Struţul Struţul (Struthio camelus) este o pasăre care trăieşte în Africa aparţine de grupa păsărilor alergătoare, fiind cea mai mare pasăre care trăieşte în prezent pe pământ. Masculul atinge înălţimea de 210 până la 275 cm, având o greutate de 100 - 130 kg, putând atinge 150 kg, femelele sunt mai mici având înălţimea de 175 - 190 cm şi greutatea de 90 - 110 kg. Masculul are pene albe şi negre în trecut erau foarte apreciate, pe când femela are un penaj de culoare mai spălăcită cenuşie, puii având o culoare asemănătoare ca femela. Picioarele lungi ale struţului sunt de culoare cenuşie, cenuşiu albăstrui lipsite de pene, la mascul în perioada de împerechere picioarele sunt de culoare rozacee putând fi văzute de la distanţă. Pasărea are un gât golaş lung, capul struţului fiind mic în raport cu mărimea păsării, ochii în schimb au un diametru de 5 cm, fiind în cadrul vertebratelor terestre ochii cei mai mari. Animalia Regn: Încrengatură: Chordata Subîncrengătură: Vertrebata Clasă: Aves Ordin: Struthioniformes Familie: Struthionidae
Kiwi Kiwi (Apteryx australis) este o pasăre acarinată din Noua Zeelandă, pe cale de dispariţie, înaltă de 30 cm, cu aripile atrofiate, lipsită de claviculă, care se hrăneşte cu larve de insecte şi duce o viaţă nocturnă. O pasăre kiwi nu este capabilă să zboare, purtând doar o pereche de aripi rudimentare şi nu are coadă. Este singura pasăre care se ghidează în vânătorile sale după miros. La capătul ciocului prelung este prevăzută cu nări, pe care şi le lipeşte de pământul umed pentru a adulmeca râmele, larvele, insectele sau rădăcinile. De mărimea puilor de găină, păsările kiwi sunt aproape oarbe. Ele trăiesc în vizuini săpate în pământul umed îşi depun ouăle de dimensiuni uriaşe câte unul sau două pe an, cântărind până la 450 grame, ceea ce reprezintă aproximativ 25% din greutatea femelei. Raportate la proporţiile păsării, ouăle sunt cele mai mari ouă ale vreuneia dintre specii. Bărbătuşul incubează ouăle, în timp ce adoarme în vizuină, pentru ca după aproape 3 luni puişorii să spargă coaja şi să iasă acoperiţi cu pene. Localnicii maori considerau toate speciile de păsări sacre, ca odraslele zeului pădurilor, păsările kiwi fiind sacre. Numai căpeteniilor le era permis să mănânce carnea de kiwi, iar pieile cu pene erau purtate de mai marii tribului ca pelerine.
Tinamiformes Tinamiformes este un ordin de păsări primitive din America de Sud, şi din America Centrală. Păsările tinamiforme sunt păsări mici - de mărime mijlocie, cu o înălţime de 15 - 40 cm, şi greutate de la câteva sute de grame la 2 kg. Forma corpului este asemănătoare celei unui fazan. Uneori pe capul masculilor este prezent un mic moţ. Penajul este gri - maroniu. Au aripi destul de mici, însă pot zbura pe distanţe mici prin planare. Membrele inferioare sunt lungi şi destul de puternice. Sunt in general animale omnivore, consumând în special insecte şi larvele acestora. Sunt păsări retrase, trăind mai mult în păduri. Ouăle lor sunt colorate, fiind atractive pentru răpitori. Femelele au de obicei un penaj mai colorat şi mai deschis decât masculii.
Anseriformes
Ordinul Anseriformes cuprinde circa 160 de specii de păsări, cuprinse într-o singură familie numită Anatidae, care la rându-i se împarte în două subfamilii:Anserinele şi Anatinele. Păsările cuprinse în ordin sunt: lebedele, gâştele şi raţele. Caracteristici generale Sunt palmipede. Pe marginea ambelor mandibule prezintă lamele cornoase. Au limba cărnoasă, musculoasă, cu o sensibilitate foarte pronunţată la partea anterioară, care adesea este dantelată. Sunt bune zburătoare, putând parcurge în timpul migraţiilor distanţe foarte lungi. Folosesc, într-o măsură mai mare sau mai mică, mersul, înotul, scufundatul şi zborul. Puii sunt nidifugi. Comportament Prezintă o mare diversitate de obiceiuri, având adaptări foarte variate, de la o viaţă tipic acvatică până la una mai mult sau mai puţin terestră. În timpul migraţiilor, dovedesc un puternic instinc gregar. Unele specii prezintă accentuate înclinaţii de parazitism, depunându-şi ouăle în cuiburile altor specii înrudite. Anseriformes şi omul Multe dintre speciile Anseriformes au fost domesticite, astfel încât sunt o parte importantă a economiei umane.