La Diversitat A L'aula D'acollida - El Marroc I L'equador

  • July 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View La Diversitat A L'aula D'acollida - El Marroc I L'equador as PDF for free.

More details

  • Words: 1,689
  • Pages: 9
COFE Competència en llengua oral. PROJECTE

Francesc Josep Rodríguez Vázquez

LA DIVERSITAT A L’AULA D’ ACOLLIDA

EL MARROC I L’EQUADOR Francesc Josep Rodríguez Vázquez

1

COFE Competència en llengua oral. PROJECTE

Francesc Josep Rodríguez Vázquez

OBJECTIUS L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer quines són les competències comunicatives i quins elements les componen així com els coneixements que podem compartir i aprendre sobre aquests dos països, l’Equador i El Marroc.

COMPETÈNCIES COMUNICATIVES • Competència gramatical. Tenim dos grups, un d’alumnes de L’Equador i l’altre grup del Marroc. Els primers dominen la llengua castellana, tot i que tenen diferents expressions i paraules, però més facilitat per la llengua catalana. El segon grup gairebé no coneixen el català, fa un any que hi són al nostre país, el castellà el parlen i l’entenen i alguns ja s’han iniciat a fer servir el català com a llengua pròpia dins l’ambient escolar. • Competència sociolingüística. Són dos grups molt diferenciats en quan a les regles socioculturals d’ús. La majoria d’ells només parlen la seva llengua d’origen a casa i segueixen els seus costums.

2

COFE Competència en llengua oral. PROJECTE

Francesc Josep Rodríguez Vázquez

Tot i així entre ells fan servir el castellà com a llengua de referència però dins l’aula d’ acollida intenten fer servir el català. S’adapten molt bé a les normes i convencions de la interacció i s’esforcen per conèixer els costums d’aquest seu nou país. • Competència discursiva. En aquest cas ens trobem que les formes gramaticals que empren els nens de país sud americà són prou semblants a les nostre i amb una cohesió i coherència adequada, llevat d’expressions pròpies i paraules que tenen un altre significat. En canvi amb els del país àrab, fan altres construccions gramaticals que ens dificulten la relació i aprenentatge amb la nova llengua • Competència estratègica. A l’ aula d’ acollida intentem que els alumnes aconsegueixin i adquireixin recursos que puguin emprar a l’hora de comunicar-se entre ells i perquè les seves relacions socials en la nova llengua puguin ser més factibles. Per que això es pugui assolir emprem tècniques de llenguatge i comunicació no oral, recursos audiovisuals així com fitxes d’imatges, jocs de taula i també jocs i recursos interactius mitjançant ordinadors, cançons i contes.

CARACTERÍSTIQUES DE L’ALUMNAT AL QUAL VA DIRIGIDA Aquesta seqüència didàctica va dirigida als alumnes d’ aula d’ acollida, que són alumnes que porten poc temps al país i ja estan escolaritzats al nostra sistema. L’Aula d’ acollida intenta donar reforç de la llengua catalana i poder recolzar a aquests alumnes durant els seus primers mesos, en sessions de dos a quatre hores a la setmana, compaginant aquest aula amb les altres d’altres matèries. En concret a l’ Institut a on treballo els alumnes de l’aula d’ acollida deixen les seves classes de català, ciències socials i naturals per fer reforç de català, i fins i tot de castellà, a aquesta aula. Però no deixen de fer aquestes matèries sinó que comencen amb una adaptació de les mateixes en llengua catalana i amb la intenció de que es puguin anant incorporant a les aules de les matèries corresponents havent adquirit les competències bàsiques pel bon aprofitament d’aquestes.

TIPUS D’AGRUPAMENT DE L’ALUMNAT 3

COFE Competència en llengua oral. PROJECTE

Francesc Josep Rodríguez Vázquez

MUSICTIC Aquest projecte esta dirigit concretament a dos grups d’alumnes de l’ Aula d’ acollida provinents del Marroc i de l’Equador. El grup d’alumnes del Marroc són quatre amb edats entre dotze i catorze anys i els seus noms són: Ibrahim, Fàtima, Samir i Mourad. El grup d’alumnes de l’Equador també són quatre i amb edats entre tretze i setze anys i els seus noms són: Luis David, Norma Carolina, Irving Alexandre i Noheli. Tots alumnes de 1r a 4t curs d’ ESO i que porten pocs mesos al nostre país.

TEMPORITZACIÓ Aquesta seqüència didàctica consta de cinc sessions d’una hora de durada. 

En primer lloc cadascun dels alumnes prepara la seva presentació que desprès enregistrarem amb la finalitat de que es puguin escoltar.



En segon lloc visualitzaran cada grup el seu respectiu documental fotogràfic i faran un guió de les imatges i que ells volen comentar d’aquestes. Aquest dos documentals els he fet personalment després d’escollir amb ells una sèrie de fotografies que ens han agradat, i també he posat música popular dels seus països. Tot això ho podem veure als documentals d’imatges i música que he creat i he penjat al meu bloc i que tots els alumnes veuran per poder preparar els seus guions.

Aquests dos documentals tenen el nom de: El Marroc i L’Equador i es troben en l’adreça del meu bloc personal:

http://blocs.xtec.cat/francesc

4

COFE Competència en llengua oral. PROJECTE

Francesc Josep Rodríguez Vázquez



En tercer lloc els alumnes els alumnes hauran d’enregistrar la seva presentació un per un al llarg de tot el documental amb la finalitat d’escoltar-los a tots al final de la sessió.



En quart lloc els alumnes faran una exposició de les imatges que es veuen a cada documental dividint-se les imatges entre els quatre components de cada grup.



En cinquè lloc farem una valoració global d’allò que hem après tots des seus països corresponents i de com s’han sentit a ells mateixos i també als altres.

MATERIAL NECESSARI SEQÜÈNCIA

PER

DESENVOLUPAR

LA

Per desenvolupar aquesta seqüència didàctica necessitem una sèrie d’imatges que hem extret de Google Imatges i que ja hem escollit i he preparat al meu bloc. També hem aconseguit música dels seus països i l’hem inclòs com a música de fons als dos documentals respectivament.

RECURSOS AUDIOVISUALS I NECESSARIS PER A LES ACTIVITATS

PROGRAMARI

Per dur a terme aquesta seqüència didàctica necessitem el programa Pinnacle Studio amb el que hem fet el muntatge audiovisual, també necessitarem el programa de gravació d’àudio Audacity i tot i que amb ordinadors personal i monitors el podem realitzar el millor és tenir una pissarra digital, o sigui, un projector connectat a l’ordinador i a Internet amb una pantalla en la que poder seguir tot el procés i tot connectat amb un equip d’àudio per a poder sentir millor totes les intervencions. També necessitarem micròfons per poder enregistrar les veus dels alumnes.

5

COFE Competència en llengua oral. PROJECTE

Francesc Josep Rodríguez Vázquez

DESENVOLUPAMENT DE L’ACTIVITAT O LA TASCA D’APRENENTATGE



Adoptar una actitud d’escolta activa: els alumnes escoltaran activament les explicacions dels seus companys per desprès poder formular tots una pregunta als companys de l’altre grup.



Mirar les persones que parlen: en el moment de la explicació farem una taula rodona en la que tots els que intervenim mantenim el contacte visual.



Mantenir una actitud objectiva davant dels missatge, encara que les opinions que sentim no coincideixen amb les nostres: haurem de tenir cura de les diferents mentalitats i costums de cada grup ja que entre ells no comparteixen religió i maneres de fer i tenen mentalitats de vegades amb possibles fronts d’enfrontament que s’han de tractat des del respecte i la riquesa de la diversitat i no des de l’enfrontament.



Procurar entendre el punt de vista de la persona que parla: intentat entendre el perquè la persona que esta parlant té aquesta opinió, intentant tenint empatia vers la seva cultura i els seus orígens.



Descobrir la idea principal de les intervencions que es produeixen: no anant més enllà del que ens volen mostrar sinó valorar les imatges i les explicacions per elles mateixes.



Fer una valoració dels missatges: fixant-nos en el llenguatge oral i en el no oral, en aquella comunicació gestual que els companys ens intenten transmetre i de com els sentiments i les emocions poden influir en les seves paraules.



Fer una valoració de la manera com l’emissor o emissora ens han fet arribar els seus missatge: farem finalment una valoració de cadascun dels nostres companys, intentarem valorar allò que ens han explicat i com ens ho han explicat.



Reaccionar als missatges: intentant endinsar-nos en el món que ens expliquen i intentant arribar a les seves paraules, als seus gestos, a les seves mirades, per poder arribar a entendre millor allò que ens volen transmetre.

6

COFE Competència en llengua oral. PROJECTE 

Francesc Josep Rodríguez Vázquez

Parlar quan hagi acabat la intervenció anterior: efectivament un cop acabades les intervencions farem un col·loqui sobre totes les intervencions d’una manera estructurada i ordenada en principi, tot i que finalment acabant amb un debat o conversa distesa entre tots.

AVALUACIÓ Per avaluar tota aquesta seqüència didàctica proposo fer una avaluació dels alumnes entre ells mateixos i una altra que faré personalment de tots ells. Tot això ho farem mitjançant aquestes graelles i finalment posaré en comú el criteri personal d’ells i quina valoració fem nosaltres des de l’aula d’ acollida respecte a l’ús del llenguatge, les formes, tota la competència oral de cadascun dels alumnes i els continguts també apresos al llarg d’aquesta seqüència.

Graella d’avaluació (pels alumnes i pel professor):

7

COFE Competència en llengua oral. PROJECTE

Francesc Josep Rodríguez Vázquez

Domini del tema



POC

NO

Claredat Senzillesa en el vocabulari Tenir clara la tesi que es defensa Adaptar-se a l’ interlocutor Continguts apresos

Organització prèvia Practicar prèviament la intervenció Adaptar el text al temps Anticipar-se a possibles refutacions Preparar reformulacions de la tesi Preparar material de suport visual

Estratègies per captar l’atenció Frase introductòria colpidora Parlar a poc a poc Modular la intensitat de la veu en punts importants Mirar als companys per buscar complicitat Combinar gest, mirada i paraula Apel·lar als sentiments de la docent i companys Usar fórmules de farciment

Estratègies per fer un bon discurs Escoltar atentament el que diuen els companys per refutar coherentment Posar exemples que defensin la tesi (remetre a autoritats) Usar marcadors discursius Reformular per assegurar la intercomprensió

Què cal fer per escoltar? Estar atent i no parlar Mantenir una postura d’escolta Mostrar interès Saber-se posar en el lloc de qui intervé Reaccionar de manera coherent amb el que es diu (riure, emocionar-se...)

8

COFE Competència en llengua oral. PROJECTE

Francesc Josep Rodríguez Vázquez

ENLLAÇOS D’INTERÈS:



http://ca.wikipedia.org/wiki/Marroc



http://www.tv3.cat/videos/889009



http://www.xtec.cat/crppladelestany/marroc/index.html



http://www.xtec.cat/lic/



http://ca.wikipedia.org/wiki/Equador





http://www.elperiodico.com/blogscat/mapamundi /blogs/quitoecuador/archive/2008/08/07/unasardana-en-equador.aspx http://www.catradio.cat/pcatradio/crItem.jsp? seccio=galeria&idint=195&opcio=1626807







9

Related Documents