Consumisme I Publicitat, Dos Mons Reals

  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Consumisme I Publicitat, Dos Mons Reals as PDF for free.

More details

  • Words: 1,335
  • Pages: 17
Els objectius principals dels meu treball són: 

    

Aprofundir en l’estudi del consumisme en el sentit més ampli de la paraula fins a conceptes tals com consumidor, consumista...i buscar-ne les diferències i semblances Saber si realment entenem consumisme pel que és Treballar la publicitat des del punt de vista del consumisme i tots els seus elements Els missatges publicitaris; com ens afecten, el grau d’importància dins les nostres vides... Esbrinar la influència d’aquestes dos fenòmens entre els joves Com afecta el consumisme al medi ambient

ESTRUCTURA DEL TREBALL El meu treball consta de dues parts.  

En la primera part, està explicada tota la teoria de consumisme i publicitat. En la segona part, la part pràctica, consta de dues enquestes que vaig realitzar als professors del centre i després als alumnes de primer de batxillerat.



Per poder treballar el consumisme primer cal saber-ne el seu significat i tot allò que és referent a ell. El primer que ens ve al cap és consumisme sinònim de comprar i gasta, però no és així, primer cal saber què el complementa per arribar al seu propi significat:



Consum: Adquisició d’un bé o servei amb la finalitat de satisfer una necessitat a través del seu ús o de la seva destrucció. No sempre un bé o servei acaba destruït i tampoc es un procés tangible.



Consumir: és esgotar, destruir, extingir, gastar comestibles o altres productes.



Jo he fet la meva pròpia definició: consum són tot el seguit d’accions per adquirir un bé o servei ( també es coneix per comprar) i consumir és el pas següent a consum, és a dir, utilitzar el bé o servei adquirit anteriorment destruint-lo o sense arribar a destruir-lo.



Consumidor: només compra els productes



Consumista: compra productes innecessaris influït per raons que més tard treballarem

Comença al s. XIX amb la industrialització

El capitalisme d’Adam Smith Economistes de l’època, veuen que la gent comença és el pare aquest consumisme en excés a consumir en excés

La industrialització, també porta l’augment El capitalisme és un sistema econòmic de producció Fins la segona guerra mundial que es basa en la propietat privada i la publicitat i el capital continua el consum en excés d’aquest s’inverteix en la producció, distribuc i el comerç de béns i serveis per poder aconseguir guanys i beneficis I això, fins els nostres dies on el consumsime, s’ha tornat a establir com a disciplina econòmica



Consumisme és la tendència a consumir productes en quantitat molt superior a la necessària. També podem trobar altres definicions de consumisme:

a) Forma d’estimulació no necessària, propi del capitalisme destinada a actuar com a mecanisme de sostenibilitat d’una activitat productiva creixent. b) És la introducció al consum no necessari a través d’una llarga publicitat que porta a la compra de productes no necessaris i ràpidament substituïbles per altres, igualment innecessaris i poc perdurables, amb el fi de mantenir la producció. c) Consumisme és un terme que s’utilitza per descriure els efectes d’igualar la felicitat personal a la compra de béns i serveis o al consum general.

NO NECESSITAT

PUBLICITAT

FELICITAT



La societat de consum és: - Sobreproducció - Creació de noves necessitats i luxes - Predisposició a comprar



La societat de consum, és a dir, la nostre societat cada dia pren més poder i així ho confirmen les enquestes:

Àfrica Brasil Estats Units Europa Occidental Índia Japó Rússia Xina 0%

20%

40%

60%

80%

100%



L’anticonsumisme, ha sorgit d’una malaltia que pateix la tercera part dels espanyols: no saben controlar-se a l’hora d’anar a comprar i el 5% d’ells ja és patològic. Els anticonsumistes lluiten dia rere dia per acabar amb el consumisme, però està massa implantat en la nostre societat per acabar radicalment. Les seves propostes per acabar amb el consumisme són molt radicals i sovint no tenen èxit.

Amb el sedentarisme, va aparèixer la publicitat. Les primeres restes es troben en coves

Més tard, les civilitzacions d’àrabs, grecs, fenicis, siris i cretencs, utilitzaven les veus més potents dels seus homes

Gràcies a tots aquests avanços, trobem la publicitat als diaris, a la televisió i a qualsevol acció que fem al llevar-nos.

A la Xina, apareix el paper, i la publicitat passa al paper. Al s. XIX a Corea apareix l’impremta

Després de la primera guerra mundial van aparèixer els cartells lluminosos, que cridaven molt més l’atenció



DEFINICIÓ: És un instrument de promoció que tracta d’informar, persuadir i fer recordar.



Els principals aspectes que caracteritzen la publicitat són: 1. Emissor: És qui emet el missatge; sol ser l’Agència de publicitat contractada. 2. Receptor: És qui rep el missatge; el públic. 3. Missatge: És la peça publicitària. 4. Canal: Per on es comuniquen els missatges, és a dir, els medis. 5. Codi: És la forma de comunicar, és a dir, com està feta la peça publicitària. 6. Feedback: És la resposta obtinguda (feedback positiu = compra, feedback negatiu = no compra). 7. Font: És l’empresa anunciant.

PRODUCCIÓ

INTRODUCCIÓ AL MERCAT

COMPRA

•Primerament hem de produir el producte. •El següent pas, és la introducció al mercat, que d’això se’n encarrega la publicitat amb tot el seguit d'estratègies i objectius, que es proposen els publicistes i les empreses de màrqueting. Aquí es produeix el primer contacte entre els dos móns. •Una vegada el producte s’ha introduït al mercat mitjançant la publicitat, és l’hora de comprar-ho, i per això, aquests productes es transporten fins els establiments on els vendran. Finalment el producte es consumeix gràcies a la publicitat que ens anuncia el producte.

 





Vaig realitzar dues enquestes. La primera anava dirigida als professors de l’institut i l’altre a nois i noies entre 15 i 18 anys. La primera enquesta només demanava, a través d’una sèrie d’anuncis, que inspirava i a quin segment de població anava dirigit. Gràcies a aquestes respostes vaig poder elaborar la segona enquesta i treballar sobre els resultats obtinguts. En la segona enquesta a part de treballar el tema de publicitat, també vaig incloure preguntes obertes i tancades de consumisme, per saber què n’opinen els joves d’avui en dia i si consideren que estan dins aquests dos móns. Els següents gràfics, pertanyen a les preguntes més significatives del meu treball.

4. Cadascú té una opinió diferent sobre el què és consumisme, a partir d’aquestes frases fes la teva pròpia definició; Consumisme és: 10%

12% 2%

6%

5.Diuen que la nostrasocietat és consumista. Si és així, t’hi inclous? 23%

Demostrar que… Un invent del s.XXI



Un acte impulsiu…

No

Felicitat No comprar…

77%

70%



El 70% dels enquestats van respondre correctament a la pregunta, ja que consumisme és un acte impulsiu. Podem trobar altres definicions de consumisme com hem vist a l’apartat de definicions.



Gaire bé tots els enquestats es consideren consumistes, ja que vivim en una societat de consum, i no podria ser de cap altre manera.

6. Penses que hi ha alguna relació entre publicitat i consum?

36%

14. Al veure o sentir parlar de reciclatge per la televisió o qualsevol mitjà de comunicació relaciones reciclatge i consumisme?



42%

No 60%

NS/NC

58%

4%





La majoria si creu que hi ha relació i el per què dels enquestats és mol simple: La publicitat ven el producte a través dels seus missatges. Sorprèn el 36% que no saben quina relació hi ha o no n’han trobat cap.



La gent no relaciona consumisme amb reciclatge, ja que no veuen la relació. El consum porta deixalles i aquestes deixalles són reciclades.

Sí No

CONCLUSIONS    

El primer objectiu era estudiar el món del consumisme i tot allò que l’envolta. El segon objectiu, també tractava d’estudiar la publicitat i els seus conceptes El tercer objectiu tractava de relacionar la publicitat amb el consumisme, però prèviament vaig estudiar també, tot allò que té a veure amb la publicitat. Tots aquestes conceptes els vaig utilitzar més tard, per realitzar les enquestes i de les enquestes vaig extreure les següents conclusions...

Related Documents