Lab Web 2.0

  • Uploaded by: Q
  • 0
  • 0
  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Lab Web 2.0 as PDF for free.

More details

  • Words: 4,244
  • Pages: 14
..:: Informatiekunde 2 BALO – Web 2.0 ::.. HUB – Bachelor Lager Onderwijs - Informatiekunde

Labo: Web 2.0

Einddoelen: Na dit lab te hebben voltooid zal je in staat zijn om: ● Verschillende WEB 2.0 toepassingen te integreren in je dagelijkse klaspraktijk. ● In functie van coöperatief leren web 2.0 toepassingen gebruiken ● Samenwerking tot stand te brengen door gebruik te maken van web 2.0 ● Toepassingen te evalueren op hun bruikbaarheid in de dagelijkse klaspraktijk ● Communicatie tot stand te brengen via web 2.0 toepassingen ● Voor en nadelen (gevaren, valkuilen) van web 2.0 toepassingen in te zien

Achtergrond: WEB 2.0 en het onderwijs Sociaal gebeuren: Waar het statische Internet al voordelen met zich meebracht is de huidige evolutie naar het web 2.0 niet alleen een verderzetting van de verworvenheden van het niet zo benoemde web 1.0 maar een ontwikkeling met totaal andere dimensie. Na “The wisdom of Crowds” van SUROWIECKI, in het Nederlands uitgebracht onder de titel “Twee weten meer dan één: waarom het beter is groepsbeslissingen te nemen” en de didactisch vertaalslag die van dit werk gebeurde in “Coming of Age, an introduction to the new world wide web”, onder redactie van FREEDMAN is het duidelijk dat onderwijs een sociaal gebeuren is waarin zogenaamde sociale software volop zijn plaats dient te veroveren.

Quentin CASTEL – december 2008 - Pagina 1 van 14

..:: Informatiekunde 2 BALO – Web 2.0 ::.. Interactie: Sociale software, web 2.0, de ontwikkeling van het web van een verzameling over het algemeen redelijk statische en weinig interactieve pagina's naar een platform voor interactieve webapplicaties heeft ongelooflijk veel tools opgeleverd. Weblogs, wiki’s, online favorieten, platforms voor het delen van foto's, video's of presentaties: het is er allemaal en de mogelijkheden zijn groot. Delen: Het allerbelangrijkste is wel dat web 2.0 een plek is waar mensen dingen met elkaar delen, en op elkaars inbreng reageren. Leren vooral ontstaat tussen mensen: men kan wel leren uit boeken (of van internet), maar vooral door de interactie tussen mensen en reflectie op elkaars werk, ontstaat de echte kennis; kennis die voort bouwt op wat we al weten, en leidt tot verdieping. Reageren: Immers, web 2.0 is niet beperkt tot het consumeren van inhouden: iedere webbezoeker kan zijn bijdrage leveren en het feit dat anderen ook daadwerkelijk reageren op geschreven inhouden laat de kwaliteit van de originele inhoud alleen maar beter worden. Wikipedia bijvoorbeeld. Het doel van Wikipedia is om in elke taal een complete, rechtenvrije encyclopedie op het internet te creëren. De artikelen in deze encyclopedie worden geacht een neutraal gezichtspunt in te nemen. Omdat de artikelen door elke bezoeker bewerkt kunnen worden, geeft Wikipedia echter geen garantie wat betreft de juistheid en evenwichtige kwaliteit van de informatie. Daarnaast is vanwege het open karakter van het project vandalisme een probleem. Ook al wordt “wikipedia” regelmatig onder vuur genomen, toch staat deze internet encyclopedie momenteel op het niveau van een Brittanica!, weliswaar ook dankzij recente wijzigingen in de procedures. Misschien nog belangrijker dan het vinden van deze informatie lijkt mij het meta-aspect dat door het web 2.0 wordt toegevoegd: er wordt kennis gevonden, maar er kan vooral ook over deze kennis gediscussieerd worden via sociale netwerken waarin vrienden, bekenden, medeleerlingen en leerkrachten potentieel van over de hele wereld participeren.

WEB 2.0 en Coöperatief leren Coöperatief leren is een onderwijsleersituatie waarin de leerlingen in kleine groepen op een gestructureerde manier samenwerken aan een leertaak met een gezamenlijk doel. De leerlingen die samenwerken zijn niet alleen gericht op hun eigen leren maar ook op dat van de klasgenoten. Leerlingen leren met en van elkaar. Positieve wederzijdse afhankelijkheid: Dit betekent dat de leerlingen van een groep met elkaar moeten samenwerken om een bepaalde taak tot een goed einde te brengen. Individuele verantwoordelijkheid: Dit betekent dat elk groepslid een zichtbare bijdrage moet leveren aan de groepsopdracht en daardoor aanspreekbaar kan worden gesteld voor zijn wijze van deelname aan de groepsopdracht. Directe interactie: Wanneer leerlingen samenwerken, communiceren ze met elkaar en is er dus sprake van directe interactie Samenwerkingsvaardigheden: Om met succes in een groepje samen te kunnen werken, maken leerlingen gebruik van samenwerkingsvaardigheden. Deze vaardigheden verschillen van elkaar in graad van complexiteit. Aan de ene kant hebben de leerlingen een aantal basisvaardigheden nodig om coöperatief te kunnen leren. Aan de andere kant worden samenwerkingsvaardigheden ontwikkeld door coöperatief te leren. We mogen er echter niet van uitgaan dat alle leerlingen deze vaardigheden spontaan verwerven. Gericht aandacht besteden aan het ontwikkelen van deze samenwerkingsvaardigheden is één van de basiskenmerken van coöperatief leren.

Quentin CASTEL – december 2008 - Pagina 2 van 14

..:: Informatiekunde 2 BALO – Web 2.0 ::.. Evaluatie van het groepsproduct en het groepsproces: Coöperatief leren wordt altijd gevolgd door een nabespreking met de leerlingen over het groepsproduct en het groepsproces. Deze twee aspecten zijn belangrijk omdat bij coöperatief leren steeds sprake is van een bepaalde groepsopdracht die door een bepaald groepsproces leidt tot een bepaald groepsproduct. Er kunnen dus steeds twee aspecten onderscheiden worden, namelijk het inhoudelijke en het sociale aspect.

Coöperatief leren

WEB 2.0 Samenwerken met:

Positieve wederzijdse afhankelijkheid



een WIKI



een online document



een video of podcast



Social bookmarking



...

Bij een WIKI zijn de wijzigingen aangebracht in het werk Individuele verantwoordelijkheid

traceerbaar.

Met

andere

woorden

de

wijzigingen

en

aanvullingen van elk lid zijn zichtbaar. Communiceren via:

Directe interactie

Samenwerkingsvaardigheden

Evaluatie van het groepsproduct en het groepsproces



een weblog



een sociaal netwerk



e-mail



...

Groepsvorming aan de hand van een sociaal netwerk. Zie het praktijk gedeelte voor de realisatie hiervan. Evaluatie en reflectie aan de hand: ●

weblog



sociaal netwerk

Scenario: Dit labo is onderverdeeld in 10 taken plus een reflectie. Elke taak beslaat een toepassing van WEB 2.0. In elke taak vind je een korte uitleg over de toepassing. Ook vind je een stappenplan, als je dit stappenplan volgt zou je normaal gezien volledig zelfstandig te werk kunnen gaan. Is er toch ergens een probleem, laat het dan zeker weten. Voor deze taak heb je ongeveer 90 min. de tijd. Succes en hopelijk vind je het even boeiend als mij!

Quentin CASTEL – december 2008 - Pagina 3 van 14

..:: Informatiekunde 2 BALO – Web 2.0 ::..

Taak 01: Google

1.

AANMELDEN

Google account?! Heb ja al een Google account? ● JA! Meld je aan en ga dan naar Taak 02 Weblog

Google Account aanmaken



NEEN! Maak een account aan!

2.

Je kan kiezen tussen: ● Een Gmail adres te gebruiken voor je google account ● Je eigen mail adres te gebruiken voor je google account (hotmail, yahoo, ...)

3.

Mijn account

Quentin CASTEL – december 2008 - Pagina 4 van 14

..:: Informatiekunde 2 BALO – Web 2.0 ::..

Taak 02: Weblog Een weblog of blog is een online dagboek in de vorm van een website. Bezoekers hebben de mogelijkheid te reageren op de berichten. Ook is het makkelijk berichten van een weblog binnen te halen in een ander weblog (syndicatie). Een weblog wordt bijgehouden door één of meerdere auteurs. Een weblog nodigt uit tot reacties, discussie en peerreview. Hierdoor is het een community vormend instrument. Een weblog is geschikt om leerlingen, zonder al te veel technische bagage, toch actief op het internet te laten participeren. Zeker het formuleren van een eigen mening, het constructief op elkaar inspelen is mogelijk. Het gebruik van een weblog is ruimer dan bv. Een discussieforum in een elektronische leeromgeving. Het feit dat ook foto’s, links in een bijdrage kunnen gebruikt worden, maakt een weblog motiverender en uitdagender. Ook is natuurlijk de openheid van een weblog erg interessant. Dit betekent dat de gegeven feedback niet enkel van de betrokken leerkracht kan komen, maar ook van bv. stagementoren, ouders, medeleerlingen, kennissen, ouders, … 4.

Aanmelden ● Ga naar: http://www.google.com ● Meld je aan ● Klik op “Mijn account” ● Klik op “meer” bij “Probeer eens iets nieuws” ● Klik op “blogger” bij “communiceren, tonen en delen”

5.

Naam van Blog ● Klik op “maak je eigen blok” ● Vul in: ○ Blogtitel: ......................................................................................... ○ Blogadres (URL): ............................................................................. ○ Woordverifivatie ● Klik op “doorgaan”

6.

Sjabloon selecteren ● Kies een Lay-Out ● Klik op “doorgaan” ● Klik op “strarten met Bloggen”

7.

Schrijf je eerste bericht ● Klik op de tab “nieuw bericht” naast de tab “HTML bewerken” ● Geef je bericht de titel: verwachtingen ● Schrijf een KORT bericht ○ Wie ben je? ○ Je verwachtingen van dit lab. (web 2.0, ICT en lager onderwijs, ...) ● Klik op “publiceren” ● Klik op “Blog weergeven”

8.

MAIL de URL van je Blog ● Open een nieuw tabblad in je internet browser: klik 1x op de adresbalk, daarna druk je gelijktijdig Ctrl+t in ● In het nieuw tabblad ga je naar je eigen mailbox ● Stuur de URL van je blog via e-mail naar [email protected] Opgepast: gebruik het mail adres van je Google Account

Quentin CASTEL – december 2008 - Pagina 5 van 14

..:: Informatiekunde 2 BALO – Web 2.0 ::..

Taak 03: Video Sharing and Streaming Biedt de mogelijkheid om beeldmateriaal (video's) via het web met anderen te delen en commentaar uit te wisselen. Het gebruik van video’s biedt heel wat mogelijkheden in een innovatieve onderwijspraktijk. Ook al moet gezegd worden dat het medium – het gebruik van video of film op zich – natuurlijk niet nieuw is en in het verleden door heel wat leerkrachten met positief resultaat ingezet werd. Voorbeelden daarvan waren Schooltv in België en de Teleaccursussen in Nederland. De technologische evolutie heeft ervoor gezorgd dat het maken van videoopnames geen noemenswaardige technische vereisten meer inhoudt. Wie met gsm en pda kan werken, kan video’s opnemen. Ook het publiceren van video’s is gratis en zeer laagdrempelig. Dit heeft natuurlijk ook als gevolg dat heel wat ongewenste, tot zelfs strafbare en ontoelaatbare video’s gepubliceerd worden. Het pesten van leerkrachten en leerlingen is daar een voorbeeld van. Alhoewel pestgedrag in alle mogelijke settings voorkomt, wordt het in toepassingen zoals YouTube wel mentaal zwaarder ervaren, omdat er met bewegend beeld en opnames gewerkt wordt en het voor de hele wereld zichtbaar is. 1.

Actualiteit ● Ga naar: http://www.deredactie.be/ ● Kies een actueel onderwerp dat je interessant vindt. Het moet wel een artikel zijn met video. ● Bekijk het filmpje. ● Klik op het icoontje naast “insluiten” ● Selecteer met je muis (dit is een HTML code) ● Kopieer het geselecteerde.

2.

Weblog ● Ga naar je weblog ● Maak een nieuw bericht aan ● Klik op de tab “HTML bewerken” naast de tab “nieuw bericht ” ● Plak de HTML code in het schrijfvak ● Geef je bericht een passende titel ● Schrijf kort een beetje commentaar onder de HTML code. ● Publiceer je bericht ● Ga eens kijken naar je weblog

3.

You Tube Zelfde opdracht als hierboven maar nu op “you tube” ● Kies een filmpje uit TV KLASSE http://www.youtube.com/user/tvklasse

4.

Verkennen ● Beoordeel snel volgende websites naar bruikbaarheid in de lagere school ○ http://www.schooltv.nl/ (Primair onderwijs) ○ http://karrewiet.ketnet.be/ (Bekijk Karrewiet Online) ○ http://www.classesniouzz.be/ (voir les Niouzz) ○ http://www.teachertube.com/ (zoeken: web 2.0) ○ http://www.youtube.com



Geef KORT je feedback over deze websites in een bericht op je blog.

Quentin CASTEL – december 2008 - Pagina 6 van 14

..:: Informatiekunde 2 BALO – Web 2.0 ::..

Taak 04: WIKI Een Wiki is een verzameling gekoppelde webpagina's die door de bezoeker eenvoudig zijn te wijzigen. Pagina's vormen een netwerk. Een Wiki kan door iedereen aangepast worden. Je kan precies zien wie wat heeft aangepast in de geschiedenis van de pagina en heel eenvoudig een oudere versie herstellen. Omdat er in een wiki een democratie heerst is ook een wiki uitermate geschikt voor het vormen van een community. ● Wiki’s zijn een ideaal instrument om kennis samen met leerlingen en anderen op te bouwen. Het open karakter is een echte meerwaarde. ● Wiki’s zijn een voorbeeld van wat nogal eens een ‘dynamisch groeimodel’ wordt genoemd. Leerkrachten kunnen kiezen om dit instrument met leerlingen te laten meegroeien, bijvoorbeeld over verschillende jaren en/of vakken heen. Maar het is ook mogelijk om verschillende generaties in een wiki te laten verder werken, leren en groeien. ● Wiki’s zijn laagdrempelig toegankelijk. Er is echt niet veel kennis nodig. Er wordt wel voor gewaarschuwd dat een aantal wiki-toepassingen vandaag toch nog een beperkte HTML-kennis vereisen, al was het maar om de opmaak toe te passen. 1.

Mailbox ● Ga naar de mailbox van je Google Account ● Je bent uitgenodigd om deel te nemen aan Google Sites (WIKI): Informatiekunde: Web 2.0 ● aanvaard de uitnodiging

2.

Aanmelden ● Ga naar: http://www.google.com ● Meld je aan

3.

Google Sites (WIKI) ● Ga naar: http://informatiekundeweb20.blogspot.com/ klik op WIKI informatiekunde Web 2.0 ● Kies “video sharing and streaming” in de navigatie. ● Klik bovenaan op pagina bewerken ● Schrijf onder organisatie, gebruik, voordelen, nadelen,... je ideeën en bevindingen. ● Dit zijn de afspraken: ○ Je begint met volgende formule: [START naam van je groep] ○ Je eindigd met volgende formule: [EINDE naam van je groep] ○ Tussen de twee formules komt je inhoud ○ Je begint steeds met een nieuwe paragraaf ○ je wijzigt niks aan de stukken tekst van anderen!! ● Heb je opmerkingen op iets wat eerder werd geschreven? Klik onderaan op opmerkingen en voeg je opmerking toe.

Quentin CASTEL – december 2008 - Pagina 7 van 14

..:: Informatiekunde 2 BALO – Web 2.0 ::..

Taak 05: Social Networking Een sociale netwerksite is een website die gebruikers een profiel laat aanmaken, die ze vervolgens kunnen koppelen aan de profielen van anderen binnen hun sociaal netwerk. Veel sociale netwerksites richten zich op vermaak en het in contact blijven met vrienden. Deelnemers kunnen berichten sturen naar contacten, en bijvoorbeeld foto's, video's en internetlinks delen. De leerling post zijn vraag in een beveiligde digitale brievenbus. Wie een (partieel) antwoord op de vraag kent en ook deel uitmaakt van de groep die toegang heeft tot de brievenbus kan dan reageren. De deelnemers aan die groep vormen een echte 'community', een gemeenschap van gemotiveerde mensen die voor elkaar iets willen betekenen. Werken met cooperatieve werkvormen betekent leerlingen helpen omgaan met elkaar op een manier die een sterke bijdrage levert aan acceptatie, veiligheid, vertrouwen, zorg, verantwoordelijkheid en verbondenheid. Activiteiten die hierop gericht zijn, liggen in de sfeer van elkaar beter leren kennen door samen te praten over dingen die er werkelijk toe doen, zoals persoonlijke interesse, aparte ervaringen, talenten of bijzondere kenmerken, over wat hen op dit moment bezighoudt of over toekomstige aspriaties. Het geregeld en consistent utivoeren van dit soort activiteiten zal de groepscohesie bevorderen. 1.

Google ● Ga naar: http://www.google.com ● Ga naar “mijn account” ● Klik op “meer” bij “Probeer eens iets nieuws” ● Klik op “discussigroepen” bij “communiceren, tonen en delen”

2.

Discussiegroep ● Ga naar: http://groups.google.com/group/informatiekunde-web20 Ben je geen lid? ● Dan zul je daar moeten klikken op “apply for memberschip”. ○ De eigenaar of beheerder moet uw lidmaatschap aanvaarden, dan pas kan je beginnen! ○ Laat dit nu even rusten de tijd dat je lidmaatschap aanvaard wordt ○ Ga naar Taak 5: Online Documenten Ben je wel lid? ● Dan kan je meteen beginnen. Klik op discussies (rechts in het menu) ● Participeer minstens aan 1 discussie!

3.

WIKI Time! ● Social Networking

Quentin CASTEL – december 2008 - Pagina 8 van 14

..:: Informatiekunde 2 BALO – Web 2.0 ::..

Taak 06: Online Documenten Met deze dienst kunnen opgemaakte documenten, spreadsheets en presentaties aangemaakt worden, die online worden opgeslagen. Online officetoepassingen zijn een nieuwe technologische mogelijkheid en kunnen heel wat geld besparen voor licenties. Daarenboven bieden ze het extra voordeel dat iedereen met dezelfde versie werkt. Voor het aangehaalde voorbeeld van Zoho geldt daarenboven dat alle traditionele toepassing (tekstverwerking, elektronisch rekenblad, gegevensbeheer en presentatie) aangevuld worden met applicaties zoals chat, wiki, poll, … waardoor er één groot geheel aan toepassingen onder één noemer wordt gebruikt. 1. Google ● Ga naar: http://www.google.com ● Ga naar “mijn account” ● Klik op “meer” bij “Probeer eens iets nieuws” ● Klik op “documenten” bij “communiceren, tonen en delen” 2.

Mailbox ● Ga naar de mailbox van je google account ● Kijk of je een mail gekregen hebt voor een uitnodiging voor het delen van documenten. ● Open alle mailen en klik telkens in de mail op de URL (de link) ● Nu kan je bijdrage aan het document.

3.

Google ● Ga naar: http://www.google.com ● Ga naar “mijn account” ● Klik op “documenten”

4.

Document bewerken ● Kies een document (het zijn verhalen) ● Je gaat het verhaal vervolledigen (een vervolg schrijven) Voeg minstens 3 zinnen toe aan het verhaal. ● Dit zijn de afspraken: ○ Je begint met volgende formule: [START naam van je groep] ○ Je eindigd met volgende formule: [EINDE naam van je groep] ○ Tussen de twee formules komen je zinnen ○ Je begint steeds met een nieuwe paragraaf ○ je wijzigt niks aan de stukken tekst van anderen!!

5.

Document Publiceren ● klik op “share” en dan op “publish as webpage” ● klik op “document publiceren” ● uw document kan bekeken worden op: http://... plak het adres in een blogbericht. ● ● ●

6.

klik op “share” en dan op “publish as webpage” klik op “naar blog verzenden” nu staat het document in een blogbericht op je weblog.

WIKI Time! ● Online Documenten

Quentin CASTEL – december 2008 - Pagina 9 van 14

..:: Informatiekunde 2 BALO – Web 2.0 ::..

Taak 07: RSS Feed Via de RSS-technologie wordt in beknopte vorm informatie ontsloten (onderwerp, plaats van bijhorende bestanden) voor de potentiële gebruiker. In de kenniseconomie van morgen is het accuraat en efficiënt kunnen omgaan met informatie en het selecteren van de nodige informatie een kernactiviteit. RSS-feeds bieden een oplossing om van de pull-technologie in het gebruik van het internet naar een pushtechnologie over te schakelen. In de pull-technologie en het gebruik van het internet in de eerste fase (ook wel WEB 1.0 genoemd, de periode tot 2007) surften leerlingen op het internet en zochten informatie. In het WEB 2.0 kan door het gebruik van RSS-feeds ervoor gezorgd worden dat gewenste, actuele informatie naar een plaats als Netvibes doorgestuurd wordt. De geactualiseerde informatie is dan steeds beschikbaar en zorgt toch wel voor een aantal voordelen, zoals het besparen van tijd tijdens het zoeken en het opvragen van informatie. 1.

Abonneren ● Ga naar: http://www.klasse.be/leraren/ ● Zoek het volgende icoontje: Klik op dit icoontje ● ● ●

Je komt op een nieuwe pagina terecht Kies “add to google reader” Je bent nu geabonneerd op 'de morgen'

2.

Google Reader ● Google reader is een nieuwslezer (News Reader, Feed Reader): dit is je eigen 'krant' ● In het menu links zie je “subscriptions”, dit zijn je abonnementen momenteel enkel 'klasse voor leraren'

3.

Blogger ● Ga naar je eigen weblog (weblog weergeven) ● klik rechts boven op “aanpassen” ● Klik in je blog-structuur op “gadget toevoegen” ● Kies abonnementenlinks door op te klikken. ● Geef “RSS-Feed” als titel en klik op opslaan ● Klik op “Blog weergeven” Nu kunnen de gebruikers van je weblog zich gemakkelijk abonneren op je weblog met populaire feedreaders.

4.

WIKI Time! ● RSS feeds

Quentin CASTEL – december 2008 - Pagina 10 van 14

..:: Informatiekunde 2 BALO – Web 2.0 ::..

Taak 08: Photo Sharing Biedt de mogelijkheid om beeldmateriaal (foto's) via het web met anderen te delen en commentaar uit te wisselen. Kinderen zitten een hele dag in de kals. 7 uur lang moeten ze aandachtig zijn. En het raarst van al: ze zitten in de klas om iets te leren over de wereld die zich afspeelt buiten de klas. Een simpele manier om wat 'leven' in de klas te brengen en zelfs de wereld binnen te halen, bestaat erin om regelmatig te werekn met boeiend beeldmateriaal. Foto's zijn prima leermiddeen bij het aanbieden van woorden. Maar ook wanneer we willen consolideren kan dit type van beeldmateriaal heel veel diensten bewijzen. 1.

Google Afbeeldingen ● Ga naar: http://www.google.be/ ● Klik op afbeeldingen rechts bovenaan

2.

Land ● ●

Zoek 3 afbeeldingen van een land naar keuze. (vlag, kaart, monument, landschap, persoon,...) afbeeldingen opslaan op het bureaublad

3.

Foto's uploaden ● Ga naar: http://picasaweb.google.com/ ● klik op “uploaden” ● klik op “maak een nieuw album” ● Vul de gegevens in voor het album (map) en klik op doorgaan ○ titel ○ datum ○ beschrijving ○ opnamelocatie ● selecteer de afbeeldingen op je bureaublad door de functie bladeren te gebruiken ● klik op uploaden

4.

Bijschrift ● Ga naar mijn foto's > Land ● En geef aan elke foto een passend bijschrift (korte uitleg over foto) ●

Links in het menu zie je Tags, klik op foto.

en geef enkele sleutelwoorden ivm deze

5.

Foto's publiceren op Blog ● Als je nu gaat kijken in mijn foto's > Land, dan zie je links informatie over dit album. ● Klik op link “naar dit album” ● kopieer de HTML code in plak het in het in een nieuw (HTML) blogbericht op je weblog.

6.

WIKI Time! ● Photo Sharing

Quentin CASTEL – december 2008 - Pagina 11 van 14

..:: Informatiekunde 2 BALO – Web 2.0 ::..

Taak 09: Social Bookmarking Social bookmarking maakt het mogelijk om opgeslagen 'favorieten' met anderen te delen via een online dienst. Social bookmarking stelt je in staat om al je favoriete internetpagina's en online bronnen niet lokaal op je computer, maar op het internet op te slaan. Dit heeft onder meer als voordeel dat u altijd bij je favoriete websites kunt, ook als u niet achter je eigen computer zit. Daarnaast kunt u deze bronnen zeer eenvoudig delen met anderen, bijvoorbeeld je leerlingen. Social bookmarking heeft daarnaast als voordeel dat u kunt zien hoeveel mensen een bepaalde bron 'gebookmarked' hebben. Hoe meer mensen, hoe interessanter de bron waarschijnlijk is. U kunt zelfs zien wie een bepaalde bron gebookmarked heeft, waarna u door kunt klikken om ook de andere door die persoon gebookmarkte bronnen te bekijken. Op die manier kunt u snel en eenvoudig aan nieuw voor u relevante bronnen komen. Social bookmarking is dan ook een steeds populairder wordende vorm van social software. U kunt social bookmarking op verschillende manieren in je onderwijs gebruiken.

1.

Yurls ●

● ●

Ga eens kijken op: http://informatiekundeweb20.blogspot.com/ naar Social bookmarking: Sint-Albertusschool ( http://sa-sj.yurls.net/ ) Ga vooral kijken bij “leerkrachten” en “6de” Probeer eens een aantal links uit Wat vind je van de structuur? Zou je dezelfde structuur gebruiken? Zou je dit gebruiken in de klas?

2.

Websites ● Zoek 3 websites ivm het land dat je gekozen hebt bij taak 7

3.

Blogger ● Ga naar je eigen weblog (weblog weergeven) ● klik rechts boven op “aanpassen” ● Klik in je blog-structuur op “gadget toevoegen” ● Kies “lijst met links” door op te klikken. ● ●

● ●

Geef een titel aan je lijst: Naam van het land Plak de site-URL in het vakje “nieuwe site-URL” Geef een naam aan de website klik op link toevoegen Doe nu hetzelfde voor de 2 andere websites Klik op opslaan Klik op “Blog weergeven”

4.

Andere mogelijkheden? ● http://www.furl.net/ ● http://delicious.com/ ● ...

5.

WIKI Time! ● Social bookmarking Quentin CASTEL – december 2008 - Pagina 12 van 14

..:: Informatiekunde 2 BALO – Web 2.0 ::..

Taak 10: Podcasting Podcast zijn online audiobestanden. In een onderwijs dat meer in de richting van inclusie evolueert, dienen leerkrachten bijzondere aandacht te schenken aan de mogelijkheden waarop leermaterialen aan leerlingen kunnen bezorgd worden. Uiteraard is er niets mis met de traditionele media, maar moet er toch over gewaakt worden dat oplossingen die beter geschikt zijn voor leerlingen met een bepaalde leerstoornis of functiebeperking ook daadwerkelijk ingezet worden. Het gebruik van podcasts voor dyslectische leerlingen kan hen zeker ten goede komen. 1.

EduBlogs ● Ga naar: http://www.edublogs.be/2005/06/29/digitale-didactiek ● Beluister een stukje van deze podcast ● Zeer interessant zijn de reacties op deze podcast. Lees er een aantal. ● Wat is jouw mening hierover?

2.

Podcast inzetten: ● Bedenk enkele mogelijkheden binnen: ○ Taallessen ○ Muzische lessen ○ Andere lessen ● Plaats je ideeën op je weblog.

3.

Wil je thuis zelf proberen? Benodigdheden: ● opname apparatuur ● Geluidsverwerkingssoftware: Audacity Creeëren: ● Opneme via de computer OF via een extern apparaat Bewerken: ● Audacity Uploaden: ● http://www.switchpod.com/ ● http://www.podomatic.com/ ● ... Publiceren: ● URL ● insluiten (embed object) ● RSS feed

4.

WIKI Time! ● Podcasting ● Weblog ● Wiki

Quentin CASTEL – december 2008 - Pagina 13 van 14

..:: Informatiekunde 2 BALO – Web 2.0 ::..

Reflectie

Enkele richtvragen: ●

Zie je het zitten om deze toepassingen in de klas te gebruiken? ○

Waarom ben je daar zo enthousiast over?



Wat schrikt jou nog af?



Welke gevaren schuilen erachter deze web 2.0 toepassingen?



Zie je mogelijkheden voor leerlingen met leerproblemen of leerstoornissen?



Denk eens na of het publiek van je web 2.0 toepassingen. Wie bereik je? Zou je hiermee internationaal kunnen gaan? (e-twinning) Hoe zou je dit aanpakken? Welke toepassingen? etc.

Schrijf als aflsuiter een korte reflectie op je weblog.

Wil je er meer over lezen? ●

http://www2.renvlaanderen.be/web2/materiaal.php

Bestel (al dan niet gratis) brochures en publicaties op volgende websites: ●

http://www.ond.vlaanderen.be/publicaties/ > Zoeken op trefwoord > ICT en onderwijs



http://leerkracht.kennisnet.nl/ > Bestel Gratis brochures publicaties > Bestellen PO

Verdere onderzoeksvragen: ● ● ●

Wat is voor jou nog steeds niet duidelijk? Waarover zou je dieper gaande informatie willen verschaffen? ...

Noteer deze verdere vragen op in de “Social Networking: Google Discussiegroep”, onder de discussie “Wat wil ik te weten komen?”

Quentin CASTEL – december 2008 - Pagina 14 van 14

Related Documents

Web 20
December 2019 47
Web 20
November 2019 50
Web 20
April 2020 34
Web 20
May 2020 38
Web 20
April 2020 28
Web Lab Manual
May 2020 3

More Documents from ""