Razboiul Civil din Spania parea o Infrangere dezastruoasa a democratiei In conflictul cu fascismul. Cu toate acestea, In martie 1939, c.1nd Razboiul Civil nu se Incheiase, un nou conflict, mai Indarjit avea sa izbucneasca.
Istorie Universal~ 146 -PROBLEME DE RAZBOI
Itatian
Fascist
1921
1935-45
primut-ministru
devine
atttatiei.
conducotorut
Partidutui
absolut
al
nazist
1928 Fasci~tii
preiau
controlut
asupra
Italiei
1931 ]aponia
ocupo
Manciuria
1932 Regimut
de tip
Portugatia.
fascist
Este
Britanico
potrunde
fondato
In
Uniunea
a Fasci~titor 1933
Adotf
Hitter
devine
In urmotorii ..nazificat.. Austria
Cancetarut
6 ani statut comptet.
iar zona
~i Cehostovacia
statut
German.
Germaniei;
german
sunt
Incorporate
Regimut
instateazo
este
Rinului.
fascist
In
se
In Austria. 1935
ttatia
invadeazo
~i cucere~te
Abyssinia
1936 tzbucne~te
Rozboiul
Civit
din Spania
1936-1939 Regimut
fascist
este
introdus
In Grecia
1937 ]aponia
invadeazo
China
1939 Germania cetui
invadeazo de-af
Potonia;
doilea
Rozboi
izbucnirea Mondiat
1940 Pentru
scurt ajunge
timp
Garda
fa putere
Fascisto
de Fier
In Romania
1940-1945 Regimuri Croatia
fasciste ~i In atte
iau na~tere tori
Germaniei
aRate
In Norvegia. sub dominatia
~i ttatiei.
Istorie Universal~ 84 -HITLER ~I NAZISMUL