Katan_ukk_muistiinpanot

  • Uploaded by: kata hyvarinen
  • 0
  • 0
  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Katan_ukk_muistiinpanot as PDF for free.

More details

  • Words: 390
  • Pages: 3
UKK-instituutin selkäpäivät 2009. (http://www.ukkinstituutti.fi/) Ohjelma oli moninainen ja sisälsi useita mielenkiintoisia juttuja, joista olen valinnut tähän muutamia oman työni (kalevalaisena jäsenkorjaajana) näkökulmasta itselleni tärkeitä pointteja: •

Terveyshuollon systeemin moninaisuus ja sen haasteet alkaa pikkuhiljaa mennä tajuntaan! Tämä on isompi asia kuin olen tajunnutkaan.



Kivun mekaniikka on monimutkainen ja siihen liittyy tahdonalainen ja ei-tahdonalainen hermojärjestelmä. Kipu aistitaan aivoissa ja ns. kipuasiakkaalla toiminnallinen kipuaistimus sijaitsee eri paikassa kuin perusterveellä henkilöllä. Tämä tarkoittaa sitä, että neurofysiologia on muuttunut ja kipua tulee ärsykkeistä, jotka muilla eivät aiheita kipuärsytystä. Tällainen kipu haittaa myös motorista säätelyä eli lihakset aktivoituvat hitaammin kuin ns. terveellä henkilöllö. Lisäksi asiaan vaikuttavat erilaiset suojamekanismit ja totuttu (paras mahdollinen) liikemalli ei enää toimi ja seuraa ylikuormitusta tai käyttämättömyyttä.



Selkäsairailla henkilöillä myös tasapainon reflektorinen säätely on heikentynyt ja ennakoiva mekanismi aivoissa on häiriintynyt. Myös liikeaistitunto on pitkäaikaissairailla heikentynyt. Kivulias lihas ei yksinkertaisesti suoriudu samoin kuin kivuton lihas.

• Kivulla on aina fyysinen, psykososiaalinen ja sosiaalinen aspekti! •

TULE-sairaudet aiheuttavat enemmän taipumusta masennukseen, hoidon tarvetta ja kustannuksia kuin muut sairaudet! Tietoa on, mutta syvempää tiedostamista tarvitaan. TULE-sairaudet kohdistuvat yhteiskunnan huonompiosaisiin ja aiheuttavat epätasaarvoa. www.suomentule.fi



Välilevy tarvii lähinnä glukoosia, pärjää suhteellisen hyvin ilman happea! Välilevy (nucleus pulposus) imee yöllä vettä itseensä, se on pesusienikudosta! Välilevyn rustokudos ei uusiudu. Harjoittelusta=liikunnasta on hyötyä lihasten vahvistumisen kautta...



Marjo Rinne, UKK-instituutti: Neuvontaa vai liikettä - mikä auttaa selkävaivoihin? Ihmisen ymmärtäminen keskiössä! Ihminen ei ole vain nikamia, luita ja lihaksia. Onko asiakas valmis ottamaan tietoa vastaan? Neuvonta on mm. ongelmanratkaisua. Tavoitteena on vahvistaa tietämystä terveydestä ja itsetuntemusta sekä elämänlaatua. Tässäkin vaaditaan muutos! (Katan huom.) Ohjaamisen tavoite on vaikuttaa asiakkaan jokapäiväiseen elämään. Asiakaslähtöisyys. Asiakkaan täytyy osallistua omaan hoitamiseensa.



Selkäkivun riskitekijöitä ovat fyysisten tekijöiden lisäksi sosiaalisen tuen puute. Näyttää, että tupakoinnilla ja selkäkivulla on yhteys, sillä tupakointi nopeuttaa välilevyjen deganeraatiota, häiritsee välilevyjen metaboliaa, edistää ateroskleroosia, kohotta crp:tä (tulehdusarvoja).



(Runsas( ylipaino lisää selkäkivun riskiä, koska se lisää systeemistä tulehdusreaktiota, tuottaa biomekaanista kuormitusta (mm. vartalon neutraaliasennon pitäminen vaikeaa, hankalammat työasennot).

• Istuvan elämätavan merkitystä ei ole vielä kliinisesti todistettu! •

Nykyään selkäongelmia katsotaan biopsykososiaalisten tekijöiden kautta!



Ikä otettava huomioon, sillä elämäntapariskit alkaa indikoida yli 50-vuotiailla. Henkinen stressi nousi riskiksi jo 40v. Unihäiriöt herkistää kivulle ja indikoi tulevaa selkäkipua! Liian lyhyt uni indikoi ylipainoa, ylipaino selkäkipua jne.



Onko liike sitten paras lääke? Kyllä, kohtuullisessa määrin, sillä lepo ei todistetusti helpota selkäkipua! Olisi palattava tavalliseen, täysipainoiseen liikunnalliseen elämään.

More Documents from "kata hyvarinen"

April 2020 4
Mod 2
April 2020 14
April 2020 3
June 2020 4
June 2020 3