Cooperativa Cercle Gaia Montseny Juny 2009

  • Uploaded by: Jessica Martinez
  • 0
  • 0
  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Cooperativa Cercle Gaia Montseny Juny 2009 as PDF for free.

More details

  • Words: 3,995
  • Pages: 11
Cooperativa Cercle Gaia – Montseny

Cooperativa Global Ecològica

Cercle Gaia

Comerç Conscient, Just i Solidari Internacional. Produccions Ètiques i Ecològiques fetes en EcoViles de producció administrades en el Cercle i Consens.

Pre-projecte d’ideació i constitució de la Cooperativa Cercle de Pau-Gaia. Document en fase d’elaboració conjunta

Como é que se pode comprar ou vender o Céu, o calor da Terra? Essa idéia nos parece estranha. Se não possuímos o frescor do ar e o brilho da água, como é possivel comprá-los? Isto sabemos, a Terra nao pertence ao homem, o homem pertence a Terra. Isto sabemos, todas as coisas estao ligadas como o sangue que une uma família. Há uma ligaçao em tudo. Tudo o que acontecer com a Terra acontecerá aos filhos da Terra O homem não tramou o tecido da vida. Ele é simplesmente um de seus fios. Tudo o que fizer ao tecido fará a sim mesmo.

Grande Chefe de Seattle Ao Grande Chefe de Washington Seattle, 1845

Sumario: La Cooperativa Cercle Gaia es una iniciativa de emprendimiento comercial que combina la gestión comercial eficiente en un marco capitalista de libre mercado con los valores solidarios y ecológicos propios del tercer sector y de un sinfín de iniciativas, organizaciones, asociaciones, propuestas y emprendimientos éticos, justos y solidarios del mundo entero.

Data esperada d'inici d'activitats comercials: 2010 Data esperada de legalització i constitució formal de la cooperativa: 2009 Espais de treball immediat: Catalunya Espais de treball esperats a llarg terme: •

Espais de producció i habitatge ecològics rurals, en especial al Sud Geopolític, però també al Nord: EcoViles de produccions i serveis ecològics i de cura holística.



Centres urbans de venta, logística i distribució. En un primer moment aprofitant estructures d’altres organitzacions, empreses i cooperatives aliades a les causes del comerç just i la producció agroecològica, i en un segon moment amb espais propis de comercialització i serveis.



Punts de venta de la Xarxa, de la Cooperativa, o d’amics i/o aliats a la Xarxa i d’altres xarxes amigues.



Caravanes de transport de mercaderies i de treballadors i activistes socials i ecològics.

Logo Aldea Gaia Brasil 2005

1. Introducció Els presents anys està essent ideada i elaborada la proposta teòrica de la Cooperativa Ètica i Ecològica de Comerç Just i Produccions Agroecològiques, que podria prendre, entre d’altres, els noms de Cercle de Pau, Cercle Gaia o Aldea Gaia. La idea es va gestar l’any 2003 al Brasil a l'estela dels rumbs iniciats amb el projecte Ahimsa1, i des de llavors s'han fet els primers passos en la idealització i conceptualització de la proposta, la delineació dels objectius, marc d’actuació i ideològics, la concreció d’algunes possibles estratègies i passos a seguir, i la recerca de les persones i els capitals que en podrien donar inici. També s’han dut a terme fins a la data (2007) algunes experiències en caràcter expererimental al Brasil que han servit per prendre un primer contacte real amb els reptes que implica dur a terme una empenta com la que es proposa. Cercle de Pau es planteja com una construcció col·lectiva i a llarg terme, que vol combinar la capacitat d’eficiència, autogestió i rendibilitat econòmica de l'empresa com avui la coneixem, amb l'esperit transformador d'Ong's, Moviments Socials, Ecologistes i d’Espiritualitat i Cura holística, de Comunitats Contraculturals i de l’Alterglobalització. Treballant amb eficiència i racionalitat en la producció i comercialització de determinats béns i serveis ecològics, sense perdre el nucli d’allò que ens impulsa al treball: la voluntat d’un canvi social i ecològic positiu al mon. Volem establir així un model pilot de desenvolupament econòmic social i ecològicament sostenible, per col·laborar en el progrés humà de l’economia, les indústries i la política en aquest sentit, des de la posició d’una entitat concreta i en marxa, que esdevingui, essent autònoma i autosuficient financerament, un espai de pressió per al canvi i el progrés. Un pont i una reconciliació, en definitiva, entre el que és avui el mon del capital i el que és avui el món del tercer sector o la societat civil organitzada, solidària i ecologista, per provar de començar a donar forma al nou tipus d’empreses i d’organitzacions socials que hauran de gestionar el segle que encetem, si volem començar-lo amb esperances d’acabar-lo. Cercle Gaia s’alia igualment a les formes màgiques i lliures de l'art que tant més profundament es poden expressar sovint en els seus llenguatges onírics, sinuosos i subtils, que els patrons més austers propis de la raó en la ment quotidiana unidimensional. Unint també els coneixements que aporten les moltes cultures de tota la humanitat quan son escoltades amb respecte i en la igualtat del cercle. I descobrint també, per últim, els secrets que la natura ens ofereix a cada instant en les seves màgiques formes orgàniques, quan les sabem comprendre i replicar socialment, essent possiblement ella el nostre diccionari cap a l'ordre còsmic universal o el que entenem per Deu o allò trascendent, els llenguatges de la vida.

2. Descripció de la proposta 1 Projecte Ahimsa. www.redeahimsa.org

Creació d'una cooperativa de caràcter global a llarg terme, organitzada en xarxa i en base a formes cooperatives i de lliure confederació horitzontal, per a la producció i comercialització de productes i serveis 100% ètics i ecològics. La cooperativa començarà a actuar i organitzar-se localment a Catalunya i espera créixer gradualment en amplitud geogràfica d’actuació i en tipus i nombre de béns i serveis oferts. Les principals estructures que s’espera construir a llarg termini son:

Fàbriques Ecològiques Rurals S’establirà com a espais de producció petites Fàbriques Ecològiques en EcoViles de Producció rurals que siguin alhora l'espai d’habitatge sostenible dels treballadors cooperats que hi vulguin residir. Descripció sintètica: (...)

Espais urbans (Oasis a Babilònica? Forats/Espais alliberats a la Matrix?) Es constituiran igualment en un segon moment espais urbans de distribució i comercialització dels productes i serveis oferts i manufacturats, que compliran alhora les següents funcions comercials, culturals, comunitàries, espirituals i lúdiques: 1. Restaurants biològics de slow food, amb taules circulars, prachades comunitàries amb barret màgic o dies de dejú en que s'expliqui els avantatges de la nova proposta emergent de viure de llum o bretharianisme -establint-se molt probablement com l´unic restaurant al mon que practica un dia de dejú, aparent contrasentit econòmic i mostra del nou paradigma econòmic de l’abundància i el trencament dels paradigmes en què es treballa. 2. Albergs de Pau per a viatgers, en especial vinculats a les causes ecològiques i solidàries, FSM, comunitats, moviments socials contraculturals organitzats, etc, amb Internet cafè, espais de trobada i interacció entre viatgers i activistes locals, foc central, cuines comunitàries, garantia d'higiene i neteja com és costum a la xarxa d’Albergs de Joventut, lligam amb la cultura i experiències locals, ecoturisme vinculat a cooperatives ecològiques locals i a les de xarxa global, etc. 3. Ashrams, Ateneus o espais culturals on es facin aules de Ioga, meditació, Tai Chi, etc. Pràctica, recepció i ensenyament de cures holístiques, tallers, cursos, conferències, seminaris, xerrades, exposicions, kafetes, trobades, cinema, teatre, festes ecològiques, etc. 4. Tendes Solidàries per a la venda dels productes fets a la Xarxa, a les Aldees de Pau, a la Cooperativa Cercle de Pau i la Xarxa de Cooperatives Ètiques i Ecològiques GAIA. 5. Espais de difusió i apropament a la proposta en nuclis urbans.

Espai ciberespacial Espai virtual per a transaccions, contactes, diàlegs, organització de tasques, presa de decisions col·lectives, esclariment d’encaminaments, venda de productes, intercanvis, assemblees virtuals, correus, fòrums, blogs, facebook social, 2nd life social. En col·laboració amb la Xarxa Ahimsa. Organitzat a través d’un portal, diverses pagines web, blogs i altres recursos virtuals.

Moneda Social Pròpia

S’estudiarà la possibilitat de crear una Moneda Social, alternativa, paral·lela o apropiada de caràcter intern a la Cooperativa i la Xarxa, que permetrà l'intercanvi recíproc de mercaderies entre les comunitats i cooperatives sense haver de recórrer al diner, així com comptabilitzar en unitats internes molts dels moviments econòmics interns a la Cooperativa i a la Xarxa. També permetrà que molts 'clients', amics, usuaris i socis puguin cancel·lar amb ella el consum de béns i serveis generats a la xarxa, a partir de la Moneda Social generada amb el seu propi treball en qualsevol espai de la Xarxa, o bé mitjançant la seva compra en diner a una taxa de canvi determinada per un Consell Econòmic Global de la Xarxa i de la Cooperativa.

Franquícies-Fractals Es crearan també gradualment noves franquicies-fractal arreu del mon, tant de producció com de distribució i de comercialització dels productes ecològics. Franquicies-fractal amb una forma d'organització molt especial i diferenciada de les franquícies habituals en capitalisme, amb plena autonomia local, relacions horitzontals, de cooperació i en xarxa amb la resta d’espais i amb el cos global, i amb una forma d'administració idèntica a la global: circular i consensuada. Les noves franquies-fractal seran iniciades a través de les Intervencions Integrals de Pau, que poden ser implementades de diferents formes i pels següents col·lectius: • • •

La Ong Flor de Pau de la Xarxa Ahimsa especialitzada en aquesta tasca, Qualsevol altra Ong o col·lectiu de treball social i ajuda al desenvolupament, o be A partir de l'interès i la demanda per part de la pròpia comunitat, col·lectiu o població beneficiada de rebre les eines, materials, inversions inicials, microcrèdits i les capacitacions necessàries per donar inici a un empreniment econòmic confederat a la Xarxa Ahimsa.

Tipus d’Espai en funció de la relació amb la Xarxa i la Cooperativa Els nous espais de la xarxa i de la cooperativa així generats, independentment d’aquestes tres formes diferents de començar, podran optar per establir-se com: • • •

Un Espai Autònom fora de la xarxa (el que no exclou contactes i relacions comercials) Un Espai Autònom integrat activament a la Xarxa o a l'Aldea, o be Un Espai Integrat a la Cooperativa CdP.

Rebent en qualsevol dels tres casos tots els materials per donar inici al nou espai productiu o comercial, però rebent un tractament diferenciat pel que fa al retorn d'aquest préstec inicial -sense interessos en tots tres casos-, segons el grau de relació que decideixi lliurement establir cada nou nucli, espai o microcooperativa local amb la xarxa global i la cooperativa, com s' explica en detall al present document.

Eixos d’acció La Cooperativa, gràcies a la seva estructura horitzontal i en xarxa, tindrà tres eixos bàsics de funcionament: • • •

Elaboració pròpia de producció, distribució i comercialització de béns i serveis ètics i ecològics. Recull i redistribució de productes elaborats per altres cooperatives ètiques i ecològiques, tant associades a la Xarxa com no. Estímul i ajuda en la constitució de nous empreniments ecològics, solidaris i en cercle integrats o estretament vinculats a la Cooperativa.

Formes de comercialització Pel que fa la comercialització, existiran diversos eixos: 1. 2. 3. 4.

Venta per Internet Venta per fractals-franquies Venta a fòrums i esdeveniments Venta en caravanes

1. Venta per Internet Venta a traves del portal virtual i de les pagines web de la xarxa. Un dels eixos principals de les cooperatives i de la seva funció de xarxa intangible entre els empreniments locals de les comunitats. 2. Venta per fractals-franquies. Els propis espais local son estiguin constituïdes aquestes noves microcooperatives. Cadascuna d’elles produirà un determinat servei o producte local d’excedent per a venta a la pròpia bioregió i a la xarxa global, a canvi del qual rebrà de la xarxa productes de totes les altres microcoperatives de la Xarxa i de CdP per a vendre a la pròpia bioregió. La comercialització per part de les franquícies fractal o microcooperatives es podrà dur a terme en forma ambulant i informal en fires, mercats públics, concerts o esdeveniments específics, així com deixant en consignació les produccions en tendes i locals ja existents que s’ofereixin a revendre les nostres mercaderies, fins a disposar d’espais propis de comercialització i distribució. 3. Venta a fòrums i esdeveniments. Fòrums Socials i trobades on es comercialitzaran els productes de totes les microcooperatives locals lligades a la proposta i els productes de les cooperatives associades. S’espera generar en aquestes grans ventes puntuals una primera entrada important de recursos que faciliti la capitalització de la Cooperativa, que provarà així de ser fidel també en la fase de capitalització inicial a la proposta d’autogestió que nuclea l’empenta. Tot i així caldrà disposar igualment d’una determinada inversió inicial provinent de préstecs, donacions i fons per a projectes, en començar. 4. Venda en caravanes. com la que ja circula a l’Amèrica Llatina, el BusOm Ganesha, el que ajudarà en l’autogestió de les caravanes, en rebre un percentatge significatiu del preu de venda dels béns comercialitzats. Els integrants de la caravana podran cancel·lar la seva part de despesa com a caravaners a traves de la moneda social interna aconseguida amb el treball en les tasques de la caravana o de la producció dels béns i serveis de la cooperativa.

Productes La cooperativa començarà amb les produccions per seguir mes endavant amb els serveis i la constitució els espais comercials propis, com els albergs, internets cafes (ports-àgores ciberespacials?!), restaurants, ashrams-centres culturals holistics. Pel que fa als tipus de produccions, es començarà amb.... ((productes pensats per al Brasil)) roupas con fibras de coco y bananeira, barras de cereais, jabones ecológicos con esponja natural (bocha), azucares ecologicos (rapadura), frutos exoticos secos (jaca passa, manga passa, cajú passa), bioabsorventes naturales para mujeres, juguetes infantiles con caucho natural del amazonas, fibras amazónicas para bioconstruçao, etc.

A largo plazo se generará/comercializará una gama de producción de commodities ambientales, como duchas solares, molinos de viento caseros para microgeneración de energía, placas solares, biodigestores, baños secos, etc. Es decir, aquello que es necesario para construir nuestras ecoaldeas y nuestros espacios de producción, y también de un modo más general, nuestra utopía, los nuevos mundos en los que deseamos y trabajamos o luchamos por vivir. Será producido por nosotros mismos y 1. para nosotros mismos en cumplimiento del principio básico de autogestión, 2. para intercambio solidario en la bioregión y en redes y comunidades amigas, y 3. para su venta en el mercado global capitalista a través únicamente de los canales de comercialización ecológicos y de comercio justo y solidario ya existentes y que se espera potenciar y ampliar. Las producciones serán comercializadas en tiendas ecológicas y solidarias así como en otros comercios normales en Latinoamérica y serán a la vez distribuidas globalmente a través de redes de comercio justo y solidario internacional. A llarg termini s'espera comptar amb grans ecoaldees de producció en cada continent, amb comunitats rurals menors de producció i amb centres urbans de pau, ecologia i comercialització arreu del mon. Es comptarà també amb Caravanes per al transport artístic i espiritualitzat de persones i de mercaderies per terra -ja n'hi ha una plenament integrada a la proposta, el BusOm Ganesha-, i en un futur mes distant, per mar (i per aire? Zeppelin?! : ) .

Principios éticos y ecológicos: nucleo y leit motiv de la propuesta Todos los productos seran 100% ecológicos y hechos en comunidad, a través del círculo y el consenso. Todas las producciones seguirán estrictamente parámetros y consideraciones altamente exigentes en cuanto a la justicia y equidad en su producción, distribución y comercialización, y en cuanto a lo ecológico en todas las fases e implicaciones de la producción, en todos los procesos y materiales de su proceso de creación. Serán así productos altamente ecológicos y producidos en forma altamente etica. Toda producción que no pueda responder a esos elevados parámetros será dejada para un futuro en el que las mejoras técnicas ecológicas puedan hacer que se adapte plenamente a estos criterios. Se dará prioridad a los elementos de consumo básico y de necesidad social y se tratará de evitar la producción y la comercialización de productos superfluos o caros que impliquen acumulación de capital para acceder a ellos. El mercado de productos que se hará tenderá siempre a producir muchos productos de medio y bajo coste de adquisición que pocos productos caros y exclusivos, en coherencia con la propuesta de generar un modelo sustentable de explotación comercial-cooperativa. También se tratará de ofrecer los productos al precio más asequible posible. ((Generando un modelo de producción, consumo y comercialización que pueda ser replicado en el gigante emergente que asoma al neoliberalismo global: China, sin sufrir por la salud del planeta en las siguientes generaciones. Un modelo de mercado sustentable, a la vez que internamente, en el accionar diario de la cooperativa y en sus formas de organización y misión de empresa se ensayan experiencias libertarias a nivel local, interno y comunitario.

Crecimiento gradual de la complejidad y capitalización necesaria para las producciones Las producciones ecológicas no se refieren únicamente, como suele ser entendido, al ámbito de la alimentación, sino también y en parte muy importante a muchos otros productos, como ropas, herramientas, instrumentos para la casa, etc. La producción comenzará con objetos y productos que requieren baja inversión (barras de cereales, jabones ecológicos, ropas con fibras naturales, etc.) y se irá ampliando el abanico de producciones hacia nuevos objetos que requieren de un mayor volumen e inversión (libros, juegos y juguetes cooperativos, materiales de bioconstruccion, energías limpias, etc.). Poco a poco se ira diversificando la gama de producciones, a la vez a que en paralelo a nivel comercial se irán ampliando los ámbitos de distribución, con el objetivo de conseguir en el largo plazo constituir una cooperativa, cooperación de cooperativas o red de comunidades de producción que respondan por muchos de los elementos de uso cotidiano y fundamental necesarios en las economías domésticas de los propios trabajadores cooperados, reduciendo así en forma múltiple y multidimensional sus necesidades materiales. En este punto la cooperativa retoma la línea de la primeras cooperativas británicas y de consumo que surgieron en el siglo XIX con la finalidad de resolver la miseria de la clase trabajadora británica del primer capitalismo europeo a través de la unión de cooperativas productoras que compartían una misma moneda social interna basada en las horas de trabajo. Se retoma igualmente la experiencia sindicalista libertaria española y francesa en sus uniones confederadas para lograr educación, salud, alimentación o vivienda a través de la producción cooperativa y la asociación solidaria entre productores, y por último experiencias comunitaristas y utópicas del siglo XIX y XX como los falansterios y los trabajos de Owen o Fourier. Se combinará en un inicio la producción propia de dichos elementos con la comercialización de bienes de consumo ecológicos elaborados por otras cooperativas asociadas que compartan los mismos criterios de justicia social y sustentabilidad ecológica. Se tratará gradualmente de ir invitando e integrando a la red a estas otras cooperativas amigas, especialmente aquellas que producen elementos importantes en el amplio abanico de productos ecológicos comercializados. Se tratará de producir algunos productos clave de alto potencial de mercado y valor añadido, así como de productos finales que aseguren la demanda interna de productos intermedios de muchas cooperativas éticas y ecológicas amigas y asociadas a la red de cooperativas (p.ej. frutos secos o miel locales para barras de cereales o dulces; fibra de bananera o algodón biológico para ropas con fibra orgánica, etc). (( per al brasil Por ejemplo se comenzara comprando tejido de fibra de coco para producir bolsas y ropas con ella a cooperativas ya existentes del nordeste de brasil, pero dado que las ropas con fibra de coco serán una pieza clave en el engranaje corporativo-cooperativo, además del carácter altamente simbólico de este emprendimiento, a largo plazo se articulará la integración plena de dichas cooperativas a la red, o bien se crearía en base a la capitalización lograda, cooperativas propias en el mismo nordeste o en otros lugares con altas cantidades de consumo de coco que transformen esas fibras en tejidos. )) La cooperativa espera poder ofrecer una amplia gama de produccions, que, juntament amb les de la resta de cooperatives confederades a la xarxa de CdP Cercle de Pau, permeti cobrir el mes ampli ventall en 4 grans àmbits de produccions:

1. Productes de primera necessitat: menjar, roba, mobles, materials de construcció, didàctics... 2. Productes per a generar els nous móns que es desitgen: energies netes, materials de construcció per a bioconstrucció, materials de pedagogia cooperativa i ètica, llibres i materials didàctics per a la capacitació i reaplicacio de tecnologies socials, etc. 3. Materials que puguin servir en situacons d'emergencies i ajudes socials 4. Eines i materials que permetin començar empreniments cooperatius de caracter comercial i productiu a les localitats El circulo dará prioridad a la generación de productos: 1. Que sean de primera necesidad y que puedan servir para programas de ayuda y asistencia social: mantas, comida, ropas, elementos básicos de la cocina y de la casa, etc. 2. Que ayuden a construir comunidades ecológicas como las que promueve la red de ecoaldeas global y la red Ahimsa: sistemas de energía renovable, herramientas, materiales de construcción, bicicletas electricas, etc. Electrodomesticos para mayores grados de autosuficiencia: panificadora, sojamatic, horno solar, etc 3. Elementos didácticos para niños y adultos que ayuden en la tarea de alfabetizar ecológica y socialmente a las poblaciones del planeta: libros escolares, cómics, juegos cooperativos, juguetes didácticos, videos, música, software, etc. en diversos idiomas. 4. Elementos de cura y sanación desde un enfoque holístico, multidisciplinar e intercultural: plantas de cura, esencias florales, almohadas aromáticas de relajación, etc. 5. Dulces y golosinas que no sean perjudiciales para la salud, sino que al contrario alimenten y den energía, pudiendo a la vez servir como dulces más sanos en el norte sobrealimentado y como posibles substitutivos de comidas equilibradas en caso de urgencia y de extrema necesidad en el sur: barras de cereales ecológicas, frutos secos, caramelos con azúcar mascavo, azucares no refinados, etc. 6. Productos originales que den a la cooperativa el toque mágico y diferencial, sin que con ello se pierda el norte solidario y ecológico de la empresa: bicicletas de bambú, juguetes para niños, 7. Se tratará de sustituir en la medida de lo posible el plástico sintético por la borracha o caucho del Amazonas en productos elementales de la casa: vasos y platos de plástico, cajas de plástico, sillas, mesas, etc., y los envoltorios en plástico blando por celulosa y otras productos que a la vez que son más biodegradables son más sustentables o ecológicos en su elaboración.

Formes i principis Les formes i lògiques de funcionament de la cooperativa, els seus principis ètics i ecològics, i les formes experimentals i vanguardistes de gestió adminstrativa seran tant o mes important per la cooperativa com els productes generats i comercialitzats, essent la imatge corporativa de la cooperativa- el 100% étic i ecològic. No en va l'empenta neix al tercer sector, entre ecologistes i activistes socials d'arreu del mon retrobats al Fòrum Social Mundial. Es donarà tanta importància així als principis i a les creacions immaterials, com als productes i les ventes en elles mateixes. Entenent que el comerç es una forma de llenguatge, on es pot ser

inequanim, explotador i fins i tot cínic o deshonest, o bé honest, clar, transparent, cooperatiu, just i sincer. Treballant en el consens, en formes circulars de gestió i en xarxa horitzontal i descentralitazada sense jerarquies, com es comú al tercer sector, al FSM, a l'Acampament Intercontinental de Juventut, a les Aldees de la Pau, la Xarxa Ahimsa o a molts altres moviments agermanats com l'ENCA, el Rainbow, les Xarxes d'Ecoaldees o tants d’altres. Implementant també les idees, propostes, tecnologies i esperances que es retroben cada any al FSM i a les desenes d'altres fòrums socials nacionals, continentals, locals o bioregionals, on sempre hi haurà un espai de la cooperativa -stand comercial- generant venda i entrada de recursos a la xarxa, per ser aquests espais molt favorables a la venta de la mena de productes que es treballaran. Treballarem també integrats a l'esperit de la Carta de la Terra, l' Agenda 21, els principis de l' ecologia profunda, la permacultura, l’acció transformadora a traves de la no violència activa fermament explicitada en la figura històrica del Mahatma Gandhi. Fent ús d’abordatges sistèmics, holistics, interètnics, intersectorials i transdisciplinars, i en la fusió de ciències, arts i espiritualitats de totes les cultures de la terra.

Producció de cercles de cereals (Hare-bols) AldeiA GAIA Porto Alegre, Brasil. Abril 2005

Related Documents

Cercle
December 2019 4
Montseny
August 2019 8
Gaia
November 2019 26
Gaia
June 2020 19
Gaia
November 2019 31

More Documents from "David Pires"