PARAULES
DADES DEL CENTRE Nom
CEIP Joan Salvat Papasseit
Adreça
Doctor Pagès 5-7
Població I CP
Santa Coloma De Gramenet 08922
Telèfon
933927103
DESCRIPCIÓ DEL TREBALL Etapa
Educació Primària Cicle Inicial (2n)
Modalitat
Foto
OBJECTIUS DEL TREBALL -
Introduir als alumnes en els principis bàsics de diferents mitjans audiovisuals ( vídeo, fotografies, ràdio)
-
Utilitzar diferents mitjans audiovisuals per a la producció d´activitats d´expressió corporal.
-
Expressar-se amb imatges.
-
Modificar imatges, composició fotogràfica (retallar, enquadrar...)
-
Treball en equip.
-
Conèixer diferents idiomes que parlen els nens de la classe: àrab, xinès, filipí polonès, català, castellà .
-
Posar-se en el lloc dels seus companys i entendre que és difícil comunicar-se en un idioma que desconeixen.
-
Verbalitzar expressions bàsiques en diverses llengües: Hola, adéu, com et dius? Jo em dic....
-
Fruir i gaudir fent diferents activitats amb el cos.
PROCÉS DE TREBALL El centre per Sant Jordi realitza una setmana cultural. Aquest any el tema escollit ha estat “Un mar de llengües”. Aquest projecte d´escola es treballa al llarg del curs. Per donar-li coherència mitjançant la comissió de la setmana cultural es decideix les activitats i els aspectes a treballar a cada cicle. Al cicle inicial, concretament a segon, hem decidit muntar un taller de llengües. Les llengües escollides són aquelles que parlen a casa els nens de segon: -
Àrab.
-
Xinès .
-
Filipí.
-
Polonès.
-
Castellà.
-
Català.
Hem realitzat una graella amb les paraules que volíem aprendre (hola, adéu...) en àrab, xinès, filipí, polonès, i diferents variants dialectals de mots tant en castellà, com en català. Els encarregats de fer-nos el taller han estat les mares o els germans i els nens que parlaven la llegua materna que anàvem a treballar. En el decurs del taller ens han ensenyat a dir i a escriure diferents paraules i expressions, així com cançons i contes en el seu idioma, també hem pogut fer petits diàlegs amb el que hem après.
Aquestes sessions les hem registrat en vídeo i posteriorment les hem penjat en el bloc de l´escola. Trobareu 2 vídeos diferents de cada taller, per una banda on escoltàvem les exposicions de les diferents llengües : Taller de xinès Taller d’àrab Taller de Filipí Taller de polac,Polski, polonès, polish. Taller de Catellà i Català:
I per l’altre els vídeos que presentem a la modalitat de vídeo a la Mostra 09 , on els nens juguen amb les paraules que hem après a cada taller. http://blocs.xtec.cat/ceipsalvatpapasseit/2009/04/19/sabeu-quina-llengua-parlem-4/ http://blocs.xtec.cat/ceipsalvatpapasseit/2009/04/18/sabeu-quina-llengua-parlem-3/ http://blocs.xtec.cat/ceipsalvatpapasseit/2009/04/17/sabeu-quina-llengua-parlem-2/ http://blocs.xtec.cat/ceipsalvatpapasseit/2009/04/16/sabeu-quina-llengua-parlem/ Al lateral del nostre bloc http://blocs.xtec.cat/ceipsalvatpapasseit trobareu un vídeo anomenat Taller de Llengües 09 on podeu visionar tot el conjunt de vídeos en un sol vídeo. Amb petits grups hem explicat l’experiència al bloc- ràdio de l’escola cuc-ràdio http://cucradio.blogspot.com/ Per poder-ho explicar vàrem fer un guio entre tots sobre què volíem dir. Desprès amb el portàtil, un micro i el programa audacity vam fer la gravació, cal dir que 1r vàrem assajar una mica i hem hagut de gravar diferents vegades fins a realitzar una versió satisfactòria per penjar al bloc . Trobareu 4 gravacions diferents una per cada llengua: Taller de Filipí: L’enllaç és: http://cucradio.blogspot.com/2009/04/taller-de-filipi.html
Taller de Polac: L’enllaç és: http://cucradio.blogspot.com/2009/04/taller-de-polac.html
Taller d'àrab:L’enllaç és: http://cucradio.blogspot.com/2009/04/taller-darab.html
taller de xinès: L’enllaç és: http://cucradio.blogspot.com/2009/04/taller-de-xines.html
Per finalitzar amb el projecte de les llengües hem decidit fer unes fotografies dels alumnes formant les paraules hola i adéu fent una petita composició fotogràfica perquè aparegui també en els idiomes que hem treballar al llarg d’aquests dies. -
A classe vàrem pensar quants nens i com s’havien de situar per forma lletra a lletra, després com fer la paraula sencera.
-
Al pati de l’escola vàrem dibuixar les lletres i la paraula, posteriorment la vàrem formar amb el cos dels nens i vàrem fer la fotografia des de la tercera planta de l’escola.
-
Un cop fetes les fotos hem retocat amb el programa paint tota la sèrie de cada paraula : retallar, unir, enganxar la paraula hola o adéu en diferents idiomes.
-
Les hem pujat al bloc amb el programa picassa amb el sidelshow, on es veu lletra a lletra, després les 4 lletres i finalment tota la paraula amb la resta de paraules.