Eco Park With Pics

  • Uploaded by: Agios Blog Team
  • 0
  • 0
  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Eco Park With Pics as PDF for free.

More details

  • Words: 1,374
  • Pages: 5
Πρόταση για πράσινη ανάπτυξη στην πόλη της Κορίνθου Γράφουν οι ενεργοί πολίτες : Λεωνίδας Φωτιάδης, Λάμπρος Κωστάρας

Και προτείνουν την ανάπτυξη: Α. Οικολογικού, Ενεργειακού και Εκπαιδευτικού πάρκου στο χώρο της χωματερής στο Πεδίο Βολής και Β. Αυτόνομης σύγχρονης μονάδας κλειστής (αναερόβιας) λιπασματοποίησης σε χώρο εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Κορινθίων Οι προτάσεις που κατατέθηκαν για συζήτηση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων, αφορούν δύο συγκεκριμένες και ξεχωριστές προτάσεις που αποκαθιστούν ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα και επενδύουν στο περιβάλλον και στην «πράσινη ενέργεια» που θα μετατρέπει εκ νέου τα απόβλητά μας σε αξιοποιήσιμους πόρους. Οι προτάσεις έχουν επείγοντα χαρακτήρα λόγω : 1. Της οικονομικής κρίσης και της ανάγκης για επενδύσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας 2. Της ανάπλασης της χωματερής στο χώρο του Πεδίου Βολής, που αποτελεί υποχρέωση έναντι της Ε.Ε και έχει ήδη καθυστερήσει 3. Της ανάγκης να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που θα είναι ταυτόχρονα και περιβαλλοντικά ορθολογική. Διευκρινίζεται ότι οι υποβληθείσες προτάσεις είναι πολιτικού χαρακτήρα και επιδιώκουν τη λήψη απόφασης αντίστοιχης με την πολιτική απόφαση του Δήμου να ξεκινήσει και υλοποιήσει την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, πέρα από τις ενστάσεις που υπάρχουν για την πορεία υλοποίησής της. Δεν συνιστούν επομένως τεχνοκρατικές προτάσεις και πολύ περισσότερο τεχνοκρατικές μελέτες οι οποίες είναι αναφανδόν απαραίτητες. Πιο αναλυτικά προτείνεται:

1) Η δημιουργία πρότυπου Οικολογικού, Ενεργειακού και Εκπαιδευτικού πάρκου στο χώρο της χωματερής του Πεδίου Βολής, ταυτόχρονα με την πλήρη ανάπλασή της,

Φωτό 1 : Το οικολογικό πάρκο Δερβενίου στη Βόρεια Ελλάδα

1

που θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή γύρω από το Πεδίο Βολής και θα αποτελέσει πόλο έλξης τόσο εκπαιδευτικά, όσο και τουριστικά για χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο, αφού δεν υπάρχει ανάλογο πάρκο ούτε στην Κορινθία, ούτε στην Πελοπόννησο. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, η επισκεψιμότητα που θα έχει το οικολογικό, ενεργειακό και εκπαιδευτικό πάρκο καθώς και η διαφήμιση που θα γίνει για ένα τέτοιο έργο περιβάλλοντος θα βοηθήσουν την Κόρινθο και την τοπική οικονομία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο χώρο αυτού του πάρκου θα είναι δυνατό : • Να οργανώνονται εκδηλώσεις, ημερίδες, διαλέξεις και εκθέσεις για το περιβάλλον.



• • •

• • •



Να οργανώνονται προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με σχολεία, πολίτες, φορείς της πόλης, επιχειρήσεις, κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού με σκοπό την συνεχή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργή συμμετοχή τους σε προγράμματα ανακύκλωσης και λιπασματοποίησης . Να γίνεται επίδειξη της ανακύκλωσης και της οικιακής λιπασματοποίησης. Να γίνεται επίδειξη λειτουργίας φωτοβολταικού συστήματος Να γίνεται επίδειξη λειτουργίας μικρής ανεμογεννήτριας Να προβάλλονται οι δυνατότητες απασχόλησης που προκύπτουν από την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων αλλά και την εφαρμογή της πράσινης οικονομίας (όπως δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων). Να εκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου. Να οργανώνονται δράσεις και προγράμματα που χρηματοδοτούνται είτε από την Ε.Ε, είτε από την πολιτεία σε συνεργασία με πιστοποιημένους φορείς για την ανακύκλωση και Μ.Κ.Ο Να αποτελέσει χώρο περιπάτου και αναψυχής για τους πολίτες με την δημιουργία υψηλής ζώνης πράσινου και αθλητικών εγκαταστάσεων

Φωτό 2 : Προτεινόμενο πάρκο σωματικής διάπλασης •

• •



Να αποτελέσει χώρο εναλλακτικής αναψυχής, άθλησης και απασχόλησης μικρών παιδιών σε ειδικό πάρκο διαχείρισης αισθήσεων και σωματικής διάπλασης Το πάρκο θα διαθέτει οικολογική και πρότυπη βιοκλιματική συνεδριακή αίθουσα και θα είναι φυσικά ενεργειακά αυτόνομο. Να υπάρχει πρόβλεψη ανοιχτού αμφιθεάτρου και πλατείας για την οργάνωση ανοιχτών πολιτιστικών εκδηλώσεων Να διαθέτει μικρό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής σε ποδηλατόδρομους

2

• •

Να διαθέτει κέντρο μεσογειακής διατροφής και προώθησης Κορινθιακών προϊόντων Τέλος ένας μικρός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φιλοξενία και φροντίδα αδέσποτων και τραυματισμένων ζώων.

Η παραπάνω πρόταση εφόσον γίνει αποδεκτή μπορεί να αποτελέσει το υπόβαθρο μιας δίκαιης διεκδίκησης για απόδοση ή μακρόχρονη παραχώρηση στον Δήμο, της περιοχής από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το σχετικό κόστος τόσο για την μελέτη, όσο και για την ανάπλαση και τη δημιουργία του οικολογικού πάρκου, χρηματοδοτείται από το 4ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, μέσω της Περιφέρειας. Επίσης στην κατεύθυνση της πράσινης οικονομίας και της πράσινης ανάπτυξης προτείνεται συγκεκριμένα : 2) Η δημιουργία αυτόνομης σύγχρονης μονάδας κλειστής (αναερόβιας) λιπασματοποίησης για τα βιολογικά απόβλητα, δηλ. ενός σταθμού «πράσινης ενέργειας» που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και δίνει ουσιαστικές λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα. Τα βιολογικά απόβλητα (απόβλητα από κήπους, κουζίνες και τρόφιμα) αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 των αστικών αποβλήτων. Η διαχείρισή τους επομένως έχει τεράστια σημασία αφού, μαζί με την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, μπαταριών κλπ που αντιπροσωπεύουν περίπου το 50-55% των αστικών αποβλήτων, συνιστούν μια ολοκληρωμένη διαχείριση που μπορεί να ξεπεράσει το 90% του συνόλου των στερεών αποβλήτων και να λύσει το τεράστιο πρόβλημα της διάθεσής τους. Γιατί από την διάθεση απορριμμάτων και τους Χ.Υ.Τ.Α μπορούμε να περάσουμε στην διάθεση υπολειμμάτων (που είναι αβλαβή για το περιβάλλον) και τους Χ.Υ.Τ.Υ Το ζήτημα είναι σε ποια κατεύθυνση θα γίνει η διαχείριση των βιολογικών αποβλήτων γιατί η κατεύθυνση συνιστά και πολιτική απόφαση. Την κατεύθυνση δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από την Πράσινη Βίβλο, για ανάκτηση ενέργειας από βιολογικά απόβλητα με την εφαρμογή της λύσης της κλειστής (αναερόβιας) λιπασματοποίησης.

Φωτό 3 : Μονάδα λιπασματοποίησης και παραγωγής βιοαερίου στη Λίλλη της Γαλλίας Η κλειστή (αναερόβια) λιπασματοποίηση δίνει παραγωγή (ανάκτηση) ενέργειας από το βιοαέριο. Το βιοαέριο μπορεί να αξιοποιηθεί για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θερμότητας (μπορεί να ζεστάνει σχολεία, κολυμβητήρια, δημόσια κτίρια), αλλά και ως βιοκαύσιμο στις μεταφορές. Η αναερόβια ζύμωση συνιστά την πλέον επωφελή τεχνική επεξεργασίας από οικονομική και περιβαλλοντική άποψη.

3

Πραγματοποιείται σε κλειστούς αντιδραστήρες και επιφέρει σημαντική μείωση των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων και ως εκ τούτου συντείνει στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος. Μέσα στο 2009 ο δήμος Ελευσίνας, με την μέθοδο της κλειστής (αναερόβιας) λιπασματοποίησης θα προχωρήσει στην παραγωγή (ανάκτηση) ενέργειας, λύνοντας έτσι μαζί με την εκτεταμένη ανακύκλωση που πραγματοποιεί οριστικά το πρόβλημα της διάθεσης των στερεών αποβλήτων. Το 2007, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κέντρο παραγωγής βιοαερίου ως καύσιμου άνοιξε στη Λίλλη. Με βάση την επεξεργασία οργανικών αποβλήτων κατόπιν χωριστής αποκομιδής, παράγει βιοαέριο το οποίο μετατρέπεται σε καύσιμο κίνησης με το οποίο τροφοδοτείται ο στόλος 150 λεωφορείων του δημοτικού συστήματος συγκοινωνιών ετησίως. Εφόσον γίνει αποδεκτή η παραπάνω πρόταση, ο Δήμος θα πρέπει να προχωρήσει σε ανάθεση τεχνοοικονομικής μελέτης και να αποφασίσει τον χώρο που θα δημιουργηθεί η μονάδα κλειστής (αναερόβιας) λιπασματοποίησης. Ο προσδιορισμός του χώρου προϋποθέτει προμελέτη που μπορεί να γίνει σε συνεργασία με Πανεπιστημιακούς φορείς οι οποίοι έχουν ήδη εργαστεί σε αντίστοιχες μελέτες στην Ελλάδα. Στην κατεύθυνση αυτή θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη μία δημόσια εκδήλωση-συζήτηση με συμμετοχή των Πανεπιστημιακών φορέων, του Δήμου Ελευσίνας, του επιτρόπου κ. Δήμα και της Greenpeace. Σημειώνεται ότι η προμελέτη θα προσδιορίσει τις απαιτήσεις του χώρου και θα αναδείξει όλα τα σχετικά χωροταξικά, πολεοδομικά και άλλα διαδικαστικά ζητήματα που σχετίζονται με το εγχείρημα. Τονίζεται όμως ότι εγκαταστάσεις τέτοιου τύπου είναι περιορισμένης έκτασης, δεν παράγουν οσμές και δεν επιβαρύνουν τον περιβάλλοντα χώρο.

Φωτό 4 : Μονάδα αναερόβιας ζύμωσης στη Γαλλία Στην μονάδα θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται και οι 9 Δήμοι του Συνδέσμου, κάνοντας ακόμα πιο οικονομικά συμφέρουσα μια τέτοια πράσινη επένδυση Η πρόταση απευθύνεται στον Δήμο Κορινθίων και όχι στον Σύνδεσμο (που εν δυνάμει θα μπορούσε να κατατεθεί) γιατί σε περίπτωση που η μονάδα δεν δημιουργηθεί σε χώρο του Δήμου, τότε τα οφέλη αυτής της πράσινης επένδυσης δεν θα τα αποκομίζει ο Δήμος Κορινθίων. Τα έσοδα, από την παραγωγή (ανάκτηση) ενέργειας, θα δίνουν σημαντικό κέρδος για τον δήμο.

4

Το κόστος μελέτης και επένδυσης μπορεί ο δήμος να το διεκδικήσει κατά 50% από το 4ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, μέσω της Περιφέρειας. Ταυτόχρονα προτείνεται, να εφαρμόσει πιλοτικά ο Δήμος, μοιράζοντας δωρεάν 200 κάδους (το κόστος δεν είναι μεγάλο) πρόγραμμα οικιακής λιπασματοποίησης που θεωρείται ως ο πλέον επωφελής για το περιβάλλον τρόπος διαχείρισης των οικιακών βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων. Η διανομή των κάδων προτείνεται να γίνει κυρίως στις γειτονιές εκτός κέντρου. Η παραπάνω πρόταση, μαζί με την ανακύκλωση συνιστά ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αστικών αποβλήτων και κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση και λογική, με την προωθούμενη προσωρινή λύση της δεματοποίησης και αποθήκευσης όλων των απορριμμάτων που εάν εφαρμοστεί, θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα με τραγικές συνέπειες για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία και επιπλέον, μαθηματικά, οδηγεί στην καύση με συνέπειες που αναφέρονται σε σχετική έκθεση της Greenpeace. Μέχρι τότε θα έχει χαθεί η ευκαιρία να μετατρέψουμε 400-450 χιλ τόνους απορριμμάτων σε αξιοποιήσιμους πόρους και να δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Φωτό 5 : Εικόνες από το πεδίο βολής όπως είναι σήμερα

ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΡΑΜΑ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ»

5

Related Documents

Eco Park With Pics
April 2020 6
800 Strains With Pics
April 2020 3
Pres With Pics
October 2019 6
Pics Pics Pics
December 2019 49
Create Pics With Words
November 2019 7
Pics
October 2019 49

More Documents from ""

April 2020 4
April 2020 5
April 2020 1
April 2020 7
April 2020 3
May 2020 23