“L’EDUCACIÓ INFANTIL A NORUEGA” La web: “El Safareig” és una web educativa bàsicament destinada a tot el relacionat amb l’Educació Infantil. Un dels temes dels que es parla és “L’educació infantil al món”. D’aquest enllaç trobem diferents vincles que ens portaran a l’aprofundiment sobre els mètodes d’intervenció en alguna regió europea en concret: Finlàndia, Noruega, Polònia, Suècia i Lió. En aquest cas he escollit aprofundir en l’educació que es fa en Noruega: Primer de tot quan fem clic sobre l’enllaç referent a Noruega, anem a parar a una altre pàgina on hi apareixen dos vincles nous: Experiència personal i viatge de la revista Infància 2006
Experiència personal Aquí ens explica l’experiència que va tenir la Carmen Mallo, una mestra que era companya dels que van fer la pàgina, quan va marxar a viure a Noruega. Per mitjà de carta es comunica amb els seus amics d’aquí, explicant-los tot el que fan els seus fills en l’escola noruega. Es veu molt clarament com existeixen diferències entre el nostre sistema d’educació. A les cartes que la Carmen els envia a la gent del Safareig es pot veure com a Noruega els nens de totes les edats tenen molt de contacte amb la natura i els seus patis son com jardins, que això provoca una major sensibilització per part dels nens i nenes al món que els envolta o més entusiasme a l’hora de fer jocs i activitats. Aquest fet es veu afavorit per la situació geogràfica de Noruega, on tot són grans boscos i prats. Tot això amb la mínima intervenció dels adults, que provoca una major autonomia en els nens. Una altre punt a destacar de les seves cartes és el fet de la important participació dels pares en les llars d’infants. Ens explica com els pares intervenen en moltes sortides que es fan conjuntament amb la llar d’infants, com per exemple: - En una ocasió ens diu que van participar en “la tarda de treball voluntariat”, fet curiós perquè allà les escoles no són públiques, on els pares ajudaven a fer reparacions mentre que els mestres preparaven el berenar per tots. - O també ens explica com és tradició anar a visitar els “Seters” (que són una espècie de granges) les escoles amb els pares. Tot això, ens explica que és possible per les condicions laborals, on es tenen jornades flexibles i molts ajuts econòmiques a les famílies amb nens. Viatge de la revista Infància 2006 En aquesta secció ens explica el viatge que la revista Infància va fer a Noruega per conèixer la situació de l’educació infantil. Van visitar dos llocs de Noruega: el Sognefiord (en Sogndal) i Oslo (la capital). Durant l’estada a Sognal, van estar amb els professor de la universitat que donen pedagogia i a dos llards d’infants, barnehage.
En Oslo van visitar la Universitat de magisteri. I també van visitar sis llards d’infants diferents: quatre que tenien com a centre d’interès l’art, la música, el teatre i la natura, i dos més que eren privats i que estaven gestionats per “Kanva”. OPINIÓ PERSONAL Aquesta web m’ha ajudat a comprovar les grans diferències que existeix entre el nostre funcionament de les llards d’infants i de l’educació infantil, i la existeix en Noruega. Un dels principals motius és que la situació geogràfica afavoreix a que en els centres educatius es permeti un major contacte amb la natura. I això afavoreix en l’autonomia dels nens i l’observació de la situació natural, que donarà pas a una major creativitat per crear jocs en l’entorn que els envolta. Un altre punt molt important és que encara que les llards d’infants siguin privades, les famílies no tenen problemes en portar-los perquè el salari i les ajudes que cobren del govern fan que els sigui possible permetre’s aquest cost. A mi el que m’ha sorprès han estat les iniciatives de les guarderies a fer moltes activitats amb les famílies, que són possibles per l’horari flexible dels treballadors, i pel meu parer això crea primer de tot una bona relació i comunicació, i després als nens els hi dóna confiança i il·lusió per poder ensenyar als pares allò que van aprenen.
Marta Castells
28 Octubre 2008