Care sunt cele mai sustenabile alternative identificate Atunci când vorbim despre alternative la articolele din plastic de unică folosință, putem identifica două tipuri de soluții: cele non-toxice, durabile, reutilizabile și reciclabile, respectiv cele non-toxice și compostabile, care, deși pot fi tot de unică folosință, au un impact mai redus asupra mediului și asupra sănătății decât cele din plastic. Din prima categorie, menționăm: sacoșe și săculeți reutilizabili din bumbac, cânepă sau in; șervețele din material textil cerat; farfurii și recipiente din ceramică, inox sau sticlă; tacâmuri din metal sau din lemn; pahare și sticle din sticlă, porțelan, sau metal; paie din inox sau sticlă; bețișoare pentru urechi, din metal sau din lemn de bambus; scutece, lenjerie intimă și absorbante din material textile reutilizabile, cupe menstruale etc. Deși sunt mai prietenoase cu mediul, acestea au o serie de dezavantaje: sunt mai scumpe, mai greu de găsit pe piață și mai greu de transportat. Însă, fiind reutilizabile și reciclabile, prețul se amortizează rapid odată cu refolosirea, iar amprenta de carbon aferentă este semnificativ mai mică. Din a doua categorie fac parte articolele produse din materiale compostabile, dar care nu pot fi reutilizate sau au o reutilizare limitată. Printre acestea, regăsim: farfuriile din tărâțe de cereale, din frunze sau din carton reciclat sau certificat FSC; tacâmuri din tărâțe; caserole și pahare din carton; sticle din alge; paie din cereale sau carton; bețișoare pentru urechi, din carton; absorbante din celuloză etc. Spre deosebire de articolele din prima categorie, acestea sunt fie de unică folosință, fie cu durată limitată de utilizare. Sunt totuși confecționate din materiale non-toxice, în compoziția cărora nu se regăsesc combustibili fosili. În plus, pot fi transformate în compost și folosite ca îngrășământ natural. Pe lângă cele două categorii de produse, trebuie menționate și articolele din bio-plastic, adică un plastic produs din substanțe precum amidonul de porumb. Acestea ar trebui considerate produse de tranziție, care pot facilita colectarea la sursă a deșeurilor biodegradabile din gospodării, în special în zonele urbane. Dezavantajul este că ele se pot transforma în compost doar în instalații industriale, în condiții speciale (temperatură, umiditate, prelucrare constantă etc), nefiind recomandate pentru homecomposting/ compost în propria gospodărie.
Renunţă la apa îmbuteliată în pet-uri - recipiente reutilizabile din inox sau sticlă ,biberon din inox
Foloseşte sacoşe reutilizabile- nu va mai fi nevoie să cumperi mereu pungi de plastic Refuză obiectele din plastic care nu sunt neapărat necesare Cumpără pâine proaspătă de la micii brutari artizani-Aceasta nu este ambalată decât cel mult în hârtie. Sau te duci la cumpărături cu săculețul tău de pânză.
Renunţă la alimentele congelate/semipreparate- Aproape toate aceste alimente sunt ambalate în plastic. Alege alimentele care se vând vrac şi care pot fi ambalate în pungi de hârtie.
Fă curăţenie fără plastic
Este posibil. Eu, una, am cam dat ochii peste cap, neîncrezătoare, când am văzut că fiica mea folosește doar un amestec de apă cu oțet pentru curățenie în toată casa, adică și baia, și bucătăria, acolo unde eu am 15 sticle de plastic cu diverși detergenți și dezinfectanți. Dar da, funcționează perfect și totul strălucește, doar cu aceste combinaţii de apă și oţet ori cu bicarbonat de sodiu. Sunt ecologice şi curăţă foarte bine. În loc de detergent de vase lichid, foloseşte-l pe cel pudră, în ambalaj de carton. Evită folosirea bureţilor din plastic (există şi naturali), ia-ți mănuși de menaj din cauciul natural (sunt mai scumpe, dar și mai durabile), și lavete din bumbac.
Îngrijeşte-te fără plastic
O parte dintre produsele de îngrijire personală au în componenţa lor (nu doar ambalajele) plastic. Citeşte cu grijă eticheta. Alegând produse naturale, din nou, ai grijă de sănătatea ta, dar şi de cea a mediului înconjurător. Foloseşte săpun solid (vine ambalat în cutiuţe de carton) şi nu lichid. Optează pentru produse cosmetice (acolo unde se poate) ambalate în carton, stică, metal – în general, aceste recipiente pot fi refolosite. Foloseşte henna în loc de vopseaua tradiţională. Foloseşte bicarbonatul de sodiu pe post de deodorant (este excelent împotriva transpiraţiei abundente sau urât mirositoare). De asemenea, poate fi folosit şi pentru albirea dinţilor. Foloseşte aparate de ras care nu sunt de unică întrebuinţare (în general, optează pentru obiecte a căror viaţă este mai lungă decât o singură utilizare). Cumpără hârtie igienică neambalată în plastic. Alege produse de igienă intimă feminină care nu au în componenţă plastic. Periute de dinti din bambus,dischete demacheante reutilizabile,sampon solid,pasta de dinti din ulei din cocos si carbune activ,,bureti naturali,plasturi naturali din bambus si cocos,
Bucătărie fără plastic
Fără să fim absurzi, acolo unde se poate, evită instrumentele din plastic (de la tacâmuri, pahare, castroane, farfurii etc, până la anumite tipuri de roboţi de bucătărie – există din inox). Păstrează mâncarea la rece în recipiente de sticlă. Nu folosi pungulițe de plastic pentru alimente.
Repară, nu cumpăra altele noi
O fi mai simplu să arunci decât să repari, dar nu proceda aşa! Părinţii noştri obişnuia să repare diverse lucruri în loc să le arunce la primul semn de funcţionare defectuoasă. Noi de ce nu am proceda la fel? Aruncăm și pentru că nu cumpărăm lucruri de calitate, durabile… ne scumpim la tărâțe chiar când e vorba de sănătatea noastră, cam așa facem.
Ai un animal de companie? Foarte bine, şi viaţa lui poate fi ferită de plastic. Pentru că există
litiere, jucării, vase din lemn/metal ori hrană ambalată în hârtie/vase din sticlă Şi în călătorii poţi scăpa de plastic, dacă nu uiţi să-ți iei cu tine propriile accesorii reutilizabile.
Nu te îmbrăca în plastic Deşi e folosit la scară largă şi în diferite procentaje în foarte multe dintre materialele din care este făcută îmbrăcămintea noastră, totuşi ai de unde alege haine care să nu aibă în componenţa lor deloc fibre de plastic. Caută fibrele naturale şi, acolo unde este posibil, înlocuieşte plasticul cu cauciucul natural.
Petreceri, sărbători, cadouri – toate pot fi fără plastic: veselă reutilizabilă, brad de Crăciun natural (există pepiniere de brazi, nu vă faceți probleme de conștiință inutile), cadouri ambalate în hârtie reciclabilă etc.
Sacoșă de cumpărături din pânză: n-o lăsați niciodată acasă, tentația cumpărăturilor e mare zilele acestea. Refuzați sacoșa de plastic oferită de magazin și refolosiți cu încredere propria sacoșă. Ca să vă facă plăcere, alegeți una colorată, cusută chiar de voi sau cu mesaje haioase și inspiraționale.
Dacă aveți acasă pungi cu pungi adunate din moși strămoși, e momentul să le folosiți. Fie că vă faceți cumpărăturile în piață sau în supermarket, luați cu voi pungi de plastic pentru fructe și legume. Faceți un calcul câte pungi de plastic adunați într-o sesiune de piață și bucurați-vă că puteți reduce consumul de plastic dintr-un foc.
Saci de gunoi menajer din materiale biodegradabile: asta e simplu. Îi găsiți peste tot, în magazine ca dm drogerie markt, mega image, ba chiar și la emag și multe alte magazine on-line.
Nu totul trebuie să fie ambalat. Refuzați (ferm, că nu e simplu) să vă fie ambalate produsele cumpărate. Fie că aveți sacoșă, geantă, rucsac sau doar buzunare și mâine, se găsește un loc pentru ultimul lucrușor cumpărat.
Folosiți capace în loc de folie de plastic. Gospodine și gospodari, când vă doriți să acoperiți mâncarea cu ceva, încercați să folosiți capace. Chiar și farfuriile merg. Mai ușor cu folia de plastic e mai bine.
Cafea în cana ta. Lucrezi chiar lângă locul de unde îți cumperi cafeaua în fiecare zi. Uneori și de mai multe ori pe zi. Folosește o cană de-a ta în locul paharului de plastic. La fel și ligurița ta în locul bățului de plastic care oricum amestecă prost. Fă un calcul cât de mult poți reduce dintr-o învărteală de linguriță. Să nu-ți fie rușine, cei care fac cafeaua se vor bucura.
Cumpără produse în ambalaje reciclabile. Cremele se găsesc și în borcane de sticlă, ba chiar și deodorantele. Săpunul se vinde și vrac, nu doar împachetat în hârtie plastifiată. Produsele de machiaj le găsiți și în ambalaj de bambus sau de metal (zao, de exemplu). Ba chiar le găsiți și în ambalaje de amidon, biodegradabile. Apa minerală se vinde și în sticlă de sticlă. Berea la fel. Cu puțină atenție, vă puteți înlocui mare parte din plasticul din casă.
Periuță de dinți din materiale naturale (bambus de exemplu) sau biodegradabile: și asta e simplu, le găsiți la magazinele care vând cosmetice naturale, cum e organik.
Sticla ta de apă. E vară și sete mare. Dar o sticlă de apă reutilizabilă, umplută de acasă cu apă rece (poate și cu 2-3 felii de lămâie sau castravete) vă va face ziua mai bună. Mai ales dacă aveți de gând să faceți sport. În plus, și bugetul va fi mai fericit.
Ce nu puteți înlocui, reciclați. Se întâmplă să nu puteți înlocui chiar tot. Sau să primiți obiecte din plastic. Căutați containerele galbele și reciclați tot ce se poate. La sfârșitul zilei veți fi mai mulțumiți.