Fisa De Invatat.docx

  • Uploaded by: cipacipi
  • 0
  • 0
  • December 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Fisa De Invatat.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 569
  • Pages: 3
Asigur condiţii necesare pentru buna desfăşurare a lecţiei de economie. Pregătesc materialele didactice necesare. Ora trecută aţi învăţat despre bani. -Ce este masa monetara si din ce se compune? Locul unde se intalneste cererea si oferta de masa monetara se numeste piata monetara. Acesta este titlul lecţiei despre care vom discuta la ora de economie de astăzi. Scriu titlul pe tablă. În cadrul lecţiei vom afla: Ce este piaţa monetară ? Activitatea economică desfăşurată pe piaţa monetară se poate realiza doar dacă există bani, adică masă monetară, cerere şi ofertă de monedă. Masa monetară se modifică, adică creşte sau scade în funcţie de anumiţi factori care o influenţează. Def: Piaţa monetară este locul unde se întâlnesc agenţii economici , unii care solicită împrumuturi în bani, iar alţii care oferă bani cu împrumut pe termen scurt. Cine pot fi agenţii economici care solicită împrumuturi?(CEREREA) Adică agenţii economici care au nevoie de bani, pentru a-şi desfăşura activitatea. Ex: Statul pentru a acoperi deficitul bugetar. Cine pot fi cei care oferă bani cu împrumut?(OFERTA) Piaţa monetară este locul în care se întâlneşte cererea şi oferta de monadă. Pe piaţa monetară se “vând şi se cumpară” bani. Factorii care influenţează masa monetară: 1. Modificarea volumului valoric al bunurilor economici şi servicii supuse vânzării. Ex: Dacă preţul unui imobil creşte şi volumul banilor trebuie să crească şi invers.

Acest exemplu este şi o cauză a apariţiei crizei financiare în SUA. Preţul imobilelor a crescut foarte mult, iar masa monetară nu a putut să ajungă la acest stadiu. 2. Existenţa excedentului sau deficitului bugetar. 3. Viteza de rotaţie a banilor: scăderea operaţiunilor de vânzarecumpărare şi de plăţi efectuate într-o perioadă de timp, duce la creşterea volumului de masă monetară. 4. Relaţiile ţării cu exteriorul reflectate în balanţa de plăţi, adică cu cât vor fi scoşi mai mulţi bani din ţară va scădea nivelul masei monetare. A.Operatinile prin care are loc cresterea masei monetare: 1.Acordare de credite 2.Emisiunea monetara 3.Schimbul valutar( al monedelor straine convertibile pe moneda ntionala) B.Operatiuni prin care se reduce masa monetara: 1.Limitarea(plafonarea) creditului 2. Rambursarea creditelor 3. Schimbul valutar(al momedei nationale pe alte monede convertibile) Creditul şi băncile au un rol foarte important în funcţionarea pieţei monetare. Def:Creditul este o relaţie bănească care apare între debitor ( persoană care primeşte creditul) şi creditor (cel care acordă creditul ). Def:Băncile sunt cele care pe de o parte “cumpără banii”, suportând un cost sub forma dobânzii, iar pe de altă parte „vinde” banii acumulaţi; câştiguri

obţinute din dobânda percepută. Au apărut din cele mai vechi timpuri . Ex: zarafii se ocupau cu schimbul monedelor şi cu depozit de bani de la particulari. Primele bănci: banca din Amsterdam şi Banca Angliei. Există mai multe tipuri de bănci: - De depozit, de investiţii, de comerţ, ipotecare.

- Internaţionale: Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (B.I.R.D), Banaca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (B.E.R.D) Băncile sunt de două tipuri: a. Bănci centrale: a fiecărei ţări, are atribuţia de a veghe la cerinţele economico-sociale a ţării b. Bănci comerciale care efectuează: - Operaţii pasive (primirea de depozite pentru păstrare) - Active( utilizarea depozitelor pt. acordarea de credite) - Alte servicii Daţi-mi exemple de bănci comerciale. BNR este Banca Naţională a României: -este trezorerie a statului, administrează resursele internaţionale a ţării (aur, cambii, valori imobiliare, etc). Se face prin întrebări asupra lecţiei, prin fisede lucru impartite pe trei grupe conform anexelor. Se fac aprecieri individuale şi colective asupra activităţii elevilor.

Related Documents


More Documents from "Paleu Loredana"

Fisa De Invatat.docx
December 2019 12
Tarta De Cartofi-reteta.docx
December 2019 21
Educatie_financiara.doc
December 2019 7
40_proiect_didactic.docx
December 2019 8