Over Alma Services: Alma Services is een jong en snel groeiend organisatieadviesbureau dat zich toelegt op structurele verbetering en optimalisatie van bedrijfsprocessen binnen front- en backoffice afdelingen. Onze missie is om bedrijven te laten excelleren door consultancy van wereldformaat op persoonlijke schaal te bieden. Hierbij streven wij ernaar om duurzame, praktische oplossingen op maat te creëren en hands-on, actief te implementeren.
We excellerate your business
Wij geloven erin dat begrip voor uw probleem essentieel is voor een optimale oplossing. Daarnaast durven wij medeverantwoordelijkheid te nemen voor het succes van de oplossing en gaan ook pas weg als de geboden oplossing werkt en geaccepteerd wordt.
Bedrijfscontinuïteitsplanning
Heeft u vragen? Martijn Stout
[email protected]
We excellerate your business
06 276 56 886 www.almaservices.nl Paul Heimplaetzer
[email protected] 06 109 30 174 www.royalhaskoning.com
Alma Services Postbus 1057 1400 BB Bussum 035 693 64 69
Een grieppandemie: een reëel scenario... Het huidige economische klimaat dwingt bedrijven om op de toppen van hun kunnen te presteren. Het continu draaiend houden van een optimaal efficiënte bedrijfsvoering is voor velen dagelijkse noodzaak. De vraag is echter of bedrijven ook voldoende aandacht besteden aan externe factoren die de bedrijfsvoering ernstig kunnen verstoren. Het RIVM houdt er rekening mee dat mogelijk tot 1 op de 3 mensen in Nederland de Mexicaanse griep zal krijgen. De verwachting is dat na de vakantieperiode het aantal besmettingen sterk zal oplopen en een deel van de bevolking straks thuis zit vanwege ziekte, zorg voor naasten of uit voorzorg. Tijdens een langere periode zullen veel mensen dan ook niet op hun werk kunnen verschijnen1. Een grieppandemie kan daardoor grote negatieve gevolgen hebben voor uw bedrijfsvoering. Stel uzelf eens de volgende vragen: Kunt u uw producten of diensten nog leveren met een bezetting van 70% of minder? Kunt u tenminste voldoen aan de leveringsverplichtingen die u contractueel bent aangegaan? Wat heeft u geregeld om de afwezigheid van zieke werknemers op te vangen? Krijgt u zelf tijdig en voldoende goederen en diensten van uw leveranciers? Bent u voorbereid op een mogelijke grieppandemie? De grieppandemie is een actueel voorbeeld, maar dit is niet de enige bedreiging die uw bedrijf in de problemen kan brengen. Denk aan grootschalige stroomuitval, verlies van telefoon– en internetverbinding, brand op de productieafdeling, een virus dat de IT functionaliteit platlegt, etc. Achteraf de schade verhalen op de veroorzaker - als die al te achterhalen valt - is voor veel bedrijven ‘too little and too late’. 1
Scenario’s Grieppandemie, Ministerie van VWS, april 2008
Bedrijfscontinuïteitsplanning De afgelopen tijd worden we vaker geconfronteerd met soms onverwachte en grootschalige verstoringen, zoals de mondiale economische crisis, grote stroomstoringen zoals in de Betuwe, of de dreigende grieppandemie. Maar in het algemeen zijn dit relatief zeldzame gebeurtenissen. Het is dan ook logisch dat bedrijven zich afvragen hoeveel energie en kosten zij moeten besteden aan maatregelen om dit soort gebeurtenissen het hoofd te kunnen bieden. Hoe ver moet je gaan?
6 Inpassen in organisatiecultuur 2 Kennis van de organisatie en de processen
5 Oefenen, onderhouden en herzien
Wij kunnen u helpen het optimum te zoeken door samen te werken aan een bedrijfscontinuïteitsplanning (BCP), gericht op een vergroting van de betrouwbaarheid , robuustheid en continuïteit van uw bedrijfsvoering. BCP omvat een zevental stappen die zijn gebaseerd op de internationale BS 25999 norm voor Business Continuity Management: 1. Inrichten van programmamanagement voor BCP: toewijzen van middelen en verantwoordelijkheden binnen de bestaande organisatie; 2. Waar nodig de organisatie nader in kaart brengen: zijn alle relevante processen, managementsystemen, leveranciers, applicaties, documenten & data, etc. in beeld?; 3. Risico-identificatie en risicobeoordeling: welke onderdelen kunnen uitvallen en wat zijn de mogelijke gevolgen?; 4. Bepalen van preventieve maatregelen of maatregelen die de gevolgen van uitval kunnen beperken: de kern van het bedrijfscontinuïteitsplan; 5. Het bedrijfscontinuïteitsplan invoeren, ermee oefenen, het onderhouden en waar nodig herzien; 6. De BCP werkwijze afstemmen op de bestaande organisatiecultuur; 7. Het BCP integreren in de bestaande managementsystemen om zorg te dragen voor de blijvende werking van het BCP. Het resultaat is een op maat gesneden werkwijze die de continuïteit van uw bedrijfsvoering kan garanderen.
1 BCP Programma Management
3 Vaststellen BCM strategie
4 Ontwikkelen en implementeren van bedrijfscontinuïteitsplan 7 Inpassen in managementsysteem
Klein beginnen: het ‘pandemieplan’ Het voorbeeld van een grieppandemie waarbij één op de drie van uw medewerkers thuis zit is uiteraard niet uit de lucht gegrepen. Een dergelijke bedreiging voor uw medewerkers en bedrijfsvoering kan eigenlijk niet wachten op het invoeren van een bedrijfsbrede aanpak van BCP. Mocht u nog niet de nodige voorbereidingen getroffen hebben voor een grieppandemie, dan is een snelle, volledige en op maat gesneden oplossing gewenst. We doorlopen dan een sterk verkorte BCP cyclus, direct gericht op de mogelijke effecten van de grieppandemie. Een dergelijk ’pandemieplan’ omvat alle voorbereidingen, maatregelen en werkwijzen om de risico’s waar mogelijk te beperken en alle effecten van een grieppandemie te minimaliseren. Royal Haskoning en Alma Services: partners in BCP Wij zijn de aangewezen partners om u te helpen met het opstellen van een pandemieplan en het verder inrichten van BCP. Royal Haskoning heeft ruime ervaring met het opzetten van veiligheid- en risicomanagementsystemen en contingencyplannen voor grote en kleine organisaties. Alma Services heeft de proces– en bedrijfskundige kennis op het gebied van bedrijfsvoering en managementsystemen in huis. Gezamenlijk staan we voor u klaar om u bij te staan bij alle vragen op het gebied van bedrijfscontinuïteit.