Enigma Otiliei Incadrare in opera - A aparut in 1938, este un roman citadin, obiectiv, de formula balzaciana. Roman traditional cu elemente moderne. - George Calinescu a fost Ganditorul deplin al spiritualitatii romanesti, iar geniul sau s-a manifestat in toate domeniile legate de arta cuvantului: istoria literaturii, critica literara, estetica, roman, poezie, teatru, publicistica. - „Enigma Otiliei” este o mare panza rupta din viata, roman citadin incadrat in formula realismului clasic, cu accente romantice si chiar moderniste. Tema - In „Enigma Otiliei”, autorul infatiseaza viata bugheziei bucurestene, in primele decenii ale secolului al XX-lea. Titlul - Initial, titlul romanului a fost „Parintii Otiliei”, acesta sugerand felul in care personajele antrenate in actiune au grija de viitorul Otiliei. - La sugestia editorului, titlul a devenit „Enigma Otiliei” – formulare care reliefeaza misterul si ambiguitatea personajului central, Otilia ramanand pana la sfarsit o fiinta engimatica. Discursul narativ - Alcatuit din 20 de capitole, romanul are o actiune structurata pe doua planuri narative: 1. Drumul formarii tanarului Felix Sima, din momentul sosirii in Bucuresti (iulie 1909) si pana dupa Primul Razboi Mondial 2. Stradania rudelor lui Costache Giurgiuveanu de a intra in posesia averii acestuia. Acestui plan i se subordoneaza motivul mostenirii si cel al paternitatii. - Legatura dintre cele doua planuri se realizeaza prin alternanta; in jurul motivelor se constituie secventele narative care se leaga prin inlantuire.
-
-
-
Incipitul este amplu, cuprinzand o descriere a batranei strazi Antim, din Bucuresti, intr-o seara de iulie a anului 1909. In acest cadru este prezentat tanarul Felix Sima, caruia autorul ii face un bogat portret fizic. Incipitul are rolul de a introduce personajul-reflector in lumea noua in care se va forma. Finalul romanului prezinta casa lui Giurgiuveanu, vazuta de acelasi Felix, dupa mai multi ani: „ Casa lui mos Costache era leproasa, innegrita. Poarta era tinuta cu un lant si curtea toata napadita de scaieti.” Aceasta imagine dezolanta naste un sentimente de melancolie: spatiul iubirii lunecase in moarte, iar cel care fusese izgonit din Paradis, il regasea acum sarac si devastat. Incipitul si finalul sunt construite pe principiul simetriei, infatisand aceleasi repere spatiale contemplate de acelasi personaj.
Constructia subiectului - Actiunea incepe intr-o seara de vara, cand tanarul Felix Sima soseste in Bucuresti, la ruda sa prin alianta, Costache Giurgiuveanu. - Timpul si spatiul actiunii sunt fixate inca din incipitul romanului: „Intr-o seara de la inceputul lui iulie 1909, cu putin inainte de orele zece, un tanar de vreo optsprezece ani, imbracat in uniforma de licean, intra in strada Antim…” - Autorul descrie, la modul balzacian, casa lui mos Costache – spatiul in care Felix se va forma ca intelectual, dar si spatiul in care se vor naste iubirea, speranta si incertitudinile sale legate de frumoasa si misterioasa Otilia. - Absolvent al Liceului internat din Iasi, Felix venise la tutoruele sau necunoscut, intentionand sa urmeze Facultatea de Medicina. - Primit in vechea casa din strada Antim, tanarul se integreaza vietii putin ciudate din acest spatiu, cunoscand intreaga familie si modul sau de viata. - Familia lui Costache e reprezentativa pentru burghezia bucuresteana a inceputului de secol: autorul descrie cadrul material al existentei, relatiile familiale si sociale, jocul de interese, infatisarea oamenilor, aspecte ale Bucurestiului de atunci. - Costache Giurgiuveanu locuieste alaturi de fiica sa vitrega – Otilia Marculescu si este pandit cu rautate, din curtea alaturata de familia Aglaei Tulea, sora lui. - Rentier bogat, Costache intentioneaza sa-i faca o situatie Otiliei, infiind-o, dar teama de Aglae si propria avaritie il impiedica; in compensatie, decide sa-i lase fetei o casa. In acest scop, isi procura materiale ramase de la demolari, pe care le depoziteaza in curte, apoi le muta in casa, punand in primejdie vechea cladire. - Din pricina efortului, Costache e lovit de apoplexie, prilej pentru familia Aglaei de a ocupa casa in asteptarea decesului. - Batranul insa nu moare acum, recapatandu-si sanatatea, iar Stanica Ratiu (ginerele Aglaei) incearca sa-l sperie cu scopul de a afla unde-si tine banii. - De familia lui Costache s-a atasat si Leonida Pascalopol, mosier bogat si fin, indragostit de Otilia; de dragul acestui sentiment si al serilor petrecute, la joc de carti, in casa lui Giurgiuveanu, Pascalopol accepta prezenta intregului clan.
- Cealalta ramura a familiei este condusa ferm de Aglae, al carei sot – Simion Tulea – este un fel de „anexa” ciudata, prelungita in mezinul familiei – Titi – la fel de ciudat. - Si, cum tatal era maniac, nici Aurica, una dintre cele doua fiice ale Aglaei, nu era altfel; deosebirea consta doar in „ obiectul” maniei: casatoria. - Singura care „se salveaza” este Olimpia, casatorita cu Stanica, a carei placiditate va fi folosita, mai tarziu, ca pretext de divort. - In aceasta lume a rautatii si a mizeriei sufletesti, infloreste iubirea dintre cei doi, Felix si Otilia. - Studenti amandoi (el la Medicina, ea la Conservator), tinerii traiesc o dragoste pura, umbrita doar de intrigile lui Stanica si de temerile lui Felix. - Curand, cuplul va fi izgonit din Paradis: lovit din nou de apoplexie, Costache este vizitat de Stanica Ratiu, care ii fura banii ascunsi sub saltea, provocand moartea batranului. - Dupa o noapte casta, petrecuta in camera lui Felix, Otilia, a carei infiere nu fusese legalizata, pleaca impreuna cu Pascalopol. - Din epilog aflam ca Felix a devenit un renumit profesor universitar si ca s-a casatori in chip stralucit. Dupa razboi, revazandu-l pe Pascalopol, Felix este informat ca acesta se despartise de Otilia, dar ca ea ramasese o mare enigma. Personajele - Personajele alcatuiesc o bogata galerie de tipologii umane: Avarul (Costeache), Arivistul (Stanica), „Baba absoluta” (Aglae), Fata batrana (Aurica), Maniacul (Simion), Maniacul in devenire (Titi). - Personajul eponim al romanului este Otilia Marculescu, al carei statut social si psihologic pastreaza nota de mister reliefata in titlul romanului. Personaj protagonist, mobil si multidimensional, Otilia nu se inscrie intr-o tipologie, osciland mereu intre mai multe fete. - Felix Sima este personaj protagonist, dinamic si complex, participand la actiune in calitate de martor si reflector al momentelor infatisate. Statutul sau social si psihologic in incadreaza in categoria intelectualilor de elita, autentici. - Stanica Ratiu este personaj principal realist si tipic. Statutul sau social va cunoaste, in roman, o ascensiune uimitoare, de la situatia de avocat fara procese, pana la aceea de mare proprietar si om politic. - Costache Giurgiuveanu este personaj principal, static si tipic, reprezentand tipul zgarcitului. Mos Costache apare umanizat prin dragostea pentru Otilia si prin frica de Aglae. Impulsul de a aduna cat mai multi bani il plaseaza in randul maniacilor.
Conflictul - Conflictul romanului il constituie lupta rudelor lui Costache Giurgiuveanu pentru acapararea averii acestuia. Roman obiectiv -
Viziune narativa obiectiva, naratorul fiind distinct de personaj. Narator omniscient si omnipotent. Focalizare zero, naratiune la persoana a III-a. Obiectivitatea este usor modificata, Felix si Otilia fiind proiectii lirice ale autorului.
Curente literare a. Clasicismul poate fi descoperit in realizarea unor personaje care au o trasatura
dominanta de caratcer, careia i se supun toate actele lor; „Enigma Otiliei” este romanul cu cea mai mare densitate de modele caracterologice, autorul gasind universalul in individual. b. Romantismului ii sunt subordonate antitezele: intre cuplul de inocenti si lumea de masti care ii inconjoara; intre Otilia si femeile din clanul Tulea; intre Felix si Titi. Tot romantica este descrierea grandioasa a Campiei Baraganului, vazuta de Felix din trasura care il ducea la mosia lui Pascalopol. c. Realism clasic, metoda folosita fiind preponderent balzaciana. d. Zugravirea unor personaje grotesti, studiul unor manii sau al unor aspecte maladive (nebunia lui Simion), releva o pronuntata tendinta spre modern. Specia literara -
Este o lucrare epica in proza, de mare amploare. Are o actiune bogata, organizata pe doua planuri. Conflictul este bine conturat Personajele au un mare grad de complexitate.
Romanul este o specie a genului epic. Opera narativa in proza, de mare amploare si diversitate, a carei actiune se desfasoara pe mai multe planuri, romanul are un conflict bine marcat si personaje complexe.