REGULI simplificate DE CIRCULAŢIE
Prof: Toma Catalin
prof.Tulvan Emilia
a plagiat
CIRCULAŢIA PIETONILOR
Orice persoană care se deplasează pe jos, pe un drum public este PIETON.
Sunt consideraţi pietoni şi persoanele cu handicap locomotor, care se deplasează cu vehicule speciale. De asemenea şi cei care folosesc patine sau alte dispozitive cu rotile sunt consideraţi tot pietoni.
Prin DRUM PUBLIC înţelegem orice cale de comunicaţie terestră destinată traficului rutier, dacă este deschisă circulaţiei publice.
CIRCULAŢIA PE TROTUARE Pietonilor elevi li se recomandă:
evitarea deplasării pe trotuare în alergare; evitarea staţionării, cu alţi colegi, în mijlocul trotuarului şi retragerea într- un loc unde să nu fie incomodată deplasarea celorlalţi pietoni; evitarea activităţilor de joacă, obligând astfel pe ceilalţi pietoni să ocolească, trecând chiar pe partea carosabilă sau chiar mai grav din cauza concentrării la joc se poate ajunge pe suprafaţa carosabilă, copiii devenind predispuşi accidentelor; deplasarea să se facă, pe partea dreaptă a trotuarului în direcţia de mers. Copiii mici însoţiţi de maturi trebuie ţinuţi de mână, iar deplasarea şi poziţionarea lor să se facă în partea dinspre clădiri sau garduri, opusă marginii drumului.
Când lipsesc trotuarele sau potecile deplasarea, se face, pe cât posibil, pe un singur şir; pe partea stângă a carosabilului în sensul de mers şi cât mai aproape de marginea acestuia
Pentru circulatia pietonilor pe timp de noapte se fac următoarele recomandări :
să fie îmbrăcaţi în culori deschise sau să aibă accesorii vestimentare din material reflectorizant
să folosească în timpul deplasării lanterne sau felinare aprinse;
E bine să fi vizibil când circuli pe jos sau cu bicicleta Poartă haine de culoare deschisă sau haine care reflectă lumina. Mersul pe jos sau cu bicicleta noaptea e foarte periculos. Daca vrei să mergi cu bicicleta noaptea, la fel ca la maşini, farurile sunt obligatorii. Mai mult de atât, vesta reflectorizantă a devenit obligatorie pentru bicicliştii care circulă pe timpul nopţii.
Bi ci cl işti i:
Bicicletele, ca oricare alte vehicole , vor fi conduse pe dreapta drumului în direcţia de mers, cât mai aproape de marginea acestuia. Indiferent de lăţimea drumului, deplasarea cu bicicleta se face paralel cu bordura păstrând faţă de aceasta o distanţă laterală suficientă pentru a nu impiedica circulaţia pietonilor de pe trotuar. Nu se merge pe bicicletă agăţat de alt vehicol în mers , cu mâinile în buzunare sau cu diverse obiecte în braţe . În timpul virajului biciclistul va încetini viteza şi va semnaliza cu bratul stâng întins (daca vireaza stânga) şi cu bratul drept întins (dacă virează dreapta). Circulaţia cu bicicleta se va face pe piste special amenajate (acolo unde există ) şi va ţine seama de indicatoarele de circulaţie.
Mijloacele
de transport în comun au de
obicei două sau mai multe uşi; regula este ca urcarea pietonilor să se facă prin uşa din spate. Nu se circulă agăţat de scările acestor autovehicole (există pericolul ca în cazul depaşirii unui alt vehicol să se producă accidente grave.) Nu se distrage atenţia conducătorilor vehiculelor prin gesturi , strigăte sau discuţii pe parcursul călătoriei.
asteptarea
mijloacelor de transport în comun să se facă stând numai pe trotuar sau acostament şi nu pe carosabil
PRESEMNALIZAREA TRECERII PENTRU PIETONI Acest
indicator informează şoferii că se apropie de o trecere pentru pietoni Nu aveţi voie să traversaţi în preajma acestui indicator
Accesul interzis pietonilor
Pistă comună pentru pietoni şi biciclete
Delimitarea pistelor pentru pietoni şi biciclete
Trecere pentru pietoni
Semafor pentru pietoni combinat cu dispozitiv de cronometrare a timpului aferent culorii