El Barri I La Ciutat

  • Uploaded by: salvat
  • 0
  • 0
  • December 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View El Barri I La Ciutat as PDF for free.

More details

  • Words: 1,621
  • Pages: 6
LA VIDA AL BARRI I LA CIUTAT CEIP Joan Salvat Papasseit Carrer Doctor Pagès nº5-7 Santa Coloma de Gramenet, Barcelona

Virginia Rodríguez [email protected] Mar Porras

[email protected]

PLA D’ACTUACIÓ Ens trobem en una escola ubicada en el barri del “Fondo” de Santa Coloma de Gramenet. Des de fa uns anys hi ha hagut un increment considerable de població provinent de diferents països ( Xina, Marroc, Equador...), encara estan en procés d’adaptació al nou centre, al nou barri i a la nova ciutat. ”La vida al barri i la ciutat” està dirigit als alumnes de segon curs d’educació Primària, a l’àrea del coneixement del medi natural, social i cultural. S’ha portat a terme durant tres setmanes (des del 13 de gener fins al 2 de febrer), amb quatre sessions setmanals. Utilitzarem una metodologia constructivista, activa, funcional i globalitzadora. Partint del nivell psicoevolutiu dels alumnes, i proporcionant diferents experiències que permetin aplicar i construir els seus esquemes de coneixements, a partir dels seus coneixements previs.

OBJECTIU GENERAL Descobrir l’entorn més proper i facilitar la participació en els diferents actes culturals, serveis que ofereix el seu barri i la seva ciutat.

ACTIVITATS L’àrea de coneixement del medi, social, natural i cultural es treballa per projectes i centres d’interès entre ells “ La vida al barri i la ciutat”, amb anterioritat demanarem l’ajuda als pares per poder portar a terme l’experiència. Començarem fem un buidatge, a nivell oral dels coneixements previs que tenen els alumnes sobre el municipi. De manera col·lectiva amb un mapa de Santa Coloma detallat i un altre sense pintar situarem l’escola, el nostre carrer, els centres sanitaris, els mercats, el teatre, l’auditori, l’ajuntament, les piscines, les parades de metro, el museu, el poblat ibèric, els termes municipals que ens envolten. A continuació cada alumne de manera individual ha d’omplir el seu mapa amb tota la informació que hem buscat. En col·laboració amb les famílies els alumnes realitzaran una observació detinguda del seu carrer, esbrinaran en quin barri estan situats, ompliran unes fitxes amb les dades més importants i també realitzaran un petit dibuix. Conjuntament a l’aula amb un plànol dels barris més propers de l’escola situarem el centre, cada alumne buscarà el seu carrer i els serveis principals que tenen al seu entorn més proper. A continuació farem un petit registre. Realitzarem una petita sortida al carrer on està el centre i per parelles repartirem tota la informació que ens interessa observar; a posteriori la posarem en comú i n’extraurem conclusions. Anirem a fer una audició a l’auditori de Can Roig i Torres, aprofitarem aquesta sortida per realitzar dos itineraris i fotografiar els elements més representatius de la nostra ciutat: a l’anada passarem per l’església Major i per uns carrers més estrets, a la tornada observarem l’ajuntament i passejarem per la Rambla. Mirarem les fotografies que hem realitzat de l´ ajuntament i l’església Major, realitzarem uns dibuixos amb diferents tècniques: de l’ajuntament acolorir i afegir els detalls que falten, de l’església fer una simetria i pintar. Fer un retallable amb paper de revistes d’un barri. Primer sobre un paper de pintura dibuixarem una rotonda i diferents carrers i a partir d’aquí s’hi ha d’afegir els diferents detalls com: cases, edificis, persones, arbres, cotxes...que s’han de dibuixar sobre el paper de revistes, retallar i enganxar.

Ens posarem en contacte amb la Policia Local per realitzar l’activitat que es diu “ Parc infantil de bicicletes” que consta de dues sessions; una teòrica (senyals de trànsit, normes de circulació i comportament) i una sessió pràctica en el un circuit tancat.

ACTIVITATS TIC -

Durant la sortida fer fotografies amb la càmera digital de l’escola dels edificis més significatius de la nostra ciutat. Per tal de visualitzar-les les hem descarregat a l’ordinador de l’aula d’informàtica , per comentar-les hem fet servir el canó. Hem comparat les nostres fotos fetes el dia de la sortida amb les fotos que es troben al Street View . Hem pogut comprovar les diferències entre elles és que nosaltres vàrem treure les fotos en un dia plujós i ennuvolat. -

Als ordinador de l’escola hi ha un enllaç directe al bloc de l’escola “Ceip Salvat Papasseit de Santa Coloma” http://blocs.xtec.cat/ceipsalvatpapasseit/ allà hi trobem l’enllaç un enllaç per Street View on els alumnes, per parelles, poden accedir i buscar com anar des de la porta del col·legi fins a casa seva i realitzar diferents itineraris des del centre fins als llocs més rellevants del municipi (ajuntament, església Major, piscina municipal). Amb l’ajuda Google Maps i els diferents mapes (Satèl·lit, relleu..) i les diferents eines (ninot i marcadors) .

-

Un cop feta la recerca farem una captura de pantalla que editarem amb el programa Paint . Amb l’eina de retallar agafarem només la part de la foto del nostre carrer. Que anomenarem i guardarem en format jpg. A continuació s’ha de gravar tota la informació obtinguda per a la posterior publicació en el bloc. Les imatges obtingudes les guardarem en una carpeta nova, que hem creat en el servidor amb el nom de “ casa dels nens” on identificarem el grup classe, A, B o C i el número de llista de l’alumne. D’aquesta manera no sortirà publicat cap nom.

-

Hem pujat les diferents fotos al nostre compte de Picassa, després hem posat en l’ordre desitjat les fotos i hem comprovat que n’hi hagués cap de girada.

-

Al final hem decidit incloure-hi també algunes fotografies que hem fet dels diferents treballs ( Mapes , dibuix de l’ajuntament, treball del carrer amb revistes...)

-

Un cop pujades totes les fotos, hem buscat l’opció de codi d’embed slideshow (que s’obté amb la versió Americana) per tal que la presentació de fotos funcioni automàticament. També hem hagut de triar la mida desitjada per poder-ho penjar al bloc.

-

Per finalitzar hem publicat la notícia de la nostra activitat al bloc de l’escola HTTP://blocs.xtec.cat/ceipsalvatpapasseit/

RESULTATS DE L’EXPERIÈNCIA

Els resultats del treball del centre d’interès “La vida al barri i la ciutat” en general han estat molt positius. Hem constatat que els nostres alumnes coneixen molt poc la seva localitat. Fins i tot el seu propi barri. Encara que, en la majoria dels casos, tenen molt clar quin camí han d’agafar per venir a l’escola. Amb les diferents sortides i amb el programa Street View han pogut tenir una experiència directa, vivencial del seu entorn més proper on transcorre la seva vida quotidiana. És evident la fascinació que tenen els nostres alumnes per les noves tecnologies. Per tant, aquesta activitat els és molt interessant; s’han divertit i han après realitzant les diferents creacions plàstiques, però sobretot han gaudit realitzant les activitats Tic, alguns nens veien una mica de màgia en el fet d’anar a casa seva des de l’ordinador, sense sortir de l’aula. Cal dir que la part de fer captura de pantalla, retallar amb el programa Paint i guardar la seva imatge ha costat, alguns nens han necessitat ajut per part del professorat. També ha estat molt interessant i instructiu per als nens veure com es publica al bloc una notícia, ells normalment estan acostumats a veure el resultat final de la publicació no el procés.

TERCER NIVELL DE CONCRECIÓ SOCIAL I CULTURAL TRIMESTRE: 2n

NIVELL: 2n

COMPETÈNCIES BÀSIQUES

Les competències l’àrea (CA) -

-

-

de

Situar-se en l’espai i orientar-s’hi utilitzant plànols. Identificar i descriure les principals característiques humanes i socials d’un territori. Participar en la vida col·lectiva del barri i de la localitat, posant en pràctica habilitats socials que afavoreixen les relacions interpersonals (la cooperació, l’empatia, el treball en equip, el diàleg). Actuar en el marc de projectes col·lectius per resoldre problemes i millorar la vida en comunitat.

Competències personals

-

UNITAT: LA VIDA AL BARR I A LA CIUTAT OBJECTIUS

Les competències transversals (CT)

-

ÀREA : CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,

Aplicar coneixements i habilitats en contextos familiars i del seu entorn. Buscar els fonaments de la seva identitat.

-

-

-

Expressar i interpretar l’espai de manera gràfica. Identificar els principals elements de l’entorn social, analitzant la seva organització. Prendre consciència de pertinença en l’entorn més proper, reconeixent les pròpies responsabilitats: participació i civisme. Identificar i conèixer els diferents serveis públics. Conèixer i valorar el patrimoni cultural propi. Utilitzar les TIC.

CONTINGUTS

Coneixements, habilitats i estratègies Persones, cultures i societats -

-

-

-

-

Identificació dels diferents àmbits als quals pertany l’alumnat: el barri o la localitat. Reconeixement de la importància de la participació i corresponsabilitat en les tasques de la vida social, superant estereotips sexistes. Descoberta i identificació dels elements característics de l’entorn, els serveis i els espais comuns, valorant la responsabilitat personal en el seu ús. Descoberta de les formes d’organització de l’entorn proper, reconeixent els drets i deures de les persones de la comunitat.

Continguts comuns amb altres àrees -

Comunicació d’informació amb diferents llenguatges. Utilització dels recursos TIC.

ACTIVITATS -

-

-

Sortida pel barri ( Rambla...). Situació de la nostra escola en el plànol. Recollida de dades:botigues, semàfors, escoles, pas de vianants... Dibuix d’una ciutat i d’un poble. Veure la diferència. Audició en l’auditori passejada per la plaça la Vila. Escriure el nom dels diferents oficis. Escriure a sota de dibuixos el mitjà de comunicació que correspon. Senyals de trànsit. Parc infantil de bicicletes( Policia local).

CRITERIS D’AVALUACIÓ -

-

Conèixer alguns valors fonamentals de la convivència democràtica, especialment aplicats al barri o localitat, i la necessitat de respectar les normes bàsiques com a ciutadans. Valorar el paper de la comunitat on es viu i descriure alguns aspectes de l’organització de la vida social.

ACTIVITATS D’AVALUACIÓ - Valorar l’ús d’un servei i equipament cultural. - Valorar si es té una actitud afavoridora en la reducció del consum. - Sintetitzar informacions i coneixements referents al comerç i elaborar una exposició ordenada de les dades.

Related Documents


More Documents from "Cesc Serrahima"

Taller De Arab
April 2020 10
June 2020 12
Unit 1
November 2019 15
May 2020 10