GUIA DEL MESTRE: Objectius: -
Familiaritzar-se amb el mètode científic.
-
Fomentar el treball cooperatiu i col·laboratiu.
-
Afavorir l’assoliment de les capacitats bàsiques (EI) i les competències bàsiques (CI).
-
Incentivar l’ús didàctic de les tecnologies de la informació i la comunicació als centres educatius.
-
Impulsar la relació entre infants de diverses escoles.
Material: -
Un paquet de llenties
-
Un paquet de mongetes
-
4 gots de plàstic
-
Cotó fluix
-
Una xeringa
-
Un calendari
Aquest material forma part del Kit de la Dora que us serà proporcionat a totes les escoles participants.
Funcionament: El primer pas és fer la inscripció. La primera activitat és la presentació del projecte a partir del conte. L’objectiu principal d’aquest és el plantejament d’una situació per provocar preguntes als nens i nenes. Per resoldre-les hauran de fer les seves hipòtesis sobre el naixement d’una planta en un lloc no habitual. Cal que les anoteu per compartir-les amb els altres grups classe en l'espai de participació.
La segona activitat del projecte és llegir tots plegats la presentació de la protagonista: la Dora. La tercera activitat serà preparar la presentació del nostre grup i penjar-la a l’espai de participació per tal de que les altres escoles ens coneguin. També podem visitar el que els altres grups han enviat a fi de conèixer-los. No oblideu de posar una fotografia del grup a la vostra presentació. A continuació amb el material del Kit de la Dora que heu rebut caldrà que feu l’experiment. Cada grup classe ha de triar una de les 3 opcions següents:
Mongeta + cotó fluix + molta aigua + fosc
OPCIÓ 1
Llentia + cotó fluix + molta aigua + fosc Mongeta + cotó fluix + aigua + llum Llentia + cotó fluix + aigua + llum Mongeta + cotó fluix + molta aigua + fosc
OPCIÓ 2
Llentia + cotó fluix + molta aigua + fosc Mongeta + cotó fluix + aigua + fosc Llentia + cotó fluix + aigua + fosc Mongeta + cotó fluix + molta aigua + fosc
OPCIÓ 3
Llentia + cotó fluix + molta aigua + fosc Mongeta + cotó fluix + molta aigua + llum Llentia + cotó fluix + molta aigua + llum
A partir d’aquest moment els passos a seguir són els següents: 1. Els nens manipulen el material sense cap consigna (llenties, mongetes, cotó fluix i aigua). 2. Conversem, formulem hipòtesis entre tots i les compartim amb els altres grups a través de l'espai de participació. 3. Experimentem. El·laborar el procés de germinació de les llenties i mongetes: col·locar una llavor amb el cotó fluix en un got. I fer l’experiment en base a l’opció escollida.
4. Recollim les dades del procés de germinació en el calendari que se us proporcionarà. Les dades es poden plasmar mitjançant fotografies, dibuixos escannejats, text...i penjar-ho a l'espai de participació un cop a la setmana. 5. Observem els calendaris de les altres escoles i el propi per extreure’n conclusions. 6. Elaborem la teoria: “les llavors germinen quan...” DESTINATARIS Els alumnes d’educació infantil i cicle inicial PARTICIPACIÓ Es participa per grup classe o amb mig grup. CALENDARI 2009-2010 Del 26 d'octubre al 4 de desembre. Llengua La llengua de participació al projecte serà el català.
Observacions Cal que totes les fotografies, dibuixos, esquemes siguin originals. Si feu servir materials d'altres persones cal indicar-ne la procedència.