Management.docx

  • Uploaded by: Sergiu Radu
  • 0
  • 0
  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Management.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 889
  • Pages: 3
Managementul riscului in proiecte

  

   



Managementul riscului include procesele de identificare, analiza si asigurare a reactiei la riscurile pe care le implica realizarea proiectului. Managementul riscului proiectelor are in vedere maximizarea rezultatelor reactiei la semnalele pozitive de risc si minimizarea consecintelor evenimentelor nefavorabile inregistrate pe parcursul derularii unui proiect. Procesele majore ale managementul riscului proiectelor sunt: 1. Identificarea riscului 2. Cuantificarea riscului 3. Definirea reactiei la risc 4. Controlul reactiei la risc Identificarea riscului Identificarea riscului reprezinta procesul de determinare a riscurilor probabile, precum si de documentare a caracteristicilor fiecarei categorii de risc. 252h79c Identificarea riscurilor trebuie realizata proiectului. pe intreaga durata de desfasurare a Riscurile pot fi de doua categorii si anume:  riscuri interne, pe care echipa proiectului le poate controla sau influenta, precum cele legate de estimarea costurilor;  riscuri externe, pe care echipa proiectului nu le poate controla sau influenta, precum cele pe care le implica anumite actiuni guvernamentale. Identificarea riscurilor se poate realiza prin determinarea cauzelor si a efectelor (ce se poate intimpla si ce va rezulta) sau a efectelor si cauzelor (pe rezultate trebuie evitate/incurajate, modalitatea in care pot apare aceste rezultate). 1. Intrari  Descrierea produselor proiectului. Tipul produselor poate avea un impact major asupra identificarii riscurilor. Produsele ce implica tehnologie certificata prezinta un grad mai scazut de risc decat cele care necesita inovare sau inventii. Risc asociate produselor proiectului sunt deseori descrise in termenii costurilor acestor produse si ai impactului asupra calendarului proiectului.  Rezultatele planificarii proiectului - WBS(Work breakdown structure)

-

Estimarea costurilor si a duratelor activitatilor Echipa proiectului: identificarea membrilor echipei cu calitati profesie unice, ce sunt greu de inlocuit. Planul managementului achizitiilor: conditiile pietei.





      

Informatii istorice - Dosarele proiectelor anterioare - Bazele de date istorice - Cunostintele membrilor echipei proiectului. 2. Instrumente si tehnici  Listele de verificare. Sunt organizate pe surse de risc. Sursele de risc includ contextul proiectului, iesirile altor procese, produsele proiectului sau aspecte legate de tehnologie si alte surse interne, de exemplu calitatile membrilor echipei (mai precis lipsa acestor calitati).  Diagramele de flux. Ajuta echipa proiectului sa inteleaga mai bine cauzele si efectele riscurilor.  3. Interviurile orientate pe risc cu partile interesate in p roiect. Servesc la identificarea unor riscuri ce nu pot fi identificate in cadrul activitatilor de planificare. 3. Rezultate  Sursele de risc. Descrierea surselor de risc cuprinde: - Estimarea probabilitatii aparitiei unui eveniment din sursa respectiva - Intervalul iesirilor posibile - Momentele probabile de aparitie - Frecventa anticipata de aparitie a unui semnal din sursa respectiva Principalele surse de risc sunt: - Modificarile cerintelor proiectului - Erorile de proiectare, omisiunile si neintelegerea cerintelor  Oportunitatile ce vor fi ignorate si amenintarile care vor fi acceptate.Procesul de cuantificare a riscului trebuie sa documenteze si sursele si semnalele de risc pe care membrii echipei au decis sa le ignore sau sa le accepte. Definirea reactiei la risc reprezinta procesul de stabilire a etapelor de valorificare a oportunitatilor si de reactie la amenintari. Reactia la amenintari este de trei tipuri si anume: Evitarea, care presupune eliminarea unei amenintari specifice prin eliminarea cauzei. Diminuarea efectelor negative, care presupune reducerea valorii monetare estimate a unui semnal de risc prin reducerea probabilitatii de aparitie a riscului. Acceptarea, care presupune acceptarea consecintelor. 1. Intrari Oportunitati care vor fi luate in considerare, amenintari la care se va raspunde. Oportunitati care vor fi ignorate, amenintari care vor fi acceptate. 1. Instrumente si tehnici 2. Achizitiile, care sunt deseori raspunsuri potrivite la anumite tipuri de risc. Achizitiile implica frecvent schimbarea unui risc cu un altul.

  

          

Planificarea actiunilor viitoare posibile, care ia in considerare definirea pasilor ce trebuie urmati in cazul in care apare un semnal de risc. Strategiile alternative. Semnalele de risc pot fi prevenite sau evitate prin schimbarea metodei. Asigurarea, care reprezinta o modalitate de tratare a anumitor categorii de risc. 252h79c 1. Rezultate 2. Planul managementului riscului trebuie sa documenteze metodele ce vor fi utilizate in cadrul managementului riscului proiectului. In afara de documentarea rezultatelor proceselor de identificare si cuantificare a riscului, trebuie specificate si persoanele care se vor ocupa de diversele arii de risc, modalitatea de mentinere a rezultatelor initiale ale identificarii si cuantificarii riscului, modalitatea de implementare a planurilor actiunilor viitoare si modalitatea de alocare a rezervelor. 3. Intrarile pentru alte procese 4. Planurile actiunilor viitoare posibile 5. Rezervele, care sunt prevazute in cadrul planului proiectului pentru micsorarea riscurilor legate de costuri sau de calendarul proiectului. Acordurile contractuale ce se incheie pentru asigurari, service si alte elemente in scopul evitarii sau micsorarii eventualelor amenintari. IV. Controlul reactiei Ia risc Controlul reactiei la risc reprezinta procesul de urmarire a schimbarilor in ceea ce priveste riscurile proiectului. La aparitia modificarilor, ciclul de baza de identificare, cuantificare si reactie la risc se repeta.  Intrari Planul managementului riscului Semnalele efective de risc Riscurile aditionale identificate  Instrumente si tehnici WORKAROUNDS. Reprezinta reactia neplanificata la semnalele negative de risc. Reactia este neplanificata in sensul ca nu a fost definita dinaintea aparitiei semnalului de risc. Definirea reactiei la riscurile aditionale  Rezultate Actiunile corective ce constau in principal in aplicarea reactiei la riscul planificat. Actualizarile planului de management al riscului. Toate aspectele planului de management al riscului trebuie actualizate.

More Documents from "Sergiu Radu"