Rundradions kovändning upprör branschfolk
Hela digitaliseringen är en enda soppa Med 24 veckor kvar av analog-tv står det klart att flera hundratusen finländare har köpt digitalbox i onödan. Farsartat av Yle och ministeriet, menar teknikkonsulten Petteri Järvinen.
Risto Iittis telefon har ringt hela dagen. Han jobbar på tvåmannaföretaget Yhteisantennilaite som bland annat installerar centralboxar. - Hittills har vi installerat dem bara i sjukhus och skolor för Esbo stad. Men i dag är det många fler som ringt och frågat om dem. Centralboxen omvandlar digitala tvsignaler till analoga och låter på det sättet en hel skola eller ett sjukhus se digitalkanalerna via en enda låda, också efter den sista augusti när det analoga tv-nätet slocknar. Iitti tycker att alla hus borde få göra så. - Det är helt tokigt att alla tvapparater i hela huset kräver en egen box. Han hoppas på att lagen nu kan ändras. Det skulle göra livet lättare för många, och ge honom mera arbete. Men han är skeptisk. - Hela digitaliseringen är en enda soppa. Det är bara att vänta och se vad de hittar på. I gårdagens Helsingin Sanomat kom nyheten som ställde digitaldebatten på ända. Yles förvaltningschef Jussi Tunturi var beredd att ge grönt ljus till husbolag som vill installera centralbox. De som bor i huset slipper då köpa egen digitalbox, så som det har varit i Sverige sedan länge. Kravet är att varje bostad också får ett uttag för digital signal. Nyheten väckte genast kritik. Inte mot beslutet, men för att det kom alltför sent. Nu har redan sex av tio hushåll hunnit skaffa digitalbox. - Många har gjort det i onödan, säger Arto Salo, vd för RF-tuote som tillverkar centralboxar. På vilket sätt? De flesta över 55 är helt ointresserade av de extra tjänster som digital-tv för med sig. De vill bara få fortsätta se grundkanalerna. De har lurats att tro att de behöver en egen digitalbox. Hur många är de? - Ett par hundratusen har säkert köpt i onödan. Det är obegripligt. Konsulten Petteri Järvinen håller med: - De som inte behöver spela in program och klarar sig utan särskild textning klarar sig bra utan egen box i bostaden. Varför har Yle väntat så länge med sin linjeändring? - Jag vet inte, det här borde ha skett för två tre år sedan. Yle verkar tycka att det är bra att fylla Finland med digitalboxar som redan börjar bli för gamla. Petteri Järvinen kallar hela digitaldebatten en fars och tycker att det är märkligt att kommunikationsministeriet har gett Yle så starkt tolkningsföreträde. Ministeriet borde ha rätat ut frågetecknen för länge sedan och gett klara besked till
befolkningen. Det har aldrig funnits någon lag som förbjuder husbolagen att göra som de vill, menar Järvinen som får mothugg av Liisa Ero på kommunikationsministeriet. Hon menar att Yle, som har fått väldiga befogenheter under digitaliseringen, kunde ha åtalat husbolag för brott mot upphovsrättslagen. Men det kommer de inte att göra efter gårdagens definitiva beslut. - Vi har blixtinkallat styrelsen och fattat ett beslut i enlighet med det som Jussi Tunturi redan sagt, sade Rundradions vd Mikael Jungner. Med 24 veckor kvar tills det analoga nätet släcks kommer det här beslutet uppseendeväckande sent. Tog det Rundradion så lång tid att förstå att det går att sända både digitalt och analogt genom samma lina? - Nej, men problemet kom till ytan för bara ett par månader sedan. Husbolagen började höra av sig och då började vi utreda. Förstår du att det är många som skulle ha varit glada om ni hade bestämt er tidigare? - De som är skeptiska till digitalteve borde se det här som en glad nyhet. Och ingen har köpt digibox i onödan. Hur menar du? De husbolag som vill lägga ett par tusen euro på centralbox får väl göra det. Men det är inte särskilt vettigt. Snart går det inte ens att köpa analoga tv-apparater längre. Hbl sökte kommunikationsministern Susanna Huovinen (sd) för en kommentar utan att lyckas.
Hufvudstadsbladet – Onsdagen den 4 april
Marcus Lillqvist
[email protected]