δημοτική αγορά κυψέλης

  • Uploaded by: Agios Blog Team
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View δημοτική αγορά κυψέλης as PDF for free.

More details

  • Words: 1,056
  • Pages: 1
20 ρεπορταζ

free sunday

17-19.04.2009

www.freesunday.gr

Δημοτική Αγορά Κυψέλης δημητρησ χρυσικοπουλοσ

Σ

το βασικό στοιχείο είναι η συμμετοχή των κατοίκων. Λέμε ότι θα μπορούσαν να βρεθούν μοντέλα, με ευθύνη του δήμου, που να συνδυάζουν και την αναγκαία ανακαίνιση της Αγοράς, αλλά και τη διατήρηση της εμπειρίας, ότι κάποιοι άνθρωποι, εθελοντικά, χωρίς πόρους, λειτουργούν καθημερινά την Αγορά εδώ και δυόμισι χρόνια. Η Αγορά λειτουργεί καθημερινά ως ένα πρότυπο κοινωνικό-πολιτιστικό κέντρο, ενώ αν περάσει στα χέρια του δήμου, φοβόμαστε ότι θα περάσει στο τυπικό αποξενωμένο και γραφειοκρατικό μοντέλο».

την καρδιά της Κυψέλης, «αγκαλιασμένο» από τις οδούς Σποράδων, Ζακύνθου, Σύρου και Φωκίωνος Νέγρη, από το 1935 βρίσκεται ένα εμβληματικό κτίριο της Αθήνας: η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, η οποία αποτελεί έργο του ιστορικού δημάρχου Αθηναίων Κ. Κοτζιά. Το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς αποτελεί το σύμβολο μίας από τις πιο παλιές γειτονιές της Αθήνας και για πολλά χρόνια ήταν το κέντρο της εμπορικής της ζωής. Ωστόσο, όπως λένε οι παλιοί Κυψελιώτες, κάτι τα «μεγαθήρια» σούπερ μάρκετ που μπήκαν στη ζωή μας, κάτι η αλλαγή στον τρόπο ζωής, η Αγορά σιγά σιγά μαράζωσε. Τα καταστήματα που φιλοξενούσε άρχισαν να κλείνουν, ενώ ο «τελευταίος των Μοϊκανών», ένα μικρό οπωροπωλείο, έβαλε λουκέτο το 2003, και το κτίριο της Αγοράς αφέθηκε στην τύχη του.

«Μειοψηφικές αντιδράσεις»

Τα αρχικά σχέδια του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος είναι και ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, προέβλεπαν την κατεδάφισή του και την κατασκευή στη θέση του ενός πολυώροφου σταθμού αυτοκινήτων. Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής κινητοποιήθηκαν, έτρεξαν, άσκησαν πιέσεις και, τελικά, το 2005 το κτίριο κρίθηκε διατηρητέο, τόσο λόγω της αρχιτεκτονικής του (θεωρείται εξαιρετικό δείγμα δημόσιου κτιρίου της εποχής του Μεσοπολέμου) όσο και λόγω της ιστορικής του σημασίας. Πάντως, η κήρυξή της ως διατηρητέας δεν βοήθησε και πολύ τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, η οποία αφέθηκε στη μοίρα της. Μέχρι το 2006, όταν η Πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής, με τη συμπαράσταση της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πόλη, αποφάσισε να πάρει τα πράγματα στα χέρια της. Κατέλαβε το κτίριο, το καθάρισε, πραγματοποίησε κάποια πρώτα έργα συντήρησης και άρχισε να το χρησιμοποιεί ως κέντρο πολιτισμού. Μέσα σε αυτά τα δύο και κάτι χρόνια, στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς έχουν γίνει δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες, εκθέσεις, εθελοντικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες, έχει στηθεί ακόμα και αγορά οικολογικών προϊόντων.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Πριν από περίπου ένα χρόνο, μετά από πρόταση της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, συστήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις για το μέλλον της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. Οι προτάσεις κατατέθηκαν και, τελικά, πριν από λίγες ημέρες το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ανακαινίσει την Αγορά και να παραχωρήσει τα καταστήματά της προς εμπορική εκμετάλλευση, με τα έσοδα να πηγαίνουν στο Ίδρυμα Αστέγων του δήμου. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Ανοιχτής Πόλης, η οποία τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της πρωτοβουλίας των κατοίκων και κατά των εμπορικών χρήσεων του κτιρίου.

18/12/2006: Ο κ. Τσίπρας με τις κ.κ. Α. Φιλίνη και Μ. Βήχου σε συνέντευξη Τύπου για την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης. Μερίδα κατοίκων καταγγέλλει ότι η δημοτική παράταξη Ανοιχτή Πόλη έχει κάνει το χώρο «στέκι» της και «άνδρο αλλοδαπών».

Το 2006 η Πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής, με τη συμπαράσταση της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πόλη, κατέλαβε το κτίριο, το καθάρισε, πραγματοποίησε κάποια πρώτα έργα συντήρησης και άρχισε να το χρησιμοποιεί ως κέντρο πολιτισμού. Όπως σημείωσε στην «F.S.» ο Χ. Κωνσταντάτος, ο οποίος εκπροσώπησε την Ανοιχτή Πόλη στη διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Αθηναίων για τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, «οι άλλες δημοτικές παρατάξεις αναγνωρίζουν ως ένα βαθμό ότι χάρη στην παρέμβαση των κατοίκων το κτίριο έχει κριθεί διατηρητέο, ωστόσο είναι αρνητικές σε αυτό το “πείραμα” που συμβαίνει εκεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια λειτουργίας του χώρου από τους ίδιους τους κατοίκους μέσα από συνελεύσεις, μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία».

«Όχι στις εμπορικές χρήσεις»

Ο κ. Κωνσταντάτος επισημαίνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι «το μόνο που μπορεί να φανταστεί η πλειοψηφία της δημοτικής Αρχής για το χώρο είναι η επαναλειτουργία του με εμπορικούς όρους. Και, κυρίως, λέει να τελειώσει η ιστορία της λειτουργίας της Αγοράς από τους ίδιους τους κατοίκους της γειτονιάς. Αυτό φαίνεται ότι ενοχλεί». Τόνισε, δε, ότι «εμείς λέμε ότι, ανεξάρτητα από το τι χρήσεις θα υπάρχουν στην Αγορά –κυρίως θέλουμε χρήσεις πολιτισμού και για τη γειτονιά, μη εμπορευματικές–

«Θέλουμε πολιτιστικό κέντρο»

Η κ. Γεωργοπούλου ως προβλήματα εντοπίζει το ότι κάποιοι από τους καταληψίες παραμένουν εντός του χώρου, ότι συγκεντρώνονται ανεξέλεγκτα αλλοδαποί και ότι γενικώς υποβαθμίζεται η περιοχή. Τόνισε, δε, ότι είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι στο δημοτικό συμβούλιο πέρασε η δική τους πρόταση, δηλαδή, ο χώρος να δοθεί για πολιτιστικές εκδηλώσεις και να δημιουργηθεί κι ένα παραδοσιακό καφενείο. Όσον αφορά στα καταστήματα που υπάρχουν εντός της αγοράς, είπε ότι «οι κάτοικοι θα κοιτάξουμε να ενοικιαστούν, όμως θα πρέπει να ταιριάζουν στο χώρο και, σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να έχουμε λόγο κι εμείς και να ελέγχουμε την κατάσταση. Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι θέλει, σαν να είναι δικό του κτίριο, και δεν επιτρέπει να γίνει αυτό που θέλουν οι κάτοικοι. Οι δύο σύλλογοι έχουμε μαζέψει 2.500 υπογραφές για να γίνει πολιτιστικό κέντρο, όχι “στέκι” του κ. Τσίπρα».

EUROKINISSI

Σχέδια και πρωτοβουλίες

Ο κ. Κωνσταντάτος παραδέχτηκε ότι κάποιοι κάτοικοι της περιοχής έχουν αντιδράσει στην αυτοδιαχειριζόμενη λειτουργία της Αγοράς, «λόγω πολιτικών πεποιθήσεων ή για άλλους λόγους», ωστόσο εκτιμά ότι οι φωνές αυτές είναι μειοψηφικές και ότι οι περισσότερες αντιδράσεις είναι τεχνικής φύσεως. Ξεκαθαρίζει, δε, ότι η Ανοιχτή Πόλη δεν ενδιαφέρεται να μετατρέψει τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης σε «στέκι» της, τονίζοντας ότι «αυτό που έχει σημασία είναι το υπόδειγμα που δίνουν οι κάτοικοι με την επαναλειτουργία της στη βάση ενός ανοιχτού μοντέλου. Και ο κόσμος της Κυψέλης, αλλά και από αλλού, συμμετέχει και την έχει αγκαλιάσει ως ένα “υπερτοπικό” σημείο αναφοράς». Πάντως, αντιδράσεις υπάρχουν και από δύο άλλες πρωτοβουλίες κατοίκων, τους Φίλους της Κυψέλης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κυψέλης. Η εκπρόσωπος του συλλόγου Φίλοι της Κυψέλης Χ. Γεωργοπούλου τόνισε στην «F.S.» ότι η επιδίωξή τους ήταν και παραμένει η Αγορά να γίνει ένας «πολιτιστικός χώρος, ο οποίος λείπει από την Κυψέλη». Ωστόσο, όπως επισήμανε η κ. Γεωργοπούλου, «εδώ και δύο χρόνια και τρεις μήνες, η Αγορά καταλήφθηκε από ορισμένα παιδιά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά είπαμε μπράβο, καθώς η Αγορά καθαρίστηκε, και, αφού ο δήμος δεν κάνει αυτό που ζητούν οι κάτοικοι, ας το κάνουν οι νεαροί. Όμως, αυτοί μπήκαν με άλλο σχέδιο· έκαναν την κατάληψη και τώρα δεν φεύγουν από εκεί».

More Documents from "Agios Blog Team"

April 2020 4
April 2020 5
April 2020 1
April 2020 7
April 2020 3
May 2020 23