Hibrid Sistemler

  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Hibrid Sistemler as PDF for free.

More details

  • Words: 670
  • Pages: 23
Đtme ve Çekme Sistemlerinin Entegrasyonu

(Hibrid Sistemler) 020203010 Lutfullaf DUMAN 020203012 Burak ŞAHĐN 020203024 Bahadır B. GÜLTEKĐN

Đçerik Đtme sistemi (MRP) Çekme sistemi (JIT) Hibrid sistem

Đtme sistemi Đtme sistemlerinde hammadde ve malzemeler ilk iş merkezine programlanan zamanda gönderilir ve bu iş merkezinde işlemi tamamlanan yarı mamul partisi, işlenmek üzere bir sonraki iş merkezine aktarılır(itilir).MRP sistemi bunun klasik bir örneğidir.

Merkezi Üretim Kontrolü

Đş istasyonu 1 Hmd

Đş istasyonu 2 Ara Stk.

Mamül

Çekme sistemi Bu sistemde; sonraki süreçler, önceki süreçlerden sadece tükettikleri miktarda ve gerekli zamanda parça talep ederler ve bunu çekerler.Bu nedenle talebin çektiği sistemler olarak da tanımlanabilirler. Tam zamanında üretim sistemleri çeken sistemlerdir.

Hibrid sistem MRP, orta düzeyde envanter taşıyan kitle üretimi yapan işletmelerde ileri derecede planlama sağlar. JIT ise, envanter maliyetlerini düşük seviyede tutar ve iyi yapıda tedarik hatlarına ve iyi derecede işbirliği yapan çalışanlara sahiptir.Bu iki sistemin harmanlanması ile bu sistemlerin avantajlarından maksimum şekilde faydalanmak ve dezavantajları minimuma çekmek hedeflenmektedir.

Đtme Sistemi (MRP) Malzeme ihtiyaç planlaması, nihai mamul için hazırlanan ana üretim programını, gerekli parça ve malzeme programına çevirerek satın alma ve imalat siparişlerini hazırlayan bir envanter yönetimi tekniğidir. Bu noktadaki temel hedefte üretim miktarlarını gerçekleştirmeye yetecek hammadde ve malzemenin teminidir.

MRP’nin Girdileri Ana üretim planı Ürün ağacı bilgileri Envanter durumu

MRP’nin Çıktıları Sipariş açma raporları Sipariş önceliklerinin planlama raporları Kapasite planlama raporları Performans kontrol raporları Đş emirleri

Malzeme ihtiyaç planlaması ‘itme’ özelliğine sahip bir davranış biçimi göstermektedir. Çıkartılan siparişler sonucunda malzemeyi ana üretim programı ile belirtilen hedefe doğru itmektedir.

Çekme Sistemi (TZÜ) Đhtiyaç kadar talebi,istenilen düzeyde kalite ile artıksız olarak bir an önce üretmek ve istendiği zamanda doğru yere nakletmektir. TZÜ israfların ortadan kaldırılması ve işlem sürelerinin azaltılması düşüncesiyle, üretim kaynaklarının yönetimine radikal bir yaklaşım getirmektedir.

Sistemin felsefesi TZÜ sisteminin temel felsefesi, sadece satılabilecek miktarda üretimin satış zamanında hazır olacak şekilde yapılmasıdır. TZÜ felsefesine göre, talep gerçekleşmeden üretim yapılmaz. Bu felsefe, üretim yapılacağı zaman gerekli üretim kaynaklarının tam zamanında üretim yerinde hazır olması için, sistemin ilk tedarikçiye kadar uygun şekilde düzenlenmesini öngörür.

Sistemin temel amaçları Ürünleri ekonomik üretime yönelik dizayn etmek Đmalat akışını kolaylaştırmak için işyeri düzenlemesi yapmak Evrak trafiğini azaltmak Iskartayı azaltmak Stokları azaltmak Bütün alanlarda sürekli gelişmeyi sağlamak

Kullanılan araçlar Kanban sistemi Üretim dengeleme yöntemleri Tezgah hazırlık zamanlarını azaltma yöntemleri Operasyonların standardizasyonu Yerleşim planlaması ve çok fonksiyonlu işçiler Sorun çözme grupları ve öneri sistemleri Otonomasyon Toplam koruyucu bakım

Đtme sistemi Üretim, gelecekteki talep tahminine göre yönlendirilir. Talepteki değişmeler, aşırı ve ölü stoğa neden olabilmektedir. Oluşabilecek hatalara yönelik emniyet stokları oluşturulur. Prosesler arası bilgi akışı hızlıdır.

Çekme sistemi Üretim, mevcut talebe göre yönlendirilir. Talepteki değişmeler, sonraki prosesten öncekine aktarılabilir. Hatalar oluşmadan önlendiği için emniyet stoğuna en aza indirilir. Prosesler arası bilgi akışı yavaştır.

Sistem entegrasyonu Đtme ve çekme sistemlerini harmanlayıp melez bir sistem oluşturmak aslında yeni bir olgu değildir. Burada amacımız bu sistemi günlük hayatta ve işletmelerimizde kullandığımızın farkına varıp daha etkin uygulayabilmektir. Đki tür melez sistem uygulaması olabilir: Aynı ürün için itme ve çekme sisteminin entegrasyonu. Farklı ürünler için üretim sürecinin ayrı ayrı itme ve çekme sistemlerine uyarlanması.

Đtme sistemi ( 1. safha )

Çekme sistemi ( 2. safha )

Parçanın bir kademe daha itilmek yerine bu kademe de tutulması üretim sisteminin etkinliğini düşürecektir.

Bizim sınır olarak belirlediğimiz dikey kesikli çizginin aşılması durumunda üretilen parça sadece o parçanın kullanıldığı ürünün üretiminde kullanılabilecektir.

Grafikte görülen dağılım, ürünlerin satış hızlarını ifade etmektedir. Seri1 satış hızımızın yüksek olduğu parçaları göstermektedir. Bu ürünler MRP veya talep tahminine göre üretilmektedir. Seri2 ise orta ölçekte ki satılan ürünleri göstermektedir. Aynı şekilde Seri3 yavaş satılan ürünleri göstermektedir. Ürünleri bu şekilde (satış hızlarına göre) sınıflandırdıktan sonra hangi ürünün hangi seviyede tutulması gerektiği belirlenmelidir.

Uygulamada Dikkat Edilecek Noktalar Personelin eğitimi (kanban kullanılmasının öğretilmesi vs…) Tedarikçilerin eğitimi ve gerekli anlaşmaların yapılması Hammadde ve yardımcı malzeme tedarik sürelerinin belirlenmesi ve sürelerde varyasyonun minimuma indirilmesi Ürün talep yapısı belirlenerek sistemin talep tahminlerinin yapılması Ürün akış şemaları belirlenerek çekme sisteminin başlangıç noktaları tespit edilmeli Talep tahminleri aracılığıyla itme sisteminde kullanılacak üretim planlarının hazırlanması ve E.S.M.’ nin belirlenmesi (orta ve uzun vadeli)

Melez sistemde performans kriterleri

Ortalama ara stok düzeyleri Ürün çevrim süresi Teslimatlar sürelerinde gecikmeler

Related Documents

Hibrid Sistemler
November 2019 5
Sistem Hibrid
June 2020 5
Birim Sistemler
June 2020 1
Testing Hibrid Fc Bus
November 2019 3