Epoca Marilor Clasici Dupa Unirea Principatelor Romane(1859) , au avut loc numeroase evenimente.Astfel , in timpul domniei lui Alexandru-Ioan Cuza(1859-1866) se realizeaza unificarea institutiilor din Tara Romaneasca si Moldova , se voteaza o noua lege rurala ,sunt secularizate averile manastiresti ,se dezvolta invatamantul. In anul 1866 este adus pe tronul Romaniei Carol I de HohenzollernSigmaringen.Este promulgata prima constitutie cu specific romanesc , fiind puse bazele democratizarii Romaniei. In 1879 – Razboiul de Independenta , dupa care Romania iese de sub suzeranitate otomana . In 1881 Carol devine rege , Romania avand statutul de monarhie parlamentara. Se dezvolta din punct de vedere economic : comertul , bancile , se stabilesc relatii cu celelalte tari europene . In literatura va urma una dintre cele mai glorioase perioade : Epoca Marilor Clasici . Se remarca : asociatia ,, Junimea ’’ si revista ,, Convorbiri literare ’’ , Eminescu , Caragiale, Creanga , Slavici , Macedonski , criticii : Titu Maiorescu , C.Dobrogeanu Gherea si revistele ,,Literatorul ’’ si ,, Contemporanul ’’. Titu Maiorescu : indrumator cultural si literar . Fiu al prof. Ioan Maiorescu , care se inrudea cu Petru Maior si Timoftei Cipariu , Titu Maiorescu s-a nascut la Craiova , in februarie 1840.Dupa Revolutia de la 1848 , la care tatal participa familia se stabileste la Brasov , unde tanarul Maiorescu isi incepe studiile secundare , pe care le continua timp de sapte ani , pana in 1858 la Viena , ca elev eminent al Institutului ,,Theresianum ’’-– o scoala de lux , ,,scoala pentru printi”, ai caror elevi erau : ,,nobili”, ,,cavaleri”, ,,marchizi”, ,, baroni” , ,, conti” , tineri cu fumuri.Acest mediu a avut mare influenta asupra sa. El imprumuta gustul distinctiei sociale , facandu-l sa sufere din cauza conditiei sale modeste. Uneori , colegii il strigau ,, valah ”.Atunci il cuprindea o ambitie napraznica si isi zicea : „O sa le arat eu magarilor de vienezi ce e un roman” La varsta de 15 ani , in anul 1855 , elevul Maiorescu incepe redactarea unui jurnal intim - ,,Insemnari zilnice’’-pe care il va tine cu regularitate pana la sfarsitul vietii.
,,Insemnari zilnice ’’ reprezinta un pretios izvor de informatii cu privire la activitatea literara a lui Eminescu , Caragiale , Slavici si alti scriitori membri ai cenaclului ,, Junimea ’’. In toamna anului 1858 este student al Facultatii de Filosofie din Berlin. Isi face apoi doctoratul in filosofie la Universitatea din Giessen si licenta in drept si litere la Paris.Inapoiat in tara in 1861 , Titu Maiorescu se stabileste pentru scurta vreme , ca magistrat la Bucuresti .In anul 1862 , se casatoreste cu Clara Kremnitz , de care va divorta si se casatoreste mai tarziu cu Aura Rosetti. In curand isi incepe la Base activitatea didactica , intai ca director al Colegiului National si al Internatului , precum si ca profesor de istorie la Universitate , fiind numit apoi rector. Tot acum functioneaza si ca director la Scoala Normala de invatatori de la Trei Ierarhi , unde il are elev pe Ion Creanga.Dupa intemeierea ,,Junimii ’’(1863),Maiorescu se face repede cunoscut. In 1866 tipareste brosura ,,Despre scrierea limbii romane ’’. Apoi isi publica, in ,,Convorbiri literare ’’principalele sale studii si articole : ,,O cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867 ’’, ,,Asupra poeziei noastre populare”(1868), ,, Limba romana in jurnalele din Austria” (1868) , ,,In contra directiei de astazi in cultura romana „ (1868) , ,,Directia noua in poezia si proza romana „ ( 1872) , ,,Betia de cuvinte” (1873) , ,,Neologismele” ( 1881) , ,,Comediile domnului I.L. Caragiale „ (1881), ,, Poeti si critici „ (1886), ,, Contraziceri ?” ( 1892). In 1871 Titu Maiorescu este ales deputat. Acuzat de Christian Tell ca nu si-a cerut in prealabil concediu de la catedra , este indepartat de la Universitate , e reintegrat mai tarziu , nu la Iasi , ci la Bucuresti , la catedra de logica si istoria filosofiei contemporane. Ministru al Instructiunii Publice si al Cultelor (1874-1876) , Maiorescu acorda sprijin lui Eminescu si altora sa ia masura de a introduce studiul limbii romane in gimnaziu si licee. O dovada a grijii pe care criticul a purtat-o lui Eminescu este scrisoarea adresata poetului in februarie 1884 : ,, Bine, domnule Eminescu, suntem noi aşa de străini unii de alţii? Nu ştii dumneata iubirea şi (dacă-mi dai voie să întrebuinţez acest cuvant exact [...] ) admiraţia adeseori entuziastă ce o am şi eu şi tot cercul nostru literar pentru dumneata , pentru poeziile d-tale, pentru toată lucrarea d-tale literară şi politică? Dar a fost o adevarată explosiune de iubire cu cari noi toţi prietenii d-tale şi nu numai aceştia am contribuit pentru puţinele trebuinţe materiale ce le reclamă situaţia. Şi n-ai fi făcut şi d-ta tot aşa din mult
puţinul ce l-ai fi avut când ar fi fost vorba de orice amic, necum de un amic de valoarea d-tale?[...]Aşadar, fii fără grijă, redobândeşte-ţi acea filozofie impresională ce o aveai întotdeauna, adaugă-i ceva veselie şi petrece prin excursia în frumoasa Italie şi, la întoarcere, mai încălzeşte-ne mintea cu o rază din geniul D-tale poetic, care este şi va rămâne cea mai înaltă încorporare a inteligenţei române.” Din 1871 Titu Maiorescu se va dedica politicii. Este ales deputat si senator in repetate randuri , apoi prim-ministru si ministru de externe.Moare la 1 iulie 1917.Activitatea sa s-a indreptat spre limba , literatura , cultura si politica.