Internet Information Services 6

  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Internet Information Services 6 as PDF for free.

More details

  • Words: 785
  • Pages: 10
INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0’DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0’ da (IIS 6.0) Web Sayfası yayınlamak için ilk olarak IIS 6.0’ın kurulu olması gereklidir. IIS Windows’ta default olarak kurulu gelmez, işletim sisteminin kurulmasından sonra manuel olarak kurulması ve yapılandırılması gereklidir. Bunun için Control Panel’den (Denetim Masası) Add or Remove Programs (Program Ekle veya Kaldır) bölümünden Add or Remove Windows Companents (Windows Bileşenleri Ekle veya Kaldır) bölümü seçilir. Karşımıza çıkan listeden Application Server seçilir. Karşımıza çıkan yeni pencereden IIS seçilir. Eğer FTP’de kurmak istiyorsak IIS seçilir ve Details (Detaylar) butonu tıklanır. Karşımıza çıkan yeni listeden FTP için gerekli olanları da seçmemiz gerekir. Sadece web sayfası için kullanılacak ise IIS’in seçilmesi yeterli olacaktır.

Aşamalar sırayla takip edilerek IIS yüklemesi tamamlanır. Yükleme tamamlandıktan sonra IIS ikonu Start – Programs – Administrative Tools bölümünde bulunur. IIS yapılandırmadan önce yayınlamak istediğimiz sayfanın oluşturulması gerekmektedir. Biz burada örnek olarak çok basit bir dosya yayınlayacağız. Bunun için işletim sisteminin kurulu olduğu sabit diskinizde INETPUB klasörü çift tıklanarak içine girilir. Buradan da WWWROOT klasörü çift tıklanarak açılır. Burada yeni bir klasör açılır ve klasöre bir isim verilir.

Daha sonra açılan yeni klasör içinde mousun sağ tuşuna basılır NEW bölümünden TEXT DOCUMENT seçilerek boş bir TXT dosyası oluşturulur. Yayınlamak istediğimiz bilgi oluşturulan TXT dosyası içerisine kaydedilir ve dosyanın adını INDEX.HTML olarak değiştirilir.

Artık IIS 6.0’ı yapılandırmaya başlayabiliriz. IIS’in ana menüsünde bulunan WEB SITES bölümünün üzerinde mousun sağ tuşuna tıklayarak çıkan menüde NEW bölümünden WEB SITES’ı seçerek yeni Web Sayfası oluşturma sihirbazında sırasıyla ilerliyoruz. İlk olarak karşımıza DESCRIPTION bölümü geliyor. Buraya oluşturmak istediğimiz web sayfasının kısa ismini yazıyoruz (ISS vb.) ve ilerliyoruz. Bu bölümde oluşturacağımız web sayfasının IP adresini, TCP portunu ve uzun ismini belirtmemiz gerekiyor. Bunları belirledikten sonra NEXT butonuna tıklayarak bir sonraki aşamaya geçiyoruz.

Burada da web sayfamız için oluşturduğumuz INDEX.HTML dosyanın yerini belirtmemiz gerekiyor. Dosyanın yerini belirledikten sonra bir sonraki aşama olan sayfayı görüntüleyen kullanıcıların sayfa üzerindeki haklarının belirtildiği bölüm karşımıza geliyor. Burada haklar default olarak Okuma ve sayfada bulunan SCRIPT’leri çalıştırılabilecek şekilde gelir. Bu bölümde next butonu ile geçilerek web sayfası oluşturma sihirbazı tamamlanır, bir sonraki aşama olan ince ayarların yapılacağı bölüme geçilir.

IIS Ana menüsünden WEB SITES bölümü çift tıklanarak açılır ve karşımıza Default olan web sayfası ve bizim oluşturduğumuz web sayfası gelir. Bizim oluşturduğumuz web sayfasının üzerinde mousun sağ tuşuna tıklayarak çıkan menüden PROPERTIES seçilir. Burada yapmamız gereken DOCUMENTS tabına geçerek oluşturduğumuz INDEX.HTML dosyasını belirtmektir. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Oda DOCUMENTS tabında DEFAULT CONTENT PAGE bölümünde karşımıza gelen dosyaların tümünün REMOVE butonu ile kaldırılarak yerine ADD butonu kullanılarak INDEX.HTML dosyası yazılması gereklidir. Buradan APPLY ve OK ile çıkılır.

ISS Ana menüsünden WEB SERVICE EXTENSIONS bölümüne geçilir. Burada da web sayfasının yayınlanması sağlanacaktır. Boş bir bölümde mousun sağ tuşuna tıklanarak ADD A NEW WEB SERVICES EXTENSIONS seçilir. Karşımıza çıkan EXTENSIONS NAME bölümüne web sayfamızın adı girilir. REQUIRED FILES bölümüne de oluşturduğumuz INDEX.HTML dosyasının yeri belirtilir. Pencerenin alt bölümünde bulunan SET EXTENSION STATUS TO ALLOWED uyarısı onaylanır. Bu web sayfasının otomatik olarak ikinci bir işlem gerektirmeden yayınlanmasını sağlar. Bu işlem sonucunda web sayfamızı yayınlanmaya hazır olarak WEB SERVICES EXTENSIONS listesinde kenarında yeşil onay işareti ile görürüz. Bu web sayfamızın tam olarak yayınlanmaya hazır olduğu anlamına gelir.

Bir sonraki aşama olarak INTERNET OPTIONS bölümünden CONNECTIONS tabına geçilir. Buradan da LAN SETTINGS tabına geçilerek web sayfasının IP ve TCP port numaraları belirtilmelidir. Burada 1 – 3 ve 4 cü seçenekler onaylanır. Bu işlem yapıldıktan sonra web sayfanıza kullanıcılarınız erişebilirler ama DNS üzerinden isim çözümlemesi yapamazlar. Bunun içinde web sayfanızı DNS’e eklemeniz gereklidir.

Web sayfanızı DNS üzerine eklemek için DNS içerisinde FORWARD LOOKUP ZONES bölümünde yeni bir PRIMARY ZONE oluşturmanız gereklidir. FORWARD LOOKUP ZONES bölümünde mousun sağ tuşuna basarak NEW ZONE seçilir. ZONE türlerinde de PRIMARY ZONE seçilir ve ileri tuşuna basılır. ZONE NAME bölümüne web sayfanızın adı WWW olmadan yazılır (iss.com). İleri seçeneği kullanılarak bir sonraki aşamaya geçilir ve işlem sonlandırılır. Burada dikkat edilmesi gerek husus ZONE NAME bölümünde WWW kullanmadan isim vermektir, diğer seçenekler değiştirilmeden kurulum tamamlanmalıdır. Oluşturulan ZONE’un içine çift tıklayarak girilir. Burada isim çözümlenebilmesi yapılabilmesi için HOST ve CNAME işlemlerinin yapılması gerekir. Bunun içinde oluşturduğumuz ZONE’un içerisinde mousun sağ tuşuna basılır ve NEW bölümünden ilk olarak HOST seçilir. Burada da sadece web sayfamızın IP adresi belirtilir ve 2 nci seçenek onaylanır. ADD HOST tıklanarak yeni HOST oluşturma işlemi tamamlanmış olur.

Şimdi de son aşama olan CNAME oluşturmamız gereklidir. Bunun içinde yine oluşturduğumuz ZONE içerisinde mousun sağ tuşuna basılır ve NEW bölümünden NEW ALIAS (CNAME) seçilir. Burada ALIAS NAME bölümüne sadece WWW yazılır. FULLY QUALIFIED DOMAIN NAME bölümünde oluşturduğumuz HOST’un yeri gösterilir ve OK seçeneği ile işlem bitirilir. Artık web sayfanız için isim çözümlemesi de yapabilirsiniz ve web sayfanız artık kullanıma hazır hale gelmiştir.

İnternet Explorer’de adres çubuğuna web sayfanızın ismini girdiğinizde yukarıdaki gibi web sayfanızı görüntüleyebilirsiniz.

Related Documents