A R T C LÀ S S IC G R E C IA
HISTÒRIA s.IX-VIII a.C: neix la cultura I l'art grec després de l'enfonsament de la civilització creto-micènica (s.III a.C). La primera colonització de pobladors grecs a les terres de l'Àsia Menor es va produir després d'un llarg període de decadència. Llavors va produir-se una recuperació del comerç i es va colonitzar l'extrem occidental del Mediterrani. s.VII a.C: es produeix un contacte entre la cultura egípcia i mesopotàmica. s.V: els grecs va guanyar les guerres mèdiques contra els perses i van entrar en un període de gran esplendor i autonomia artística. Atenes va ser l'epicentre d'aquest moment fins que la seva arrogància la va empènyer a les Guerres del Peloponès. s.IV: els macedonis van aprofitar la decadència de les polis. Liderats per Filip II, I després per Alexandre el Gran, van unificar les polis I van aconseguir conquerir els territoris de l'Imperi persa. Alexandre el Gran morí sobtadament, de manera que l'imperi es va fragmentar en diversos regnes I la cultura grega va traslladar-se cap a orient. S'hi va estendre la cultura grega fins a finals del s.II i I a. C, quan Roma va aconseguir dominar el Mediterrani I va acabar absorbint part de la cultura dels grecs.
SITUACIÓ GEOGRÀFICA Península de l'Àtica, del Peloponès, l'Àsia Menor i les illes del mar Egeu. Territoris mediterranis colonitzats que es coneixien amb el nom de la Magna Grècia.
ANTECEDENTS: Creta L'art cretenc o minoic (rei Minos) s'ubicà a l'illa de Creta entre el 2600 a.C I el 1400 a.C ARQ. MINOICA: Palaus: estructura de petita ciutat amb diverses zones independents al voltant d'un pati rectangular central. Destaquen també les columnes vermelles com antecedent del dòric grec. http://almez.pntic.mec.es/~jmac0005/Bach_Ar te/diapositivas_pdf/precedentes_griego. htm
PINT. MINOICA: Els palaus estaven decorats amb pintures al fresc I baixos relleus. Representen escenes de la vida quotidiana I tenen molta influència de la represntació egipcia. ESCULT. MINOICA: Només es conserven estàtues petites de marfil, bronze i argila. Destaca la deessa de les serps.
ANTECEDENTS: Micenes L'art micènic es va desenvolupar en ciutats del Peloponès com Micenes i Tirint entre el 1600 a.C i el 1200 a.C. ARQ. de ciutadelles i palaus. Té una marcada funció defensiva, ja que eren molt guerrers. El palau s'articula al voltant del megaron, que és l'origen del temple grec.
Tombes monumentals: es feien en forma de tholos I són l'origen dels santuaris circulars grecs. Pintura mural I ceràmica: s'empobreix el repertori decoratiu de l'art cretenc. Serà molt esquemàtica I es redueix a motius geomètrics I florals. Orfebreria: utilitzada per fer peçes pels aixovars funeraris dels prínceps.
PERIODITZACIÓ s. XII-VIIIa.C.: art prehel·lènic (civilització cretomicènica). Destaca la ceràmica (període geomètric) i una clara recuperacio cultural de Grècia. s.VII-VI a.C: període arcaic. Començen a fixar-se els estils arquitectònics I s'inicia l'evolució estilística grega através d'indagacions artístiques. També començen a desenvolupar-se les polis. s.V-IV a.C: període clàssic. Etapa compresa entre la fi de les Guerres Mèdiques I la mort d'Alexandre el Gran. Moment de màxima esplendor política I econòmica que també és present en la producció artística. s. IV-I a.C: període hel·lenístic. Grècia exporta el seu art a altres regnes de la perifèria del món grec (Rodes, Alexandria o Pèrgam) fins que serà absorbida per l'Imperi Romà.
EL PENSAMENT GREC 5 PILARS fonamentals: Home Natura Raó Harmonia Bellesa
Són la gènesi de l'art grec, però també seràn model de referència per l'art romà, el renaixement I neoclassicisme = concepte de classicisme (perquè esdevé un model digne d'imitació)
PROTÀGORES: “l'home és la mesura de totes les coses” El món grec tenia una visió del món a escala humana. A Grècia va ser on nasqué la filosofia com a explicació del món a la llum de la raó gràcies a les discusions I els debats a les Assemblees.
RELIGIÓ S'entén des d'un punt de vista humà. Els déus tenien aparença I comportaments humans.
La concepció grega de l'art està en concordança amb el pensament grec: L'art és RACIONAL: la normativa I les regles eren resultat de la reflexió I no de la tradició. L'art és NATURALISTA: vol imitar la realitat fidelment. L'art és a ESCALA HUMANA: respon a la mesura humana. L'art és VIU: està en progrés continu ja que els artistes indaguen per evolucionar les formes, per tant allunyantse de convencionalismes I rigideses. L'art és BELL: té una finalitat pràctica però persegueix la bellesa entesa com a ordre, harmonia I proporció.
ELS ARTISTES GRECS
ELS CLIENTS
Poca consideració social.
Polis (l'art era per la comunitat)
Tenien el mateix prestigi que un artesà que desenvolupava bé el seu ofici. El que es valoraven eren les seves creacions. Han perdurat alguns noms com: Fídies, Policlet, Miró, Praxíteles,... tots ells de l'època clàssica.
En època hel·lenística van ser particulars poderosos que pretenien exaltar el seu poder, llinatge o riquesa.
IDEOLOGIA URBANÍSTICA URBANISME: condicionat pel caràcter independent de les polis, la topografia muntanyosa del terreny I la democràtia d'Atenes. POLIS: eren emmurallades per poder fer front als conflictes bèl·lics habituals I hi destaca el recinte de l'Acròpolis on hi havia tots els edificis de caràcter sagrat. Amb la democràcia es van instal·lar edificis de tipus social, polític I econòmic: àgora (plaça pública), l'stoà,... Pla ORTOGONAL: projecció d'Hipòdam de Milet en que els carrers rectilinis s'encreuen en angle recte. OBJECTIU: fer un espai al servei del ciutadà tenint en compte l'escala, dimensió, funció I perspectiva.
L'ARQUITECTURA: característiques - Es modificaràn les tècniques constructives prèvies. - basada en els principis d'ordre i raó. - Arquitravada. - Voluntat de recerca de la bellesa a partir de la perfecció i l'equiibri de les formes. - Fets a escala humana. - Voluntat d'assolir la simmetria (harmonia de les parts amb el tot) i harmonia visual - Canvis òptics per salvar les mancançes de l'ull humà.
ELS ORDRES ARQUITECTÒNICS Trobem tres ordres o estils arquitectònics grecs: - dóric - jónic - corinti (per visualitzar-los visiteu els pwp de les webs enllaçades a blok-art (enllaços 1 i 2 i també el blog de Manzaneque) )
ARQ. RELIGIOSA
ARQ. CIVIL
- El temple és la
- Destaquen els edificis construcció més que servien per la vida destacada. Cal veure'n les social, política i cultural tipologies segons: dels ciutadans de les - planta polis: - varietat segons el número - teatre de columnes - varietat segons la disposició de les columnes.
- Palestra - stoà: pòrtics coberts. - estadis
L'ESCULTURA: característiques MATERIALS: marbre i bronze. Menys sovint, fusta i or i marfil. TIPUS: escultura exempta (es va convertir en el reflex de l'evolució del cànon de bellesa hel·lènic) i relleu (lligat a l'arquitectura de temples i altars).
PERÍODES Geomètric: apareix al s.VIII a.C I són les primeres manifestacions escultòriques gregues. Eren petites figures votives religioses, fetes de marfil, terracota I cera que servien de base per les de metall. Hi ha un altre tipus de figura de fusta, coneguda amb el nom de xoanón, que eren imatges de culte de les que només han quedat restes escrites. Monumental:
TEMA: el més important va ser la figura humana.
Arcaic
POLICROMIA.
hel·lenístic
Clàssic
L'ESCULTURA GREGAperiodització i estil Veure el powerpoint d'escultura grega que trobareu al primer enllaç de webs d'art a blokart. Us recordo que l'adreça és: http://www.iesmontilivi.net/arees/Ciencies%20S ocials/web/2Bat/HisArt/histArt.htm