Fisa-de-diabet-a-lui-andrei.docx

  • Uploaded by: ASIU
  • 0
  • 0
  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Fisa-de-diabet-a-lui-andrei.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 505
  • Pages: 2
Fisa de diabet a lui Andrei Numele meu este Sanda Andrei. Am 3 ani si am fost diagnosticat cu diabet in august 2015. Momentan port un sensor de monitorizare continua a glicemiei si imi administrez insulina, responsabilitate pe care o avea pancreasul meu, cu ajutorul unui pen cu un ac foarte mic, subcutanat. In diabetul zaharat de tip 1, pancreasul nu mai poate produce insulina. Fara insulina, carbohidratii din mancare nu pot fi descompusi si transformati in energie. In mod normal, tratamentul conventional pentru diabet de tip 1 presupune numararea carbohidratilor din mancare prin cantarire si calcurarea si administrarea unui anumit numar de unitati de insulina. Pentru ca acest tip de tratament nu este sufficient de eficient, am trecut pe o dieta cu putini carbohidrati (low carb). Pe langa carbohidrati, glicemia poate fi influentata de efortul fizic, boala (raceli) sau emotii puternice. Este important sa intelegi unele aspect ale diabetului zaharat cat timp sunt in grija ta.

Ce presupune sa ai grija de mine: Intervalul glicemic propus de parintii mei este intre 70 si 140 mg/dl. Pentru un control glicemic bun, glicemia trebuie verificata o data pe ora, iar la nevoie de cate ori este necesar. Acest lucru se face foarte usor cu ajutorul senzorului de pe mana. In cazul unei hipoglicemii severe, sub 55 mg/dl, sau in cazul in care exista suspiciuni ca senzorul nu functioneaza, se va utiliza glucometrul conventional cu mostra de sange pe care il puteti gasi la cabinetul medical. Pe langa acesteea, va rog sa imi verificati glicemia inainte de a manca, dupa o activitate obositoare sau cand am simptome de glicemie mare sau mica.

Simptome de glicemie mare sau mica: foame, probleme de atentie, moleseala, irascibilitate, somnolenta, dureri de stomac, plang sau ma supar aparent fara motiv, cer zahar sau ceva dulce, tremur, lesin sau am o stare de lesin. In cazul unei glicemii mari (peste 200), se va face o corectie de 0,5-1 unitati Humalog. In general, in urma unei corectii cu Humalog, glicemia incepe sa scada dupa aproximativ 20 de minute. Dupa o corectie cu insulina, trebuie monitorizata glicemia mai des pentru a nu intra in

hipoglicemie. Acest lucru se intampla in cazul in care s-a facut o corectie cu mai multa insulina decat era necesar. In cazul in care glicemia citita de sensor este sub 55, am nevoie de 2 cuburi de zahar sau echivalent (100 ml suc, o jumatate banana, un mar) si apoi testate glicemia cu glucometrul conventional. Apoi glicemia trebuie verificata iar la 10 minute pentru a putea vedea daca au fost suficienti carbohidrati si glicemia incepe sa creasca. Daca nu, se repeata procesul. Daca glicemia continua sa scada va rog sa o sunati pe mama sau pe tatal meu. Dupa o hipoglicemie severa, am nevoie de 15 minute de relaxare. Apoi sunt ca nou. In cazul in care sunt inconstient sau am o criza NU IMI DATI MANCARE. Administrati glucagon si sunati la salvare. In clasa de activitati veti gasi un pachet cu gustari, insulina si glucometru, in caz de nevoie Contacte:

More Documents from "ASIU"