Cauza aceastei crize de ingineri consta in faptul ca in cadrul institutiilor de invatamant superior din Romania doar 8 mii de tineri obtin anual diplome de ingineri. Situatia este inrautatita si din cauza faptului ca o treime din acesti tineri incearca sa obtina un loc de munca in strainatate, iar restul sunt insuficient pregatiti.
Problema somajului Şomajul
este una dintre problemele provocate de criză care va fi dificil de rezolvat, iar Guvernul nu pare să aibă soluţiile potrivite.
In
conditiile in care raportarile privind somajul au la baza o populatie activa de 9,1 milioane de persoane, inseamna ca pana la sfarsitul anului Romania va ajunge la 873.000 de someri, cu 246.000 mai mult decat cifra raportata la sfarsitul lui septembrie.
Intoacerea acasa a romanilor ar rezolva problema Solutiile
pe care le propun angajatorii cuprinsi in studiul efectuat de Fundatia Soros vizeaza anumite schimbari socio-demografice si se refera mai ales la intoarcerea emigrantilor romani, care ar putea acoperi golul lasat pe piata muncii. Aceasta solutie este considerata ca fiind si cea mai eficienta, o solutie ce ar rezolva pe termen lung criza din industriile afectate. Solutia ar fi elaborarea unei politici salariale nationale, care sa vizeze cresterea salariilor muncitorilor romani.
In criza, studentii romani pun pret pe siguranta locului de munca si loialitatea fata de angajator Criza
financiara si, in consecinta, recesiunea economica globala creeaza un mediu nou si cu multe provocari pe piata muncii, potrivit unui sondaj TNS Infratest comandat de Continental. In mod surprinzator, majoritatea studentilor romani se arata chiar mai increzatori decat in trecut in privinta perspectivele de cariera si aproape la fel de increzatori ca si colegii lor germani.
Criza locurilor de muncă împinge tinerii către o carieră în armată Recesiunea
economică îi determină pe tot mai mulţi tineri români să se orienteze către o carieră în armată, care are drept avantaje stabilitatea locului de muncă şi veniturile sigure.
Scaderea natalitatii in Romania adanceste criza fortei de munca Scaderea
natalitatii in Romania va afecta sistemul de educatie universitar si piata muncii in anii urmatori, potrivit unui raport al Fondului ONU pentru Populatei.
Numarul
tinerilor in varsta de 18 ani (absolventi de liceu) se reduce de la an la an. Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in 2004 numarul acestora ajungea la aproape 376.000, iar estimarile pentru 2010 arata o scadere cu 30%, pana la 260.000.