Σχέδιο ∆ιαχείρισης Λίµνης Παµβώτιδας Ιωαννίνων ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ, ΒΑΣΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-∆ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ, ΒΑΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ
Ανάλυση των κοινωνικο-δηµογραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής
Ανάλυση των πολιτικο-οικονοµικών χαρακτηριστικών της περιοχής
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ, ΒΑΣΕΙ ΦΥΣΙΚΟ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ Ανάλυση των φυσικο – οικολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής
I.
Ανάλυση των γενικών χαρακτηριστικών της περιοχής
οικολογικών
και
φυσικών
Στην παρούσα ανάλυση είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν τα όρια του συστήµατος, και ειδικότερα η χωρική διάσταση της περιοχής βάσει των οµοιογενών ή λειτουργικών χαρακτηριστικών. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιµο τα όρια της περιοχής µελέτης να ταιριάζουν µε σαφή όρια περιοχών (π.χ νοµών, περιφερειών κλπ.), στα οποία η πρόσβαση στα δεδοµένα (data) θα ήταν εύκολη και δυνατή. Επισηµαίνεται, ότι η αναγνώριση των προβληµάτων της περιοχής συχνά ακολουθεί την ανάλυση του συστήµατος και τη συλλογή των δεδοµένωνw ωστόσο στην πραγµατικότητα η πρόσβαση στα δεδοµένα (data) είναι µία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Στο συγκεκριµένο σηµείο αναφέρεται ότι η συνολική διαδικασία (κυκλική) δεν αποκλείει την πιθανότητα συµπλήρωσης της ανάλυσης και αναπροσαρµογής των ορίων της περιοχής µελέτης.
I.
Ανάλυση των γενικών δηµογραφικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών της περιοχής (π.χ ανάλυση των δεδοµένων, ανάλυση της πληθυσµιακής ανάπτυξης και πυκνότητας, ηλικιακή κατανοµή κλπ.)
II.
Ανάλυση των πολιτιστικών χαρακτηριστικών και των κοινωνικών σχέσεων. Ιδιαίτερη έµφαση δίνεται σε ζητήµατα συµπεριφοράς των επισκεπτών, τα οποία δύναται να επηρεάσουν τη σχέση ντόπιου – επισκέπτη και οδηγήσουν σε συγκρούσεις ή εντάσεις.
3 Πολιτική αποφάσεων.
Προσδιορισµός των σχέσεων της ευρύτερης περιοχής µε την υπο µελέτη περιοχή.
3 Οργανωτικά ζητήµατα (π.χ επιστηµονικές, τεχνικές και διοικητικές ικανότητες για τη διαχείριση των προβληµάτων).
III.
Όσον αφορά την ανάλυση του συστήµατος και τη συλλογή δεδοµένων, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα εξής: υδρολογία, παράκτιο δυναµικό, βλάστηση, είδη πανίδας και χλωρίδας, φυσικά και πολιτιστικά µνηµεία, αστική ανάπτυξη, άναρχη οικιστική εξάπλωση, χρήσεις γης και δυναµική αυτών, δίκτυο µεταφορών, υδρευτικό δίκτυο, αποχετευτικό δίκτυο, επεξεργασία λυµάτων, παραγωγή ενέργειας, παρουσία και ποικιλία υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, κλπ. II.
Προσδιορισµός των παρακείµενες περιοχές,
σχέσεων
µε
τις
γειτονικές
I.
Ανάλυση των πολιτικο-οικονοµικών χαρακτηριστικών της περιοχής. Πιο συγκεκριµένα, ανάλυση των κάτωθι δεδοµένων: 3 ∆οµή / κατάσταση της οικονοµίας: εργαζόµενοι, άνεργοι, ενασχόληση µε παραδοσιακές δραστηριότητες, όπως είναι η γεωργία και η αλιεία, εποχικότητα των δραστηριοτήτων, εκτίµηση του εισοδήµατος. και
διαδικασίες
λήψεων
3 Κανονιστικό και ρυθµιστικό πλαίσιο. Ειδικότερα, στόχοι και πολιτικές για τον τουρισµό, ανάπτυξη και περιβάλλον, σχέδια χρήσεων γης, κανονισµοί για την ενδυνάµωση του τουριστικού προορισµού, πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο θα λαµβάνει υπόψη τη συνολική ευαισθησία της περιοχής µελέτης
/
και άξονα τον τρόπο σύνδεσης µε την περιοχή µελέτης (π.χ η παρουσία τεχνικών και τουριστικών υποδοµών στις γειτονικές περιοχές, µπορεί να συµβάλλει προς την κατεύθυνση ελαχιστοποίησης των πιέσεων που ασκούνται στην περιοχή µελέτης).
Στόχοι και κύριες επιλογές επόµενης διαχειριστικής περιόδου
II. Προσδιορισµός των σχέσεων της ευρύτερης περιοχής (π.χ πολιτικο-οικονοµική σύνδεση), µε την υπο µελέτη περιοχή.
164
Σχέδιο ∆ιαχείρισης Λίµνης Παµβώτιδας Ιωαννίνων ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ανάλυση των τουριστικών υποδοµών και της τουριστικής ζήτησης. Προσδιορισµός του τύπου τουριστικής ανάπτυξης (π.χ οικοτουρισµός, αγροτουρισµός, περιηγητικός τουρισµός, θρησκευτικός τουρισµός, συνεδριακός τουρισµός κλπ.). Προσδιορισµός του επιπέδου τουριστικής ανάπτυξης. Στο συγκεκριµένο στάδιο η συλλογή δεδοµένων / πληροφοριών, όπως είναι ο αριθµός αφίξεων, ο αριθµός διανυκτερεύσεων κλπ. είναι ιδιαίτερα χρήσιµη. Εξερεύνηση των µελλοντικών κατευθύνσεων / προοπτικών για τουριστική ανάπτυξη / Ζήτηση τουριστικού δυναµικού (διεθνή, εγχώριου). Η ποσοτικοποίηση και η ποιοτική επιλογή των δεδοµένων θα είναι ιδιαίτερα χρήσιµες στο δεύτερο µέρος (εκτίµηση της διαδικασίας προσδιορισµού της Συνολικής Φέρουσας Ικανότητας). Η αύξηση της τουριστικής ζήτησης, καθώς και η ανάπτυξη συγκεκριµένων µορφών τουριστικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να προσδιοριστούν κατά το σχεδιασµό της µελλοντικής τουριστικής ανάπτυξης. Αναγνώριση των τουριστικών σηµείων έλξης (attractions). Αναγνώριση των περιοχών, οι οποίοι αποτελούν πόλο έλξης για ένα µεγάλο αριθµό επισκεπτών (π.χ παραλίες, φυσικές περιοχές, περιοχές µε εµφάνιση ειδών άγριας ζωής κλπ.). Αποσαφήνιση των σηµείων που αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες, συµπεριλαµβανοµένου και των σηµείων της ευρύτερης περιοχής. προσδιορισµός της εποχικότητας των εν λόγω σηµείων (π.χ παραλίες, καζίνο, αρχαία θέατρα κλπ.). Η ανάλυση της γαστρονοµίας, των παραδόσεων, των παραδοσιακών εκδηλώσεων κλπ. είναι απαραίτητη στο συγκεκριµένο στάδιο. Ανάλυση της χωρικής και χρονικής (εποχικότητα) ροής. ∆ιάρκεια διαµονής. Καταγραφή των δραστηριοτήτων και των γεγονότων (events) Αναγνώριση των χαρακτηριστικών των επισκεπτών. Πιο συγκεκριµένα: ηλικία, φύλο, κίνητρα επίσκεψης, προσδοκίες, περιοχή προέλευσης κλπ. – Αναγνώριση συγκεκριµένων οµάδων τουριστών – εκδροµέων. Αναγνώριση τρόπων συµπεριφοράς. Προσδιορισµός του προφίλ της περιοχής.
Ιδιαίτερα σηµαντική είναι, επίσης, και η ανάλυση των εξής: Η υφιστάµενη πολιτική για την τουριστική ανάπτυξη Εθνικές και τοπικές στρατηγικές για την τοπική ανάπτυξη Έσοδα από τη δραστηριότητα του τουρισµού
Στόχοι και κύριες επιλογές επόµενης διαχειριστικής περιόδου
165
Σχέδιο ∆ιαχείρισης Λίµνης Παµβώτιδας Ιωαννίνων ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ (εποχικότητα). Σε πολλές παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, η τουριστική περίοδος, έχει µία συγκεκριµένη διάρκεια, όχι περισσότερη από λίγους µήνες. Ο αυξηµένος αριθµός αφίξεων και οι διανυκτερεύσεις των επισκεπτών, συµβάλλουν στην αύξηση των πιέσεων και στην εξάντληση των φυσικών πόρων (π.χ νερό). Τονίζεται, ότι η Φυσική Φέρουσα Ικανότητα υπερβαίνει τα όρια του συστήµατος (τύπος δραστηριοτήτων). Επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον συχνά δηµιουργούνται και από τον τύπο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην περιοχή.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-∆ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ Η ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη δύναται να δηµιουργήσει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική δοµή µιας περιοχής υποδοχής επισκεπτών (π.χ στις θέσεις εργασίας, στις οικογενειακές επιχειρήσεις, στις κοινωνικές σχέσεις κλπ.). Η µελέτη των εν λόγω επιπτώσεων, πιθανά να συµβάλλει στη διευκρίνιση της «τρωτότητας» των κοινωνικοδηµογραφικών παραγόντων, σε σχέση µε την τουριστική ανάπτυξη.
Στόχοι και κύριες επιλογές επόµενης διαχειριστικής περιόδου
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ Η εγκατάλειψη των παραδοσιακών δραστηριοτήτων, η µονοκουλτούρα, η απουσία οργάνωσης της ικανότητας του συστήµατος και οι σχέσεις όλων αυτών µε την τουριστική ανάπτυξη, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
166
Σχέδιο ∆ιαχείρισης Λίµνης Παµβώτιδας Ιωαννίνων ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ σε σχέση µε τα εξής:
1. 2.
Φυσικό περιβάλλον (η εξάντληση από την υπάρχουσα ανάπτυξη, τρωτότητα των φυσικών πόρων και των οικοσυστηµάτων) Τεχνικές υποδοµές / υπηρεσίες Τουριστικές υποδοµές, αριθµός κλινών, κατηγορίες, ποιότητα υπηρεσιών, υπάρχουσα τεχνολογία για τη διατήρηση των φυσικών πόρων (π.χ νερό) , την επεξεργασία υγρών αποβλήτων κλπ. Σηµεία / πόλοι έλξης Εκτίµηση των επιπτώσεων του φυσικού περιβάλλοντος και των υποδοµών, σε τοπικό επίπεδο. Αναγνώριση των προβληµάτων και των απειλών
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-∆ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ σε σχέση µε τα εξής: 1.
Εκτίµηση των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία.
2.
Εκτίµηση του επιπέδου τουριστικής ικανοποίησης
3.
Αναγνώριση των προβληµάτων, των απειλών που ασκούνται στους φυσικούς πόρους , καθώς και των κοινωνικο-πολιτιστικών συγκρούσεων
Κύρια προβλήµατα της περιοχής δύναται να συµβάλλουν αρνητικά στα φυσικο-οικολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Αξίζει να αναφερθεί από την εµπειρία, ότι οι κάτοικοι της τοπικής κοινωνίας, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, οι µελετητές και οι επιχειρηµατίες έχουν καλή γνώση των βασικότερων οχλήσεων. Τα περισσότερα από αυτά ασκούν σηµαντικές πιέσεις, αυξάνουν τα κόστη και απειλούν τη βάση της τουριστικής ανάπτυξης. Η αναγνώριση των προβληµάτων – κλειδιά, των απειλών και των ρίσκων πρέπει να γίνεται για τους εξής δύο λόγους:
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ σε σχέση µε τα εξής: 1. Αναγνώριση των προβληµάτων, των απειλών, των συγκρούσεων, των ευκαιριών και των θεµάτων διαχείρισης. Οι συγκρούσεις δύναται να αναπτυχθούν εξαιτίας των υφιστάµενων δραστηριοτήτων. Για παράδειγµα, όταν η τουριστική ανάπτυξη συνυπάρχει µε µία «κάθετη» δραστηριότητα, όπως είναι η γεωργία τότε είναι δυνατό να αναπτυχθούν προβλήµατα χρήσης γης και διαχείρισης φυσικών πόρων. Η φέρουσα ικανότητα τουριστικής ανάπτυξης , µπορεί να προσδιοριστεί µε άξονα τα επιθυµητά επίπεδα ανάπτυξης άλλων δραστηριοτήτων (π.χ αν οι κάτοικοι της τοπικής κοινωνίας επιθυµούν τη διατήρηση της γεωργικής γης, τότε η maximum φέρουσα ικανότητα τουριστικής ανάπτυξης θα πρέπει να προσδιοριστεί βάσει των διαθέσιµων εδαφικών εκτάσεων).
Φαινόµενο συνωστισµού (crowding out phenomenon): Η κοινωνικο-οικονοµική φέρουσα ικανότητα τουριστικής ανάπτυξης, προσδιορίζεται ως ο µέγιστος αριθµός επισκεπτών, οι οποίοι µπορούν να επισκεφτούν µία περιοχή, χωρίς να επηρεάζουν τις λοιπές λειτουργίες της περιοχής. Το εν λόγω φαινόµενο, είναι γνωστό ως φαινόµενο συνωστισµού.
3 Την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος 3 Την ελαχιστοποίηση του ρίσκου για µία ανισόρροπη τουριστική ανάπτυξη 3.
Αναγνώριση των συγκρούσεων, των ευκαιριών και των θεµάτων διαχείρισης (π.χ ροή επισκεπτών).
Στόχοι και κύριες επιλογές επόµενης διαχειριστικής περιόδου
167
Σχέδιο ∆ιαχείρισης Λίµνης Παµβώτιδας Ιωαννίνων ΠΡΟΣ∆ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΟ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ
♦ ♦ ♦
ΠΡΟΣ∆ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-∆ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ
ΠΡΟΣ∆ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ
Αναγνώριση της συµφόρησης για τις φυσικο-οικολογικές παραµέτρους
♦
τις
Αναγνώριση των περιορισµών για τις φυσικο-οικολογικές παραµέτρους
Αναγνώριση της συµφόρησης για κοινωνικο-δηµογραφικές παραµέτρους
♦
Αναγνώριση των περιορισµών για κοινωνικοδηµογραφικές παραµέτρους
τις
Προσδιορισµός των ορίων συµφόρησης και των περιορισµών. Οι µέγιστες, αλλά και οι ελάχιστες τιµές είναι αναγκαίο να προσδιοριστούν:
3 Επιλογή δεικτών Προσδιορισµός του επιθυµητού επιπέδου για κάθε δείκτη / όρια
3
Τα επίπεδα σχετικά µε τη φέρουσα ικανότητα του φυσικού περιβάλλοντος, τις υποδοµές διαµονής, την προστασία ενάντια σε κάθε µορφή όχλησης, αλλά και τις κοινωνικές υποδοµές είναι ιδιαίτερα χρήσιµα. Αξίζει να αναφερθεί ότι, σε περίπτωση δυσκολίας προσδιορισµού των επιπέδων, ενδείκνυται η επιστηµονική παρακολούθηση των δεικτών (monitoring).
♦
Προσδιορισµός των ορίων συµφόρησης και των περιορισµών. Οι µέγιστες, αλλά και οι ελάχιστες τιµές είναι αναγκαίο να προσδιοριστούν:
3 Επιλογή δεικτών
♦
Αναγνώριση της συµφόρησης για τις πολιτικο-οικονοµικές παραµέτρους
♦
Αναγνώριση των περιορισµών για τις πολιτικο-οικονοµικές παραµέτρους
♦
Προσδιορισµός των ορίων συµφόρησης και των περιορισµών. Οι µέγιστες, αλλά και οι ελάχιστες τιµές είναι αναγκαίο να προσδιοριστούν:
3 Επιλογή δεικτών 3 Προσδιορισµός του επιθυµητού επιπέδου για κάθε δείκτη / όρια
Προσδιορισµός του επιθυµητού επιπέδου για κάθε δείκτη / όρια
3
Στόχοι και κύριες επιλογές επόµενης διαχειριστικής περιόδου
168
Σχέδιο ∆ιαχείρισης Λίµνης Παµβώτιδας Ιωαννίνων ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ∆ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Η προσπάθεια για ανάπτυξη εναλλακτικών µορφών τουρισµού, καθώς και εναλλακτικών δραστηριοτήτων σε µία περιοχή υποδοχής επισκεπτών, περιλαµβάνει τις εξής δύο παραµέτρους: (1)
Σταθερές: περιορισµοί
(2)
Εναλλακτικές (εύκαµπτες): συµφόρηση
o ∆ιατύπωση των στόχων και των αντικειµένων: ο προσδιορισµός των στόχων είναι απαραίτητος κατά τη διαδικασία σχεδιασµού της τουριστικής ανάπτυξης, δίνοντας κατευθύνσεις και προσδιορίζοντας ποια εκ των µέτρων είναι καταλληλότερα. Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι αναγκαίος είναι και ο προσδιορισµός των προτεραιοτήτων. Κοινή, ωστόσο συνισταµένη των δύο παραµέτρων που προαναφέρθησαν (στόχοι και προτεραιότητες), αποτελεί η έννοια της «διαχείρισης» και η επιλογή των κατάλληλων διαχειριστικών µέτρων. o Επεξεργασία των µέτρων για ανάπτυξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων. o Ανάλυση / εκτίµηση των επιπτώσεων των επιλογών για κάθε παράµετρο ξεχωριστά. o Προσδιορισµός επιλεκτικών τιµών για τη φέρουσα ικανότητα, για κάθε παράµετρο και για κάθε επιλογή. o Επιλογή της επιθυµητής/κατάλληλης επιλογής. o Επεξεργασία της στρατηγικής για τουριστική ανάπτυξη ΠΡΟΣ∆ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ (TOTAL CARRYING CAPACITY) ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ H Συνολική Φέρουσα Ικανότητα, δεν είναι απαραίτητο να καταλήγει στον προσδιορισµό µιας αριθµητικής τιµής, η οποία θα προκύπτει από την επεξεργασία της συνολικής φέρουσας ικανότητας για κάθε µία από τις παραµέτρους. Στο συγκεκριµένο στάδιο, έχοντας επιλέξει τα επιθυµητά επίπεδα ανάπτυξης, είναι δυνατό να γίνει η τελική επιλογή των παραµέτρων, των δεικτών και των ορίων που θα ληφθούν υπόψη. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ (TOTAL CARRYING CAPACITY)
1.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ – ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
2.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΛΙΣΤΑΣ ∆ΕΙΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ / ΕΜΠΟ∆ΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΠΕ∆Α ΣΥΜΦΟΡΗΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ
3.
ΠΡΟΣ∆ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ
Πηγή: (University of the Aegean – Department of Environmental Studies 2002)
Στόχοι και κύριες επιλογές επόµενης διαχειριστικής περιόδου
169