Gropeni

  • Uploaded by: Nik Nik
  • 0
  • 0
  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Gropeni as PDF for free.

More details

  • Words: 1,094
  • Pages: 5
GROPENI ISTORIC Comuna Gropeni este una din cele mai vechi asezari pescaresti de pe Dunare din judetul Braila.Satul de vatra ,sat vechi numit Gropeni este atestat cartografic pe la 1600 in lucrarea “Istoria pescuitului si pisciculturii in Romania”,dar , prima atestare documentara certa este cea din 1777,intr-o harta publicata la Venetia si din cunoscuta harta austriaca din 1879 referitoare la raiaua Braila. Gropeniul se afla pe malul stang al Dunarii,la 23kilometri de orasul Braila si se intinde pe o suprafata de 171.42kmp si reprezinta 3.6% din suprafata judetului. In cadrul comunei se disting doua sate diferite ca marime,ca numar de locuitori si ca putere economica. Satul de vatra , denumit Gropeni ,este situat la 1km de Dunare si 6km de DN 21.Gropenii Noi (fost Duca) infiintat in 1921 prin inproprietarirea Insurateilor,sat mic ca suprafata ,ca numar de locuitori si ca putere economnica . Traditia orala, locala mai bogata in date arata ca in timpul stapanirii turcesti ,aproximativ pe locul actualului sat, existau doua “cîsle”asezari cu caracter pastoral de tarani romani bastinasi,stapanite de turci care incasau si haraciul de la acestia.In nord era cîsla lui Cara Malău Paşa şi in sud cîsla lui Suliman Paşa. Cele doua cîsle erau despartite prin Vadul Soarelui sau Vadul Odăii, odaia fiind conacul lui Suliman Paşa-documente scrise in Monografia Comunei Gropeni de I.Bogoi. Comparativ cu restul satelor din fosta raia, Gropenii era un sat mare, intrecut doar de odaia Vizirului care avea 230de case. Sub aspesct etnografic , asezarea satului se compunea din doua parti: vatra, teritoriul de locuire al localnicilor cu toate elementele sale adiacente si tarina, teritoriu de aratura, nislaz si lunca aferenta satului.

RELIEFUL E o campie aluvionara de subzisrenta drenata de fluvial Dunarea,facand parte din Baraganul Nordic (Campia Brailei) care se ridica in altitudine intre 1

10m-13m deasupra nivelului luncii.A doua forma de relief care se individualizeaza in estul terasei este lunca ,fragmentata sub forma de golfuri la contactul cu campia ,fiind vechi meandre ale Dunarii .Inainte de indiguire lunca era inundabila cu gîrle ,japse,privaluri si lacuri.

CLIMA Este temperat continental,cu veri calduroase si uscate ,cu radiatie solara ridicata ,precipitatii reduse cu caracter torential si inegal repartizate ;iernile sunt reci fara strat de zapada stabil si continuu,influentate de anticiclonul Siberian.Pe langa ploi si zapezi se mai intalnesc si alte fenomene atmosferice ca:bruma ,grindina ,care aduce pagube destul de mari agriculturii(se poate cita cazul toamnei 1977 cand 80%din cultura de legume a fost distrusa)

HIDROGRAFIA Dunarea constituie ca pentru sute de mii de sate limitrofe acesteia ,principala artera de navigatie ,irigatie si apă majora. Pe malul stang al Dunarii in dreptul comunei Gropeni se afla amplasat un bac care face trecerea zilnica a sute de masini si muncitori in Insula Mare A Brailei . SOLURILE Prezenta pe suprafete intinse a depozitelor loessoide ,conditiile climatice semiaride ,cu o umiditate deficitara ,au determinat formarea solurilor cernozionice carbonatice in zona de interfluviu si a soloneturilor si salonceacurilor in lunca ,acestea din urma fiind saraturate,lipsite in mare parte de substante minerale.Totusi aplicand principiile de modernizare a agriculturii printre care si chimizarea devin favorabile culturilor intensive.

VEGETATIA Aceasta este reprezentata de stepa ,dar aceasta a fost inlocuita cu plante de cultura .Dar se mai intalnesc si din flora spontana graminee, negara, pelin, paisuri stepice, etc.

2

POPULATIA Incepand din anul 1540 cand Braila cade sub stapanire turceasca pe langa populatia bastinasa se intalnesc si cativa locuitori turci in sat.Populatia desi creste in ritm lent ,totusi manifesta continuitate pe teritotiul acestui sat.Maximul de persoane a fost atins in anul 1978 cu un efectiv de 5510 persoane. In prezent comuna are 3528 de persoane.

OCUPATIA DE BAZA Localnicii se ocupau cu agricultura, cresterea vitelor, comertul, pescuitul si albinaritul, dar cu timpul forta de munca emigreaza catre intreprinderile din oras. Suprafata Agricola a comunei este de 7185ha, pe raza comunei functionand 6 societati agricole care detin in arenda de la cetateni intre 1401100ha, acestia avand in dotare si utilaje agricole. In vechea comuna de pescari , de oameni ai baltii cu case mici si intunecoase , lipsiti de orice legatura cu civilizatia orasului a patruns astazi cultura , civilizatia, bunul gust , elanul, intr-un cuvant bunastarea.

INSTITUTII SOCIO-CULTURALE INVATAMATUL Principala institutie sociala care participa efectiv la formarea omului contemporan este scoala ,caci-prin functiile sale formative-instructiv-educativeeste singura capabila sa asigure o pregatire sistematica ,o dezvoltare armonioasa a individului ;numai in scoala poate inarma tineretul cu cunostintele fundamentale din stiinta si cu tehnicile de cercetare si autoinstruire. Prima stire despre functionarea unei scoli primare in comuna Gropeni dateaza din anul 1826.In 1830,scoala primara comunala era condusa de invatatorul Gheorghe Popescu,platit pentru fiecare elev inscris la scoala cu cate 3

1.35lei pe an de fiecare familie.Nu exista un local propriu al scolii ,aceasta functiona in diferite case din sat ,cu chirie.Abia in urma formelor impuse de domnitorul Alexandru Ioan Cuza pe la 1864,scoala din Gropeni este inproprietarita cu vatra de casa ,iar primul local al scolii se construieste in 1876 ,prin stadania si cheltuiala locuitorilor comunei. Dupa primul razboi mondial ,scoala primara cunoaste o perioada de dezvoltare.Intre 1925-1928 se contruieste al doilea local de scoala aflata “la margine”. Procesul de invatamant se desfasoara pe cicluri de invatamant –primar si secundar-.Frecvenat elevilor era slaba ,cel mai ridicat procent inregistrandu-se in anul scolar 1938-1939,aproximativ 78%.O situatie statistica din anul1937 arata ca numarul stiutorilor de carte din comuna era de 60%. In ultimii 4 ani s-au realizat reabilitari la toate cele trei scoli,doua in comuna si una la Gropenii Noi. CAMINUL CULTURAL In interior se gaseste sala de spectacole,spatioasa ,cu 400 de scaune ,2 sali de divertisment pentru tineret cuprinzand mese de biliard si tenis. La etajul cladirii se gaseste biblioteca comunala,cu un numar de 6800 de volume si alte incaperi destinate ansamblului de dansatori si cantareti. DISPENSARUL COMUNAL Cladirea actuala data in folosinta in anul 1976 dispune de 2 cabinete de consultatii ,de cabinet stomatologic , 2 puncte farmaceutice . CALITATEA VIETII Comuna este complet electrificata din anul 1962 si racordata la reteaua de apa din 1988. Racordarea la reteaua de gaz metan se afla in proiectele de investitie. In domeniul telecomunicatiilor comuna este foarte dezvoltata: cablu tv existand din anul 1999, telefonia mobila fiind foarte dezvoltata si aici precum si internetul. Petrecerea timpului liber, mai mult a tinerilor, se face la acele sali din caminul cultural, la discoteca si in curand la stadionul sportiv care acum este in constructie . 4

UNITATI CU CARACTER ECONOMIC Se gaseste un numar mai mare de magazine alimentare si nealimentare. Deasemenea se gasesc si 2 mori, 6 societati agricole si un abator.

PERSONALITATI Ion C.Massimu(1825-1877) lingvist, membru fondator al Academiei Romane.

5

Related Documents

Gropeni
June 2020 16

More Documents from "Nik Nik"

Djm-300 Owners Manual
May 2020 20
Gropeni
June 2020 16
April 2020 9
Antonim Bing.docx
December 2019 28
April 2020 12