Cum Sa Ne Vindem Mai Bine

  • Uploaded by: BOCANET TRAIAN
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Cum Sa Ne Vindem Mai Bine as PDF for free.

More details

  • Words: 10,680
  • Pages: 11
COVER STORY GHID SALARIAL

GHID

Cum s` te vinzi cât mai bine Pentru a avea un succes garantat atunci când ai \n vedere ob]inerea unei cre[teri salariale, renun]` la "re]ete" [i \ncearc` s` adaptezi principiile de baz` ale negocierii modului t`u propriu de a fi DE LAVINIA }ÂNCULESCU Cutii mari, mici, cutii albastre, verzi, transparente, de carton, de lemn, de plastic dur, deschise, \nchise… Imagina]i-vi-le. Pe care a]i alege-o? Fiecare are farmecul dar [i neajunsurile ei… V` e greu? Atât de greu \i este [i unui recruiter s` aleag` pe cel mai bun. De multe ori, [i angajarea cuiva, ca [i testarea unui produs nou, ambalat frumos, este o loterie. Interviul structurat nu este \ntotdeauna cheia… Referin]ele cu atât mai pu]in. Din ce \n ce mai des se pune accent pe compatibilitatea candidatului cu organiza]ia [i cultura acesteia. Dar [i aici avem de-a face cu un aspect dinamic, respectiv incert. Exist` o serie de aspecte care pot cataliza luarea deciziei \n procesul de evaluare, iar acestea sunt, oricât pare de ciudat, la \ndemâna fiec`ruia dintre noi. Pentru a v` pune \n valoare nu trebuie s` \nghi]iti “pastile” oferite peste tot, \n pia]`, brute [i inadecvate, ci s` v` r`spunde]i la o serie de \ntreb`ri adaptate cazului vostru personal:

CE VÂND?

LAVINIA }ÂNCULESCU DELOITTE acestora, criterii care trebuie s` fie SMART. Orice negociere salarial` se porne[te de la ce ai realizat, \n anul care a trecut sau \n carier` (dac` e[ti la un interviu de angajare). Este singurul reper stabil pe care \l po]i folosi ca baz` de discu]ie. Folose[te cât mai multe repere m`surabile (procente, sume, bugete, num`r de angaja]i, cifre, \n general).

CE |MI DORESC? Aspectele care te motiveaz` trebuie clarificate [i avute ca linii directoare. Trebuie s` [tii unde dore[ti s` ajungi [i prin ce mijloace. Trebuie s`-]i fie foarte clar ce anume cau]i la respectiva companie, \n respectivul post. F`r` aceste clarific`ri, ai putea s` descoperi peste luni (chiar ani) c` locul t`u nu este acolo. Acesta este motivul pentru care sunt \ncurajate \ntreb`rile punctuale \n cadrul interviului de evaluare. Nu uita c` orice interviu de acest gen trebuie s` se constituie \ntr-un dialog, nu \ntr-un monolog.

24

Biz

CUM M~ PREZINT?

FOTO: VISTA

CINE SUNT? Sinceritatea fa]` de tine este cheia succesului. Pentru ca s` adaugi valoare unei companii, trebuie s` po]i vinde acea valoare, dar mai \ntâi este obligatoriu s` [tii ce vinzi. Trebuie s` ai o imagine de sine clar`, limpede, adev`rat` despre atuurile [i neajunsurile tale, pentru c` dac` nu cuno[ti acest lucru, nu te po]i pune \n valoare, respectiv nu po]i lucra asupra aspectelor care te dezavantajeaz`. A nu fi str`in de tine este ceea ce \]i poate conferi \ncrederea necesar` pentru a te prezenta \n fa]a unui evaluator care va aprecia mai mult o abordare direct` din partea ta decât una ascuns`, re]inut` \n a oferi informa]ii.

oferi ce cau]i sau, de asemenea, gre[eala de a r`mâne \n cadrul unei companii care nu te apreciaz` corect. Nu uita c` o atitudine autentic`, original` poate face diferen]a \n cazul t`u, mai ales c` evaluatorii caut` s` descopere nu numai \n ce form` te-ai conformat normelor stabilite, dar [i \n ce m`sur` po]i tu ad`uga valoare prin modul t`u unic de a fi [i de a ac]iona.

Po]i vinde experien]`, diplome, prestan]`, pove[ti de success, proiecte realizate conform planului sau target-uri dep`[ite. Dac` e[ti implicat \ntr-un process de evaluare, este foarte important s` te raportezi la ceva stabilit la \nceputul perioadei pentru care se face evaluarea. |n mod normal, vorbim despre un set de obiective stabilite la \nceputul fiec`rei perioade de evaluare [i criteriile de evaluare asociate

CUM VÂND? Aminte[te-]i c` tot ceea ce \]i propui s` vinzi poate s` devin` un e[ec dac` nu ai o atitudine potrivit`. Orice evaluator poate comite erori generate de atitudinea ta, mai ales dac` aceasta este ostil`, pesimist`, arogant`, mincinoas`, viclean` sau intolerant`, pu]in sau deloc deschis` la negocieri. Fii degajat [i mai ales autentic. Sinceritatea te poate salva \n multe situa]ii [i chiar de la a face gre[eala de a accepta un angajament \ntr-o companie care nu-]i va

“Ambalajul” cutiei conteaz`. Poart` un costum bun [i o pereche de pantofi potrivi]i momentului, dar nu merge \mbr`cat ca la nunt` sau ca la plaj`. O ]inut` profesional` e cea care \]i ofer` prestan]`. Sunt evaluatori care neutralizeaz` efectul hainelor pe care le por]i, dar aceia sunt pu]ini. Po]i s`-]i imaginezi cum te raportezi tu la o cutie foarte frumos, elegant ambalat`. Primul gând ar fi c` produsul din cutie te-ar costa mult. Ce-i drept, te \ncânt`, dar te mai gânde[ti dac` \l cumperi sau nu. Exist` angajatori (ca [i cump`r`tori) care sunt incita]i de ideea de a lua ceva foarte scump, pentru c`, gândesc ei: este imposibil s` nu fie [i bun. Exist` \ns` angajatori care sper` s` g`seasc` un produs mai modest, dar la fel de bun. Ace[tia sunt optimi[tii. Concluzia este c` o aparen]` curat`, echilibrat` [i profesional` este ceea ce te va avantaja.

CU CÂT VÂND? Cutia cost`. Unele cutii sunt vândute cu un discount semnificativ. Altele sunt oferite spre testare [i se a[teapt` plata mai târziu. Unii dintre noi \[i permit, al]ii \[i asum` o perioad` de prob`, pe care o consider` o investi]ie \n cariera lor. Atunci nu este primordial s` negociezi pachetul salarial. Scopul este s` acumulezi experien]` valoroas` pentru drumul t`u. Apoi, po]i fi \n postura s` oferi [i s` prime[ti “cifre” [i de asemenea \n postura s` discu]i de pe pozi]ie de egalitate cu evaluatorul t`u. Ai \ns` maturitatea s` iei \n calcul [i faptul c` evaluatorii profesioni[ti deschid cutia.

Lavinia }ânculescu este consultant \n cadrul diviziei de Human Capital a Deloitte. De forma]ie psiholog, ea are o experien]` de peste 5 ani de zile \n HR.

CUM FACI CARIER~ |N SECTORUL AUTO NIVELURI DE SALARIZARE |N "|n România, industria auto este reprezentat` mai pu]in de companii implicate \n produc]ie, [i mai pregnant de companii care import`, comercializeaz` [i promoveaz` autovehicule [i piese auto", arat` Andreea T`nase - human resources consultant - [i Andreea Dima - senior human resources consultant la AIMS Human Capital România. Totu[i, aceste dou` categorii de companii care activeaz` \n aceast` industrie determin` \n mod diferit climatul, cultura [i cariera \n aceste entit`]i. Importatorii auto au \n general o structur` care acoper` dou` centre de profit: vânzare [i postvânzare, deservite de departamente ca: marketing, comercial, financiar, service, administra]ie [i resurse umane, care se reg`sesc la o scar` restrâns` [i \n cadrul re]elelor de dealeri sau concesionari ai importatorilor sau reprezentan]elor auto. "O mare parte a companiilor care import` [i comercializeaz` autovehicule [i piese auto sunt afaceri de familie, \n care structura a crescut o dat` cu cre[terea pie]ei \n acest domeniu [i pozi]iile cheie din companii au fost ocupate pe criterii de \ncredere mai degrab` decât competen]e adaptate organiza]iei [i evolu]iei acesteia. Pentru restul pozi]iilor se prefer` angajarea de personal cu un anumit nivel de experien]` pe post \ns` nu neap`rat din industrie, pentru care fie se apeleaz` la anun]uri \n pres`, fie, \n cazul celor care au o structur` de resurse umane solid`, se adreseaz` companiilor de recrutare pentru posturi de speciali[ti sau la cele de Executive Search pentru pozi]ii de management", arat` consultan]ii companiei AIMS. Nu exist` o regul` \n ceea ce prive[te promovarea intern`, aceasta f`cându-se atât pe vertical`, de pe pozi]ii de coordonator pe pozi]ii de manager, de exemplu, cât [i \n zigzag, când apar oportunit`]i de dezvoltare a unor centre auxiliare de profit pentru care se consider` c` experien]a \n companie poate fi un avantaj, \n ciuda lipsei de experien]` propriu-zis` pe noul aspect al afacerii (exemplu: marketing piese de schimb, autovehicule de ocazie).

Biz

Departamentul administrativ Cleaner {ofer Recep]ionist Secretar` Executive Secretary Facilities Supervisor/Manager

Departamentul de IT 100-150 euro 250-300 euro 250-350 euro 200-300 euro 500-600 euro 800-1.000 euro

Cerin]e: Experien]` \ntre 1 [i 3 ani \ntr-o func]ie similar`, cunoa[terea unei limbi str`ine, calific`ri specifice func]iilor, cuno[tin]e operare PC.

Departamentul financiar Casier Contabil Analist financiar {ef contabil Financial Controller Director financiar

250-350 euro 500-700 euro 600-800 euro 700-900 euro 800-1.500 euro 1.500-3.500 euro

Cerin]e: Experien]` similar` de minimum doi ani, cuno[tin]e solide \n domeniul financiar-contabil, cunoa[terea legisla]iei specifice; operativitate, gândire structurat`, matematic`, cuno[tin]e de raportare interna]ional`.

Administrator re]ea Administrator baz` de date IT Manager

700-900 euro 700-900 euro 900-1.200 euro

Cerin]e: Disponibilitate fa]` de colegi, cunoa[terea instrumentelor de lucru, experien]` \ntr-o pozi]ie similar`, studii de specialitate, o permanent` informare \n ceea ce prive[te nout`]ile specifice domeniului.

Departamentul de marketing/vânz`ri Sales Representative Marketing Specialist Product Specialist Business Development Manager Area Sales Manager Product/Brand Manager Marketing Manager Sales Manager Business Unit Manager

300-400 euro 400-500 euro 400-500 euro 1.000-1.500 euro 400-600 euro 800-1.300 euro 2.000-2.500 euro 900-1.500 euro 800-1.200 euro

Cerin]e: Gândire sintetic`, abilit`]i de comunicare, negociere [i prezentare, cunoa[terea pie]ei, a tehnicilor specifice de derulare a activit`]ii, cuno[tin]e operare PC. Este necesar un bun control al nivelului de motivare.

Departamentul de logistic` Warehouse worker Customs Officer Warehouse Officer Logistics Supervisor Logistics/Purchasing Manager Warehouse Manager

250-300 euro 300-500 euro 250-350 euro 500-700 euro 700-1.000 euro 700-1.000 euro

Cerin]e: Experien]` de minimum doi ani \ntr-un post similar, disponibilitate, cunoa[terea legisla]iei, abilit`]i de gestiune a echipei, bun organizator, cuno[tin]e operare PC, experien]` anterioar` \n operarea softurilor de gestiune.

Departamentul de resurse umane HR Assistant 300-400 euro Training and Development Specialist 400-600 euro Recruiter 400-500 euro HR Supervisor 500-700 euro HR Manager 800-1.200 euro

Cerin]e: Cuno[tin]e de legisla]ia muncii, foarte bune abilit`]i de comunicare [i rela]ionare, cunoa[terea unei limbi str`ine, o permanent` informare asupra domeniului, cuno[tin]e operare PC.

SURSA: COMPANIILE DE RECRUTARE {I CONSULTAN}~ |N MANAGEMENT; NOT~: DATELE REPREZINT~ PRAGUL MINIM {I MAXIM SALARIAL, NET

PROFIL DE CARIER~

VALENTIN DUMINIC~, CONSULTANT DE VÂNZ~RI, PREMIUM AUTO La vârsta de 25 de ani, Valentin Duminic` este, de mai bine de un an, consultant de vânz`ri pentru ma[inile Jaguar, \n cadrul Premium Auto (Distribuitor General Jaguar [i Land Rover), cea mai nou` companie a grupului }iriac Auto. Valentin a \nceput s` lucreze \nc` din perioada studen]iei: "Am ocupat posturi pe care le-am privit ca solu]ii de moment, dar care m-au ajutat s` acumulez cuno[tin]e atât despre activitatea de marketing, cât [i s`-mi pun bazele \n ceea ce prive[te vânz`rile [i rela]ia cu clien]ii. |n ultimul an de facultate, m-am angajat la Chrysler Jeep Import, pe atunci distribuitor general al m`rcilor Chrysler [i Jeep \n România. Am lucrat tot \n domeniul vânz`rilor de autoturisme [i am realizat c` aceast` activitate m` define[te

[i c` \mi doresc s` continuu \n acest domeniu". Angajarea \n compania unde lucreaz` \n momentul de fa]` a fost cea mai mare provocare profesional` a sa de pân` acum. Experien]a \n vânzarea de autoturisme l-a ajutat s` treac` u[or peste obstacolele unui nou \nceput de drum. "|mi place sistemul din cadrul companiei, care m` \ncurajeaz` [i m` determin` s`-mi \mbog`]esc experien]a, \mi place echipa cât [i atmosfera de lucru. Motivante sunt [i trainingurile de specialitate. |n primul rând \mi place ceea ce fac.” Valentin spune c`, \n domeniul s`u, este foarte important s` ai o atitudine pozitiv`, s` fii comunicativ [i \ntotdeauna cu zâmbetul pe buze \n rela]ia cu clien]ii, s` ai disponibilitate pentru un program flexibil [i nu \n ultimul rând s` fii pasionat de ma[ini. VISTA FOTO:

26

Sectorul auto

CUM FACI CARIER~ |N SECTORUL BANCAR NIVELURI DE SALARIZARE |N Se poate \ncepe o carier` \n domeniul bancar \n departamentul de vânz`ri, la front office sau \n departamentul de credite. |n acest din urm` caz te po]i angaja ca analist de credite sau ofi]er de credite. Criteriile de avansare \n industria de profil se stabilesc \n func]ie de performan]ele ob]inute, de rezultatele [i de abilit`]ile dobândite de respectivul angajat. “Principalele calit`]i ale unui angajat [i care pot constitui un avantaj se refer` la responsabilitate, implicare, organizare, orientare c`tre client, bune capacit`]i de analiz` [i de sintez`, precum [i dorin]a de a ob]ine performan]`”, spune Gabriel Gâtejoiu, account manager la compania de recrutare Professional. Se prefer` promov`rile interne \n special pentru angaja]ii din domeniul IT [i \n domeniul vânz`rilor, pentru pozi]iile de middle management, tocmai pentru a fideliza angaja]ii performan]i [i pentru a ob]ine rezultate competitive \n vânz`ri. “Se prefer` angaj`ri din exterior \n domeniul vânz`rilor corporate, pentru pozi]ii de top management, cu scopul de a aduce o baz` de clien]i [i pentru a introduce noi proceduri de lucru”, mai precizeaz` Gabriel Gâtejoiu. |n principiu, aceste promov`ri se fac dup` o perioad` de doi ani, iar cele mai frecvente sunt cele \n zigzag. Reprezentantul Professional spune c` industria bancar` se confrunt` cu o oarecare criz` de for]` de munc` \n special pe domeniul financiar-contabil [i al resurselor umane. Pentru recrutarea de personal, canalele de c`utare sunt diferite \n func]ie de nivelul ierarhic ]intit. Astfel, c`utarea direct` este o metod` eficient` pentru recrutarea pozi]iilor de middle management, top management [i pentru cele din vânz`ri. Pentru pozi]iile de entry level, o metod` eficient` este anun]area posturilor vacante pe site-urile cunoscute, sau prin alte canale de comunicare specifice. Gabriel Gâtejoiu spune c` absolvirea unui MBA reprezint` un avantaj \n condi]iile \n care exist` posibilitatea de a aplica practic cuno[tin]ele asimilate. |n plus, \n companiile din industrie predomin` programele de instruire \n special pentru personalul din management.

Biz

Departamentul de trezorerie

Departamentul de resurse umane

Swift Operator Specialist trezorerie Broker Dealer Agent de compens`ri

600 - 800 euro 700 - 1.000 euro 900 - 1.500 euro 900 - 1.500 euro 700 - 900 euro

HR Officer / HR Generalist 700 - 900 euro Recruitement Manager 900 - 1.500 euro Compensation & Benefits Analyst 700 - 1.500 euro HR Development Specialist 700 - 1.500 euro HR Manager 1.500 - 2.500 euro

Cerin]e: Absolven]i de [tiin]e economice, persoane organizate, cu spirit analitic [i aten]i la detalii.

Cerin]e: Experien]` \n selec]ii de volum, familiarizare cu noile tehnici de intervievare, \n]elegerea specificului activit`]ii bancare.

Departamentul de Corporate Banking

Departamentul financiar-contabil

Relationship Manager Corporate Sales Representative Senior Relationship Manager

Analist financiar Contabil Contabil-[ef {ef departament control intern Auditor intern Manager financiar

1.500 - 2.000 euro 700 - 1.300 euro 1.500 - 2.500 euro

Cerin]e: Experien]` cu clien]i tip corporate, orientarea c`tre client [i spre rezolvarea problemelor, bune abilit`]i de comunicare [i negociere, cunoa[terea a 2-3 limbi str`ine.

Credit Officer Analist credite Analist risc Administrator cont Banking Clerk Teller (Clerk)

700 - 1.000 euro 600 - 800 euro 1.300 - 1.500 euro 1.000 - 1.500 euro 900 - 1.000 euro 1.500 - 2.500 euro

Cerin]e: Cuno[tin]e generale de contabilitate, spirit analitic, organizat [i meticuloas, capabil s` \n]eleag` principiile contabile.

Departamentul de Retail Banking 600 - 1.000 euro 800 - 1.300 euro 800 - 1.300 euro 600 - 1.000 euro 400 - 600 euro 400 - 500 euro

Departamentul de IT

Cerin]e: Bune abilit`]i de a lucra cu oamenii, intui]ie, capacit`]i de comunicare, dinamism [i spirit organizatoric.

Specialist Supraveghetor re]ea bancomate Programator Administrator re]ea / aplica]ii Adminstrator banc` de date IT Manager

Departamentul de rela]ii interna]ionale

Cerin]e: Familiarizare cu specifica]iile tehnice ale softurilor bancare, responsabil, s` aib` o abordare creativ` [i optimist`.

Speciali[ti \n tranzac]ii bancare interna]ionale

800 - 1.000 euro 600 - 800 euro 700 - 1.200 euro 700 - 1.200 euro 700 - 1.200 euro 1.000 - 1.500 euro

900 - 1.800 euro

Cerin]e: Cuno[tin]e despre politicile [i normele fiscale, bancare [i contabile ale diferitelor ]`ri, cunoa[tin]e de englez`, francez`, german`, italian` sau spaniol`.

Departamentul administrativ Recep]ionist` 350 - 450 euro Secretar` 450 - 600 euro Asistent` executiv` / de departament 600 - 800 euro Asistent administrativ 500 - 700 euro Director investi]ii / Property 700 - 1.200 euro

Cerin]e: Bune abilit`]i de organizare [i planificare, aten]ie, eficien]` precum [i capacitatea de a solu]iona problemele ap`rute.

Departamentul juridic Consilier juridic {ef departament juridic

700 - 1.000 euro 1.000 - 1.500 euro

Cerin]e: Experien]` \n consiliere juridic` pe diferite domenii de activitate, cunoa[terea unei limbi str`ine, persoane cu ini]iativ`.

Departamentul de PR / Marketing PR Officer PR Manager Marketing Manager

700 - 900 euro 1.300 - 1.800 euro 1.300 - 1.800 euro

Cerin]e: Cuno[tin]e specifice domeniului pentru a promova imaginea companiei, brandul [i noile servicii sau pachete de servicii.

SURSA: COMPANIILE DE RECRUTARE {I CONSULTAN}~ |N MANAGEMENT; NOT~: DATELE REPREZINT~ PRAGUL MINIM {I MAXIM SALARIAL, NET

PROFIL DE CARIER~

MIHAIL ION, MANAGER DEPARTAMENT CERCETARE, TREZORERIA RAIFFEISEN BANK Dup` patru ani \n care s-a dedicat carierei universitare la Facultatea de Finan]e din cadrul ASE, Mihail Ion a considerat c` poate valorifica [i dezvolta cuno[tin]ele dobândite pân` la acel moment \n activitatea practic`. |n paralel cu decizia sa, Raiffeisen Bank tocmai \[i \nt`rise pozi]ia pe pia]` prin achizi]ia fostei B`nci Agricole. {i astfel, \n 2002 s-a al`turat noii echipe. “Activitatea la Raiffeisen a marcat pentru mine, dincolo de trecerea de la aspectele teoretice la via]a real`, con[tiin]a calit`]ii [i responsabilitatea fa]` de clien]i [i fa]` de angajator”, afirm` Mihail Ion. Ini]ial [i-a \nceput activitatea ca

[i consilier bancar. |n mai pu]in de un an a devenit [eful departamentului de cercetare \n cadrul Trezoreriei b`ncii. De asemenea, Mihail mai spune c` a contribuit la formarea unei echipe care a pus bazele managementului bilan]ului b`ncii. Una dintre cele mai mari provoc`ri ale sale a fost dezvoltarea unui cadru adecvat de management al activelor [i pasivelor bancare la nivel interna]ional. Mihail spune c` “pentru cei care vor s` lucreze \n acest domeniu este important s`-[i identifice job-ul care se potrive[te cel mai bine propriului profil, s`-[i stablieasc` obiective ambi]ioase \n carier` [i s` urm`reasc` atingerea lor”. FOTO: VISTA

28

Sectorul bancar

CUM FACI CARIER~ |N SECTORUL FARMACEUTIC NIVELURI DE SALARIZARE |N Unul dintre lucrurile specifice for]ei de munc` din industria farmaceutic` la noi \l constituie preg`tirea teoretic`. |n majoritatea cazurilor, intrarea \n companie se face \n departamentul de vânz`ri, pe pozi]ii de reprezentant medical. Procesul de avansare depinde foarte mult de politica organiza]ional`, dar \n mod frecvent el este o consecin]` direct` a atingerii obiectivelor de vânz`ri. "Având \n vedere c` este vorba de o pozi]ie \n vânz`ri, calit`]ile de care trebuie s` dea dovad` un reprezentant medical sunt spiritul comercial (abilit`]i bune de negociator), orientare c`tre client [i perseveren]`", declar` Andreea T`nase - human resources consultant - [i Andreea Dima - senior human resources consultant la AIMS Human Capital România. |n cadrul companiilor farmaceutice, exist` dou` tipuri de structuri organiza]ionale: prima dintre ele prefer` separarea func]iilor de marketing de cele de vânzare, \n timp ce cealalt` este construit` pe principiul a[a-numitului "Business Unit" care presupune un cumul func]ional cu pondere comparabil` \n cele dou` zone. A[adar, promovarea de pe pozi]ii de reprezentant medical poate varia \n func]ie de structura organiza]iei. Se poate promova pe pozi]ii de coordonator regional (ponderea maxim` \n vânz`ri) sau manager de produs (ponderea maxim` pe marketing), sau pe pozi]ii care implic` managementul activit`]ii \ntr-un Business Unit. Pot ap`rea [i situa]ii \n care promovarea se face de pe pozi]ii de vânz`ri pe pozi]ii de management de produs. Consultan]ii companiei AIMS arat` c` industria farmaceutic` se face remarcat` printr-o preocupare activ` pentru instruirea [i dezvoltarea competen]elor din interiorul organiza]iei. Astfel, frecvente sunt programele de instruire tehnic`, dar [i instruirea \n tehnici de vânzare [i negociere. Companiile produc`toare de generice la noi sunt preocupate de implementarea de procese de management al calit`]ii. MBA-ul poate constitui un avantaj prin prisma viziunii strategice pe care o educ` \n cei care finalizeaz` programul.

Biz

Departamentul de marketing/vânz`ri

Departamentul financiar

Sales Representative Marketing Specialist/Product Specialist Business Development Manager Area Sales Manager Product/Brand Manager Marketing Manager Sales Manager Business Unit Manager

Payroll Clerk Treasurer Casier Contabil Analist financiar Contabil-[ef Financial Controller Director financiar

450-700 euro 450-650 euro 1.500-2.500 euro 800-1.100 euro 600-800 euro 2.000-3.000 euro 1.800-3.000 euro 1.200-1.800 euro

Cerin]e: Gândirea sintetic`, abilit`]i de comunicare [i prezentare, cunoa[terea pie]ei, a tehnicilor de derulare a activit`]ii.

200-300 euro 200-500 euro 200-300 euro 300-550 euro 500-1.000 euro 900-1.300 euro 1.000-1.800 euro 1.500-3.500 euro

Cerin]e: Experien]` de minimum doi ani, cuno[tin]e financiarcontabile, de raportare interna]ional`, cunoa[terea legisla]iei specifice; gândire structurat`, operativitate.

Departamentul de logistic` Warehouse Worker Customs Officer Logistics Officer Warehouse Officer Logistics Supervisor Logistics/Purchasing Manager Warehouse Manager

250-350 euro 350-550 euro 350-550 euro 250-500 euro 600-800 euro 800-1.200 euro 800-1.200 euro

Cerin]e: Experien]` de minimum doi ani \n domeniu, cunoa[terea legisla]iei, abilit`]i de gestiune a echipei [i de organizare.

Departamentul administrativ Cleaner {ofer Recep]ionist / Secretar` Executive Secretary Facilities Supervisor/Manager

100-150 euro 200-300 euro 250-350 euro 400-600 euro 500-900 euro

Cerin]e: Experien]` \ntre 1 [i 3 ani \n domeniu, cunoa[terea unei limbi str`ine, calific`ri specifice func]iilor.

Departamentul de rela]ii publice External Affairs Manager

800-1.200 euro

Cerin]e: Persoane diplomate, cu experien]` \n domeniu [i abilit`]i de persuasiune, cunoa[terea limbii engleze este obligatorie.

Departamentul de IT Help Desk Specialist Administrator de re]ea Administrator baz` de date IT Manager

200-500 euro 800-1.000 euro 800-1.000 euro 1.000-1.200 euro

Cerin]e: Experien]` \ntr-o pozi]ie similar`, studii de specialitate. Este apreciat` disponibilitatea fa]` de colegi.

Departamentul de resurse umane HR Assistant 300-400 euro Training and Development Specialist 500-800 euro Recruiter 450-600 euro HR Supervisor 500-800 euro HR Manager 1.000-1.500 euro

Cerin]e: Cuno[tin]e de legisla]ia muncii, abilit`]i de comunicare [i rela]ionare, cunoa[terea unei limbi str`ine.

Departamentul Regulatory Affairs/Medical Manager Regulatory Affairs/Medical Manager 1.500-2.000 euro Medical Manager 900-1.500 euro

Cerin]e: Cunoa[terea produselor, a pie]ei, a legisla]iei, existen]a unei re]ele de contacte printre institu]iile vizate.

SURSA: COMPANIILE DE RECRUTARE {I CONSULTAN}~ |N MANAGEMENT; NOT~: DATELE REPREZINT~ PRAGUL MINIM {I MAXIM SALARIAL, NET

Profil de carier`

VIOLETA DIACONI}~, MEDICAL MANAGER, SICOMED Dup` ce a absolvit Facultatea de Medicin` de la Universitatea de Medicin` [i Farmacie Grigore T. Popa din Ia[i, \n anul 1994, Violeta Diaconi]` a \nceput imediat specializarea \n medicin` general` [i de familie, prin reziden]iat. Dar cum evolu]ia sistemului sanitar din România nu a fost tocmai cea mai potrivit`, a[tept`rile de proasp`t medic specialist ale Violetei nu [i-au g`sit \mplinirea. La Sicomed a ajuns \n anul 1998 printr-un concurs sus]inut pentru postul de consilier medical la departamentul de marketing. “Nu aveam studii de marketing, dar a fost o oportunitate extraordinar`, cu atât mai mult cu cât \ncepuser` deja s` apar` o mul]ime de oferte de lucru \n marketingul farmaceutic”, \[i

aminte[te Violeta. A urmat a[adar o perioad` de formare, prin participarea la cursuri de marketing [i vânz`ri [i la training-uri specifice industriei farmaceutice. |n 2000 \ns`, când Sicomed a devenit o companie privat`, Violeta a avansat ca medical manager. “A fost o provocare pentru c` era, din nou, un domeniu relativ nou pentru mine. |n plus, era dificil s` construie[ti practic de la zero o activitate de informa]ii medicale. Multe lucruri le-am experimentat din mers, dar pot s` spun c` la Sicomed am avut profesori buni”, apreciaz` Violeta. Una dintre responsabilit`]ile func]iei de medical manager a fost construirea echipei de vânz`ri a companiei, iar aceasta a fost de altfel [i cea mai mare provocare pentru Violeta. FOTO: VISTA

30

Sectorul farmaceutic

CUM FACI CARIER~ |N SECTORUL FMCG NIVELURI DE SALARIZARE |N

Sectorul FMCG Departamentul de vânz`ri [i/sau distribu]ie Asistent Reprezentant de vânz`ri Supervizor de zon` Director regional de vânz`ri Key Account Manager Director na]ional de vânz`ri

200 - 500 euro 300 - 700 euro 500 - 900 euro 700 - 1.200 euro 800 - 2.000 euro 1.200 - 3.500 euro

Cerin]e: Persoane foarte dinamice, cu mult` \ncredere de sine, cu rezisten]` la stres [i un foarte bun sim] al negocierii. Oameni ambi]io[i, care nu sunt dispu[i s` a[tepte foarte mult pentru a promova.

Director financiar IT Manager* Administrator de re]ea IT Specialist

1.800 - 3.500 euro 1.000 - 2.000 euro 500 - 1.200 euro 700 - 1.200 euro

* |n cele mai multe companii activitatea de IT este subordonat` departamentului financiar. Cerin]e: Persoane cu un acut sim] al analizei [i care accept` rutina. Pentru anumite pozi]ii se cer abilit`]i deosebite de comunicare [i diploma]ie.

Departamentul de logistic` & achizi]ii Departamentul de marketing Asistent 200 - 500 euro Marketing Executive / Marketing Trainee 300 - 500 euro Junior/Assistant Brand Manager 500 - 900 euro Brand Manager 800 - 1.500 euro Senior Brand Manager 1.200 - 1.800 euro Market Research Manager 800 - 1.300 euro Marketing Manager 1.500 - 3.000 euro

Cerin]e: Persoane creative [i \n acela[i timp analitice. Oameni cu un grad ridicat de u[urin]` \n a comunica [i \n a se face \n]ele[i.

Departamentul financiar-contabil Asistent Contabil junior Analist financiar Senior analist financiar Contabil-[ef Internal Auditor Financial Controller

200 - 500 euro 250 - 500 euro 500 - 700 euro 700 - 1.000 euro 800 - 1.500 euro 800 - 1.300 euro 1.000 - 1.800 euro

Logistics Executive Coordonator logistic Director logistic` Director de achizi]ii

300 - 500 euro 500 - 800 euro 1.000 - 1.500 euro 1.500 - 3.000 euro

Cerin]e: Experien]` de minimum doi ani \ntr-un post similar, disponibilitate, cunoa[terea legisla]iei, abilit`]i de gestiune a echipei, bun organizator, cuno[tin]e operare PC, experien]` anterioar` \n operarea softurilor de gestiune.

Departamentul de resurse umane HR Executive Specialist \n salarizare Training Manager Manager dezvoltarea carierei Specialist protec]ia muncii Director de resurse umane

250 - 500 euro 800 - 1.200 euro 750 - 1.500 euro 800 - 1.200 euro 500 - 800 euro 1.200 - 3.000 euro

Cerin]e: Cuno[tin]e de legisla]ia muncii, foarte bune abilit`]i de comunicare [i rela]ionare, cunoa[terea unei limbi str`ine, cuno[tin]e operare PC.

SURSA: COMPANIILE DE RECRUTARE {I CONSULTAN}~ |N MANAGEMENT; NOT~: DATELE REPREZINT~ PRAGUL MINIM {I MAXIM SALARIAL, NET

PROFIL DE CARIER~

ALEXANDRA OLARU, CORPORATE AFFAIRS MANAGER, UNILEVER SCE

FOTO: VISTA

Interviurile pentru locul actual de munc` au durat trei luni de zile. Au fost \n total 13 discu]ii. “Dar a meritat [i m` bucur c` am reu[it”, spune la doi ani [i jum`tate dup` aceste evenimente Alexandra Olaru, Corporate Affairs Manager la Unilever South Central Europe. A ales s` aplice pentru acest post pentru c`, spune ea, “Unilever este unul dintre cei mai mari investitori str`ini \n România, un pionier al coordon`rii regionale, un adev`rat formator de personal”. Alexandra are 33 de ani [i a absolvit Facultatea de Rela]ii Interna]ionale din cadrul ASE Bucure[ti. Primul s`u loc de munc` a fost \n cadrul unei companii de rela]ii guvernamentale. Apoi a lucrat doi ani ca director de rela]ii publice la Mobexpert. Au urmat \nc` doi ani [i jum`tate la Nestlé, pe postul de Corporate Affairs Manager. “Sigur c` fiecare lucru pe care l-am f`cut a fost diferit. {i nu doar prin aceea c` a fost mai mult, dar [i mai complex. Cred c` ceea

ce fac la Unilever este cea mai complex` manifestare din activitatea mea. Compania are dou` divizii, Produse de |ngrijire Personal` [i a Locuin]ei [i Produse Alimentare, [i coordoneaz` de la Bucure[ti activitatea \ntregii regiuni a Europei Centrale [i de Sud.” La actualul loc de munc` \i plac diversitatea lucrurilor pe care le face, diversitatea domeniilor, a zonei [i diversitatea, dat` de na]ionalitate, a colegilor s`i. “Fiecare lucru nou pe care l-am f`cut a fost o provocare. Cele mai dragi dintre acestea sunt \nfiin]area Asocia]iei Cafelei, pe când lucram la Nestlé, [i contribu]ia la dezvoltarea Romalimenta – federa]ia industriei alimentare din România. |n ceea ce prive[te munca mea de zi cu zi, cea mai mare provocare o reprezint` managementul situa]iilor de criz`.” Pe cei care doresc s` fac` o carier` \n FMCG \i sf`tuie[te s` cread` c` pot reu[i. “Sfatul este valabil pentru oricine \[i dore[te o carier`”, spune Alexandra Olaru.

FMCG este un domeniu de vârf, foarte competitiv, cu concuren]i puternici. Alexandru Talmazan, managing partner la Wrightson România, consider` c` se poate \ncepe o carier` \n oricare departament al unei companii din FMCG. Se poate intra fie ca \ncep`tor, fie ca profesionist experimentat \ntr-un alt domeniu, care se decide la un moment dat s`-[i foloseasc` cuno[tin]ele acumulate \ntr-o alt` industrie. Ca entry level selec]ia se face dintre tinerii care particip` la diverse târguri de job-uri sau care trimit cereri de angajare la companiile de renume. {anse au [i cei care fac un stagiu de practic` \ntr-o asemenea companie \n ultimii ani de facultate. “|n cazul celor experimenta]i o diplom` postuniversitar` poate constitui un atu, \n special dac` a fost ob]inut` \ntr-o [coal` de business cu credibilitate, respectiv \n afara României.” Ce calit`]i trebuie s` aib` un om care lucreaz` \n FMCG? S` fie creativ, bun comunicator, s` aib` rezisten]` la stres, capacitatea psihic` de a coordona [i motiva oamenii cu care lucreaz`, de a se adapta la situa]ii diferite [i, nu \n ultimul rând, sinceritate [i verticalitate uman`. “Promov`rile interne se fac, de obicei, la distan]` de câ]iva ani, \n func]ie de nivelul ierarhic pe care se situeaz` angajatul [i de evolu]ia sa profesional` [i se fac de obicei pe vertical`”, spune Talmazan. Mediul de lucru \n FMCG este probabil la nivelul maxim din punct de vedere al solicit`rii. Programul de lucru nu este rigid, atâta timp cât performan]ele angajatului sunt la pragul de sus. FMCG este una dintre locomotivele form`rii profesionale, consider` Talmazan. Exist` tipuri variate de instruire, mai ales cele pentru cre[terea performan]ei angaja]ilor, pe domeniul lor de activitate. Exist` [i programe pentru top management care cuprind seminarii de scurt` durat` pentru rea[ezarea cuno[tin]elor, punerea \n tem` cu noile tendin]e. “Pentru persoanele strategice, angajatorul poate oferi preg`tire pe termen mediu sau lung, dar nu \nainte de a fi sigur \n privin]a dedica]iei lor de a r`mâne \n companie pe termen lung.”

Biz

31

CUM FACI CARIER~ |N SECTORUL HOTELIER NIVELURI DE SALARIZARE |N

32

Biz

Sectorul hotelier Recep]ie

Housekeeping

Recep]ionist Recep]ionist [ef de tur` Director recep]ie

150 - 250 euro 220 - 300 euro 300 - 500 euro

Housekeeping Supervisor Housekeeping Manager

200 - 250 euro 300 - 500 euro

Cerin]e: Persoane cu un acut sim] al responsabilit`]ii. Cerin]e: Abilit`]i de comunicare [i de gestionare a situa]iilor conflictuale.

Buc`t`rie Buc`tar Buc`tar [ef de tur` Sous-chef Chef

200 - 250 euro 250 - 350 euro 350 - 500 euro 800 - 1.300 euro

Departamentul tehnic [i IT Asistent tehnic Director IT Director departament tehnic

Departamentul achizi]ii

Food & Beverage

Storekeeper Purchaser Director achizi]ii

Osp`tar Barman Maitre d’ Director restaurant Director F&B

130 - 230 euro 200 - 250 euro 250 - 400 euro 400 - 600 euro 600 - 1.200 euro

Cerin]e: Activi, amabili, receptivi la nevoile clien]ilor.

200 - 250 euro 300 - 550 euro 500 - 600 euro

Cerin]e: Bune cuno[tin]e \n domeniul informatic.

Cerin]e: Califica]i \n domeniu, cu experien]` relevant`.

220 - 300 euro 200 - 280 euro 400 - 600 euro

Cerin]e: Buni gestionari [i s` poat` negocia cu furnizorii.

Departamentul de resurse umane Asistent resurse umane Director resurse umane

250 - 280 euro 400 - 700 euro

Cerin]e: Cunoa[terea industriei [i a nevoilor companiei.

Departamentul financiar Casier Controlor costuri Contabil Contabil-[ef Director financiar

200 - 250 euro 230 - 270 euro 280 - 350 euro 500 - 700 euro 800 - 1.200 euro

Cerin]e: Cuno[tin]e de contabilitate [i s` dea dovad` de rigurozitate.

Marketing [i vânz`ri Sales executive Director evenimente Director marketing [i vânz`ri

200 - 280 euro 280 - 400 euro 450 - 650 euro

Cerin]e: Abilit`]i de vânzare [i s` cunoasc` bine pia]a.

SURSA: PEACOCK HOTELS/ GLOBAL HOTELS MANAGEMENT; NOT~: DATELE REPREZINT~ PRAGUL MINIM {I MAXIM SALARIAL, NET

PROFIL DE CARIER~

ADRIAN CHIRIC~, DIRECTOR RESTAURANTE, JW MARRIOTT BUCURE{TI Adrian Chiric` lucreaz` \n domeniul ospitalit`]ii \nc` de la \nceputul anilor ’90. El [i-a \nceput activitatea \n Fran]a, \n cadrul companiei Accor [i a lucrat la toate hotelurile grupului: Ibis, Novotel, Sofitel. |n câ]iva ani a evoluat de la postul de osp`tar la cel de Ma\tre d’Hotel [i apoi asistent manager la departamentul Food & Beverages. |n 1997 a revenit \n ]ar` la Hotelul Sofitel Bucure[ti unde a r`mas pân` \n 1999. |n acel an a acceptat o nou` provocare: s` pun` la punct divizia de dezvoltare [i management hotelier din cadrul grupului Media Pro. |n 2001 a trecut \ntr-o alt` cultur` de companie, cea american`, ob]inând func]ia de manager al restaurantelor din cadrul hotelului JW Marriott Bucure[ti. “Sistemul hotelier american este diferit de cel francez. Conceptul francez este mai strict, mai riguros. |n sistemul american mentalitatea organiza]iei este alta. Angaja]ii sunt to]i membri ai aceleia[i familii iar rela]iile dinISTA O: V FOT

Dintre domeniile evaluate la nivel de cerere a for]ei de munc` \n 2004, \n industria ospitalit`]ii, resursele umane real calificate atât la nivel managerial cât [i opera]ional lipsesc \n propor]ie de peste 90%, se arat` \ntr-un studiu realizat de compania de consultan]` Peacock Hotels/Global Hotels Management. Cu alte cuvinte, \n România nu se g`sesc oameni deja preg`ti]i s` preia responsabilit`]i la orice nivel \ntr-o firm` din domeniul hotelier sau turism. Dar problema nu este una cantitativ` ci una calitativ`. “Avem un num`r impresionant de absolven]i de studii superioare, cu licen]e sau masterate \n domeniul managementului hotelier [i turistic, eventual [i cu brevet de manager \n turism, dar f`r` no]iunile elementare de organizare, operare [i management al unei unit`]i hoteliere”, explic` Paul M`r`[oiu, pre[edinte [i CEO al Peacock Hotels/Global Hotel Management. Un element care st` la baza acestei probleme este reprezentat de migra]ia for]ei de munc` pe vasele de croazier` din str`in`tate. Oamenii sunt atra[i acolo \n primul rând de avantajele finaciare. Salariile de \ncadrare pe un vas de croazier` pornesc de la 1.300 euro pe lun` [i ajung la 2.800 euro pe lun`. |n perioada urm`toare num`rul de capacit`]i hoteliere va cre[te semnificativ, atât \n ]ar`, cât mai ales \n Bucure[ti. Acest lucru va determina o concuren]` acerb`, dar [i o stabilizare [i profesionalizare a pie]ei. Proprietarii de structuri de primire turistic` vor trebui s` \[i reconsidere pozi]ia fa]` de management, orientându-se c`tre cel profesional. “Trebuie s` fim con[tien]i c` \n momentul integr`rii \n Uniunea European`, turismul va fi una din ramurile economice a c`rei calitate a serviciilor [i respectare a standardelor vor fi atent monitorizate. Noi \nc` nu putem spune c` atingem \ntr-o propor]ie confortabil` standardele europene”, adaug` Paul M`r`[oiu. De aceea, \n acest moment, \n industria ospitalit`]ii din România este o nevoie acut` de oameni care dau dovad` de creativitate [i au la baz` cunoa[terea pârghiilor economice general valabile.

tre ei sunt bazate pe prietenie”, explic` Adrian Chiric`. |n ultimii ani, restaurantele hotelului Marriott au reu[it s` devin` un concept de succes pe pia]a local`. |n toamna anului trecut a fost lansat [i un concept nou, “cupola Marriott”. Ca recunoa[tere a valorii sale profesionale, anul trecut Adrian Chiric` a fost promovat \n func]ia de director al restaurantelor JW Marriott Bucure[ti. El spune c` dac` vrei s` lucrezi \n acest domeniu trebuie s` fii \n primul rând un bun om de vânz`ri. Trebuie s` ajungi s` \]i cuno[ti foarte bine clien]ii [i s` le intuie[ti dorin]ele. Adrian Chiric` a absolvit cursurile facult`]ii de Management [i Gestiune Hotelier` din cadrul Universit`]ii Româno-Americane din Bucure[ti [i de-a lungul carierei sale a participat la mai multe de training-uri [i cursuri de perfec]ionare profesional` organizate de Accor sau Marriott. Managerii români \n domeniu au devenit acum la fel de bine cota]i ca [i colegii lor din str`in`tate. |n plus, \n ultima perioad` au \nceput s` fie recunoscu]i [i drept formatori \n industrie.

CUM FACI CARIER~ |N SECTORUL IMOBILIAR NIVELURI DE SALARIZARE |N Cei mai interesa]i s` ob]in` un post \n cadrul unei agen]ii imobiliare sunt tinerii atra[i de câ[tigurile consistente [i de flexibilitatea programului. Dar, pentru c` \n multe cazuri trebuie s` negocieze cu investitori importan]i sau cu clien]i care sunt buni cunosc`tori ai pie]ei, doar cei care sunt dispu[i s` \nve]e \ncontinuu au [anse s` r`mân` [i s` promoveze \n domeniu. “Atunci când \[i caut` noi membri pentru echipa de salaria]i, companiile din domeniu prefer` s` \[i g`seasc` oamenii prin intermediul anun]urilor pe Internet sau al agen]iilor de recrutare. Companiile imobiliare au nevoie de oameni de echip`, bine organiza]i [i care dau dovad` de ini]iativ` [i seriozitate”, explic` Florin Rusu, general manager al firmei de resurse umane Global Consulting. Promov`rile se fac \n func]ie de dezvoltarea companiei [i de rata fluctua]iei personalului [i ]in cont de performan]ele [i aptitudinile profesionale ale angaja]ilor. Companiile prefer` s` promoveze oameni din interior pentru posturile de conducere din departamentele administrativ, de marketing, vânz`ri sau PR. Exist` \ns` [i cazuri \n care pentru func]iile de top management sunt prefera]i speciali[tii din exteriorul firmei. Agen]iilor imobiliare le este destul de dificil s` g`seasc` oameni de vânz`ri sau marketing. “Mediul de lucru din agen]iile imobilare este pl`cut [i foarte motivant pentru persoanele care doresc s` câ[tige \n func]ie de performan]ele profesionale [i nu \n baza programului de lucru. De fapt, flexibilitatea programului de lucru reprezint` marele avantaj al domeniului imobiliar”, adaug` Florin Rusu. |n general, companiile multina]ionale din domeniu asigur` programe de dezvoltare profesional` [i personal` pentru angaja]i (de ex: cursuri de limbi str`ine, abilit`]i de comunicare [i vânz`ri, management). Programele de training care predomin` sunt cele de dezvoltare a abilit`]ilor. Pentru a lucra pe acest segment de pia]` nu este obligatoriu s` urmezi un MBA, dar acesta reprezint` un mare avantaj \n orice domeniu de activitate.

Biz

Departamentul de marketing [i PR

Departamentul industrial

Asistent marketing/PR Director marketing/PR Specialist cercetare pia]`

Junior Broker Senior Broker Manager departament

300 - 800 euro 800 - 1.500 euro 300 - 800 euro

Cerin]e: Men]inerea unei bune leg`turi cu clien]ii; s` fie la curent cu tranzac]iile f`cute de celelalte departamente.

200 - 400 euro 500 - 1.000 euro 800 - 1.500 euro

Cerin]e: S` [tie companiile [i tendin]ele pe acest segment.

Departamentul reziden]ial \nchirieri Departamentul de resurse umane Director resurse umane

800 -1.500 euro

Junior Broker Senior Broker Manager departament

200 - 400 euro 500 - 1.000 euro 800 - 1.500 euro

Cerin]e: Experien]` \n recrutarea de personal [i cunoa[terea foarte bun` a nevoilor companiei [i ale angaja]ilor.

Cerin]e: S` cunoasc` nevoile consumatorilor.

Departamentul financiar-contabil

Departamentul reziden]ial vânz`ri

Contabil/Financial Controller Contabil-[ef Director financiar

300 - 800 euro 600 - 1.400 euro 800 - 2.000 euro

Cerin]e: Cuno[tin]e financiar-contabile, dovad` de aten]ie.

Junior Broker Senior Broker Manager departament

200 - 400 euro 500 - 1.000 euro 800 - 1.500 euro

Cerin]e: Buni negociatori, s` poat` reprezenta \n mod obiectiv ambele p`r]i implicate \n tranzac]ie.

Servicii Evaluator Cercetare de pia]` Project manager Manager proprietate imobiliar`

300 - 800 euro 300 - 600 euro 500 - 1.600 euro 800 - 1.500 euro

Departamentul reloc`ri/birouri Junior broker Senior broker Manager departament

200 - 400 euro 500 - 1.000 euro 800 - 1.500 euro

Cerin]e: Experien]` \n domeniu, gândire analitic`.

Cerin]e: S` poat` intui ce spa]iu este potrivit pentru o companie.

Departamentul comercial

Departamentul administrativ

Junior Broker Senior Broker Manager departament

200 - 400 euro 600 - 1.200 euro 800 - 2.000 euro

Cerin]e: S` \n]eleag` bine particularit`]ile acestui domeniu.

Recep]ionist`/Secretar` Asistent` Director administrativ

150 - 600 euro 300 - 1.000 euro 500 - 1.500 euro

Cerin]e: Abilit`]i de comunicare, aten]ie c`tre nevoile angaja]ilor [i ale clien]ilor externi.

Departamentul de investi]ii/terenuri Junior Broker Senior Broker Specialist negocieri Manager departament

200 - 400 euro 500 - 1.000 euro 300 - 600 euro 800 - 3.000 euro

Cerin]e: Rezisten]` sporit` la stres, abilit`]i de negociere.

Departamentul IT Administrator software/Specialist IT 300 - 1.000 euro Administrator hardware 300 - 1.200 euro IT Manager 800 - 2.000 euro

Cerin]e: S` poat` gestiona o re]ea medie de calculatoare.

SURSA: GLOBAL CONSULTING; NOT~: DATELE REPREZINT~ PRAGUL MINIM {I MAXIM SALARIAL, NET

PROFIL DE CARIER~

LUIZA MORARU, MANAGER DEPARTAMENT SPA}II COMERCIALE, EURISKO Luiza Moraru a absolvit facultatea de Rela]ii Economice Interna]ionale din cadrul ASE Bucure[ti \n anul 2002 [i lucreaz` \n domeniul imobiliar de patru ani. |nc` de când era student` s-a angajat ca asistent marketing la compania Activ Consulting, biroul asociat al consultantului imobiliar Cushman & Wakefield \n România. Dup` un an a fost avansat` negociator. |n 2003 s-a al`turat echipei Eurisko, pe pozi]ia de senior broker la departamentul de spa]ii comerciale. La câteva luni a fost numit` manager de departament. Luiza Moraru spune c` activitatea de manager \n domeniul imobiliar este o

\mbinare complex` \ntre a fi broker, consultant [i manager. “Cei care \[i doresc o carier` \n domeniul imobiliar trebuie s` aib` nervi de o]el [i s` iubeasc` meseria”, spune ea. Pe lâng` avantajele materiale, a fi broker este un job unde este imposibil s` te plictise[ti [i s` intri \n rutina de care nu po]i sc`pa \n alte slujbe. Verificarea legalit`]ii actelor de proprietate [i cunoa[terea ultimelor reglement`ri legale \n domeniul imobiliar sunt esen]iale pentru a deveni un broker bun. Primordial` este atitudinea proactiv`, specific` unui om de vânz`ri. FOTO: VISTA

34

Sectorul imobiliar

CUM FACI CARIER~ |N SECTORUL IT NIVELURI DE SALARIZARE |N

36

Biz

Sectorul IT Analiz`/Dezvoltare software

Departamentul de web design (graphical design)

Systems/Business Processes Analyst 250 - 1.000+ euro Technical Analyst 250 - 1.000+ euro Software Architect 700 - 1.500+ euro Programator/Dezvoltator de aplica]ii software 250 - 900 euro Senior Programmer / Team Leader 900 - 1.500+ euro Database Developer 200 - 1.000+ euro Programator web / Dezvoltator web 200 - 700+ euro Quality Assurance Specialist/Tester 200 - 900 euro Quality Assurance Manager 700 - 1.500 euro Project Manager (Software Development) 1.000 - 2.500 euro Director de dezvoltare software 1.000 - 3.000 euro

Junior Web Designer Senior Web Designer Art Director Software Implementation Consultant Project Manager

200 - 500 euro 450 - 1.000+ euro 500 - 1.200 euro 300 - 1.000 euro 850 - 2.000+ euro

Cerin]e: Creativitate, cunoa[terea instrumentelor de lucru, respectarea deadline-urilor.

Hardware

Cerin]e: Certific`ri [i experien]`.

Hardware Engineer Hardware Designer Hardware Design Team Leader

Administrare de re]ea/sistem Administrator de re]ea

Cerin]e: Calificare foarte bun`, experien]` relevant` \n acest domeniu [i bune cuno[tin]e tehnice.

Re]ele mici (2 - 50 calculatoare) Re]ele medii (50 - 200 calculatoare) Re]ele mari (>200 de calculatoare) Proiectant re]ele Specialist \n securitatea IT Administrator de sistem System Designer

250 - 500 euro 350 - 900 euro 700 - 1.200 euro 300 - 1.200+ euro 600 - 1.100+ euro 200 - 900 euro 600 - 1.200 euro

Cerin]e: S` asigure o permanen]` a func]ion`rii re]elei.

Administrare de baze de date Administrator baz` de date Senior Database Administrator Database Manager

300 - 800 euro 700 - 1.100 euro 800 - 1.500 euro

150 - 700 euro 300 - 1.200+ euro 1.500 - 2.000+ euro

IT Top Management Director IT/Director tehnic Chief Technical Officer (CTO) Chief Information Officer (CIO)

1.500 - 3.500 euro 1.500 - 3.500 euro 1.500 - 3.500 euro

Cerin]e: Bun` capacitate de coordonare, leadership.

Vânz`ri/Consultan]` vânz`ri (partea fix`**) Reprezentant vânz`ri Sales Consultant Account Manager Sales Manager

250 - 800 euro 300 - 900 euro 300 - 1.200 euro 800 - 2.500 euro

Cerin]e: Persoane dinamice, cu ini]iativ`.

Cerin]e: S` rezolve rapid problemele care apar.

Marketing/Management de produs

Technical Support/Help-desk/ Service/Customer Care Help Desk Technical Support Specialist Call Center Operator Service Technician

150 - 350 euro 150 - 600 euro 100 - 300 euro 150 - 500 euro

Cerin]e: Abilit`]i de comunicare, cuno[tin]e tehnice.

Asistent marketing Specialist marketing Product Manager/Brand Manager Business Development Manager Marketing Manager

200 - 400 euro 250 - 500 euro 250 - 900+ euro 1.500 - 3.500 euro 400 - 1.500+ euro

Cerin]e: Creativitate, s` aduc` \n companie un aport de cuno[tin]e [i experien]e noi, care nu exist` \n firma angajatoare.

SURSA: COMPANIILE DE RECRUTARE {I CONSULTAN}~ |N MANAGEMENT; NOT~: DATELE REPREZINT~ PRAGUL MINIM {I MAXIM SALARIAL, NET

PROFIL DE CARIER~

IULIA MANOLACHE, SENIOR MANAGER, CONNEX Iulia Manolache a absolvit Facultatea de Automatic`, sec]ia calculatoare, \n 1991. Imediat dup` absolvire s-a angajat la Institutul de Studii [i Proiect`ri Energetice din Bucure[ti. Acolo a participat la crearea [i implementarea \n mai multe loca]ii din ]ar` a unui program computerizat de monitorizare [i comand` a centralelor energetice. |n 1997, la câteva luni dup` \nfiin]area Connex, Iulia decide s` schimbe total domeniul. “M-am gândit c` trebuie s` schimb ceva \n carier`, s` merg mai departe, \ntr-un loc unde s` \nv`] lucruri noi [i unde s` lucrez \ntr-un stil de management specific companiilor multina]ionale nord-americane”, poveste[te Iulia Manolache, senior manager la Connex. Ea a participat ca Prepaid Coordinator la instalarea primului FOTO : VISTA

Persoanele care \ncep s` lucreze \n industria IT reu[esc s` ob]in` un loc de munc` pe baza experien]ei, a certific`rilor [i a studiilor din facultate (\n special pentru pozi]ii tehnice). Studiile superioare sunt luate \n considerare atât pentru statutul de “inginer” al angajatului, cât [i pentru ob]inerea de reduceri de impozit pe salariu (\n conformitate cu facilit`]ile fiscale oferite de legisla]ie pentru domeniul IT). Speciali[tii care de]in certific`ri pe tehnologiile cu care lucreaz` au \n general un salariu \n medie cu 10-15% mai mare decât cei f`r` certific`ri, dar cu experien]` similar`. “Majoritatea companiilor \[i caut` noi salaria]i prin intermediul Internetului [i al agen]iilor de recrutare”, spune Mihai Moghior, managing partner al companiei de resurse umane Brainspotting. |n IT promov`rile se fac pe baza rezultatelor concrete ob]inute, \n special pe partea de vânz`ri/business development. Pentru posturile de speciali[ti \n tehnologiile \n care angajatorul are expertiz` [i pentru pozi]iile de team leader se prefer` promovarea intern`. Acest lucru este valabil [i pentru anumite pozi]ii de management. “Promov`rile se realizeaz` [i \n func]ie de viteza de dezvoltare [i de dinamica firmei. Este o industrie \n care unele firme \[i pot crea divizii noi \n mai pu]in de un an”, adaug` Moghior. Exist` [i posturi pentru care cererea de oameni foarte bine califica]i este mai mare decât oferta pe pia]a de munca local`: speciali[ti de proiectare hardware, programatori pentru re]ele [i telecomunica]ii, project manageri seniori etc. Ca mediu de lucru, activitatea se bazeaz` pe termene destul de stricte de predare a proiectelor a[a c` programul poate fi prelungit [i concediul scurtat. Dar, aceste lucruri sunt compensate prin bonusuri sau cre[teri salariale mai mari decât \n alte industrii. Exist` [i perioade mai relaxate - atunci când angaja]ii sunt ”\ntre proiecte” [i se pot dedica ob]inerii de noi certific`ri. Cele mai \ntâlnite programe de instruire oferite de firmele de IT sunt cele de specializare \n domeniul cuno[tin]elor tehnice [i al vânz`rilor.

serviciu prepl`tit, Connex Go!, de a c`rui dezvoltare a continuat s` se ocupe pân` \n 2002. La doi ani dup` venirea la Connex, \n 1999, Iulia Manolache ajunge, prin concurs, managerul echipei de dezvoltare a serviciilor cu valoare adaugat`. |n 2000 ea particip` la formarea unei noi echipe tehnice \n Connex [i este astfel promovat` Senior Manager \n departamentul Technology and Services Development. Din anul 2000 Iulia Manolache face parte din grupul de strategie tehnologic`, condus de CTO-ul companiei, Vishant Vora. Ea a coordonat implementarea serviciului de SMS adresat clien]ilor Connex Go [i recent a asistat la succesul tehnologiei USSD, a c`rei implementare a propus-o [i realizat-o \n anul 2003.

CUM FACI CARIER~ |N SECTORUL PUBLICITAR NIVELURI DE SALARIZARE |N

Sectorul publicitar Departamentul de Client Service

Departamentul de crea]ie

Account Assistant Account Executive Account Manager Account Supervisor Account Director Group Account Director Client Service Director

Junior Copywriter / Art Executive Copywriter Art Director Senior Copywriter Senior Art Director Group Creative Director Creative Director

100 - 250 euro 250 - 450 euro 300 - 700 euro 600 - 900 euro 700 - 1.200 euro 1.000 - 1.500 euro 1.500 - 2.500 euro*

200 - 400 euro 600 - 1.000 euro 600 - 1.000 euro 800 - 1.500 euro 800 - 1.500 euro 1.400 - 2.000 euro 1.600 - 3.000 euro

*Pentru pozi]ia de Client Service Director, \n cazul existen]ei unor responsabilit`]i regionale, limita superioar` a intervalului poate fi 3.000-4.000 euro.

Cerin]e: Imagina]ie, orginalitate [i inovativitate, curiozitate, cultur` audiovizual`, portofoliu.

Cerin]e: Cuno[tin]e de [tiin]ele comunic`rii [i marketing, \n]elegerea pie]ei [i a unei afaceri, abilit`]i de rela]ionare [i comunicare, project management, inovativitate, spirit antreprenorial.

Departamentul de produc]ie

Departamentul de Strategic Planning Account Planner Strategic Planning Director

600 - 1.000 euro 1.200 - 2.500 euro

Cerin]e: Interes pentru ce motiveaz` oamenii [i pentru tendin]ele \n schimbare [i mod` ce afecteaz` consumatorii, abilitate de analiz`, experien]` de comunicare/marketing, gândire strategic`.

Production Assistant Audio/Video Supervisor Print Supervisor Traffic Assistant Traffic Manager DTP Production Manager

250 - 400 euro 300 - 700 euro 200 - 500 euro 200 – 400 euro 400 - 800 euro 400 - 900 euro 600 - 1.200 euro

Cerin]e: Cuno[tin]e tehnice specifice, informa]ii solide asupra pie]ei, abilit`]i de negociere, inovativitate, aten]ie la detalii, rezisten]` la lucrul sub stres.

Departamentul de Media Media Planner Media Buyer Research Analyst Senior Media Planner Senior Media Buyer Research Manager Media Manager/Coordinator Media Director

300 - 600 euro 200 - 500 euro 200 - 400 euro 600 - 1.300 euro 500 - 1.000 euro 500 - 800 euro 800 - 1.500 euro 1.200 - 2.500 euro*

*|n cazul agen]iilor de media (ca [i companii independente) limita superioar` pentru pozi]ia de Media Director poate ajunge [i c`tre 3.000 euro. Cerin]e: O bun` \n]elegere a pie]ei media, gândire strategic` [i bun` cunoa[tere a categoriei m`rcii promovate, creativitate, abilit`]i de comunicare, bune cuno[tin]e MS Office.

Departamentul de BTL & PR Field/Events Executive Production Supervisor Field Manager Direct Marketing Manager PR Manager BTL Director

200 - 400 euro 350 - 600 euro 500 - 800 euro 500 - 800 euro 400 - 800 euro 800 - 1.500 euro*

*Pentru func]ia de BTL Director dintr-o agen]ie interna]ional` [i nu una de BTL independent`, salariul poate fi de 1.200 – 2.000 euro. Cerin]e: Cunoa[terea mecanismelor specifice BTL&PR, buna \n]elegere a comunic`rii integrate, gestionarea rela]iilor cu partenerii de comunicare, excelente abilit`]i de comunicare, creativitate.

SURSA: NEW LINK CONSULTING GRUP; NOT~: DATELE REPREZINT~ PRAGUL MINIM {I MAXIM SALARIAL, NET

PROFIL DE CARIER~

CR~I}A COMAN, SENIOR COPYWRITER, MCCANN-ERICKSON Timp de trei ani a jucat al`turi de un teatru de amatori, a participat la un cenaclu de poezie, a luat cursuri de dansuri de societate [i desen. Este fost` olimpic` la chimie [i matematic`, dar acum face carier` \n publicitate. Cr`i]a Coman, senior copywriter la McCann-Erickson, [tie cum s` dea contur unor campanii care au f`cut România cunoscut` peste grani]e, dar [i s` p`streze \n acela[i timp naturale]ea [i buna dispozi]ie ce \i sunt native. De[i are forma]ie de jurnalist, fiind absolvent` a Universit`]ii Media Pro, Cr`i]a Coman a ales publicitatea [i nu regret` decizia luat`. “Când mi-am dat seama c` nici jurnalismul nu mi se potrive[te (prin anul III), am trecut \n tab`ra publicit`]ii. Dac` nici asta nu-mi venea bine, proba-

bil c` a[ fi c`utat pân` la adânci b`trâne]i”, s-a confesat Cr`i]a. Intrarea ei \n bran[` a fost \ns` un noroc, o \ntâmplare, dar de bun augur. “Nu mi-am dorit s` lucrez \n publicitate. N-am visat de când eram mic`. Publicitatea mi s-a \ntâmplat. {i mi-a intrat \n sânge. |n a[a fel \ncât am ajuns s` visez cu pauze de publicitate. Ultima oar` un spot la jeleuri mi-a \ntrerupt un co[mar cu gândaci.” Cr`i]a este cunoscut` pentru numeroasele premii câ[tigate, \n cadrul unor festivale precum Ad’Or, Golden Drum, Mobius, New York Festival, Golden Hammer, pentru spoturi ca: Loto 6/49 (“Fetele de la C`pâlna”, “Pu[c`ria[ii”), “Cri-Cri” - Connex, “Acordeonul”, “Inima” etc.

Industria publicit`]ii se caracterizeaz` \n prezent printr-un dinamism deosebit, o mare vitez` de reac]ie care presupune lucru \n condi]ii de stres, o bun` alocare a resurselor disponibile, g`sirea altor resurse \n timp scurt etc. Calit`]ile necesare, ca [i \n alte domenii, sunt perseveren]a, calmul, r`bdarea [i orientarea spre rezolvarea problemelor. Printre abilit`]ile absolut necesare datorit` specificului domeniului se num`r` inventivitatea, o foarte bun` comunicare [i organizare a timpului propriu [i al celor cu care se lucreaz`, \n]elegerea diverselor tipuri de afaceri ale clien]ilor etc. “Mediul de lucru oferit de agen]iile de publicitate este atr`g`tor pentru adep]ii nonconformismului, dinamismului, creativit`]ii, lucrului pe proiecte, organiz`rii, c`rora le place s` fie \ntr-un mediu dinamic [i provocator”, spune Sorina Cucut`-Popa, managing partner la compania de consultan]` \n management New Link Consulting Group. De[i este o activitate atr`g`toare, are un ritm de desf`[urare c`rora pu]ini pot s`-i fac` fa]`: orele târzii, lucrul contra cronometru, g`sirea unor solu]ii \ntr-un timp scurt, managementul/coordonarea proiectelor, g`sirea [i folosirea eficient` a resurselor. Promov`rile se fac \n mare parte din interior, pe vertical`, excep]ie f`când uneori pozi]iile de conducere, unde se apeleaz` [i la firme de “head hunting”. Cuno[tin]ele [i uneori anun]urile \n publica]ii sunt formele prin care se ocup` \n general pozi]iile de la nivelurile de intrare \n companie. “Astfel, pia]a publicit`]ii este una relativ \nchis`. Este greu s` g`se[ti oameni buni, iar dac` ai avut [ansa s`-i ai [i ai investit de-a lungul anilor \n ei, atunci faci tot posibilul pentru a-i p`stra”, spune Sorina Cucut`-Popa. |n acest context, \n cadrul companiilor de publicitate, se organizeaz` cursuri de preg`tire pe diversele specializ`ri sau se invit` exper]i din domeniile respective, iar cele care fac parte din re]ele interna]ionale beneficiaz` de know how-ul acestora. De]inerea unei diplome de MBA este un avantaj [i \n curând o necesitate pentru acele pozi]ii de coordonare/management.

VISTA FOTO:

Biz

37

CUM FACI CARIER~ |N SECTORUL HR NIVELURI DE SALARIZARE |N

38

Biz

Sectorul resurse umane Departamentul de consultan]` Operator date Junior Consultant Consultant Key Account Manager Senior Consultant Project Manager Managing Consultant

75 - 130 euro 150 - 250 euro 250 - 400 euro 400 - 700 euro 400 - 700 euro 700 - 1.100 euro 700 - 1.100 euro

Cerin]e: Persoane care s` \n]eleag` repede priorit`]ile clientului, care s` stabileasc` u[or rela]ii de \ncredere [i comunicare eficient` cu clien]ii, colegii [i candida]ii, abilit`]i de prezentare [i comunicare asertiv`.

Departamentul financiar-contabil Junior Accountant Accountant Director financiar

150 - 250 euro 400 - 550 euro 700 - 900 euro

Cerin]e: Persoane cu studii de specialitate, analitice, organizate, care s` coordoneze activitatea de contabilite, s` gestioneze eficient lichid`]ile companiei, s` bugeteze veniturile [i cheltuelile [i s` contureze financiar politicile de investi]ii.

Departamentul administrativ Recep]ionist`

100 - 125 euro

Secretar` Director administrativ

100 - 250 euro 400 - 600 euro

Cerin]e: Sunt necesare abilit`]i de organizare [i planificare, aten]ie, eficien]`, precum [i capacitatea de a solu]iona problemele ap`rute, s` asigurare managementul resurselor, s` gestioneze diferite tipuri de contracte, s` dezvolte rela]iile cu furnizorii.

Departamentul IT Specialist IT IT Manager

400 - 600 euro 700 - 900 euro

Cerin]e: Persoane cu studii de specialitate, responsabile, care s` \ntre]in` re]eaua de calculatoare, s` ofere suport [i consiliere utilizatorilor finali, s` ofere solu]ii pentru o gestiune cât mai eficient` a informa]iilor stocate \n bazele de date ale companiei.

Departamentul de Business Development Business Development Executive Business Development Manager

250 - 400* euro 300 - 600* euro

*PLUS COMISION DIN VÂNZARE

Cerin]e: Persoane cu importante abilit`]i de comunicare, ini]iativ` [i creativitate, cu studii de specialitate care s` poat` dezvolta portofoliul de clien]i, s` promoveze serviciile [i solu]iile oferite de companie.

SURSA: LUGERA & MAKLER; NOT~: DATELE REPREZINT~ PRAGUL MINIM {I MAXIM SALARIAL, NET

PROFIL DE CARIER~

LUCIAN MIHAI, DEVELOPMENT MANAGER, INTERACT Empatia este o calitate esen]ial` pentru cel care lucreaz` \n consultan]`. “Trebuie s` \]i pese de oameni [i s` \i \n]elegi pentru a-i putea ajuta s` se dezvolte”, consider` Lucian Mihai, manager departament dezvoltare la Interact. Lucian are 31 de ani [i a \nceput activitatea de training [i organizare de seminarii \n cadrul Interact \n urm` cu [ase ani. Este certificat de McLuhan and Davies Communications Inc., Canada, pentru predarea cursurilor de comunicare oral` [i scris` [i este absolvent al cursurilor de certificare \n Managementul Resurselor Umane ale colegiului Seneca din Canada. Cel mai mult \i place la actualul loc de munc` satisfac]ia pe care o are dup` fiecare curs reu[it, atmosfera [i modul \n care lucreaz` cu colegii, dar [i faptul c` \nva]` \ncontinuu. Lucian a absolvit Facultatea de Limbi [i Literaturi Str`ine - Sârb` [i Croat`, Englez` - din cadrul Universit`]ii Bucure[ti [i a lucrat o perioad` ca office assistant/ translator [i la Radio România Interna]ional la redac]ia \n limba sârb`. “Am lucrat nou` luni \n timpul facult`]ii [i am plecat pentru c` a venit sesiunea final` [i apoi examenul de licen]`. Experien]a din radio m-a \nva]at tehnicile de comunicare oral`, s` lucrez sub presiunea timpului, \n echip`.” La Interact a ajuns printr-o firm` de recrutare [i dup` FOTO: VISTA

Companiile de resurse umane de pe pia]a româneasc` ofer` \n principal consultan]`, dar [i servicii de recrutare [i training. Pentru a intra \n acest domeniu, sunt necesare abilit`]i de rela]ionare, de comunicare eficient` [i de management al rela]iilor. Suplimentar, sunt necesare competen]ele tehnice aferente domeniilor de HR. De obicei, spune Christian Scholtes, director executiv la Lugera & Makler, criteriile de selec]ie ]in cont, mai degrab`, de o serie de atitudini [i abilit`]i generice, pentru ca, mai apoi, persoanele s` fie preg`tite gradual pentru solicit`ri din ce \n ce mai complexe. Absolven]ii de psihologie sau de studii economice prezint` \n general un profil mai potrivit pentru acest gen de activitate. “Este \ns` adev`rat c` voluntariatul \n cadrul unei asocia]ii studente[ti [i experien]a de munc` \n echip` reprezint` un atu semnificativ.” Dup` cum spune Scholtes, \n consultan]a de HR, fiind o industrie care abia acum se formeaz`, calitatea celor care activeaz` \n domeniu las` uneori de dorit. De aceea, deseori sunt prefera]i pentru angajare absolven]ii de facultate sau cei afla]i \ntr-un an terminal, care au entuziasmul [i atitudinea necesar` pentru a fi instrui]i la nivelul cerin]elor unei firme profesioniste \n domeniu. Angaj`rile din exterior se fac la extremele opuse ale ierarhiei organiza]ionale. “|n rest, sunt promova]i de obicei anual oameni din interior”, explic` Scholtes. Programul de lucru este destul de flexibil, iar mediul de lucru este dinamic, deschis, \n care ini]iativele personale sunt bine primite [i apreciate. |n momentul de fa]`, oportunit`]ile de dezvoltare \n domeniu ]in mai mult de munca \n sine, de proiectele \n care e[ti implicat [i de oamenii cu care lucrezi. “Cuno[tin]ele date de studiile superioare nu acoper` decât \n mic` m`sur` cerin]ele de business \ntr-o firm` de resurse umane, iar, \n general, ofertele de instruire existente pe pia]` au o valoare practic` limitat`. O alternativ` este dat` de programele de master \n HR, desf`[urate la universit`]i de profil din Occident.”

o pauz` de doi ani [i jum`tate \n care a lucrat \n distribu]ia IT a revenit. “Am plecat din consultan]` \n alt domeniu (IT a fost o conjunctur` doar) pentru c` sim]eam nevoia s` câ[tig mai mult` experien]` de partea cealalt`, a clientului de consultan]`, [i s` v`d ceea ce pot face eu direct fiind \n pielea clientului de consultan]`.” La Interact, obiectivul final [i direct al jobului este dezvoltarea profesional` [i personal` a oamenilor. De aceea s-a [i \ntors. Pentru c` \i place s` lucreze direct cu oamenii, folosindu-[i abilit`]ile de comunicare. “Postul cel mai dificil pe care am lucrat aici a fost cel de manager al departamentului de comunicare, deoarece a fost prima responsabilitate managerial` din via]a mea.” Cea mai mare provocare pentru Lucian a fost deschiderea [i conducerea pentru un an de zile a unui birou de achizi]ii \n China, pe când a lucrat la firma de distribu]ie IT. Pe cei care doresc o carier` \n consultan]a de resurse umane \i sf`tuie[te s` lucreze \ncontinuu pentru dezvoltarea empatiei, s` aib` cuno[tin]e solide de func]ionare a afacerilor (s` \n]eleag` func]ionarea unei afaceri la nivel global), s` dobândeasc` experien]` \n mai multe tipuri de organiza]ii de afaceri [i s` \nve]e permanent.

CUM FACI CARIER~ |N SECTORUL RETAIL NIVELURI DE SALARIZARE |N

40

Biz

Sectorul retail Departamentul de marketing [i PR

Departamentul de Business Development

Asistent marketing Brand manager Specialist cercetare pia]` Director rela]ii publice Director marketing

Asigurarea calit`]ii Buyer Business Developer

400 - 1.000 euro 700 - 1.500 euro 600 - 800 euro 800 - 1.400 euro 1.200 - 2.000 euro

Cerin]e: Capacitate de analiz`, de a gândi global, de a comunica foarte bine verbal [i \n scris [i de a face fa]` bine stresului.

Departamentul de resurse umane Specialist protec]ia muncii Specialist training Director resurse umane

500 - 800 euro 800 - 1.500 euro 800 - 2.200 euro

Cerin]e: Cei care lucreaz` aici trebuie s` aib` experien]` \n recrutarea de personal [i s` cunoasc` tehnicile de motivare [i tipurile de training necesare angaja]ilor din retail.

Departamentul financiar-contabil Contabil Contabil-[ef Director financiar Financial Controller

300 - 600 euro 800 - 1.500 euro 1.000 - 2.500 euro 800 - 1.600 euro

Cerin]e: Trebuie s` aib` bune cuno[tin]e contabile, s` dea dovad` de rigurozitate, capacitate de analiz` [i organizare.

300 - 500 euro 600 - 1.000 euro 1.000 - 2.500 euro

Cerin]e: Trebuie s` cunoasc` bine tendin]ele din pia]`, s` aib` capacitate de reac]ie la nou [i s` fie bine organiza]i.

Departamentul administrativ Recep]ionist` Secretar` Asistent` Director administrativ

200 - 350 euro 250 - 350 euro 300 - 500 euro 550 - 1.000 euro

Cerin]e: Atitudine orientat` c`tre clien]i, organiza]i [i riguro[i.

Departamentul IT Administrator software Administrator hardware Specialist IT Administrator ERP IT Manager

400 - 800 euro 400 - 600 euro 400 - 800 euro 600 - 1.000 euro 1.200 - 1.800 euro

Cerin]e: Angajatorii au nevoie de persoane organizate, cu bune cuno[tin]e \n domeniu [i care au abilitatea s` finalizeze cu bine sarcinile primite.

SURSA: COMPANIILE DE RECRUTARE {I CONSULTAN}~ |N MANAGEMENT; NOT~: DATELE REPREZINT~ PRAGUL MINIM {I MAXIM SALARIAL, NET

PROFIL DE CARIER~

ANTONELA ALDEA, DIRECTOR MAGAZIN, CARREFOUR PLOIE{TI Antonela Aldea a absolvit studiile Academiei de Studii Economice din Bucure[ti, sec]ia cu predare \n limba francez`, \n 1999. Acum, la 28 de ani, ea este director stagiar \n cadrul grupului Hyparlo (Carrefour). |n toamna acestui an Antonela Aldea va deveni prima femeie manager din companie (pe plan local), preluând conducerea magazinului Carrefour Ploie[ti. {i asta \n condi]iile \n care, \n afar` de magazinul din Bra[ov unde este director un român, restul centrelor Carrefour din ]ar` sunt conduse de manageri francezi. Antonela Aldea a ajuns s` lucreze \n cadrul Carrefour imediat dup` terminarea studiilor. A f`cut parte din zecile de tineri care au candidat pentru un loc de munc` la Carrefour [i a fost selectat`. A urmat apoi un an de zile \n Fran]a unde a fost trimis` de companie la un curs de preg`tire profesional`. “Când am revenit \n ]ar` am \nceput s` lucrez la departamentul non-food. |n toamna lui 2001 am fost promovat` [ef de departament BLS. Doi ani mai târziu am devenit director stagiar r`spunzând \n acela[i FOT O: V ISTA

|n retail se intr` cel mai u[or pe pozi]ii de execu]ie \n magazin. Marea majoritate a comercian]ilor recruteaz` permanent vânz`tori, casieri sau lucr`tori comerciali. |n acest domeniu s-a accentuat diferen]a dintre salariile mici acordate bazei piramidei de salaria]i [i cele oferite personalului de nivel mediu [i superior. “Pentru posturile de execu]ie din magazine salariile au r`mas \n jurul unei valori medii de 6 mil. lei net lunar la care se adaug` bonuri de mas`. |n schimb, remunera]iile middle [i top managerilor au crescut \n urma schimb`rii sistemului de impozitare”, spune M`d`lina Popescu, general manager la Pluri Consultants. Cre[terea concuren]ei dintre marii juc`tori a f`cut ca importan]a departamentului de marketing intern s` creasc` [i, \n consecin]`, personalul a crescut aici aproape f`r` excep]ie \n ultimele luni. Datorit` cre[terii num`rului de angaja]i din marile lan]uri de magazine, a crescut [i num`rul de salaria]i din cadrul departamentelor de resurse umane ale retailerilor. Cei mai mul]i comercian]i \[i formeaz` angaja]ii. Pân` [i firmele mai radicale sau conservatoare au \nceput \n ultimul an programe de dezvoltare intensiv` a competen]elor angaja]ilor. “Predominante sunt cursurile de entry level de dezvoltare a competen]elor comerciale (abordarea clien]ilor, tehnici de vânzare). Managerii beneficiaz` de o adev`rat` investi]ie \n competen]ele lor: cursuri de management, gestiune personal`, managementul stresului, team building”, adaug` M`d`lina Popescu. Marile companii au un sistem integrat de evaluare a performan]ei, pe baza c`ruia se poate decide promovarea. Aceste sisteme sunt extinse pân` la ultimul nivel ierarhic, ceea ce face ca promov`rile s` fie rapide [i spectaculoase. Companiile din domeniu prefer` promov`rile interne [i angaja]ii urc` pe scara ierarhic` de fiecare dat` când se deschide un nou magazin. |n ceea ce prive[te recrutarea de noi angaja]i, comercian]ii prefer` s` \[i g`seasc` noi oameni prin anun]uri plasate \n magazine [i/sau prin agen]ii de recrutare.

timp de departamentul de produse de larg consum iar \ncepând cu prim`vara lui 2004 m` ocup de deschiderea magazinului de la Ploie[ti”, spune Antonela Aldea. Pentru proiectul de la Ploie[ti care va fi inaugurat \n toamna lui 2005, tân`ra directoare s-a ocupat de tot ce \nseamn` ridicarea de la zero a unui magazin: \ncepând cu angajarea oamenilor [i pân` la modul \n care evolueaz` lucr`rile de construc]ie. |n calitate de responsabil pentru alc`tuirea echipei de angaja]i ea spune c` cei mai c`uta]i \n domeniul retailului sunt oamenii tineri, care nu se dau la o parte de la tot ce \nseamn` munca \ntr-un magazin. |n retail se pune un foarte mare accent pe cursurile de preg`tire profesional` [i training-uri. “Sistematic sunt realizate programe de formare a salaria]ilor. Este un domeniu \n care se intr` destul de u[or. Dar trebuie s` fii sigur pe tine [i s` nu evi]i s` munce[ti”, spune Antonela Aldea. Retailul este un domeniu \n care \ntr-adev`r se avanseaz` mai u[or fa]` de alte industrii dar aici trebuie s` fii dispus s` treci prin toate treptele ierarhice.

Related Documents


More Documents from "noturkun22"