This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share
it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA
report form. Report DMCA
Einddoelen: Na dit lab te hebben voltooid zal je in staat zijn om: ● Verschillende WEB 2.0 toepassingen te integreren in je dagelijkse klaspraktijk. ● In functie van coöperatief leren web 2.0 toepassingen gebruiken ● Samenwerking tot stand te brengen door gebruik te maken van web 2.0 ● Toepassingen te evalueren op hun bruikbaarheid in de dagelijkse klaspraktijk ● Communicatie tot stand te brengen via web 2.0 toepassingen ● Voor en nadelen (gevaren, valkuilen) van web 2.0 toepassingen in te zien
Achtergrond: WEB 2.0 en het onderwijs Sociaal gebeuren: Waar het statische Internet al voordelen met zich meebracht is de huidige evolutie naar het web 2.0 niet alleen een verderzetting van de verworvenheden van het niet zo benoemde web 1.0 maar een ontwikkeling met totaal andere dimensie. Na “The wisdom of Crowds” van SUROWIECKI, in het Nederlands uitgebracht onder de titel “Twee weten meer dan één: waarom het beter is groepsbeslissingen te nemen” en de didactisch vertaalslag die van dit werk gebeurde in “Coming of Age, an introduction to the new world wide web”, onder redactie van FREEDMAN is het duidelijk dat onderwijs een sociaal gebeuren is waarin zogenaamde sociale software volop zijn plaats dient te veroveren.
Quentin CASTEL – december 2008 - Pagina 1 van 14
..:: Informatiekunde 2 BALO – Web 2.0 ::.. Interactie: Sociale software, web 2.0, de ontwikkeling van het web van een verzameling over het algemeen redelijk statische en weinig interactieve pagina's naar een platform voor interactieve webapplicaties heeft ongelooflijk veel tools opgeleverd. Weblogs, wiki’s, online favorieten, platforms voor het delen van foto's, video's of presentaties: het is er allemaal en de mogelijkheden zijn groot. Delen: Het allerbelangrijkste is wel dat web 2.0 een plek is waar mensen dingen met elkaar delen, en op elkaars inbreng reageren. Leren vooral ontstaat tussen mensen: men kan wel leren uit boeken (of van internet), maar vooral door de interactie tussen mensen en reflectie op elkaars werk, ontstaat de echte kennis; kennis die voort bouwt op wat we al weten, en leidt tot verdieping. Reageren: Immers, web 2.0 is niet beperkt tot het consumeren van inhouden: iedere webbezoeker kan zijn bijdrage leveren en het feit dat anderen ook daadwerkelijk reageren op geschreven inhouden laat de kwaliteit van de originele inhoud alleen maar beter worden. Wikipedia bijvoorbeeld. Het doel van Wikipedia is om in elke taal een complete, rechtenvrije encyclopedie op het internet te creëren. De artikelen in deze encyclopedie worden geacht een neutraal gezichtspunt in te nemen. Omdat de artikelen door elke bezoeker bewerkt kunnen worden, geeft Wikipedia echter geen garantie wat betreft de juistheid en evenwichtige kwaliteit van de informatie. Daarnaast is vanwege het open karakter van het project vandalisme een probleem. Ook al wordt “wikipedia” regelmatig onder vuur genomen, toch staat deze internet encyclopedie momenteel op het niveau van een Brittanica!, weliswaar ook dankzij recente wijzigingen in de procedures. Misschien nog belangrijker dan het vinden van deze informatie lijkt mij het meta-aspect dat door het web 2.0 wordt toegevoegd: er wordt kennis gevonden, maar er kan vooral ook over deze kennis gediscussieerd worden via sociale netwerken waarin vrienden, bekenden, medeleerlingen en leerkrachten potentieel van over de hele wereld participeren.
WEB 2.0 en Coöperatief leren Coöperatief leren is een onderwijsleersituatie waarin de leerlingen in kleine groepen op een gestructureerde manier samenwerken aan een leertaak met een gezamenlijk doel. De leerlingen die samenwerken zijn niet alleen gericht op hun eigen leren maar ook op dat van de klasgenoten. Leerlingen leren met en van elkaar. Positieve wederzijdse afhankelijkheid: Dit betekent dat de leerlingen van een groep met elkaar moeten samenwerken om een bepaalde taak tot een goed einde te brengen. Individuele verantwoordelijkheid: Dit betekent dat elk groepslid een zichtbare bijdrage moet leveren aan de groepsopdracht en daardoor aanspreekbaar kan worden gesteld voor zijn wijze van deelname aan de groepsopdracht. Directe interactie: Wanneer leerlingen samenwerken, communiceren ze met elkaar en is er dus sprake van directe interactie Samenwerkingsvaardigheden: Om met succes in een groepje samen te kunnen werken, maken leerlingen gebruik van samenwerkingsvaardigheden. Deze vaardigheden verschillen van elkaar in graad van complexiteit. Aan de ene kant hebben de leerlingen een aantal basisvaardigheden nodig om coöperatief te kunnen leren. Aan de andere kant worden samenwerkingsvaardigheden ontwikkeld door coöperatief te leren. We mogen er echter niet van uitgaan dat alle leerlingen deze vaardigheden spontaan verwerven. Gericht aandacht besteden aan het ontwikkelen van deze samenwerkingsvaardigheden is één van de basiskenmerken van coöperatief leren.
Quentin CASTEL – december 2008 - Pagina 2 van 14
..:: Informatiekunde 2 BALO – Web 2.0 ::.. Evaluatie van het groepsproduct en het groepsproces: Coöperatief leren wordt altijd gevolgd door een nabespreking met de leerlingen over het groepsproduct en het groepsproces. Deze twee aspecten zijn belangrijk omdat bij coöperatief leren steeds sprake is van een bepaalde groepsopdracht die door een bepaald groepsproces leidt tot een bepaald groepsproduct. Er kunnen dus steeds twee aspecten onderscheiden worden, namelijk het inhoudelijke en het sociale aspect.
Coöperatief leren
WEB 2.0 Samenwerken met:
Positieve wederzijdse afhankelijkheid
●
een WIKI
●
een online document
●
een video of podcast
●
Social bookmarking
●
...
Bij een WIKI zijn de wijzigingen aangebracht in het werk Individuele verantwoordelijkheid
traceerbaar.
Met
andere
woorden
de
wijzigingen
en
aanvullingen van elk lid zijn zichtbaar. Communiceren via:
Directe interactie
Samenwerkingsvaardigheden
Evaluatie van het groepsproduct en het groepsproces
●
een weblog
●
een sociaal netwerk
●
e-mail
●
...
Groepsvorming aan de hand van een sociaal netwerk. Zie het praktijk gedeelte voor de realisatie hiervan. Evaluatie en reflectie aan de hand: ●
weblog
●
sociaal netwerk
Scenario: Dit labo is onderverdeeld in 10 taken plus een reflectie. Elke taak beslaat een toepassing van WEB 2.0. In elke taak vind je een korte uitleg over de toepassing. Ook vind je een stappenplan, als je dit stappenplan volgt zou je normaal gezien volledig zelfstandig te werk kunnen gaan. Is er toch ergens een probleem, laat het dan zeker weten. Voor deze taak heb je ongeveer 90 min. de tijd. Succes en hopelijk vind je het even boeiend als mij!
Quentin CASTEL – december 2008 - Pagina 3 van 14
..:: Informatiekunde 2 BALO – Web 2.0 ::..
Taak 01: Google
1.
AANMELDEN
Google account?! Heb ja al een Google account? ● JA! Meld je aan en ga dan naar Taak 02 Weblog
Google Account aanmaken
●
NEEN! Maak een account aan!
2.
Je kan kiezen tussen: ● Een Gmail adres te gebruiken voor je google account ● Je eigen mail adres te gebruiken voor je google account (hotmail, yahoo, ...)
3.
Mijn account
Quentin CASTEL – december 2008 - Pagina 4 van 14
..:: Informatiekunde 2 BALO – Web 2.0 ::..
Taak 02: Weblog Een weblog of blog is een online dagboek in de vorm van een website. Bezoekers hebben de mogelijkheid te reageren op de berichten. Ook is het makkelijk berichten van een weblog binnen te halen in een ander weblog (syndicatie). Een weblog wordt bijgehouden door één of meerdere auteurs. Een weblog nodigt uit tot reacties, discussie en peerreview. Hierdoor is het een community vormend instrument. Een weblog is geschikt om leerlingen, zonder al te veel technische bagage, toch actief op het internet te laten participeren. Zeker het formuleren van een eigen mening, het constructief op elkaar inspelen is mogelijk. Het gebruik van een weblog is ruimer dan bv. Een discussieforum in een elektronische leeromgeving. Het feit dat ook foto’s, links in een bijdrage kunnen gebruikt worden, maakt een weblog motiverender en uitdagender. Ook is natuurlijk de openheid van een weblog erg interessant. Dit betekent dat de gegeven feedback niet enkel van de betrokken leerkracht kan komen, maar ook van bv. stagementoren, ouders, medeleerlingen, kennissen, ouders, … 4.
Aanmelden ● Ga naar: http://www.google.com ● Meld je aan ● Klik op “Mijn account” ● Klik op “meer” bij “Probeer eens iets nieuws” ● Klik op “blogger” bij “communiceren, tonen en delen”
5.
Naam van Blog ● Klik op “maak je eigen blok” ● Vul in: ○ Blogtitel: ......................................................................................... ○ Blogadres (URL): ............................................................................. ○ Woordverifivatie ● Klik op “doorgaan”
6.
Sjabloon selecteren ● Kies een Lay-Out ● Klik op “doorgaan” ● Klik op “strarten met Bloggen”
7.
Schrijf je eerste bericht ● Klik op de tab “nieuw bericht” naast de tab “HTML bewerken” ● Geef je bericht de titel: verwachtingen ● Schrijf een KORT bericht ○ Wie ben je? ○ Je verwachtingen van dit lab. (web 2.0, ICT en lager onderwijs, ...) ● Klik op “publiceren” ● Klik op “Blog weergeven”
8.
MAIL de URL van je Blog ● Open een nieuw tabblad in je internet browser: klik 1x op de adresbalk, daarna druk je gelijktijdig Ctrl+t in ● In het nieuw tabblad ga je naar je eigen mailbox ● Stuur de URL van je blog via e-mail naar [email protected] Opgepast: gebruik het mail adres van je Google Account
Quentin CASTEL – december 2008 - Pagina 5 van 14
..:: Informatiekunde 2 BALO – Web 2.0 ::..
Taak 03: Video Sharing and Streaming Biedt de mogelijkheid om beeldmateriaal (video's) via het web met anderen te delen en commentaar uit te wisselen. Het gebruik van video’s biedt heel wat mogelijkheden in een innovatieve onderwijspraktijk. Ook al moet gezegd worden dat het medium – het gebruik van video of film op zich – natuurlijk niet nieuw is en in het verleden door heel wat leerkrachten met positief resultaat ingezet werd. Voorbeelden daarvan waren Schooltv in België en de Teleaccursussen in Nederland. De technologische evolutie heeft ervoor gezorgd dat het maken van videoopnames geen noemenswaardige technische vereisten meer inhoudt. Wie met gsm en pda kan werken, kan video’s opnemen. Ook het publiceren van video’s is gratis en zeer laagdrempelig. Dit heeft natuurlijk ook als gevolg dat heel wat ongewenste, tot zelfs strafbare en ontoelaatbare video’s gepubliceerd worden. Het pesten van leerkrachten en leerlingen is daar een voorbeeld van. Alhoewel pestgedrag in alle mogelijke settings voorkomt, wordt het in toepassingen zoals YouTube wel mentaal zwaarder ervaren, omdat er met bewegend beeld en opnames gewerkt wordt en het voor de hele wereld zichtbaar is. 1.
Actualiteit ● Ga naar: http://www.deredactie.be/ ● Kies een actueel onderwerp dat je interessant vindt. Het moet wel een artikel zijn met video. ● Bekijk het filmpje. ● Klik op het icoontje naast “insluiten” ● Selecteer met je muis