Jocuri Comunicare.docx

  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Jocuri Comunicare.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 647
  • Pages: 3
Exercitiu Comunicare Asertiva Va dau in continuare cateva exemple de afirmatii/intrebari ale unor persoane arogante, sacaitoare, atotstiutoare, rautacioase, sfatuitori si va provoc sa dati raspunsuri assertive: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Sacaitorul intreaba: “Nu ai terminat asta nici acum?” Bagaciosul spune: “Stiu ca nu ar trebui sa intreb, dar …” Atotstiutorul spune: “Ar trebui sa fim mai cooperanti, n-am mai fi tensionati” Sfatuitorul spune: “Daca as fi in locul tau …” “Profetul” spune: “O sa ai probleme cu chestia asta … “ Arogantul spune: “Asta e o solutie prosteasca!” Curiosul intreaba: “Esti ocupat vineri ….?” “Etichete” eticheteaza: “Asta da femeie pentru tine!” Lenesul spune: “Nu vreau sa …” Ironicul intreaba: “Esti sigur ca acest curs iti va fi intr-adevar de folos pentru ce faci?”

Si ca sa puteti verifica daca ati raspuns asertiv, cititi raspunsurile asertive de mai jos: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Nu, cand ai cerut/ vrut sa fie terminat? Daca stii ca nu trebuie, atunci eu o sa decid daca vreau sa raspund  Si cum anume sa procedam? Dar nu esti! (intrerupeti) Ce fel de probleme? Cand o sa am probleme? De ce sa am probleme? (intrebari de clarificare) Eu decid cum este! De ce vrei sa stii? Ai vreo propunere interesanta? Este o femeie, dar nu ce imi doresc. De ce? Tu nu faci parte din acest colectiv? Cred ca este potrivit pentru pregatirea mea, deci si pentru ce fac.

Exercitii de ascultare activă Alegeti-va un partener. Plasati-va unul în fata celuilalt asezati sau în picioare. Priviti-va în ochi!

1° Povestiti o amintire din copilarie Primul povesteste în 30 de secunde (celalalt care asculta, cronometreaza) o întâmplare oarecare din copilarie. Dupa 30 de secunde celalalt zice: "tu îmi spui ca"… si povesteste ce a auzit. Când a terminat, primul raspunde la întrebarea urmatoare: "Celalalt m-a auzit bine? " Da, nu, partial, si, în acest ultim caz, primul repeta mesajul sau pâna când al doilea poate sa-l redea întocmai. În acest prim exercitiu, numai cel care vorbeste are o reprezentare a ceea ce zice, celalalt nu este prezent în aceasta amintire din copilarie. Faceti exercitiul si în sens invers! 2° Cum percep eu grupul din care facem parte? Cel care vorbeste povesteste, în 30 de secunde, cum gaseste el grupul sau trainingul unde cei doi sunt prezenti fara a vorbi despre celalalt. Celalalt spune: "Îmi spui ca…". Si primul îi spune daca se simte bine ascultat si înteles. La nevoie, el repeta pâna în momentul în care se simte bine ascultat si înteles.. Aici, cei doi parteneri au o experienta comuna a aceluiasi teritoriu (grup, training) si, când celalalt repeta, el poate amesteca harta/ reprezentarea sa despre acelasi grup cu harta/ reprezentarea celuilalt si sa faca astfel comunicarea mai dificila. 3° Cum este relatia noastra? Primul spune în 30 de secunde cum gaseste el relatia cu celalalt. Al doilea repeta pâna când primul este multumit. Aici cei doi sunt în întregime în acelasi teritoriu, dar fiecare are o harta/ reprezentare diferita despre acelasi teritoriu. Riscul de a amesteca harta/ reprezentarea sa cu a celuilalt si deci de a distorsiona mesajul este mai mare. („Harta nu este teritoriul” este un principiu din programarea neurolingvistica - NLP) Faceti acelasi exercitiu în sens invers! În aceste trei exercitii de ascultare, putem adesea constata ca, cu cât suntem mai apropiati, cu atât mai putin îl ascultam pe celalalt, pentru ca amestecam povestea noastra cu povestea celuilalt. Aceasta este o punere în evidenta foarte concreta a dificultatii de a ne întelege când suntem în aceeasi situaţie, în aceleasi conflicte comune.

Debriefing: Participanţii se reaşează în cerc, dar perechile nu se despart. - Cum a fost comunicarea?

- Cum te-ai simţit când ai povestit? - Cum te-ai simţit când ai ascultat? - Te-ai simtit ascultat si inteles? - Ti-a fost usor sau greu sa te faci ascultat si inteles?

Related Documents

Jocuri
November 2019 14
Jocuri Comunicare.docx
November 2019 7
Jocuri Adi
April 2020 5
Jocuri Energizante
June 2020 13