Journalistieke ethos: The end of objectivity / privacy / copyright Oh ja, vind je zelf online nieuwe artikels die interessant zijn? Stuur ze dan naar me door via http://del.icio.us. Je vindt me op http://del.icio.us/nielshendriks. (Je wel eerst even inschrijven en me aan je netwerk toevoegen.) PDF-bestanden kan je lezen met een PDF-lezer. Een snelle en eenvoudige lezer is FOXIT-reader (download het vanop http://tinyurl.com/h9wxd)
Leeslijst: De komst van nieuwe media stelde een aantal basisprincipes van de (journalistieke) ethos (opnieuw) in vraag. Basisvragen zijn hier hoe we omgaan met principes als objectiviteit, privacy & copyright. Over Objectiviteit The end of objectivity – Dan Gillmor http://dangillmor.typepad.com/dan_gillmor_on_grassroots/2005/01/the_end_of_obj e.html Gillmor kennen jullie nog van zijn werk We the Media. In dit artikel bekritiseert hij de visie van de traditionele media op het begrip objectiviteit (objectiviteit werd eigenlijk als een soort van verkoopsargument tijdens de Verlichting gelanceerd, maar dat zou ons te ver leiden). Hij pleit meer voor een open subjectiviteit in tegenstelling tot objectiviteit als allerhoogste goed te zien. The end of “objectivity”: S&R special report on journalism education - Sam Smith http://scholarsandrogues.wordpress.com/2007/09/07/the-end-of-objectivity-srspecial-report-on-journalism-education/ Ik begrijp dat dit een harde dobber is om te beheersen: het artikel gaat voornamelijk om zogenaamde ethische codes die langzaam maar zeker verdwijnen onder invloed van de druk van de verkoop. Dit artikel gaat uiteraard een stuk verder dan de functie van nieuwe media alleen. Al is het wel zo dat nieuwe media vaak deze basisprincipes verder in vraag stellen. In het vervolgartikel “The rise of “subjective” journalism: an S&R special report” wordt de hedendaagse media kritischer dan ooit bekeken en wordt ook zogenaamde citizen journalism of pro-am journalism in vraag gesteld. http://scholarsandrogues.wordpress.com/2007/09/18/the-rise-of-subjectivejournalism-an-sr-special-report/
Over privacy Of Privacy and Poop: Norm Enforcement Via the Blogosphere - Daniel Solove http://balkin.blogspot.com/2005/06/of-privacy-and-poop-norm-enforcement.html Dit is een typerend voorbeeld van een bepaalde persoon die door de ‘kracht’ van nieuwe media te kijk wordt gezet. Privacy is op deze manier een weinigbetekend begrip.
Contact:
[email protected] / Skype nielshendriks / http://del.icio.us/nielshendriks
University of Florida student Tasered at Kerry forum - YouTube http://www.youtube.com/watch?v=IATPoHdpak0 Door het gebruik van camera phones is niets en niemand nog veilig. In het filmpjes op youtube zie je een student die ‘getased’ wordt (voor meer info over tasen, zie http://en.wikipedia.org/wiki/Taser). Dit leidde tot verschillende hevige discussies over de zogenaamde brutaliteit van de politie http://blog.washingtonpost.com/channel-08/2007/09/kerry_responds_to_taser_incide.html
http://www.abovetopsecret.com/forum/thread304010/pg1 http://retecool.com/post/john-kerry-democraat-en-fervent-tazer
Op zich is het openlijk discussiëren wel interessant, maar het is voornamelijk het feit dat dit gebeurt (film van een incident opgenomen door een heel aantal camera’s en verspreid naar miljoenen) wat het spectaculair maakt. Bedenk je even hoe de moord op president Kennedy in beeld zou zijn gebracht? Over Copyright Citizen Journalist Content - Who Owns It? - Gregory Daigle http://english.ohmynews.com/ArticleView/article_view.asp?menu=A11100&no=2700 89&rel_no=1&back_url= Dat is een grote vraag bij nieuwe media. Niet alleen hebben we ‘last’ van een zogenaamde knip-en-plak-cultuur, daarnaast is het vaak niet duidelijk wie nu de eigenaar is van bepaalde content. Creative Commons - Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Creative_commons Heeft dit wat met journalistiek te maken? Op het eerste zicht niet natuurlijk. Creative Commons is in de eerste plaats een nieuwe manier om over eigendomsrechten te denken. Kan je in een knip-en-plaktijd nog echt je content veilig stellen? Moet dit uberhaupt wel nog? Creative Commons gaat er vanuit dat content onder bepaalde voorwaarden vrij moet zijn. Hierdoor zal content alleen maar meer verspreid en hergebruikt worden om op die manier tot betere content te leiden. Over journalistieke ethos http://www.citmedia.org/principles “Welcome to Principles of Citizen Journalism. In this special section our goal is to detail the bedrock foundations of journalism to help citizen reporters grasp the fundamentals of the craft in a networked age.” We Are All Journalists Now – Michael Geist http://www.michaelgeist.ca/index.php?option=com_content&task=view&id=1280 Uitspraak rechter beschermt burgerjournalisten van Indymedia.be – Indymedia.be http://www.indymedia.be/en/node/7302 Wat vind je hier van? Gevaarlijk of best begrijpbaar?
Contact:
[email protected] / Skype nielshendriks / http://del.icio.us/nielshendriks