Historien om Skedsmo Ju Jitsuklubb.
Skedsmo Ju Jitsuklubb ble stiftet i 10. februar i 1989 av Rune S. Henrichsen og Harald Persson. Til å begynne med het klubben Lillestrøm Ju Jitsuklubb, men det ble tidlig bestemt at Skedsmo Ju Jitsu ville være et bedre geografisk navn. Harald Persson 1.dan, var klubbens hovedinstruktør, og treningene ble holdt i en aerobic sal uten bruk av matter i 3.etasje i Parkalleén 2 i Lillestrøm. I dag er dette lokalene til restauranten China Palace. Klubben ble fra første stund tilknyttet stilartsorganisasjonen Ju Jitsu Norge, som også var graderingssystemet man trente etter. Klubben ble også innmeldt i Norges Idrettsforbund etter et halvår. Klubben blir videre også med i den internasjonale organisasjonen Jiu-Jitsu International som er ledet av engelske Richard Morris. Klubben har snart økonomi til å investere i et stort parti med judomatter, som blir et kjærkomment tilskudd til treninga. Klubben ble raskt poplær både blant barn og voksne i nærmiljøet, og behovet for egne lokaler melder seg. Klubben flytter etter en lengre oppussing inn i egne lokaler i kjelleren i Parkalleén 2. Her var det både en stor dojo, samt kontor og oppholdsrom. Richard Morris bryter i 1993 med Jiu-Jitsu International og starter World Kobudo Federation sammen med canadiske John Therien og franske Alain Sailly. Skedsmo JJK følger Ju Jitsu Norge, og blir med over i World Kobudo federation. I 1994 slutter H. Persson i klubben. Jo-Inge Nordli og Ove Ødegård som er klubbens høyest graderte utøvere, begge to med blått belte, overtar som hovedinstruktører. De får dessuten med seg Torbjørn Arntsen og Karl-Fredrik Skjørshammer fra Oslo JJK til å hjelpe til med instruksjoner av de høyest graderte i klubben. Torbjørn får dermed en viktig posisjon i klubben i flere år.
Torbjørn Arntsen
Våren 1995 får klubben besøk av franske Alain Sailly som holder instruksjon for medlemmene. En relativt stor kontigent medlemmer fra klubben reiser dette året til Sveits for å delta ved World Kobudo Federations årlige convention. Sommeren 1995 flytter klubben til nye lokaler i Storgata 9B. Et voldsomt oppussingsarbeide blir satt i sving, bl.a. ved riving av flere vegger. Vinteren 1996 blir helt nytt og større Ju Jitsu Norge pensum presentert for klubben, som fra da av er gjeldende. Våren 1996 reiser en liten håndfull medlemmer til WKF’s convention i Cleveland i Ohio, USA. I Cleveland treffer Jo-Inge og Ove, Kevin Pell for første gang, og er mektig imponerte over denne mannen når de kommer tilbake til Norge. På JJN’s årlige sommerleir i Fredrikstad treffer resten av klubben Kevin Pell, som nå er instruktør på denne leiren. Vi som er fra Skedsmo JJK blir øyeblikkelig oppslukt av denne mannen. Han hadde et guts og et villskap i teknikkene som vi bare elsket. Dessuten var han jo bare utrolig sympatisk. Jo-Inge og Ove graderes til 1.dan etter en 5 timers test, og blir med dette klubbens første sortbelte graderte utøvere noensinne. De graderes av Richard Morris, John Therien, Alain Sailly og Rune Henrichsen. Kevin Pell sitter ringside og bivåner graderingen. Sommeren 96 reiser en håndfull medlemmer til Sverige for å trene med Lennart Collan, som har laget sitt eget kampsystem som han kaller Combat Jujutsu. Gutta bor hjemme hos Collan og hans kone som er meget hyggelige og sympatiske mennesker. Høsten 1996 får klubben på nytt et hyggelig besøk av Alain Sailly. I 1996 danner klubben et demoteam som reiser rundt og holder en rekke oppvisninger i perioden 1996-1997, på bl.a: diskoteket Check Point Charlie på Strømmen, Vertshuset på Sørumsand, Eidsvoll dagene, Jessheim dagene, Lillestrøm dagene på Skedsmohallen, Lillestrøm Torv, Strømmen Storsenter, samt på OBS Lillestrøm. Januar 1997 blir Skedsmo JJK’s første internettsider laget. Den samme vinteren får klubben besøk av canadiske Darrel LaFrance, som viser seg å være meget sympatisk og en grappler av rang. Ove Ødegård legger opp etter en lang periode med skadeavbrekk. Jo-Inge fortsetter alene som hovedinstruktør. Instruksjonsbistanden fra Oslo JJK avsluttes. Jo-Inge og Ronny deltar på WKF’s convention i mai i Camber Sands i Sussex, England. Gutta treffer nok en gang Kevin Pell. K.Pell bryter med WKF høsten 1997.
Jo-Inge, Kevin Pell & Ronny i Sussex, England 1997. I januar 1998 er det 108 trenende i klubben. Lokalene blir for små, og det besluttes å lage et ”SATS opplegg” med 9 frie treningspass for de voksne fordelt over fem kvelder i uka. Dette fungerer ikke i det hele tatt, og storparten av de trenende slutter å gå på trening før treningskontigenten er betalt. I juni er det kun igjen 42 trenende fordelt på barn og voksne.
Klubben er i ferd med å gå dukken. Styret går av og et nytt styre settes sammen av folk som vil prøve å få skuta på rett kjøl. På sommerleiren i 1998 får klubben sin 3.sortbelte graderte utøver, Nils-Ole Borgen, som blir gradert av Alain Sailly, Rune Henrichsen og Torbjørn Arntsen. Nils-Ole er forøvrig allerede sortbelte gradert i judo. K.Pell starter sin egen stilartsorganisasjon, Sekai Ishin Ryu Ju-Jitsu Renmei. Høsten 1998 åpnes den nye Gardermoen Hovedflyplass, og Skedsmo JJK holder flere oppvisninger under kulturensdag på utstiden av det nye terminal bygget. Det jobbes utover høsten med å få tak i nye lokaler, og rett før jul dukker det opp ledige lokaler i Bjørnsonsgate 31 i Lillestrøm. Klubbkassa er tom og klubben er i praksis bankerott. Romjula 1998 brukes til oppussing og flytting, og materialer blir kjøpt på krita fra Maxbo. I januar 1999 er vi klare i nye flotte lokaler med garderober og dusjer, men med –10.000 kr på konto. Vi er helt avhengig av å få inn en bra nybegynner gruppe, hvilket vi også gjør.
Fra oppstilling i den flotte dojo’n i Bjørnsonsgt I februar 1999 fyller klubben 10 år, og en stor kampsportleir blir i anledningen arrangert i Strømmenhallen. Instruktører fra Karate, Krav Maga, Judo og Ju Jitsu blir invitert. Det blir en bra leir. På kvelden blir det arragert jubileums middag på pizzarestaurant i Lillestrøm. Klubben har med ett fått vind i seilene igjen, og barnepartiet er i ferd med å bli for stort. Det besluttes å dele det opp: i et barneparti (6-9år) og et ungdomsparti (10-13 år). I januar 2000 bestemmer Ju Jitsu Norge (JJN) seg for å innføre et helt nytt pensum, men det er foreløpig ikke klart hvordan det vil bli. På sommerleiren i Fredrikstad blir Jo-Inge, som klubbens første utøver gradert til 2.dan, og Ronny graderes til 1.dan som klubbens 4. sortbelte av John Therien, Alain Sailly, Rune Henrichsen og Torbjørn Arntsen. JJN innfører sitt nye pensum fra august 2000. Det er helt tydelig at dette er et pensum mer rettet mot konkurranse ju jitsu. Det nye JJN pensummet blir nå trenet fast. Senhøsten 2001 har man trenet det nye JJN-systemet i et år, og flere av medlemmene er uenig i måten man nå trener på. Man føler at man trener konkurranserettet selvforsvar, og man mener at dette ikke er en heldig kombinasjon. Jo-Inge og Ronny ønsker å lage sitt eget system. Spørsmålet om klubben vil være tjent med fortsatt å være medlem av JJN dukker nå opp. Man er redd for forskjellsbehandling fra JJN ved graderinger, da man ved å trene et eget system ikke vil vektlegge de samme tingene.
Det blir kalt inn til ekstraordinær generalforsamling, og to spørsmål står på dagsorden. Skal man lage og trene sitt eget system, og hvis ja ønsker man da og fortsette eller bryte med Ju Jitsu Norge? Et overveldende stort flertall av medlemmene ønsker at Jo-Inge og Ronny lager et nytt pensum og at samarbeidet med JJN avsluttes. Jo-Inge og Ronny har allerede forberedt deler av sitt nye pensum og viser dette fram for medlemmene. En skriftelig redegjørelse med utmeldelse av Ju Jitsu Norge og World Kobudo Federation sendes til R. Henrichsen og T. Arntsen, og man står for første gang historien på helt egne ben. Man ønsker også å vente med å melde seg inn i en ny organisasjon, slik at man ikke forhaster seg med dette. Spørsmålet om man i det hele tatt trenger å være medlem av noen organisasjon kommer også opp, men man mener at det er nødvendig med tanke på fremtidige sortbelte graderinger. Senere i 2001 deltar Jo-Inge og Ronny i innspilling av Norges Kamposrtforbunds reklamefilm ”Kampsport for alle”, som fortsatt kan sees på www.kampsport.no/t2.asp?p=59081 . Her demonstrerer Jo-Inge forsvar mot strupetak forfra og kaster Ronny med ”hane goshi”. I januar 2002 begynner man å trene det nye systemet som har fått navnet Norweejin Goshin Ryu Ju-Jitsu (NGR). Systemet ble i hovedsak brodert rundt tanken om 20 myke og 20 harde teknikker. I tillegg ble en del avaserte teknikker lagt til pensumet for å øke forståelsen for ju jitsu, samt våpen teknikker. Totalt sto man med 100 selvforsvarsteknikker, som delvis var egenutviklede teknikker og gamle JJN teknikker, samt også noen teknikker fra andre stilarter. Pensumet var tre delt, og ble seende slik ut: Myke teknikker (gult og oransje pensum), Avanserte teknikker (grønt og blått pensum), og Harde teknikker (lilla og brunt pensum). Det skulle være stor likhet mellom teknikkene og ingen teknikker skulle sette krav til angripers benstilling. Man fjernet seg også helt fra tanken om å kunne fange opp angripers armer eller ben direkte under et forsvar mot slag og spark. Hvilket hadde vært vanlig i de gamle JJNpensumene. Sommeren 2002 følte man at tiden var moden for å knytte seg opp mot en organisasjon. En søknad blir sent til vår gamle venn Kevin Pell og hans organisasjon Sekai Ishin Ryu Ju-Jitsu Renmei med hovedsete i Norfolk, England, samt til Wiggo Fiskaa i Gjerdrum JJK som var nasjonal leder for organisasjonen i Norge. Skedsmo JJK blir dermed tatt opp i SIRJJR.
De norske deltakerne ved den aller første Shochu Geiko i 2002 I september samme år deltar en håndfull medlemmer fra Skedsmo på Sekai Ishin Ryu Renmei’s første internasjonale leir (Shochu-Geiko) i Norfolk, England. Ronny blir helt overaskende satt opp med to økter med instruksjon, hvor det nye NGR-systemet blir introdusert. Det blir gitt mange bra tilbakemeldinger på systemet fra både de trenende og K.Pell personlig.
Ronny instruerer ved den første Shochu Geiko i Norfolk, England. I september 2002. I mars 2003 arragerer Skedsmo JJK og Gjerdrum JJK en internasjonal vinterleir (Kan-Geiko) i Strømmenhallen. Det ankommer en stor kontigent med engelskmenn som inkvarteres i dojo’n i Bjørnsonsgate 31. Det ankommer også flere engelske instruktører. Leiren krones med en fantastisk fest i Gamle Lillestrøm skole.
Kan-Geiko logoen, tegnet av Kai Lützenkirchen I august får klubben besøk av engelske Renshi Les Crook som holder instruksjon i kobu-jutsu. Les er blitt en virkelig god venn av Skedsmo JJK og en sann Norges venn.
Les Crook flankert av deltakere fra Skedsmo JJK og Gjerdrum JJK I september 2003 er det klar for ny Shochu Geiko internasjonal leir i Norfolk, England. En stor gruppe fra Skedsmo reiser til England og deltar på leiren.
Silje & Kristine på Shochu Geiko 2003 NGR pensumet blir presentert av Jo-Inge og Petter for 10 høyt graderte engelske instruktører fra ulike systemer. Jo-Inge blir gradert til 3.dan og Ronny til 2.dan, for arbeidet med NGR pensumet. Man får mange positive tilbakemeldinger på pensumets oppbygning og tekniske løsninger. Jo-Inge har et par økter med instruksjon på leiren, hvor bl.a. våpenteknikkene i NGR systemet blir instruert.
Jo-Inge, K.Pell og Petter med deler av graderingspanelet i Honbu dojo i England 2003. I desember 2003 er Jo-Inge og Ronny tilbake i Norfolk, sammen med Silje, Petter og Håkon. De tre sistnevnte går igjennom en knall-hard gradering på 4,5 timer, og blir NGR-systemets første egne sortbelter, gradert av Kevin Pell, Jo-Inge og Ronny. Silje blir klubbens aller første, og til nå eneste, kvinnelige sortbelte graderte utøver.
Fra Silje, Petter og Håkon’s gradering i Honbu dojo, desember 2003. I mars 2004 arragerer Skedsmo JJK og Gjerdrum JJK på ny en ”Kan-Geiko” internasjonal vinterleir i Strømmenhallen med omlag 120 deltakere. En meget stor kontigent med engelskmenn ankommer (30 stk). Disse blir innkvartert i dojo’n i Bjørnsongate 31.
Tilreisende instruktører er: Kevin Pell (England), Joao Santos (Portugal), Mac Robertson (England), Faye Goodman (England), Trevor Stewart (England) og Les Crook (England). Det blir avholdt bankett på Befalsmessa på LFK Kjeller. Sommeren 2004 bryter Wiggo Fiskaa og Gjerdrum JJK med Sekai Ishin Ryu Ju-Jitsu Renmei, og Jo-Inge overtar som nasjonal leder for organisasjon i Norge med Ronny som assistent. Sommeren 2004 holder Skedsmo JJK ju-jitsu oppvisning på en kampsport galla under kampsportensdag på Youngstorget i Oslo. Oppvisningen høstet mange lovord og kan sees et annet sted på våre hjemmesider. www.ju-jitsu.no/index.php?name=Info_om_treningen . Historien om Skedsmo Ju Jitsuklubb fortsettes i Del-2.