8.10.2018 Bibliografie 52/2003, 544/2001, costitutie art 31 al 1,2,3. Contractul social e cel care ne fundamenteaza acest raport dintre titularii puterii si subordonati. (guvern si cetateni) Transparenta – toate informatiile privind procesul de administrare sunt vizibile si accesibile. Tema = definitiile cuv subliniate Dreptul la transparenta ca modalitati: -accesul la informatiile exante (informatii dintr un proces, portal.just, e din oficiu, formala si democrata ) esentiala pt construirea increderii - acces la informatii concomitent cu adm publica (standardele de control managerial intern, orice decizie este argumentata sub aspectul necestatii, oportunitatii , tratamentului egal, accesului, predictibilitatii impactului si al legalitatii,) esentiala pt evitarea abuzului sau proastei administrari. - acces la informatii expost in raport cu adm publica. (accesul la informatiile de interes public, SUA )esentiala pt justificare si descarcare de mandat public Toate se fac din oficiu sau la cerere. Daca e la cerere: justificata sau fara justificare. Efectele celor 3 accese : Obligatie de procedura si o obligatie democratica. Analiza legata de obiectvul transparentei (la toate 3) : codecizie (formala sau informala) Efectul generic al transparentei si al bunei administrari I reprezinta asigurarea integritatii publice si a dezvoltarii durabile. Lipsa de integritate duce la coruptie. Integritatea reprezinta un mod de functionare si gestiune a puterii. Art 51 al 2 petitii in numele colectivitatilor pe care le reprezinta.
11/10/2018 544/2001 trasparenta expost, pleaca din art 31 Constitutie, , lege organica 1. Definirea : - informatia de interes public = orice informatie care rezulta ca urmare a desfasuratii activitatii autoritatilor publice. - Exceptii de la aces al informatiei de interes public : informatiile cu character personal , cele care privesc siguranta nationala (clasificate) legea 182, informatii a caror publicitate afecteaza concurenta loiala, informatii a caror publicitate ar afecta intereselor tinerilor, datele si informatiile protejate In baza drepturilor de autor, brevet,marci etc. , informatiile care privesc desfasurarea achetelor disciplinare sau judiciare -EXCEPTIA LA EXCEPTIE = cand priveste capacitatea de exercitare a functiilor publice(adeverinta de apt inapt in munca), documente care privesc indicii fraude, infractiuni . 2. dreptul de acces : - din oficiu= prezente la nivel minimal de lege , nu limitative, si se realizeaza systematic. -la cerere = pe baza unei cereri care nu trebuie motivata. 10 zile, 5 zile daca refuz, sau daca solicit marirea termenului , 30 de zile max (prelungirea celor 10 zile), pe lor , 24 h pt informatiile solicitate de mass media sau cerute oral. 1 an. Cererea de acces la informatii : numele, date indentificare, cum doreste sa primeasca informatia, informatia. prevedere organizatorica - institutiile publice trebuie sa :
Sa isi intocmeasca lista informatiilor publice din oficiu plecand de la minimul stabiliti de lege Sa si desemneze un compartiment responsabil cu accesul la informatiile de interes public Sa stabileasca procedurile interne pt culegerea si punerea la dispozitie a informatiilor Sa intocmeasca un raport annual pe care il comunica sggului si il publica pe site privind cererile si modul de solutionare in domeniul informatiilor de interes public
Aceste 4 obligatiile sunte detalitate in normele metotdologice adaptatea prin hotarare de govern. Tema= neconcordanta dintre lege 544 si cu HG.