Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar
Examenul de bacalaureat 2009 Proba E, F Probă scrisă la Geografie Generală SUBIECTUL III (30 puncte) – Varianta 058
Harta de mai sus se referă la subiectul III A – D. Pe hartă sunt marcate cu litere regiuni cu un anumit tip de mediu. A. Scrieţi, pe foaia de examen, răspunsurile corecte care completează propoziţiile de mai jos: 1. Mediul polar este marcat, pe hartă, cu litera … 2 puncte 2. Mediul montan este marcat, pe hartă, cu litera … 2 puncte B. Scrieţi, pe foaia de examen, litera corespunzătoare răspunsului corect pentru fiecare dintre afirmaţiile de mai jos: 1. Muşchii şi lichenii sunt specifici mediului marcat, pe hartă, cu litera: a. A b. B c. C d. E 2 puncte 2. Precipitaţii sub 150 mm/an cad în regiunea marcată, pe hartă, cu litera: a. A b. E c. F d. G 2 puncte 3. Regiunea marcată, pe hartă, cu litera C corespunde mediului: a. ecuatorial b. polar c. temperat-oceanic d. temperat continental 2 puncte C. Caracterizaţi tipul de mediu marcat, pe hartă, cu litera E, având în vedere: a. două caracteristici climatice; b. un aspect al vegetaţiei; c. numele unei specii de plantă; d. numele unei specii faunistice; e. un tip sau o clasă de sol; f. numele unui fluviu care traversează acest tip de mediu; g. numele a două state care cuprind pe teritoriul lor acest tip de mediu; h. gradul de antropizare a acestui tip de mediu.
10 puncte
D. Precizaţi trei deosebiri între mediul regiunii marcate, pe hartă, cu litera F şi mediul regiunii marcate, pe hartă, cu litera D. Nota 1: Deosebirile se pot referi la oricare dintre următoarele elemente: climă, vegetaţie, faună, soluri. Nota 2: Punctajul complet va fi acordat numai dacă cele trei deosebiri vor fi prezentate comparativ şi nu separat. 6 puncte E. Prezentaţi doi factori care determină formarea deşerturilor în regiunile tropicale.
Probă scrisă la Geografie Generală
4 puncte
Subiectul III