De Lagen Van De Huid

  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View De Lagen Van De Huid as PDF for free.

More details

  • Words: 1,005
  • Pages: 6
Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Naam

Pilet Jessica

Cluster

BEHT - TTO

Groep

1 OSO 12

Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Academiejaar 2006 – 2007

Stageschool

Kattenberg 9, B-9000 Gent Tel. 09 269 98 06  Fax 09 269 98 19 E-mail: [email protected]

Stageles

Naam

Arteveldehogeschool Campus Kattenberg

Datum

06 December 2006

Adres

Kattenberg 9, 9000 Gent

Vak/Leergeheel

T.V. – Toegepaste anatomie

Naam mentor

M. De Zaeytijd

Lesonderwerp

De huid: lagen van de huid

Afdeling

TSO Bio-esthetiek

Leerjaar

1ste leerjaar 2de graad

Lesuur

van 8.30 uur tot 12 uur

Lokaal

D 202

Aantal lln

11

Beginsituatie Onderwerp vorige les en/of gekende leerstof

De cel ( bouw, functie en eigenschappen van de cel) en de weefsels ( soorten en omschrijving)

Voortaak Andere gegevens

Bronnen

Bijlagen

Internet: http://www.kinderwebhotel.be/WO_natuur/huid/htm

Bordplan

Haarverzorging P.W.F. goedvriend p. 9 – 14

Transparant

Kwalificatie kapper Haaronderzoek / haarverzorging p. 13 – 31

Leerstof

Cursus cosmetologie, A Goethals

Foto’s van de huid en foto’s van technieken waar we op de huid werken. Foto van de huid waar cellen duidelijk zichtbaar zijn.

5de jaar secundair onderwijs – Bio-esthetiek

Invulblaadjes + individuele schetsen De huid geknipt in verschillende lagen + naamkaartjes

LESONDERWERP: De huid: de lagen van de huid ALGEMENE VAARDIGHEDEN EN ATTITUDES: Luistervaardigheid, samenvatting, … LEERPLANDOEL(EN): Benoemen van de 3 lagen van de huid en de 3 lagen van de huid aanduiden op een schets. LESDOELEN

LEERINHOUD

1. Lesbegin a. Motivatie Het belang van de kennis van huid in - Aankondiging van het lesonderwerp verband leggen met de - Lkr. Noteert de titel op bord: praktijklessen. Lagen van de huid (b. Herhaling)

WERKVORMEN/ MEDIA/ORGANISATIE Adhv foto’s komen tot het lesonderwerp. Wat zie je op volgende foto’s? Waarop wordt er gewerkt op de volgende foto’s? Lkr. deelt blaadjes uit met foto van de huid. We gaan de huid nu eens wat gedetailleerder gaan bekijken, wat valt jullie op? Zien jullie delen die er qua uitzicht hetzelfde uitzien?

TIJD

Media: Foto’s waar op de huid gewerkt wordt. Gedetailleerde foto van de huid. c. Globale probleemstelling

Hoe noemt met de lagen van de huid en waar liggen de verschillende lagen?

2. Lesuitwerking

De verschillende lagen van de huid benoemen en aanduiden op tekening.

1ste lesprobleem: Hoe noemen we de lagen van de 1ste Lesprobleem: Hoe noemen we de lagen van de huid? huid? Analyse Bouw: Herhaling Wat kan je op dit deel van de huid duidelijk zien? 1. Opperhuid of Epidermis Zijn deze cellen overal hetzelfde? Wat kan er nog allemaal verschillend zijn aan 2. Lederhuid of Dermis of Cutis cellen? 3. Onderhuids bindweefsel of Hypodermis Hoe zullen we cellen gaan noemen met dezelfde vorm en dezelfde functie? of Subcutis De huid gaat ook bestaan uit verschillende weefsellagen.

3 min

Onderwijsleergesprek De 1ste laag is eigenlijk de opperste laag, dus hebben jullie een idee hoe we deze laag noemen? Lkr. toont waar de opperhuid gelegen is en doceert de Latijnse naam. De 2de naam van de huid wijst eigenlijk naar een soort stof. Het is een stof dat veel gebruikt wordt voor schoenen, zouden jullie weten welke stof? Lkr. doceert lederhuid en toont waar deze laag gelegen is. Hoe kunnen we de onderste laag gaan noemen? De naam zegt het hier ook zelf. Lkr. doceert de juiste Latijnse benamingen van de Onderhuid en toont waar deze laag ligt. Media: Foto van de opperhuid met duidelijke cellen. Foto met delen van de huid. Schetsen van de huid voor de leerlingen. Synthese Opdracht: Lln duiden de verschillende lagen aan op schets en benoemen ze, ook met de Latijnse naam. Daarna komen leerlingen naar bord en hangen ze de gevraagde huidlaag aan bord + benoemen deze. Klassikale verbetering van de oefening. Lkr. noteert op het bord. 4 min 2de lesprobleem: Waar grenzen de verschillende lagen? De opperhuid aanduiden en benoemen op schets. De dikte van de opperhuid en de Latijns naam kennen.

2de lesprobleem: Waar grenzen de verschillende lagen? Analyse 1. Opperhuid of Epidermis Onderwijsleergesprek 1.1 Waar: hoornlaag of stratum corneum tot Neem nu de zee, welke beweging maakt deze? de basaalcellenlaag of stratum Lkr. doceert basaalcellenlaag en Latijnse naam. basale Welke vorm heeft dit bovenste deel? 1.2 Dikte: 100 micrometer Lkr. doceert de hoornlaag en zijn Latijnse naam. En de dikte van de opperhuid. Herhaling: Hoe noemt men dit golvend deel?

De lederhuid aanduiden en benoemen op schets. De dikte en de Latijnse naam kennen van de lederhuid.

2. Lederhuid of Dermis of Cutis 2.1 Waar: onder de basaalcellenlaag (stratum basale) tot de vetcellen (lipocyten) 2.2 Dikte: 1 tot 2 millimeter

Het onderhuis bindweefsel aanduiden en benoemen op schets. De dikte en de Latijnse naam kennen van het onderhuids bindweefsel.

3. Onderhuids bindweefsel of Hypodermis of Subcutis 3.1 Waar: Begin van de vetcellen of lipocyten tot aan de bezenuwing, bloedvaten en spieren. 3.2 Dikte: Afhankelijk van persoon tot persoon.

Wat merk je in het onderste deel van de huid op? Wat zijn die bolletjes? Als je weet dat de hoeveelheid van die bolletjes afhankelijk is per persoon. Bij dikkere mensen zal dat talrijker aanwezig zijn. Lkr. doceert Latijnse naam van vetcellen de dikte van de lederhuid. Waaruit bestaat ons lichaam nog behalve de huid? Wat hebben we nodig om te bewegen? Weet er nog iemand andere elementen waaruit ons lichaam bestaat? Is de dikte van het onderhuids bindweefsel bij iedereen gelijk? Media: Foto van de huid. Naamkaartjes van de delen van de huid. Synthese Opdracht: Lln krijgen een naamkaartje en hangen dit correct op het bord. Klassikale bespreking van de opdracht + verbetering. Lkr. noteert op bord

3de lesprobleem: Wat is het verschil tussen een vrouwen- en mannenhuid?

Vrouwen Opperhuid is dikker Lederhuid is dikker Onderhuidse vetcellen zijn zeshoekig Vochtige huid

3. Lesafsluiting

Mannen Opperhuid is fijner en gevoeliger Dunne lederhuid Onderhuidse vetcellen zijn stervormig Vochtarme huid

3de lesprobleem: Wat is het verschil tussen een vrouwen- en mannenhuid? Media: Transparant

6 min

a. Algemene synthese b. Verwerking

Groepswerk Vragenlijst oplossen in groepjes van 3. Klassikale verbetering van de vragenlijst a.d.h.v. een transparant. Media: Transparant

c. Organisatorisch moment Klasagenda invullen. Klas in orde brengen.

2 min

Totaal 15min

Related Documents