Estris, Seguretat I Reciclatge

  • October 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Estris, Seguretat I Reciclatge as PDF for free.

More details

  • Words: 614
  • Pages: 6
Pràctiques de Química

1. La seguretat al laboratori i reciclatge de materials Tota activitat humana comporta sempre un cert perill, si som conscients d’aquest perill i l’hem avaluat l’anomenem risc. Podem dir que un risc és un perill que està sota control. Per tant d’evitar els accidents al laboratori és necessari que l’estudiant conegui les fonts de perill i quin ha de ser el seu comportament al laboratori. En cas que es produeixi un accident també ha de saber com ha d’actuar.

Comportament de l’estudiant al laboratori: 1. Està prohibit córrer, empentar i/o jugar amb els companys. 2. Està prohibit menjar i beure. 3. Quan es treballi amb líquids perillosos es posarem ulleres de seguretat (importantíssim en el cas de dur lents de contacte) 4. Per molta cura que es posi a l’hora de treballar, poden produir-se esquitxades de productes químics. Per aquesta raó seria aconsellable portar una bata de coto, no dur pantalons curts ni minifaldilles, no dur mitges (ja que son fibres sintètiques i en contacte amb determinats productes químics s’adhereixen a la pell) i dur sabates tancades i no sandàlies. 5. En agafar objectes de vidre o metàl·lics cal vigilar que no estiguin a temperatures molt altes i provoquin cremades. 6. No es poden agafar productes sense el permís i la supervisió del professor. 7. No es poden fer experiències que no hagi autoritzat el professor. 8. En acabar la pràctica el residus s’han d’abocar en el seu contenidor corresponent per ser reciclats. 9. En acabar la pràctica l’alumna ha de deixar el seu espai de treball i el material net.

Comportament de l’estudiant en cas d’accident 1. Mantenir la calma i avisar al professor. 2. En cas de produir-se la fuita d’un gas irritant cal obrir les finestres i sortir ordenadament del laboratori i esperar al passadís amb la porta tancada fins que s’airegi el laboratori. 3. En cas d’evacuació cal baixar per les escales metàl·liques exteriors i sortir per la porta de ferro que hi ha al costat de l’aula de tecnologia.

Activitat: Fes un petit mapa del laboratori indicant la posició de: extintors, aixetes amb aigua, endolls elèctrics, contenidors de residus, paper higiènic, campana de gasos, suports metàl·lics, bombones de gas, material de vidre, elements químics, àcids i altres productes perillosos, balances.

Pràctiques de Química

Material de laboratori

Pràctiques de Química

Pràctiques de Química

Pràctiques de Química

Gestió i tractament dels residus generats al laboratori Hem de tenir present la idea que hem treballar en un entorn segur per als estudiants i respectuós amb el medi ambient. Això vol dir que durant l’aprenentatge de la química hem de minimitzar els riscos i recollir i emmagatzemar sistemàticament i de forma segura els residus que poden contaminar el medi ambient i suposin una degradació de la qualitat de vida en el futur. Aquests residus seran recollits per una empresa i reciclats en nous productes útils o en residus innocus pel medi ambient. Amb el reciclatge evitem augmentar la contaminació i reaprofitem una bona part del material utilitzat. Quan facis servir algun reactiu químic, observa la informació sobre la seva perillositat que es troba assenyalada en l’etiqueta. Aquesta informació va acompanyada amb uns pictogrames estandarditzats a tot el mon.

Pràctiques de Química Al laboratori trobaràs contenidors destinats als següents tipus de residus: VIDRE a) Contenidor de vidre net (no contaminat amb productes químics) punxant i no punxant. b) Contenidor de vidre contaminat que no sigui punxant. c) Contenidor de vidre contaminat que sigui punxant. a) b) c) d) e)

RESIDUS LÍQUIDS Dissolucions de metalls pesants (Al, Mn, Cu, Pb, Ag) Dissolucions de compostos inorgànics no metàlics (I2) Dissolvents orgànics no halogenats. Dissolvents orgànics halogenats Permanganat de potasi RESIDUS SÒLIDS Compostos inorgànics

Related Documents